6 Март, 2018 10:00 13 292 34

С колко пари живеят германците?

  • германия-
  • доходи-
  • германци

Германците имат много по-високи доходи от българите например, но те не бива да се приемат буквално, тъй като разходите за живот в Германия също са доста по-високи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия е една от най - благоденстващите страни в света - крайна бедност почти няма, а стабилната средна класа гарантира и стабилността на цялото общество. Ако се гледат само сухите числа, поне на пръв поглед излиза, че германците живеят много добре. Тук обаче трябва да уточним, че много по-високите доходи на германците в сравнение с българите например не бива да се възприемат буквално, тъй като разходите за живот в страната също са доста по-високи. Освен това статистиката поставя и капани на принципа „Той има девет ябълки, аз имам една, значи средно имаме по пет". Да не говорим, че част от хората в Германия имат изкривена представа за мястото, което техните доходи им отреждат в тази статистика.

Средният годишен доход: 24 хиляди евро

И все пак: Кой колко получава в Германия и какви финансови и имуществени резерви притежават германските домакинства? Според официалната статистика, доходите на средното германско домакинство възлизат на около 24 хиляди евро годишно. Става дума за всички доходи на домакинството, след като са били платени данъците и социалните осигуровки. Горните 20% от германските домакинства имат приходи от средно 40 хиляди евро, а ако се измерят само най-богатите 10 на сто - там годишно се печелят над 50 хиляди евро. В противоположния край на тази скала са най-бедните 10% от германските домакинства, където средният годишен доход е под 10 хиляди евро.

Колкото до имуществото, най-бедните домакинства в Германия са дори на червено. Това означава, че дълговете им от ипотеки и банкови кредити са повече, отколкото спестените им пари и имуществото. В златната среда са онези домакинства, които разполагат средно с имущества за 60 хиляди евро. Домакинствата, които притежават имоти и спестявания за повече от 260 хиляди евро, влизат в горните 20 процента, а най-богатите 10 на сто от германските домакинства имат материални резерви в размер на минимум 468 000 евро. Тоест, част от тези 10 на сто притежават много, много повече. В Германия все пак живеят близо 120 милиардери.

Тревожна тенденция: неравенството се увеличава

Впрочем, тъкмо свръхбогатите изкривяват статистиката, защото благодарение на техните доходи се получава едно нереалистично високо равнище на средната заможност. На тази средна заможност - приходи от 24 000 евро годишно и имущество за около 60 хиляди - се радват само една четвърт от домакинствата в страната. Редица икономисти вече бият тревога заради растящата диспропорция в разпределението на материалното благосъстояние. Статистиката показва, че в сравнение с 2010 година неравенството в материалното положение трайно се увеличава.

Интересно е как самите хора в Германия оценяват своето материално положение. Едно допитване, представено в седмичника „Ди Цайт", показва, че по-бедните хора надценяват своето материално положение, докато по-богатите го подценяват. В тази връзка изданието коментира, че домакинствата с по-ограничени материални възможности взимат желаното за действително, като психологически се самопричисляват към средната класа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    26 23 Отговор
    Ха DW , за какъв живот говориме....това живот ли е в DEНе ми се коментира повече. Жалко, че смотаняци превзеха родината ми. Там живота си беше супер. В Германия няма живот.
  • 2 dqdoIvan

    83 4 Отговор
    Горките германци. Досега си мислех, че живеят по-добре от нас, но те били по-зле и от българите.
    Благодаря на Факти.бг, че оправи изкривената ми представа за Германия.
  • 3 от народа

    43 16 Отговор
    нека им е зле с 2000 евро заплата месечно а ние да мечтаем като кокошки просо

    Коментиран от #4, #6, #10

  • 4 от немско

    43 21 Отговор

    До коментар #3 от "от народа":

    2000 евро но не всички вземат толкова. Обикновените работници вземат чисто от 1200 до 1700 евро. не си мисли, че в Германия е цвете.

