Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 13:00 3 585 11

Вл. Федоровски: Путин е дете на СССР, което стана първият цар на ХХI век

  • путин-
  • русия-
  • президент-
  • ссср

Руската пропаганда беше много по-фина по времето на СССР

Вл. Федоровски: Путин е дете на СССР, което стана първият цар на ХХI век - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Путин го обобщи много добре в едно изречение: “Този, който не съжалява за Съветския съюз, няма сърце, този, който желае неговото връщане, няма глава”. Бивш съветски дипломат, който стана писател, Владимир Федоровски анализира политиката на стопанина на Кремъл, от гледна точка на дългата история на Русия. Книгата му "В сърцето на Кремъл" (Au coeur du Kremlin) бе издадена във Франция.

- Как гледате на историята на Русия?

- Нашата история е абсолютна жестокост. Александър Яковлев я обобщава в три числа: 25 млн. убити при Ленин, Троцки и Сталин; 27 милиона по време на Втората световна война (в моето семейство девет от десетте деца не са оцелели от войната); а след падането на комунизма - 2500 процента инфлация. Нито едно от тези числа не е достъпно за човешкото разбиране: страданията на моя народ надхвърлят въображението. Накрая има една непрекъснатост, която се изплъзва на тези драми: цивилизация, която даде Чайковски и балета, както и писатели като Толстой или Достоевски.

- Срещнали сте Путин в началото на 90-те г., когато е бил само сътрудник на кмета на Санкт Петербург, Анатолий Собчак. Можехте ли тогава да си представите бъдещето му?

- Не, никога не бих могъл да си го представя. Путин беше човек, който се прикриваше, не показваше силата си от пръв поглед. По онова време все още беше агент на КГБ и познаваше отлично техниките на тайните служби как да се предразположи един събеседник чрез миметизъм: Путин възпроизвеждаше жестовете на онези, с които разискваше, и спокойно печелеше тяхното доверие.

- Пишете, че Путин е “първият цар на ХХI век”. Какво искате да кажете?

- Президентът на Русия е почти монархическа фигура. Той е убеден, че страната се нуждае от политическа стабилност и искаше да я олицетвори, поемайки цялата руска политическа митология, това неутолимо желания за величия и за възраждане, което надхвърля епохите и режимите. Това не е точно моят подход към руския политически живот. Но у нас Сталин все още е по-популярен от Петър Велики! Руснаците не искат повече да чуват да се говори за престъпленията на Съветите. За тях Сталин е спасил света от Хитлер и неговата внушителна фигура очарова моите съвременници. Той въплъщава един по-непримирим комунизъм, който скъсва с периода на всеобща корупция, който преживяхме по времето на Елцин.

Путин е също дете на СССР. Той го обобщи много добре в едно изречение: “Този, който не съжалява за Съветския съюз, няма сърце, този, който желае неговото връщане, няма глава”. За него революцията, а след това колективизацията са били полезни, интересни експерименти. Освен това 80 процента от руснаците днес изпитват носталгия към СССР: Путин би бил глупак да не вземе това предвид.

Въпреки това аз поддържам критиките си най-малко в две области: липсата на свобода на пресата в Русия, защото ние сме се борили, за да я получим, и днес нашата страна има нужда от истински идеен дебат. И от икономическа трансформация, защото все още зависим прекалено много от газа и петрола.

- От “сексшпионажа” и другите пикантни интриги от времето на СССР, с които сте украсили книгата си, до руските хакери, които се намесват в чужди избори, няма ли нещо ново на Изток в сферата на външната политика?

- Руската пропаганда беше много по-фина по времето на СССР. Не мисля, че руснаците са изиграли значителна роля в президентските избори в САЩ през 2016 година. За разлика от американците впрочем, които през 1996 г. ясно допринесоха за преизбирането на Елцин!

