Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 17:01 4 207 39

Циничната игра на Русия в Сирия заслужава само презрение

  • русия-
  • сирия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминалите дни са символ и същевременно обобщение на седемгодишната трагедия в Сирия. Безмилостни въздушни нападения от страна на сирийската армия. Загинаха стотици цивилни граждани, блокирани източно от столицата Дамаск, докато така наречената световна общност гледа безучастно. Не че липсваха призиви. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш описа положението в Източна Гута като “ад на Земята”.

Русия иска да бъде призната за велика сила, Кремъл напира за престиж. В действителност заради циничната си игра на световната сцена режимът в Москва заслужава единствено презрение. Разминават се власт и отговорност. Руснаците непрестанно поднасят лъжи. Посланикът на Русия в ООН осмя съобщенията за ужасите в Източна Гута като масова психоза на западни медии и загововри за информационна война. Външният министър Сергей Лавров абсурдно заяви, че предложената по хуманитарни съображения резолюция била част от плана за сваляне на сирийското правителство. Същевременно се бомбардират десетки болници.

Ескалация вместо обещаната деескалация

Москва категорично отрича вина в кръпоролитието, но това са евтини трикове. Без помощта на Кремъл режимът на Асад не би оцелял. Бойните му самолети, с които сее смърт, изцяло са руско производство, армията му се инструктира от руски военни съветници, а според достоверни съобщения Русия участва в операциите източно от Дамаск със свои самолети, а така също и в унищожаването на Източна Гута.

Подобна е картината и на други фронтове. През януари Москва изтегли войските си от кюрдския анклав Африн в северните части на страната, които беше разположила от съображения за “стабилизиране”. Така загърби тамошните кюрди и даде зелена светлина за турската инвазия в региона.

Русия би била в състояние да се утвърди на сирийската шахматна дъска като сила, способна да доведе до мир. Вместо това тя непрестанно подклажда военния конфликт. Сега зависи от американците и европейците да упражнят натиск спрямо Москва, за да може да се предотвратят по-нататъшни страдания поне в Източна Гута. Примирие би било първа стъпка за облекчаване на катастрофата. Ключът е в Москва. Асад не би могъл да се възпротиви.

Коментарът е на Андреас Рюеш. Той е журналист международник в редакцията на реномирания швейцарски в. “Нойе Цюрхер цайтунг”, откъдето Клуб Z препечатва публикацията му с малки съкращения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Garrincha

    6 24 Отговор
    Арабите дават парички на руснаците, а евреите на американците ! И тия си мерят комплексите !
  • 2 Бойко

    35 8 Отговор
    ГЛУПОСТИ!
  • 3 Цунг Цванг

    51 12 Отговор
    А откъде започна всичко.?Какво значи десетки болници?Дали не са стотици Колко могат да се разположат в района.Ако Русия не се беше намесила още тълпи бежанци щяха да идват насам.Конфликтът ще свърши съвсем скоро.
  • 4 КУР СА САЩ

    53 9 Отговор
    Андреас.... нищо не казваш кой всъщност обучи, въоръжи и създаде ИД... те миличките никой не са убили....както хамериканските демократични бомби!
  • 5 Kcaniba

    15 42 Отговор
    Тия двамата убавци ги очаква Хага!
  • 6 Пешо

    40 12 Отговор
    А защо хиляди ковчези завити с знамето на ФАЩ си тръгнаха от Гута?

    Коментиран от #7, #9, #19, #20

  • 7 Киро

    7 22 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Кога това?
  • 8 Русия ли

    7 31 Отговор
    Страната на лъжите!
  • 9 Голем смях

    7 33 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Със знамето на ФАЩ може ,но със знамето на САЩ не е имало.Виж,печен Вагнер го натовариха насипно и без байраци.

