Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 19:00 2 546 21

Ще посмее ли ЕС да загуби партньорството на Турция?

  • турция-
  • ес-
  • реджеп ердоган-
  • бинали ялдъръм

Взаимните отношения са на най-ниско ниво

Ще посмее ли ЕС да загуби партньорството на Турция? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отношенията между Турция и ЕС достигнаха най-ниското си ниво, благодарение на страните от ЕС, които пренебрегнаха загрижеността на Анкара за сигурността на своя народ и държава.

Съществуват две противоречиви гледни точки за Турция в Европа. Първата е реалистична и прагматична гледна точка, която възприема Турция такава, каквато е, с нейната собствена реалност и с нейните собствени ограничения и възможности. Втората е ирационалната и емоционална гледна точка, която защитава необходимостта незабавно да накара Турция да се отдалечи от погрешния път и да промени сегашната администрация възможно най-скоро, сред която и президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Между двете, втората гледна точка - ирационалната и емоционалната - е по-решаваща в сравнение с първата. Първата разглежда Турция много по-реалистично и предлага да установят отношения с Турция в прагматичен план, основаващи се на взаимен интерес, но за съжаление това е маргиналната позиция в Европа.

Това е основният фактор, отразяващ се негативно на турско-европейските отношения, който пречи на нормализацията на тези отношения. Турското общество разглежда усилията, разгърнати от Европа, за преструктуриране на Турция и осъществяване на административна промяна,както и на нейните ирационални и емоционални реакции като опити за пряка намеса във вътрешните работи. В основата си това причинява отчуждаване от европейските страни и култура.

Днес отношението на европейските държави към борбата на Турция с тероризма произтича от този продължаващ подход, основан на ирационалност и емоция. Както се пренебрегват измеренията на заплахите, пред които е изправена Турция, фактът, че Турция няма да се откаже от борбата си и че ще продължи решително с действията си срещу тези заплахи, се преценява неправилно. Изключително наивно, европейците предполагат, че тяхната критика на борбата на Турция с тероризма в Европейския парламент или дори в собствените си медийни организации ще има ефект. Резултатите обаче никога не са тези, които желаят. Реториката не е достатъчна, за да завладее политическата арена.

Гледната точка, която се опитах да опиша по-горе, е тази, изложена предимно от реалистично мислещи европейски политици, но техният брой не е голям. Втората гледна точка, която критикувах, е тази, която всеки ден се преповтаря от основните европейски медии и засяга много политици. Искам да продължа с един пример. Миналата седмица присъствах на Конференцията за сигурност в Мюнхен. На втория ден от конференцията министър-председателят Бинали Ялдъръм произнесе реч по въпроса за сигурност от перспективата на Турция и нейната концепция за борба с тероризма. Това беше реч, изпълнена с ясни, неприкрити и емпирични данни. Ялдъръм говори за успехите, които Турция има в борбата срещу Даеш, как Турция успя ефективно да предотврати масовия поток от бежанци в Европа и основанията за протичащата антитерористична операция в Африн. Ялдъръм каза, че Турция не само защитава собствените си граници, но и тези на НАТО и Европа. Това беше както реалистична, така и прагматична реч, в която се споменават задълбочаващите се отношения с европейските държави и съюзници. Въпросите, които дойдоха от залата, обаче, служат като първостепенни примери за това, колко доминираща е гледната точка, описана по-горе, в Мюнхен и сред европейските граждани. На Ялдъръм бяха зададени три въпроса. Първият беше за значението на така наречения "османски шамар", който Ердоган бе споменавал. Ялдъръм обясни, че се има предвид решимостта на Турция да премахне всички терористични организации, които я заплашват. Вторият въпрос беше относно причината, поради която страната започна операция в Африн, когато режимът на Асад не го е поканил да извършва. Ялдаръм заяви, че никоя от участващите в конфликта в Сирия страни не е отишла там след покана и че като страна, която споделя граница със Сирия, Турция използва правото си на самозащита, както е определено от ООН и в съответствие с международното право. Третият въпрос беше за освобождаването на Дениз Йоджел. Всъщност не съществуваше истински въпрос - това, което се случи, беше просто нуждата от един човек да се представи, основавайки се примера на Дениз Юджел, чрез използване на общи изрази като: Турция е страна, която няма човешки права и свобода на пресата и че демокрацията не може да съществува без тях. Това представление получи овации от залата.

