1 962 18

Кратка история на (не)българските девизи

Националният ни девиз се появява малко след Освобождението на България през 1878 г.

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки от нас още от малък научава за лозунга на въстаниците "Свобода или смърт" и на девиза, изписан и на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата". Но макар и тясно свързани с новата ни история, тези фрази имат дълга и забулена в миналото история, пише в. "Сега".

"Свобода или смърт"

Няма българин, който да не е виждал знамената от Априлското въстание през 1876 г. с извезаната фраза "Свобода или смърт". Но откъде се появява там? Наша хрумка ли е, или е заемка от други?

За първи път изразът "Свобода или смърт" се среща в поемата "Горски пътник" на Георги Сава Раковски от 1857 г.: "Златна зелена светла хоръгва//С’ една странъ "Свобод’ или смърт!!!"//Страшны вид лъвов изобразява// С’ друга странъ "Бог с’ нами напред!!!". Най-вероятно е зает от популярния лозунг от гръцката борба за освобождение от 1820 г., който по-късно става и национален девиз на Гърция. Нещо повече - гърците приемат, че деветте ивици на знамето им символизират деветте срички на фразата - на гръцки.

Но тази фраза не е и гръцка - те също я заемат. Възможно е да идва от вестника на френския революционер и публицист Камий Демулен. Първият брой на Le Vieux Cordelier ("Старият кордилиер") от 5 декември 1793 г. носи заглавието Vivre Libre ou Mourir ("Живей свободен или умри"). По това време и прословутият лозунг, приписван на Антоан Франсоа Моморо - "Свобода, равенство, братство", е четирисъставен - "Свобода, равенство, братство или смърт". По-късно обаче думата "смърт" отпада заради асоциациите с якобинския терор.

По-вероятно обаче е фразата да е вдъхновена от финала на прословутата реч на Патрик Хенри - политик и губернатор на Вирджиния, произнесена в Ричмънд на 23 март 1775 г. "Дайте ми свобода или ми дайте смърт" (Give me Liberty, or give me Death!). Любопитно е, че самата реч е публикувана чак през 1816 г. от юриста Уилям Уърт - 17 години след смъртта на Хенри. Поради това има немалко съмнения дали наистина Хенри е произнесъл тази фраза, или е добавена като ефектен финал от самия Уърт. От друга страна, през 1775 г. фразата "Свобода или смърт" се появява за първи път и върху знаме - това на минитмъните от Кулпепър, Вирджиния, през 1775 г.

Корените на фразата "Свобода или смърт" обаче като че отиват още по-далеч в годините. Някои учени предполагат, че изразът от речта на Хенри може да е парафраза на реплика от пиесата "Катон" на английския писател и политик Джоузеф Адисън, създадена през 1713 г.: "Не е време да се говори за каквото и да е друго освен за окови и завоевания, свобода или смърт" (действие II, картина 4). Тази пиеса е била популярна тогава и е била позната на дейците от Американската война за независимост. А само година след появата й - през 1714 г., Барселона е обсадена от испанския крал Филип V. Защитниците на града издигат черно знаме с надписа Viurem lliures o morirem ("Ще живеем свободни или ще умрем").

Иронично е, че подобен е и девизът на тези, срещу които са се бунтували българите - по време на войната за независимост 1919-1923 г. турското съпротивително движение издига лозунга Ya istiklal ya ?l?m - "Независимост или смърт".

"Съединението прави силата"

Националният ни девиз се появява малко след Освобождението на България през 1878 г. Още в първите пробни монети, отсечени през 1880 г. от английската фирма "Ралф Хийтин и синове", на гърба е изобразен герб с надпис "Съединението прави силата". Това става по силата на Закон за правото за резание монети в Княжеството от 1880 г., където в чл. 8 е записано: "...На другата страна на опакото те (монетите) ще показват стойността на монетата и отдолу леточисленето всред венец от житни класове, ружеви цветове и дафинови листове, и отдолу една лента, на която ще бъде написано: Съединението прави силата". Тази лента е добавена по предложение на младия депутат от Либералната партия Стефан Стамболов. Още тогава той предлага тази лента да стане и част от герба, но това първоначално не се осъществява.

В същото време авторът на монетите е гравирал и герб, наподобяващ белгийския, с буквален превод на техния девиз L'Union fait la force ("Съединението прави силата"). Вероятно е следвана аналогията с конституцията, която също е създавана по образец на белгийската. Въпреки че девизът се среща в различни варианти на герба в следосвобожденските години, официално е част от него през 1927 г.

В герба на Белгия пък този девиз се появява след революцията от 1830 г., когато южните провинции на Нидерландия се отцепват и образуват държавата Кралство Белгия. А самите белгийци го вземат от... холандците. Първите провинции, които по-късно започват 80-годишна борба за независимост и стават основа на Нидерландската република, го възприемат в далечната 1568 г. и той остава техен девиз по падането им под властта на император Наполеон I през 1795 г. За първи път при тях се среща в книга с пословици от 1550 г. В нидерландския вариант той е на латински език: concordia res parvae crescunt, и се появява и на нидерланските монети след 1586 г.