    Коментиран от #17

  • 10 Робот

    47 5 Отговор
    Добре, че са американците, да помагат на народите да се развиват в правилната посока- кланета, педерастия и наркотици.
  • 11 хер рюеш-плюеш

    35 11 Отговор
    Руссия въобще не чака Вашата благословия,за да бъде призната за велика сила.Тя отдавна е такава.Каквато въобще не е банкеро-часовникарската Ви ланд!Ако при вас произвеждат учебнотренировъчния Пилатус,Русия строи Су-57 пето поколение изтребител.Него даже самонадеяните чифути предпочитат да го разглеждат само от висока орбита със спътник.
  • 12 ясно

    28 4 Отговор
    Аха, ClubZ,българското DW.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 no name no face no number

    31 6 Отговор
    Някаква подметка на сащ се е изказала неподготвена. Явно халюцинира.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Митю

    23 5 Отговор
    Клубза...?и спрях да чета
  • 17 селянин

    23 5 Отговор

    До коментар #9 от "Голем смях":

    От,,хлора,,в Гута,127 кравешки инструктори на терористичните групировки са с дизинтерия,газове,голяма смрад.. и ги завиват със знамето на ООН
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 НВО

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Чакам дс видя героичен филм след година по НВО поподобие на този за Либия.
  • 20 Мужик

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Абе, пичага, я си признай - правиш някакво медийно изследване - ако разпространяваш една и съща фалшива новина под различни имена във форума, дали накрая останалите хора в него ще си помислят, че е истина, нали? Нито една дори полу-сериозна медия, в Америка, Европа, Русия, предполагам и в Китай, няма информация за пострадали американци в Гута. Ок, знам, че ще излезеш с някакво абсурдно тъпо твъдение в стил - "американските и европейските медии са соросоиди", ама - дай тогава поне един линк с доказателства от РИА или ТАСС, или престани да пишеш глупостите си!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Morgoth

    12 6 Отговор
    И Русия и САЩ поддържат воденето на бойни действия за да могат техните протежета да завладеят по-големи части от Сирия. И едните и другите се крият зад антитерористична риторика. А Клуб Z е толкова безпристрастно издание колкото са безпристрастни БХК :)

    Коментиран от #24

  • 23 ЕЕЕ

    15 5 Отговор
    Koи сте вие от Клуб З, та да казвате кое е цинично и кое не? Вие, които обслужвате чисто антибългарски интереси ли? Или вие, които открито защитавате агресорите в лицето на САЩ???
  • 24 Мужик

    11 7 Отговор

    До коментар #22 от "Morgoth":

    БХК към какво е пристрастен - към защита правата на човека? Ти някаква друга гледна точка ли защитаваш, например - за нарушаване на правата на човека ли си?

    Коментиран от #31

  • 25 amigos

    15 4 Отговор
    Колко бихте били смешни,ако не бяхте толкова жалки,клуб Z!
    Само не си мислете,че ние обикновените хора от всички националности сме безмозъчно стадо и се вързваме на безочливите ви лъжи!На всички е ясно,че Америка в амбициите си да владее света няма да се спре пред нищо и е способна на всякаква мерзост!
  • 26 Америка

    11 4 Отговор
    Нищо подобно!Презрение предизвиква вероломната политика на САЩ,постоянните им извъртания,лъжи и измами,подмяна на факти и събития,присъщи за всички мошеници!
  • 27 Альошка Пишкальов

    15 4 Отговор
    Лош Путин!!!!! Той прави войните, той прави земетресенията, той праща ураганите, той прати и лошото време, снега и студа последните два дни!!!!! А на автора Андреас Рюеш направо му завиждам - явно е изпаднал в екстаз от близането на хАмериканските задници !!!! Еми, да му е сладко!!!!
  • 28 НИЕ

    5 13 Отговор
    Вероломството на Москва е и исторически факт .Това го твърди и Маркс .Известна е и неговата омраза към руският царизъм а и към всичко руско .Четете Маркс !Неговата мечта е че,точно в САЩ и Англия , пролетариата ще вземе власта , насилствено или чрез избори .Той и за миг не допуска че ,страни като Русия , Османската империя или Китай могат да бъдат социалистически .Руският империализъм в момента бомбардира сирийските граждани заедно с местният феодал Асад .В Европа коренът на Злото винаги е бил Русия .Айде Чао !