Пред нас обаче стои огромна измама. Тези, които смятат, че могат да водят Турция чрез наивност, за да я насочат, накъдето искат, губят Турция. Към днешна дата Турция продължава с операцията си в Африн срещу терористичните организации на Партия на демократичното единство (PYD) и Отрядите за народна самоотбрана (YPG). От деня, в който започна тази операция, западните медии се опитват да я представят като насочена към кюрдите като отделна етническа група. Турция обаче не се бори срещу кюрдите, а с кюрдите срещу сирийския филиал на ПКК YPG, който потиска всички хора в региона.

Интересното е, че през последните няколко дни има дори повече публикации, възхваляващи режима на Асад в европейските медии. Причината за това са твърденията, че режимът ще постигне споразумение с YPG и че заедно те ще изтласкат Турция от Сирия. Изведнъж германските медии започнаха да говорят за нещо, наречено сирийска демокрация. Те представят това, Африн да се отърве от YPG като загуба за сирийската и за демокрацията в региона.

Всичко това е наистина тъжно развитие, което премахва възможностите, които съществуват в двустранните отношения, и засилва доверието на гражданите в Турция. Ако това дори има значение за Европа.

Фахретин Алтън, вестник Daily Sabah

Превод: Юлиян Марков, "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    37 21 Отговор
    Ердоган Паша стига си ги мъчил дай им 3 те милиона сирийци да се успокоят,стига са ревали:)
  • 2 малко история

    25 27 Отговор
    Бъдещето е продължение на миналото.
    Няма как да им се вярва на турците .
    Това което се говори от турчина е манипулация .
    Според мен той е агресивен и определено неточен.
    Боя се за моя народ , но все пак Бог е с нас .
    Аз съм българин.

    Коментиран от #4

  • 3 Абе

    13 16 Отговор
    Тоя журнализ ха е казал нещо друго,ха са го тикнали и него в затвора. Само че за какво превеждате подобни пропагандни статии?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абвсде

    18 21 Отговор
    Защо ни занимавате със чужди проблеми ,ние си имаме наши и не искам да се занимавам със нация която е настроена против християнска Европа
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Morgoth

    20 15 Отговор
    Турция си е Турция - тя не става за ЕС. Културата и е много далеч от тази на Европа. Религията също не помага. Ердоган вече е в списъка с близкоизточни диктатори, а самата Турция се хлъзга по пътя на Иран.
    Това би трябвало да е ясно на всички, и трябва да им е било ясно поне от 10 години насам въпреки европейският завой на страната преди това.
    Все пак Турция би могла да бъде добър партньор, стига да няма нереалистични очаквания към нея от сорта да се демократизира.

    Коментиран от #8

  • 8 Хасан

    16 17 Отговор

    До коментар #7 от "Morgoth":

    България много ли е демократична???май има една партия която затваряше границата за избиратели само защото са от турски произход!!!

    Коментиран от #11

  • 9 ФЕРОТАЙКОВ

    17 7 Отговор
    Тези неща са за големи хора, богати и можещи. Европа си затвареше очите 30 години , и много добре знаеха за тази блискисточна трагедия. И сега се правят на учудени, но имат спорузумение и нека спазят договора. ЕРДОГАН още в началото им каза за тази буферна зона от 30 км. за да могат да стоят бежанците там . А те йок , неможе. Турция длъжнали е да се грижи за 4 милиона бежанци? Всяко нещо ди има цена, няма безплатен обяд. Поради хуманни причини се принуди на това достойно нещо, но предвидила си и компенсация естественно. Западът нека си развъже кесията или да си трае , няма право да учи на морал турската държава.
  • 10 стоян георгиев

    10 11 Отговор
    едати и поръчковата статия!!!!проблема с турция не е сигурността на европа или борбата с тероризма ,а деградацията на турския политически модел,водещ до рискове за европа много по-големи от тероризма .тва автора обаче го е пропуснал и прехвърля проблемите от болата на здравата глава.турция била атакувана ,било искано нещо от нея....????до преди година турция бе всячески подкрепяна в политиката и срещу вътрешните и външните и врагове от неините съюзници .обаче ердоган ерозира отношенията си с европа както и със сащ обвиняваики ги в несъществуващи прегрешения и турция реално се обвърза с наи-големите западни врагове иран и русия.тва турция направи първа и без да е провокирана от съюзниците .тва че ердоган нападна западния наи-надежден съюзник в сирия също е показателно с измислени обвинения че били терористи желаещи турски територии.сега разни турски лобисти продължават с тази мантра,че ердоган бил принуден заради турската сигурност да нападне кюрдите ,които били окупирали северна сирия и даже не били популярни сред самите кюрди!!!смяххх!!!всъщност двоината игра на ердоган не бе провокирана и султана се опитва да я изкара едва ли не самозащита,а всъщност става въпрос за експанзия включително и военна.

