1 Март, 2018 06:32 2 820 13

Камбаната на Хитлер ще продължи да бие

  • хитлер-
  • камбана-
  • германия-
  • херксхайм-
  • херксхайм ам берг

Сюжетът с камбаната от Херксхайм ам Берг показва колко труден всъщност е въпросът за осмислянето на миналото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Камбаната на Хитлер превърна Херксхайм в световноизвестно село. Малката община дълго се питаше дали да я махне или не. Сега обаче реши: камбаната с пречупения кръст и нацисткия надпис остава. Въпреки критиките.

На пръв поглед камбана като всички останали - тя тежи около 240 килограма и е матово сиво-зелена на цвят. Намира се в църквата на Херксхайм ам Берг, малко село в югоизточна Германия. При по - внимателно вглеждане обаче се забелязва нещо необичайно: готическия шрифт върху нея, характерен за нацистите, с който е изписано: "Всичко за отечеството - Адолф Хитлер". И сякаш това не е достатъчно, под надписа е изобразен и пречупен кръст.

"Камбаната на Хитлер" се намира на това място от 1934 година и цели 84 години е биела на всеки 15 минути - по време на църковни служби, сватби и кръщенета. Доскоро почти никой не е знаел за тъмното ѝ минало. През май 2017 обаче една учителка по музика от съседното село научава за надписа и свастиката и се свързва с местните медии.

Чугунената "реликва" от времето на националсоциализма изстреля Херксхайм ам Берг във водещите новини, включително извън пределите на Германия. Сега след дълга дискусия, продължила няколко месеца, съдбата на камбаната беше решена от местното общинско ръководство: в тайно гласуване с 10 срещу 3 гласа съветниците решиха, че камбаната няма да бъде предадена на музей, както се предлагаше в една експертиза, а ще остане на мястото си като "паметник срещу насилието и неправдата". Общинските съветници решиха, че камбаната отново ще забие, а на фасадата на църквата ще бъде поставена информационна табела, разказваща нейната история.

"По-добре така, отколкото да бъде изложена в някой музей, където някои ще се спират пред нея, за да си направят селфи", коментира безпартийният кмет на Херксхайм ам Берг Георг Велкер.

"Камбана на убиец"

Учителката по музика Зигрид Петерс, която привлече общественото внимание върху "камбаната на Хитлер", е дълбоко разочарована от това решение. Тя заяви в разговор с Дойче Веле, че в случая вижда връзка с възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Това не е случайно, твърди тя и добавя възмутено: "Само това ни липсваше - да оставим тук тази камбана, която е посветена на един убиец".

Петерс се опасява, че църквата в Херксхайм може да се превърне в място за поклонение и към нея ще започнат да се стичат десни радикали. Учителката се тревожи и от отзвука в чужбина. "Какво ще си помислят за нас, когато научат, че тази камбана си остава на мястото и никой не се тревожи от това", пита тя. Но за кмета на селото темата е приключена.

Трябва обаче да се отбележи, че досегашните местни управници наляха допълнително масло в огъня. Така например предишният кмет беше заявил, че "се гордее с тази камбана", след което трябваше да напусне поста си. Подобна словесна изцепка си позволи и настоящият кмет. Той изтъкна пред една телевизия, че тази камбана щяла да напомня за жертвите. "А това бяха и германски граждани, не само евреи", добави Велкер. Думите му бяха остро разкритикувани от Централния съвет на евреите в Германия. Според него, така кметът прави внушението, че евреите не са били германски граждани. Пред съда Велкер каза, че извадена от контекста, формулировката му можела "да звучи подвеждащо".

Трудният прочит на историята

Сюжетът с камбаната от Херксхайм ам Берг показва колко труден всъщност е въпросът за осмислянето на миналото. Често в Германия се водят спорове, свързани с експонати от националсоциализма. Вярно е, че използването на символи от онзи период, както и всякаква дясноекстремистка пропаганда - като носенето на тениски с пречупени кръстове - са забранени от германската конституция. Църквата в Херксхайм е само едно от многото места в Германия, на които все още личат следите от времето на националсоциализма. Същото се отнася и за много обществени сгради, имена на улици и стари военни съоръжения. Някои от тези артефакти впрочем крият ценна информация за историците. Освен това тяхното използване не се наказва автоматично. Така например в Кьолнската катедрала, която е обявена за част от световното културно наследство, могат да се видят камъни с пречупени кръстове върху тях. Така на много места в Германия заветът на Хитлер не е заличен и до днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    8 7 Отговор
    Да извикат едно майсторче де изшлайфа надписа и готово, у нас трябва да направим листа с УЧАСТНИЦИТЕ В НАРОДНИЯ СЪД - спикък с имена и фамилии, щото май НЕ СМЕ ГО НАПРАВИЛИ а почват да се правят на интересни
  • 2 99999999

    40 3 Отговор
    Много стойностно-„Всичко за отечеството”.Почвам да уважавам Хитлер.

    Коментиран от #6

  • 3 99999999

    30 3 Отговор
    Много стойностно-„Всичко за отечеството”.Почвам да уважавам Хитлер.

    Коментиран от #7

  • 4 Анонимен

    33 4 Отговор
    Хитлер май е мислил повече за Германия отколкото днешните политици.
  • 5 Гого

    16 0 Отговор
    Моите уважения, но камбаната не може да бъде чугунена!!!
  • 6 ГОСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "99999999":

    ти до досега не го ли уважаваше?
  • 7 pompev

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "99999999":

    Типично за човешката природа е реактивното образуване инверсия.Да обявиш обратното на пълно противоположната истина.Фройд
  • 8 Валя

    12 2 Отговор
    Няма данни и доказателства Хитлер да е убивал някого освен може би по време на службата си през първата световна война,също така смятам че хора които не са живяли в онези времена нямат право да отправят критики,те са равностойни на отмъстителни и егоистични принципи,които не са сходни с днешната демократична епоха
  • 9 BH88

    6 1 Отговор
    14/88
  • 10 аве фюрер

    9 0 Отговор
    Да живее !!!
  • 11 Зукърберг Моше

    2 1 Отговор
    Много ми харесва как специално тези европейски гои, германците, се самоунижават и се гаврят сами със себе си. Гоите германци, също както повечето гои от Европа, нямат никакво достойнство, направо сме ги смазали по всички параграфи. Шалом!
  • 12 Mercedes-Benz

    4 0 Отговор
    "След сто години, ние отново ще бъдем тук!" А.Х.

    Където е текло пак ще тече!
  • 13 бръснаря

    2 0 Отговор
    Няма камбана от чугун,има неграмотни журналисти които не разбират но веднага ще ни обяснят всичко.