Last news in Fakti

6 Март, 2018 06:28 2 073 4

Да листваме ЧЕЗ на Българска фондова борса

  • чез-
  • борса

Другото е да либерализираме пазара

Да листваме ЧЕЗ на Българска фондова борса - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Национализацията на ЧЕЗ вече се радва на всенародно одобрение и си мисля, че това е целта на цялата пушилка около Гинка.

Това коментира Владислав Панев, съпредседател на Зелените и собственик на „Скай управление на активи“.

За мен базовия сценарий вече е, че държавата и човека зад г-жа Върбакова ще поемат контрола под бурни ръкопляскания. Нека припомним обаче какво се случва и в момента в държавните енергийни компании. Брутални загуби и задължения от няколко милиарда лева, амбиции за хвърляне на още милиарди в обречени проекти, практическа забрана за включване на нови мощности на пазарни цени към енергийната система. Всичко това гарантира или високи цени в бъдеще, или осчетоводяване на загубите за сметка на държавата.

Тоест, ще плащат или потребителите на електроенергия, или данъкоплатците. Още една държавна компания (по-рано още няколкото на ЧЕЗ) ще значи още схеми за кражби за управляващите. Назначаване на техни хора в бордове, партийни кадри на всички нива и във всички населени места. И източване чрез обществени поръчки. Защото това се случва в държавните енергийни фирми. Особено когато електропреносната мрежа трябва да се модернизира. Това ли искаме? Ако да, моля. Бих предложил точно обратното.

Продажба на 10-20% от капитала на държавните енергийни компании на фондовата борса. Така че контрола върху тях от страна на акционери да е силен. Защото, когато имаш "skin in the game", тогава можеш да съдиш директорите за разхищения, а самата компания ще е длъжна да дава подробна информация за сделки, отчети и т.н.

Дял може да се прехвърли и в Сребърния фонд. Така че да имаме с една идея повече гаранции за бъдещите си пенсии. Това направиха в Румъния и преобладаващо държавните им енергийни компании работят на солидни печалби и разпределят дивиденти. На Запад също е така. Другото е да либерализираме пазара.

Да се допускат лесно нови производители, които да продават електроенергия на конкурентни цени. Разходите за ВЕИ вече са достатъчно ниски. Вярно, до няколко години вятърните перки ще могат да издухат конкуренцията на "нашите" хора.

Но технологиите се развиват и няма смисъл да поддържаме старите, само защото са на приятели на властта, макар и да продават скъпо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    4 1 Отговор
    Изглежда добра идея, дори и бойковците да се опитат да си заврат мръсните корумпирани ръчички, акционерите ще упражняват контрол върху дружеството.
    Крайния резултат от схемата, която дълго са планирали ще бъде неочакван за тях, тъкмо това искам.
  • 2 Професор

    5 1 Отговор
    Тоя голема тъпотия е написал.Как Гинка ще разпределя дивиденти като тя влиза в енергетиката с борчове към банки и разни офшорки,които па народо че ги плаща . Оди я съди?Най-много да ти присъдят некое панелче от фотоволтаика.
  • 3 мегасхема

    5 0 Отговор
    Схемата е следната:
    Гинка купува ЧЕЗ, медиите веднага раздухват случая, правителството се прави, че не знае и разбира се взима страната на "народа", който е подкован от медиите. Правителството се прави на загрижено и купува ЧЕЗ от Гинка на по-висока цена С ДЪРЖАВНИ ПАРИ, а разликата я прибира човека зад Гинка.
    Идеята е да се източат пари, чрез тази сделка. После при продажбата ще се приберат още пари за комисионни и подкупи. Найс, а!?
  • 4 Eye

    0 1 Отговор
    До предния: Еми от където и да го погледнеш Шиши е гениален далавераджия-комбинатор! :)