    Коментиран от #29

  • 29 шопа

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "НИЕ":

    Тоя па, ще ме кара да чета Карл Маркс! Ти уред ли си?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Morgoth

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мужик":

    БХК са пристрастни към защитаването на правата на точно определени групи от хора, при това на всяка цена, включително и нарушаване правата на други хора, но такива които не са в техните фокус-групи.

    Коментиран от #32

  • 32 Мужик

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Morgoth":

    БХК просто защитават правата на тези групи, които не могат да си ги защитават сами, било то, защото нямат ресурси, власт, или няма интерес на масмедиите към тях, а държавата не им предлага равен достъп до защита и правосъдие. Ще кажеш - защо защитават правата на циганите, гейовете, бежанците и т.н.? Ами, точно по споменатите по-горе причини, на кого иначе да защитават правата - на Цветан Василев, Пеевски и Борисов, ли..? Ето, сега точно те, а не друг, потърсиха сметка за безхаберието на властите към убитата от съпруга си Елена Василева (не е нито циганка, нито бежанка, нито лесбийка). И, ако смяташ, че въпреки, че (очевидно) вършат полезна дейност като правозащитници, защитават ценности (либерални), които са в противоречие на твоите (консервативни?) - демокрация е и си е тяхно право, а теб никой не те спира да си направиш едно правозащитно НПО, което да е насочено към по-консервативни ценности.
  • 33 за терористите в Гута

    3 1 Отговор
    http://glasove.com/categories/na-fokus/news/za-iztochna-guta-otvyd-propagandata-video
    ...
    https://steemit.com/syria/@syrianaanalysis/you-re-being-lied-to-on-east-ghouta
    ...
    Терористите обстрелват всеки цивилен, който се опитва да се измъкне от Гута...
  • 34 ВБН

    4 1 Отговор
    Интересно, ако има едни добре въоръжени бандити около Вашингтон, които да обстрелват когато си пожелаят центъра на града, какво ще направи Тръмп??? Дали няма да ги отстреля за няколко часа? Кой нормален ръководител ще търпи някакви идиоти да стрелят по столицата му???
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Румяна Костова

    0 1 Отговор
    Ефтин трикове видях в написването на тази статия.,,Бойни самолети,които сеят смърт,,Какво очаква писарушкото от тях,въздушни пируети и изхвърляне на цветни хартийки и балони.Направил откритие,че оръжията сеят смърт.Ей,клуб ,,Z,, ,доста сте задръстени.А за добра пропаганда трябва акъл
  • 38 впечатлен

    0 0 Отговор
    Все повече си задавам въпроса какво е хуманност? Съществува само като понятие, зад което се крият интереси на някои държави и обикновено с хуманност се оправдават действия за изтребление на беззащитни хора. Да оправдаваш инвазия в защита на един режим с уж хуманитарна помощ е цинично до безобразие. Лъжите, нелепите оправдания също са извън всякаква хуманност. В момента политиката става все по-объркана и невъзможна, доказвайки че малко неща е възможно да бъдат разрешени по мирен път. Дрънкането на оръжие става все по-силно, същевременно някои държавници никога няма да променят стила си на действие. Всичко за сметка на невинни жертви, къде цивилни, къде изпратени там да защитават нечии интереси. Ние членуваме в НАТО, но нашият президент откакто е встъпил в длъжност, непрекъснато говори как трябва да се въоръжаваме предимно с изтребители, гледа мрачно, вечно сърдит и навъсен, неразбран и заплашителен. Това буди тревога и някак засилва усещането, че се прави с цел подкрепата за една небезизвестна държава, към която с нокти и зъби ни тласкат в момента определени кръгове.
  • 39 комунист идиот

    1 0 Отговор
    Проблема е в САЩ.