    Коментиран от #8

  • 5 ДДД

    44 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: крайна бедност почти няма
    а това за десетте ябълки е за нас:(
    нали управляващите ядат каима
    ние ядем зеле
    средно ядем сарми
  • 6 Немец

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "от народа":

    200 евро заплата ... но там лобирането на фирмите е много по-силно от тук ... да си смениш една плочка, викаш майстор, после застраховка да не направиш нещо лошо на съседа ако се наводниш, после такси за всичко което може да ти хрумне ... казвам го като човек, който ги е правил тези неща ... наистина тук в България е за предпочитане, но за жалост копираме именно всички неща от там ... така че ще видим след години дали няма да ги задминем )
  • 7 джърмън пауър

    45 7 Отговор
    Колко взимат в Германия германицте?
    Зависи, къде и кои германци, зависи от образованието и опита.
    Бруто зъболекар в клиника на държавна практика взима 5000 евро!
    Инженер към общината взима 5500 евро!
    От 5 бона чисто им остават 3000 евро!
    Това са германци в западна Германия с висше образование!
    Един учител в Германия стартира с 3000 евро бруто!
    В Германия има закон според, който висшистите не могат да взимат под 2500 евро бруто на месец!
    Дойчланд юбер алес, юбер алес ин дер Велт!
  • 8 джърмън пауър

    29 5 Отговор

    До коментар #4 от "от немско":

    Кои обикновени работници? Една секретарка взима 4200 евро бруто, значи чисто към 2300-2500.
    1200 евро взима продавачка в Пени, на половин работен ден, обикновено бачкат да си гледат детето.
    Студент в Макдоналдс взима 6-7 евро на час, е тва е кофти, за това никой не иска да бачка там.
    Чужденците от изтока бачкат на по ниска заплата, те за това ги визмат, да им бачкат за по малко пари.
    В Германия е добре за германците, иначе ауслендърите са добре, според зависи, каква работа бачкат.
    Ако си завършил в Германия и си научен работник, защитил докторска степен взимаш около 10 000 евро, дават ти къща и служебна кола, познавам и такъв човек. Всичко е много относително, но в Германия е най-важен ценза, имаш ли образование получено втехен университет си супер добре.

    Коментиран от #30

  • 9 Димитър

    24 6 Отговор
    Глупости среднатата класа е с доход на човек около 35хил евро. Двама работещи 70хил на година . 24 хил на година вземат българите кпито уж имат хубава работа
  • 10 Йорджи!

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "от народа":

    Абе то е така но средствата който поучават те са по малко от разходите а тул е обратното защо го казвам? Защото брат ми е там и знам какво изкарва и какво дава общо взето са по добре от нас!
  • 11 Аз емигранта1234

    36 4 Отговор
    Поредната статия която отчаяно цели да задържи и малкото останали данъкоплатци във България!
  • 12 Георги Колев

    24 1 Отговор
    Горките германци ряпа да ядат.Не могат да ни стигнат!България всеки има бизнес и върти милиони.Притежава имущество също за милиони.
  • 13 Странгер

    18 2 Отговор
    На ха ха, поредната статия за "загниващият" запад!!!
    Данните са почти верни, но за Чешка република (където живея) а не за Германия!!!!
  • 14 Боковгербер

    21 6 Отговор
    Разходите за живот били по-високи!!! НИКЪДЕ, никъде няма такива ИЗКУСТВЕНО надути от монополи като Била и Кауфланд цени! Всичко в Германия, вкл. Обувки, дрехи е по-евтино. Единствено градският транспорт е по-скъп но и в това отношение Тиквата го догонва!

    Коментиран от #16

  • 15 Боковгербер

    19 6 Отговор
    И какви са тия смешни заплати които публикувате? Пред банката само нови коли по над 50000 евро и служителите ходят до Майорка за Нова Година. Това със заплата 2000 евро ли става!

