4 486 11

Когато в мюсюлманските страни носеха къси поли

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно време в Техеран масово носеха къси поли, в Кабул имаха прически като на момчетата от Бийтълс, а в турските класни стаи не се виждаха никакви забрадки. Имаше и такива времена. "Преди шериатът да отрови всичко".

Гамал Абдел Насър е видимо развеселен. Така поне го показва едно видео, заснето през 1958 година, в което елегантно облеченият египетски президент разказва пред голяма публика какво му бил казал наскоро лидерът на "Мюсюлманското братство". Думите му били: "Всички жени в Египет трябва да носят забрадки!". "Отвърнах му така: Та това ще ни върне в Средновековието! Твоята дъщеря следва медицина и не носи никаква забрадка, а ти искаш да накарам 10 милиони жени да се забраждат", казва Насър във въпросното видео, а цялата зала се превива от смях.

Имало едно време...

Клипът е качен на страницата на една група във Фейсбук, която бе създадена през декември 2017 под името "Преди шериатът да отрови всичко" (Before Sharia Spoiled Everything), разказва германският вестник "Ди Велт" в публикация по темата и пише, че целта на хората, организирани в тази група, е да припомнят за наличието на силно изразени светски тенденции в редица мюсюлмански общества. Както съобщава "Ди Велт", групата се радва на растяща популярност и отбелязва силен приток на нови членове, които постват семейни снимки, изпращат изрезки от вестници и списания, разказват лични спомени - като доказателство за това, че преди голямата вълна на реислямизация западният стил на живот е бил широко разпространен в техните страни.

Много от снимките показват ученически класове от селските райони на Турция, където през 30-те години на миналия век не е имало нито едно момиче със забрадка. Или млади жени в Техеран и Кайро, облечени по модата на 1960-те години - с къси поли и разпуснати коси. Други снимки са запечатали семейни тържества, на които почти всеки има пред себе си чаша с вино или бира, а по плажовете младите жени се разхождат разголени. Снимки от Алжир, правени през 1970-те години, показват ученички и ученици, чийто външен вид по нищо не ги отличава от европейските им връстници, разказва „Ди Велт“.

По-нататък изданието ни среща с един от инициаторите на Фейсбук-групата - швейцарския адвокат от турски произход Емра Еркен, който разказва, че е живял в Турция до 1979 година и че дотогава изобщо не бил виждал хиджаб: „В детството си, разбира се, съм виждал традиционните забрадки на жените от селата, но тези мантии, които покриват жената от глава до пети, почти не се срещаха едно време в Турция“, казва Еркен пред "Ди Велт" и обяснява, че създадената от него Фейсбук-група има за цел да обори тезата, според която в мюсюлманския свят секуларизмът е бил разпространен само сред привилегирования градски елит. В тази връзка „Ди Велт“ посочва, че тъкмо през 1979, когато Еркен напуска Турция, в Иран започва Ислямската революция, а в Афганистан - нахлуването на СССР. Малко по-късно в Турция е извършен военен преврат, който довежда до засилване на религиозните тенденции в страната.

"По друг начин стоят нещата в Турция"

Който разглежда снимките, поствани във Фейсбук-групата „Преди шериатът да отрови всичко“, неизменно се пита какво ли се е случило с всички тези мъже, жени и деца, които се усмихват от фотографиите, пише "Ди Велт" и отново дава думата на Емра Еркен: „Мнозина избягаха от Афганистан, от Иран емигрираха голям брой светски настроени хора, а тези, които останаха в страната, бяха принудени да се нагодят към новите условия. По друг начин стоят нещата в Турция - там светски настроените хора далеч не са изчезнали от градските среди. Но значително се увеличи броят на онези мюсюлмани, които са привърженици на шериата“, казва Еркен.

Египет


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • та от кога
  Отговор
  1 14:10  27.02.18
  И от кога в Афганистан жените се забулиха? Когато СССР се намеси в подкрепа на светската власт или когато на власт дойдоха талибаните подкрепени от САЩ?
 • Хасан
  Отговор
  2 14:34  27.02.18
  Политическия ислям беше създаден в западни лабаротории с цел да се спре влиянието на соц.идеи ..пример за това е талибани,ал каида и гюленисти
 • ПЕЕВ
  Отговор
  3 15:52  27.02.18
  НЕ Е КЪСНО ИСЛЯМИСТИТЕ ДА СЕ ОПОМНЯТ.НАЛИ ХАСАНЧО.
 • Хасан
  Отговор
  4 16:01  27.02.18
  Подкрепяйки Ердоган Запада реши да елиминира кемалистите в Турция..защо?..да използва ислямисти срещу светските Бааски режими на Саддам и Есад ..но Турция не влезе в Ирак и Сирия...тогава Запада създаде ДАИШ..и се опита да отмъсти на Турция с разни скалъпени процеси,Ергенекон,тер ,актове,опити за преврат..с опита за гюленистки преврат Турция трябваше да стане по ислямистка ,начело с сунитски Аятоллах Гюлен и да се противопостави на шиитски Иран.....но това е турския народ...винаги прави изненади

  Коментиран от #5


 • Трол
  Отговор
  5 18:23  27.02.18

  До коментар #4 от "Хасан":

  Идеите на Ататюрк отдавна ги задуши Ердо, даже го няма къта на Кемал в класните стаи. Знаеш ли го? С негова снимка и стихотворение започващо с думите-сенин ичин калбимде йер вар/за тебе има място в моето сърце. Знаеш ли го това Асенчо? А знаеш ли в близкото минало какви дружки бяха Ердооан и Гюлент?
 • Гошо
  Отговор
  6 23:12  27.02.18
  Исляма ще затрие света. Тая религия е най-големия тумор на човечеството
 • liubo
  Отговор
  7 09:02  28.02.18
  Апокалипсиса започна , Бог да пази България и всички християни от тая душевно болна напаст.
 • Адреи
  Отговор
  8 09:13  28.02.18
  Мюсюлманите искат целия свят да стане мюсюлмански , но не могат да си представят какво сте стане после. И е време някои да им каже че ще това ще бъде края на човечеството .

  Коментиран от #9

 • Хасан
  Отговор
  9 10:07  28.02.18

  До коментар #8 от "Адреи":

  «мюсюлманиие искат целия свят да стане мюсюлмански»..коя мюсюлманска страна обяви война или нападна християнска държава????...от 30 г Сащ е в Афганистан и все още няма мир и афганци продължават да идват на Лъвов мост..от 20 г Сащ е в Ирак и иракчани са на Лъвов мост....и Сирия ....европейското гражданско общество трябва да направи натиск на своите правителства за да спрат войните в тия региони ...иначе цяла Азия и Африка ще дойде в Европа
 • Шчекн Ичр
  Отговор
  10 14:00  28.02.18
  Ислямът е масова шизофрения! Да ислямът иска целия свят, но няма нито военната, нито икономическата мощ да го направи, те са едни изостанали страни от средновековието. Крепи ги единствено петролния долар на САЩ. Най-многото което ще постигне е собственото си затриване от лицето на земята! Светът ще е много по-хубаво място без мюсюлмани! А Ердоган е пълен идиот, и съществува благодарение на Путин, който го крепи, за да изолира Турция от НАТО. Това е рискована игра, но за сега кремълския диктатор се справя! До следващия военен преварт в Турция, който ще е мнооого кървав!
 • Валя
  Отговор
  11 18:30  28.02.18
  Авторитарните религии са нефункционални,инфантилни и невротични,ако бъдат премахнати ще ускорим еволюцията,ще възцари мирът и планетата Земя няма да страда

Напиши коментар:


Публикувай