    Коментиран от #14

  • 11 Morgoth

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Не, България не е много демократична. Тя е някъде по средата. От една страна ГЕРБ държат всичко, но от друга Бойко вече един път е падал от власт, така че това е възможен сценарий, докато в Турция това не може да стане.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    6 7 Отговор
    Стояне, ти къде беше преди три години???Не помниш ли всички терактове на което беше подложена Турция?Убийства на цивилни,полицаи,войници,учители...и не видя ли опита за преврат ???и превратаджиите са в Сащ,Германия,Гърция..Турция ги иска ,те не ги връщат..демек подкрепят преврата...

    Коментиран от #16

  • 14 Хасан

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Избий си го от главата че турцит нападат кюрди....турците и кюрдите се бият срещу тероризма...Турция прави мирна зона в Сирия където ще се заселят бежанците....а какво предлага Запада??хаос...а Русия ? Подкрепа на човек който уби хиляди свои съграждани....единствено Турция има визия

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    хасане ти си лъжец.и продължаваш с плоските лъжи.турците се бият срещу кюрдите и нямат никаква подкрепа от никакви кюрди в сирия.ердоган обяви че създал кюрдски боен отряд от огромната група от 400 кюрди!!!!само в африн срещу него са изправени 10000 местни и поне още толкова дошли от алепо,кюрди основно доброволци.кюрдите трябвало да се чувстват щасливи че ердоган ще засели в територията им която и сега е претъпкана нови имигранти.тва е близко до шизофренията хасанчо много близко лъжецо!!!!и турция имала единствена визия за сирия!!!!смяххх!!!ква е визията на турция с асад, русия и иран да правят траен мир!!!!тва освен ти и другите трима овцепаси тук никои друг не го вярва.дори и турците в турция дето имат над основно образование.я разкажи за стритбоевете в африн след като спреш тук с хумуреските.запада тва дето го иска ще стане хасанчо независимо дали турция е за или против.то е падането на асад и идването на демократично сирииско управление.запада може да чака и да натиска години!!!10,20,30...100 колкото е нужно!!!!
  • 16 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    да не би в европа да нямаше убииства и тероризъм?опита за преврат бе осъден от всички турски съюзници,но след като се видя кво е турското правосъдие държавите една по една почнаха да спират връщането на заподозрените.в началото всички връщаха в турция заподозрените за преврата,но вече ясно се вижда че те няма да получат адекватно правосъдие в турция и повече върнати няма да има.освен че няма да има върнати запада почва бавно но сигурно да променя политиката си спрямо турция особено след турските заплахи за шамари .та ситуацията отива точно там където я предвиждах,а именно към пълна турска изолация от което основно ще пострада турския народ,но теб тва не те интерасува нали важното е ердоган да е голяма работа!
  • 17 Хасан

    8 5 Отговор
    Кажи едно решение за три милиона прокудени бежанци от Сирия,които са в Турция???или 2 милиона които са в Йордания???...Целта на запада е този район да стане като Афганистан...тотален хаос,липса на държава,чети,тер.групи....и този контролиран хаос да повлече Иран и впоследствие и Турция....но турците са умни успяха да канализират този хаос към Европа..с бежанския поток...

    Коментиран от #21

  • 18 аве фюрер

    5 5 Отговор
    Банална Турска пропаганда и бездарна платена журналистика без факти и имена , писна ми от гаджалски мекерета .

    Коментиран от #19

  • 19 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "аве фюрер":

    Недей да четеш тогава..иди в фашистки сайтове дето пише за ”великия арийски български народ”..
  • 20 чалма тв

    1 2 Отговор
    Турция иска да бъде навсякъде, обаче когато си много разкрачен става кофти, все пак не сме в 14 или 15век. Сега сте само стратегически партньор на Запада, но не ви канят на гости ,защото знаят че после не могат да ви изгонят.
  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    единственото възможно решение е тва на запада.сваляне на асад ,преходно правителство на националното помирение и план маршал за сирия при които се връщат бежанците от турция,европа и иордания.за целта русия и иран трябва да се изтеглят от сирия ,асад и ислямистите да бъдат неотрализирани.няма друго решение.турция сега деиства в съюз с наи-големите си противници и без запада ,а именно иран и русия,които искат обратното на тва дето иска турция.резултата е увеличаване на напрежението и хаоса,реанимиране на ислямска държава и ал каида както и спасяването на асад за сметка на всички по умерени групи в сирия.тва са фактите !