    Коментиран от #17

  • 16 Гошо

    11 15 Отговор

    До коментар #14 от "Боковгербер":

    Недей да говориш селективно. Индексът на цените включва потребителска кошница от стоки и услуги, не само храни и дрехи, които ти толкова удобно си избрал да сравниш. Истината е, че в Германия този индекс е между 2 и 2.5 пъти по-висок (в зависимост от сравняваните региони), отколкото в България. Следователно средната заплата в Германия се равнява по покупателна способност на около 1500-2000 лева заплата тук. Такива са фактите. По-амбициозните и напористи българи вече получават повече от това, което само ме радва. Емигрират предимно нискоквалифицирани и необразовани кадри, тъй като в България заплащането за такива кадри е все още сравнително ниско. Но определено вече виждаме формирането на една солидна средна класа от образовани хора в България.
  • 17 Гошо

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Боковгербер":

    На това ли се базират вижданията ти? Пред банката какви коли имало. Не допускаш ли, че там спират скъпоплатени банкови служители и бизнес клиенти на банката и затова има такива коли? И аз мога да кажа, че пред блока ми в София спират много скъпи и нови коли (което е истина) и следователно всички сме богати. Така ли се прави обективно сравнение според теб? Затова си има статистика, а тя е безжалостна към фантазиите на хора като теб.
  • 18 по темата

    7 6 Отговор
    Благоденста подобно на Англия, върху гърба на другите държави, които обира, за да може да живеят хитлеристите добре, за сметка на Източна Европа.
    Хитлеризъм, но икономически; затова и Меркел прилича на Хитлер, като близнак, като и сложиш мустачки.
  • 19 гост

    17 4 Отговор
    В Германия среден наем за семейно жилище е 600евро, за храна стигат и 300 евро, добави 100 евро за комуникации, някой обяд навън или дрехи и излиза, че 1000евро може да ти стигнат да преживее семейството ти нормално, без лишения. Ако взимаш 1700-1800евро, колкото аз взимах като работех там, то значи че тези 700-800евро са ти за екстри като почивки, нова кола (лизингова вноска на нормален сув е 170евро) или пък да си ги спестиш за здраве, евентуално къща в предградията или др. Факт, че там като работиш и имаш семейство данъците ти спадат от 45% на до 22%. Или ако си сам и взимаш 1500евро, то като имаш семейство ще с намаляването на данъка ще ти остават едни 300евро повече чист доход. Така се стимулира прозрачност и заетост на семействата. У нас се стимулират безработните тинейджърски, многодетни майки от циганската гилдия.
  • 20 гост

    5 8 Отговор
    На скоро си завърших висшето образование, имам две магистратури по бизнес администрация и маркетинг, а другата по корпоративни финанси. Учих и реших да запиша отделно допълнителни курсове по английски и немски. Имам ниво Ц1 и по английски и по немски. На няколко места кандидаствах за работа, нъц. Едва на три интервюта бях извикан, уж минаха добре, уж обаждания, нищо. Всичките тези разочарования в България. В чужбина незная как е, но като гледам наемите... 400-500 евро. Познат беше в Германия и взимаше 1500 евро - нето. Даже и автомобил нямаше за поддръжка и нещата бяха на кантар.

    Коментиран от #21

  • 21 Гошо

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Явно не си разбрал, че за бизнеса 2 години опит означават много повече от една магистратура. Опитът е много по-важен от образованието.

    И като човек с 3 езика мога да ти кажа, че няма как да имаш C1 по два чужди езика. C1 е изключително високо ниво и за да го владееш, трябва да си имал много сериозен досег (минимум 5 години всекидневно) до езика. А когато вкараш и още един чужд език на такова ниво, започваш да забравяш първия, тъй като само поддържането на това ниво изисква всекидневна работа. Това е масово явление - хората си пишат C1 в CV-тата и после на интервю не могат да обелят две думи.

    Коментиран от #24, #26

  • 22 1234

    17 5 Отговор
    За това можехте да ни лъжете преди 25/30години,сега самите ние знаем по вече от вас кой колко взема и в Германия и на всякъде по света ,защото сме там,и престанете да ЛЪЖЕТЕ хората които са останали в България,защото и те ще се махнат,и няма кой да ви работи кредитни милионери такива.Защото тия пари не сте си ги изкарали с труд,а от НЕПЛАЩАНЕ на заплатите на хората,от далавери и....всички знаем как натрупахте капитали.Сега продължавате да лъжете,защото вашия живот е само лъжи и далавери.
  • 23 gnida

    25 1 Отговор
    Германците живеят с ДОСТАТЪЧНО пари , а ние българите живеем с НЕДОСТАТЪЧНО пари !!!.... Какво друго не ви е ясно невежи статисти ?
  • 24 Иван

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Значи като почнеш да учиш втори чужд език,забравяш първия.Ама ти говориш 3 езика!!!Ти си направой гений бе,Айнщайн ряпа да яде!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Гошо

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Казах "като човек с 3 езика", не съм казал на какво ниво са ми тези езици. Просто е много трудно да имаш един майчин и два чужди на ниво C1. Тръгнеш да говориш на единия чужд, забравяш другия в някаква степен или майчиния. Ако не четеш, пишеш и слушаш и говориш на даден език всекидневно, няма как да поддържаш ниво C1. Забравяш думи, идиоми, начин на произношение или подредба в изречението и т.н. C1 означава да се знаят между 8 и 10 хиляди думи от всеки език, а това са страшно много думи и ако човек не се упражнява всеки ден по някакъв начин, просто ги забравя.
  • 26 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Хехе, аз не съм казал, че го уча от 5 месеца и то ей така просто, за да го "тагна" в св-то. Това, че започваш втория и забравяш първия, няма как да стане, ако имаш солидна основа, че и отгоре. Вярно е, трябва много практика и учене. Но няма лесно.
  • 27 Рум

    7 1 Отговор
    Аз съм от 12г.в Германия и ще ви кажа едно хората знаят как да живеят въпреки че са на кредити и т.н кредит за кола и имот е най вече повечето живеят под наем .много ползват и социални помощи. НО НЕ ЗА МЪРЗЕЛИВИ И ЗДРАВО РАБОТАТ
  • 28 Рум

    3 0 Отговор
    Браво на тях възхитена съм от техният ентусиазъм.
  • 29 стоян георгиев

    8 3 Отговор
    живеят добре,бачкат яко и получават.всеки немец които иска да искарва има възможност да го прави,но и конкуренцията е сериозна.възможностите за втора работа,преквалификация или повишаване на образованието са реални и помагат ако ти се работи.освен тва ползват страхотно качествени услуги като почеш здравни,социални, образователни.за качеството на техниката или жилищата или квото се сетиш няма кво да се каже.дори за старите страни на ес или за тези зад океана германия е пример в много насоки като качество на живота!
  • 30 Питам

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "джърмън пауър":

    Преди години се писа че при германските младежи няма такава мания непременно да учат висше , както у нас .Повечето започвали работа в семейния бизнес. Вярно ли е ?
  • 31 Бай Иван

    1 2 Отговор
    Минималната им заплата е 1200 евро !! Един млад Гейрманец току що завършил под 2000 евро стартова заплата не се хваща . А ние пришълците сме на долната граница в Гейрмания и бъхтим за жълти стотинки.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 JamesPed

    1 1 Отговор
    Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ
  • 34 Симо

    1 0 Отговор
    В България има Германски фирми изплащащи средна Германска заплата. Но, освен квалификация и умения, се иска и задължителен чужд език - може и с Английски. Работата е тежка, макар и на пръв поглед да не личи, и се работи главно с чужденци. Българският ви става като допълнителен език. Обикновено се работи извън Европа.
    Руските компании не са по-различни.
    Квалификация, умения, чужд език, тежка работа в чужбина. Няма лабово.