Винаги, когато говорим за руска пропаганда, трябва да имаме предвид, че пропагандата не е нещо изключително за единия или другия лагер. По отношение на Близкия изток, Путин възобнови политиката, която водеше някога СССР. Основите на тази стратегическа визия са отпреди 1917 година. Путин приема идеята, че Русия е щит срещу ислямизма, която датира най-малко от времето на Иван Грозни през ХVI век. Свидетелство за това е непоколебимата му подкрепа за християните на Изток.

Бях поразен по време едно пътуване до Кайро да открия портрета на руския президент, изложен навсякъде на пазарите. В това отношение Путин разчита много на своята истинска дясна ръка, която не е Медведев, а Кирил, патриархът на Москва, с много пламенно говорене за западния свят.

- Твърдите, че сме свидетели на възкресяването на Студената война, осеяно с импровизации и аматьорство…

- Правилата, които позволиха да се запази равновесие по време на Студената война, бяха премахнати. Американците подцениха способността на руснаците да обновят за рекордно време своя модел за армия, която може би днес е най-силната в света. Търговските санкции срещу Русия само засилиха Путин, докато бяха замислени да го дестабилизират: тези санкции засегнаха на първо място руските олигарси, към които народът изпитва вродена омраза. Безразличието на Запада към руснаците ги хвърли в обятията на Китай. Западът трябва да потърси политика, която отговаря на неговия интерес. Неотложна е борбата срещу тероризма, която изисква международна коалиция, от която руснаците да не бъдат изключени, както по времето на югославския конфликт. Презрението на Клинтън към тях тогава изобщо не им хареса, те се почувстваха унизени. Така както през 2014 г. сънародниците ми не харесаха това, че Обама постави в речта си пред ООН Русия на едно ниво с вируса Ебола, като главните заплахи за света!

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    32 13 Отговор
    Един достоен управник,който ние никога не сме имали.

    Коментиран от #11

  • 2 БГ патриот

    13 24 Отговор
    цру обявили конкурс-как най лесно да провалим русия.
    първо място спечелил проект с една единствена точка- не пречете на путин
  • 3 Константинопол

    20 6 Отговор
    Жив и здрав да бъде Владимир Путин.чакам със нетърпение Дани върне Константинопол!!!

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Голем смях

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Константинопол":

    И кога Константинопол е бил български,че да ти го връща. Освен да си гърче и да се надяваш напразно.Късно е либе за китка.Путин се омъжи за Ердоган и сега правят опити за забременяване.Да е жив и здрав цар Путин,че колкото по-дълго управлява,толкова по-бавно Русия ще дойде във 21 век.
  • 5 Великая русия

    3 5 Отговор
    През лятото крепостните ще го провъзгласят като император НаПутялеон 1 бащицата на Алкашия!
  • 6 българин

    10 3 Отговор
    Владимир Владимирович Путин е велика личност и ще остане в историята като спасител на Русия и света от алчните капиталисти и агресори-Америка!Жалко,че ние никога не сме имали и няма да имаме такъв политик!За него е важен човека и човешкото в него-затова го уважавам и не само аз,а дори и враговете му!!!

    Коментиран от #10

  • 7 Юбряяяяя

    12 2 Отговор
    В Русия гордо управлява Путин,
    путьовци командват във България!

    Коментиран от #8

  • 8 Дони

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Юбряяяяя":

    Горд с кое ? С ниските диходи с неразвита промишленост( изключение прави военната). И какво става "на гол г.з чифте пищови" както казва народа.
  • 9 ултра

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Константинопол":

    Ушанка, няма как бащицата ти да върне на България нещо, което никога не й е принадлежало! Виж, че може да опита да го вземе, както навремето се опита и цар Александър Втори, под предлог, че е тръгнал да "освобождава" братските славянски народи, това е друг въпрос!
  • 10 ултра

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "българин":

    Слава Богу, че ние - българите /но не наглите безродници като теб/, никога не сме имали и се надявам НИКОГА да нямаме, такъв "управник" и диктатор, като твоя малък идол!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.