Този израз обаче е много, много по-стар. За първи път може да бъде открит в съчинението на римския историк и писател Салустий от I в. пр. Хр. "Югуртинската война" (Bellum Iugurthinum). В глава 10 той пише: ...Nam concordia paruae res crescunt, discordia maximae dilabuntur... ("Защото малките работи се създават със съгласие, а големите пропадат от несъгласие").

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • нормален
  Отговор
  1 16:30  05.03.18
  Съединението прави силата идва още от Хан Кубрат, който й е демонстрирал този девиз на синовете си със снопа пръчки, "фашото", демек. Аман от соросоидиотски промивки, че цивилизацията почва от запад.

  Коментиран от #4

 • ххх
  Отговор
  2 16:37  05.03.18
  Честито ви!Всичко в българската история е измислица!

  Коментиран от #3, #8

 • толерантен
  Отговор
  3 16:45  05.03.18

  До коментар #2 от "ххх":

  Занимавай си се с "истинската" циганска "история" и ни остави нас с "измислената" ни.

  Коментиран от #6

 • Гошо
  Отговор
  4 16:49  05.03.18

  До коментар #1 от "нормален":

  Самият девиз няма как да идва от случката с пръчките. Да, изводът от лекцията на Кубрат към синовете му е същият, но той просто ги е посъветвал да не се разделят, а не им е казал, че "съединението прави силата". Нека да не правим свободни тълкувания на историята и да не си приписваме неща, които не принадлежат на нас. Нека не се мислим за по-важни исторически, отколкото сме били.

  Коментиран от #5, #17


 • нормален
  Отговор
  5 16:54  05.03.18

  До коментар #4 от "Гошо":

  " Този израз обаче е много, много по-стар. За първи път може да бъде открит в съчинението на римския историк и писател Салустий от I в. пр. Хр. "Югуртинската война" (Bellum Iugurthinum). В глава 10 той пише: ...Nam concordia paruae res crescunt, discordia maximae dilabuntur... ("Защото малките работи се създават със съгласие, а големите пропадат от несъгласие")." Отворко, соросоиден!?

  Коментиран от #7

 • ххх
  Отговор
  6 17:01  05.03.18

  До коментар #3 от "толерантен":

  Българите освен гордост друго си нямате,всичко "набрани"от някъде.

  Коментиран от #9, #10

 • Гощо
  Отговор
  7 17:02  05.03.18

  До коментар #5 от "нормален":

  Може и така да е, това не е в противоречие с коментара ми. Казваш "аман от соросоидиотски промивки, че цивилизацията почва от запад." и в следващия момент цитираш западен писател като първоизточник на израза. Не е ли иронично? П.П. Сорос всъщност има някои виждания, които са доста анти-западни. Намирам за проява на невежество спрягането му в този контекст.
 • Гошо
  Отговор
  8 17:05  05.03.18

  До коментар #2 от "ххх":

  Не е така. Тези изрази, особено "Свобода или смърт", са използвани в редица държави в националистически контекст, това не е нещо тайно и по-запознатите са наясно. Но това далеч не означава, че историята на тези държави е измислица.
 • толерантен
  Отговор
  9 17:07  05.03.18

  До коментар #6 от "ххх":

  Е, с вас циганите по бране никой не може да се мери.
 • 10 17:29  05.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Антисоросоид
  Отговор
  11 17:53  05.03.18
  Абе тоа ведюсник " сега" не е ли на оня соросоид прокопиев ? На такива антибългарски соросоидни отпадъци не трябва да се дава димата
 • Гост
  Отговор
  12 21:20  05.03.18
  Статията е пълна измислица, няма никакви доказателсва, че са ни взаимствани лозунгите. Има бледо подобие на анализ, къде в историята се срещат ПОДОБНИ лозунги. Фейк целящ на обезличаване на самосъзнанието ни!
 • Някой си
  Отговор
  13 22:45  05.03.18
  Хайде стига сме се правили на разбирачи и стига сме се отклонявали от истината.Това важи и за авторите на статията, и за повечето от коментиращите - ЩО НЕ СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО - ТОВА СА МАСОНСКИ ДЕВИЗИ. Натрапени ни отвън. Какви са тези френски революционери и подобни, знаем кой стои зад всички революции - БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ !!!
 • конспиратор
  Отговор
  14 22:48  05.03.18
  МАСОНСКИ ДЕВИЗ Е !

 • jambazina
  Отговор
  15 23:53  05.03.18
  Мъжете знаят защо, също не е девиза на тая бира, която си мислим, а е на една друга бира, от същата пивоварна.
 • Гост
  Отговор
  16 01:44  06.03.18
  А пък,кой е измислил топлата вода знаете ли ? Масоните сигурно :) Въпреки, че смесителя е френски, те за тва англичаните и до днес си ползват тяхната изкл. остроумна и практична система. Но топлата вода кой измисли,че я откраднахме?
 • Различен
  Отговор
  17 12:24  06.03.18

  До коментар #4 от "Гошо":

  Изобщо не осъзнаваш значимостта на България и на държавите, като нея, за съществуването и изобщо наличието на Западна цивилизация и култура!
 • 18 00:51  07.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай