1 671 18

Кратка история на (не)българските девизи

Националният ни девиз се появява малко след Освобождението на България през 1878 г.

Венцислав Михайлов

Всеки от нас още от малък научава за лозунга на въстаниците "Свобода или смърт" и на девиза, изписан и на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата". Но макар и тясно свързани с новата ни история, тези фрази имат дълга и забулена в миналото история, пише в. "Сега".

"Свобода или смърт"

Няма българин, който да не е виждал знамената от Априлското въстание през 1876 г. с извезаната фраза "Свобода или смърт". Но откъде се появява там? Наша хрумка ли е, или е заемка от други?

За първи път изразът "Свобода или смърт" се среща в поемата "Горски пътник" на Георги Сава Раковски от 1857 г.: "Златна зелена светла хоръгва//С’ една странъ "Свобод’ или смърт!!!"//Страшны вид лъвов изобразява// С’ друга странъ "Бог с’ нами напред!!!". Най-вероятно е зает от популярния лозунг от гръцката борба за освобождение от 1820 г., който по-късно става и национален девиз на Гърция. Нещо повече - гърците приемат, че деветте ивици на знамето им символизират деветте срички на фразата - на гръцки.

Но тази фраза не е и гръцка - те също я заемат. Възможно е да идва от вестника на френския революционер и публицист Камий Демулен. Първият брой на Le Vieux Cordelier ("Старият кордилиер") от 5 декември 1793 г. носи заглавието Vivre Libre ou Mourir ("Живей свободен или умри"). По това време и прословутият лозунг, приписван на Антоан Франсоа Моморо - "Свобода, равенство, братство", е четирисъставен - "Свобода, равенство, братство или смърт". По-късно обаче думата "смърт" отпада заради асоциациите с якобинския терор.

По-вероятно обаче е фразата да е вдъхновена от финала на прословутата реч на Патрик Хенри - политик и губернатор на Вирджиния, произнесена в Ричмънд на 23 март 1775 г. "Дайте ми свобода или ми дайте смърт" (Give me Liberty, or give me Death!). Любопитно е, че самата реч е публикувана чак през 1816 г. от юриста Уилям Уърт - 17 години след смъртта на Хенри. Поради това има немалко съмнения дали наистина Хенри е произнесъл тази фраза, или е добавена като ефектен финал от самия Уърт. От друга страна, през 1775 г. фразата "Свобода или смърт" се появява за първи път и върху знаме - това на минитмъните от Кулпепър, Вирджиния, през 1775 г.

Корените на фразата "Свобода или смърт" обаче като че отиват още по-далеч в годините. Някои учени предполагат, че изразът от речта на Хенри може да е парафраза на реплика от пиесата "Катон" на английския писател и политик Джоузеф Адисън, създадена през 1713 г.: "Не е време да се говори за каквото и да е друго освен за окови и завоевания, свобода или смърт" (действие II, картина 4). Тази пиеса е била популярна тогава и е била позната на дейците от Американската война за независимост. А само година след появата й - през 1714 г., Барселона е обсадена от испанския крал Филип V. Защитниците на града издигат черно знаме с надписа Viurem lliures o morirem ("Ще живеем свободни или ще умрем").

Иронично е, че подобен е и девизът на тези, срещу които са се бунтували българите - по време на войната за независимост 1919-1923 г. турското съпротивително движение издига лозунга Ya istiklal ya ?l?m - "Независимост или смърт".

"Съединението прави силата"

Националният ни девиз се появява малко след Освобождението на България през 1878 г. Още в първите пробни монети, отсечени през 1880 г. от английската фирма "Ралф Хийтин и синове", на гърба е изобразен герб с надпис "Съединението прави силата". Това става по силата на Закон за правото за резание монети в Княжеството от 1880 г., където в чл. 8 е записано: "...На другата страна на опакото те (монетите) ще показват стойността на монетата и отдолу леточисленето всред венец от житни класове, ружеви цветове и дафинови листове, и отдолу една лента, на която ще бъде написано: Съединението прави силата". Тази лента е добавена по предложение на младия депутат от Либералната партия Стефан Стамболов. Още тогава той предлага тази лента да стане и част от герба, но това първоначално не се осъществява.

В същото време авторът на монетите е гравирал и герб, наподобяващ белгийския, с буквален превод на техния девиз L'Union fait la force ("Съединението прави силата"). Вероятно е следвана аналогията с конституцията, която също е създавана по образец на белгийската. Въпреки че девизът се среща в различни варианти на герба в следосвобожденските години, официално е част от него през 1927 г.

В герба на Белгия пък този девиз се появява след революцията от 1830 г., когато южните провинции на Нидерландия се отцепват и образуват държавата Кралство Белгия. А самите белгийци го вземат от... холандците. Първите провинции, които по-късно започват 80-годишна борба за независимост и стават основа на Нидерландската република, го възприемат в далечната 1568 г. и той остава техен девиз по падането им под властта на император Наполеон I през 1795 г. За първи път при тях се среща в книга с пословици от 1550 г. В нидерландския вариант той е на латински език: concordia res parvae crescunt, и се появява и на нидерланските монети след 1586 г.

Този израз обаче е много, много по-стар. За първи път може да бъде открит в съчинението на римския историк и писател Салустий от I в. пр. Хр. "Югуртинската война" (Bellum Iugurthinum). В глава 10 той пише: ...Nam concordia paruae res crescunt, discordia maximae dilabuntur... ("Защото малките работи се създават със съгласие, а големите пропадат от несъгласие").

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • нормален (гост)
  Отговор
  1 16:30  05.03.18
  Съединението прави силата идва още от Хан Кубрат, който й е демонстрирал този девиз на синовете си със снопа пръчки, "фашото", демек.

  Аман от соросоидиотски промивки, че цивилизацията почва от запад.

  Коментиран от #4

 • ххх (гост)
  Отговор
  2 16:37  05.03.18
  Честито ви!Всичко в българската история е измислица!

  Коментиран от #3, #8

 • толерантен (гост)
  Отговор
  3 16:45  05.03.18

  До коментар #2 от "ххх":

  Занимавай си се с "истинската" циганска "история" и ни остави нас с "измислената" ни.

  Коментиран от #6

 • Гошо (гост)
  Отговор
  4 16:49  05.03.18

  До коментар #1 от "нормален":

  Самият девиз няма как да идва от случката с пръчките. Да, изводът от лекцията на Кубрат към синовете му е същият, но той просто ги е посъветвал да не се разделят, а не им е казал, че "съединението прави силата".

  Нека да не правим свободни тълкувания на историята и да не си приписваме неща, които не принадлежат на нас. Нека не се мислим за по-важни исторически, отколкото сме били.

  Коментиран от #5, #17

 • нормален (гост)
  Отговор
  5 16:54  05.03.18

  До коментар #4 от "Гошо":

  " Този израз обаче е много, много по-стар. За първи път може да бъде открит в съчинението на римския историк и писател Салустий от I в. пр. Хр. "Югуртинската война" (Bellum Iugurthinum). В глава 10 той пише: ...Nam concordia paruae res crescunt, discordia maximae dilabuntur... ("Защото малките работи се създават със съгласие, а големите пропадат от несъгласие")."

  Отворко, соросоиден!?

  Коментиран от #7

 • ххх (гост)
  Отговор
  6 17:01  05.03.18

  До коментар #3 от "толерантен":

  Българите освен гордост друго си нямате,всичко "набрани"от някъде.

  Коментиран от #9, #10

 • Гощо (гост)
  Отговор
  7 17:02  05.03.18

  До коментар #5 от "нормален":

  Може и така да е, това не е в противоречие с коментара ми.

  Казваш "аман от соросоидиотски промивки, че цивилизацията почва от запад." и в следващия момент цитираш западен писател като първоизточник на израза. Не е ли иронично?

  П.П. Сорос всъщност има някои виждания, които са доста анти-западни. Намирам за проява на невежество спрягането му в този контекст.
 • Гошо (гост)
  Отговор
  8 17:05  05.03.18

  До коментар #2 от "ххх":

  Не е така. Тези изрази, особено "Свобода или смърт", са използвани в редица държави в националистически контекст, това не е нещо тайно и по-запознатите са наясно. Но това далеч не означава, че историята на тези държави е измислица.
 • толерантен (гост)
  Отговор
  9 17:07  05.03.18

  До коментар #6 от "ххх":

  Е, с вас циганите по бране никой не може да се мери.
 • 10 17:29  05.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Антисоросоид (гост)
  Отговор
  11 17:53  05.03.18
  Абе тоа ведюсник " сега" не е ли на оня соросоид прокопиев ? На такива антибългарски соросоидни отпадъци не трябва да се дава димата
 • Гост (гост)
  Отговор
  12 21:20  05.03.18
  Статията е пълна измислица, няма никакви доказателсва, че са ни взаимствани лозунгите. Има бледо подобие на анализ, къде в историята се срещат ПОДОБНИ лозунги.

  Фейк целящ на обезличаване на самосъзнанието ни!
 • Някой си (гост)
  Отговор
  13 22:45  05.03.18
  Хайде стига сме се правили на разбирачи и стига сме се отклонявали от истината.Това важи и за авторите на статията, и за повечето от коментиращите -
  ЩО НЕ СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО -
  ТОВА СА МАСОНСКИ ДЕВИЗИ.
  Натрапени ни отвън.
  Какви са тези френски революционери и подобни,
  знаем кой стои зад всички революции - БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ !!!
 • конспиратор (гост)
  Отговор
  14 22:48  05.03.18
  МАСОНСКИ ДЕВИЗ Е !
 • jambazina (гост)
  Отговор
  15 23:53  05.03.18
  Мъжете знаят защо, също не е девиза на тая бира, която си мислим, а е на една друга бира, от същата пивоварна.
 • Гост (гост)
  Отговор
  16 01:44  06.03.18
  А пък,кой е измислил топлата вода знаете ли ?
  Масоните сигурно :)
  Въпреки, че смесителя е френски, те за тва англичаните и до днес си ползват тяхната изкл. остроумна и практична система.
  Но топлата вода кой измисли,че я откраднахме?
 • Различен (гост)
  Отговор
  17 12:24  06.03.18

  До коментар #4 от "Гошо":

  Изобщо не осъзнаваш значимостта на България и на държавите, като нея, за съществуването и изобщо наличието на Западна цивилизация и култура!
 • 18 00:51  07.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай