2 153 33

Илиян Василев: Думите на руския патриарх не са християнски

Това беше генерална репетиция за визитата на Путин по-късно през годината

Илиян Василев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прекрасно. Най-накрая руския елит, към който принадлежи Патриарх Кирил разбра, че версията им за свободата и признателността на българите не е нито единствена, нито тази, която ще спечели сърцата и умовете на съвременните българи.

Откровени са лъжите и демагогията - нямало финско, полско, румънско, литовско участие, а имало разквартирувани полкова на руската армия. Дори и сянка на съмнение няма относно "освободителната мисия" на руското самодържавие, което постави половината кълбо под своя диктат и ботуш.

Няма нищо християнско в думите на Кирил - всеруския патриарх - защото паметта е за загиналите, а не за властимащите, които са се движели от своята корист и подбуди.

Българската общественост ще разбере колко арогантни до болка са руските йерарси на РПЦ в обслужване на текущите цели на руската политика. Координацията на тази визита с Кремъл и МИД е без прецедент, Кирил дойде не като глава на РПЦ толкова, колкото като пратеник на руския цар.

Да виждате Патриарх Кирил да е проливал кръв или да има права върху пролятата кръв на войниците и офицерите от руската армия отпреди 140 години? Излъчва охолство и самодоволство, вероятно за това има нужда от толкова голяма охрана - за него Пастира на народа да го охраняват от народа.

Да, Кремъл форсира разцепление в България, защото няма съмнение, че тези думи на Патриарх Кирил ще радикализират русофилите, а публично изказаното му недоволство ще притисне до стената кохортата от коленопреклонни домакини. И всичко за сметка на българската нация, която се разкъсва между изкуствената "признателност" към Русия /вместо да и държи сметка за насилието и смяната на режима/ и нуждите на своето развитие в рамките на Европа.

Изразих своето неудовлетворение и Ви призовавам да маркирате "дислайк - не харесвам" това видео, за да видят реакцията на българите в Москва.

Сравнете тази захаросана версия на руската "безкористна" любов към българите и "братските" мотиви за руско-турската война с това, което знаете за войната и с текста на Сан Стефанския мирен договор, където няма и дума за България и нейната държава.

Припомнете си за серията от дипломатически договорености, които де факто дават правната рамка и "зелена улица" от страна на Европа, в т.ч. Райхщадското споразумение, Лондонския протокол - която е "спечелена" за освобождението на България от Априлското въстание, от Старозагорското въстание, от бунта на самите българи.

Както се казва и демагогията има своите граници.

Президентът Радев сам се постави в ъгъла в желанието си да предостави дома си за атака срещу правителството и проевропейските сили у нас. Защо спести на Патриарх Кирил, че съвременните руснаци могат да видят паметник и признателност за главните действащи лица във руско-турската война само и единствено в България, след като в Родината си тяхната памет беше поругана и унищожена в пряк смисъл. Това не е станало от вчера за днес, а резултат на десетки години системен и съзнателен демонтаж на вътрешно-руската признателност, а това е станало и с участието на Руската православна църква.

Не Патриарх Кирил, а ние трябва да питаме с какво право съвременните руски лидери изобщо се кичат с моралният авторитет на загиналите и претендират за признателност към себе си, след като България даде подслон на бежанци от терора и насилието в самата Русия? Къде и ако ги има в какво състояние са паметниците на руските генерали и дипломати в самата Русия? Отговорът е стряскащ. Къде е паметника на генерал Скобелев, който беше в центъра на Москва, например? Тонът, който руския патриарх си позволя е без всякакъв прецедент и заслужава остра и ярка реакция. Това не е просто изказване на мнение, а акция по назидание.

З март разделя нацията…

Отговор от "смелия" генерал президент няма да дочакаме, затова на обществено равнище трябва да кажем ясно - единствената признателност, която България все още дължи и не е оказала е на своите собствени и близки като народи истински герои, които ни спасиха като нация и държава.

Не се залъгвайте - посещението на Патриарх Кирил откри сезона за лов на несъгласни в България с руските претенции и политики.

Следете действията на Радев, Доган, Нинова и сие.

Това беше генерална репетиция за визитата на Путин по-късно през годината. Ще бъде чудо ако не се стигне до нови вълни на профилактиране, насилие /познавам тези хора, тъй като губят при думите със сигурност ще преминат към дела/ и още по-ниско преклонение от страна на русофилите на власт.

Но главното е, че в Москва някои ще трябва да приемат, че твърдите, коленопреклонни русофили у нас са малцинство.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дядо Николай
  Отговор
  1 10:07  08.03.18
  Антихриста обитава Кремъл а Кирил е неговият слуга.
 • реалист
  Отговор
  2 10:07  08.03.18
  Много голяма глупост.
 • Инвер Паша
  Отговор
  3 10:12  08.03.18
  Казат че Живков бил диктатор тиранин избил много невинни народния съд също?.....като гледам кви са останали и са се размножили подлагам горе написаното на съмнение
 • Расулюлах
  Отговор
  4 10:13  08.03.18
  Малко е ИЗБИЛ Живков щом сега има такива де пишат такива неща

 • Русия ли
  Отговор
  5 10:15  08.03.18
  Русия ли? Бандитска държава.
 • Фалкао
  Отговор
  6 10:18  08.03.18
  Някой забранява на някого да изрази благодарност! И това е патриарх, при това на Русия! Жалка история!
 • реалист
  Отговор
  7 10:28  08.03.18
  Кой е Илиян Василев-МВР и ДС имат досиета за него, едното е за агент с агентурен псевдоним „Сашо 11”. [1] Василев е бил вербуван от Първо управление на ДС през февруари 1988 г. По време на вербуването си е заявил, че иска да сътрудничи с ДС по "идеологически, морални и политически мотиви". От запазените документи се вижда, че той е имал и по-ранни контакти с ДС и РУ-ГЩ. Василев отрича тази версия за характера на взаимотношения с ДС.

  Коментиран от #14

 • да да
  Отговор
  8 10:35  08.03.18
  Тоз чиляк де ги писал тия ми ти работи не е в ред, болен ша да е.
 • Предложение
  Отговор
  9 10:38  08.03.18
  Аз предлагам на 3 Март когато споменаваме и за опълченците на Шипка да благодарим и специално на циганите които са участвали в него!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Наблюдател
  Отговор
  10 10:39  08.03.18
  Василев е абсолютно прав. Не може да бъде християнин, ченгето от КГБ, който пренебрегва Деветата Божа заповед "Не лъжи" и лъже най-безобразно за любовта на руската църква съм българската и за безкористната помощ на русия към България. Не може да бъде християнин този, който освещава ракетата "Сатана" и благославя избиването на жени и деца в Сирия и Украйна, пренебрегвайки друга Божа заповед "Не убивай". И накрая не може да бъде християнин, човек, занимаващ се с контрабанда и живеейки в разкош и прелюбодейство.

  Коментиран от #12

 • Възмутен българин
  Отговор
  11 10:40  08.03.18
  Абе къв е тоя бок лук джендар соросоиден на който му давате думата тука ? Какви са тия отрепки на които им се дава трибуна ? Какво става в тая скапана държава ? Соросоидната " америка за българия" ли управлява държавата ?

  Коментиран от #15

 • 12 10:41  08.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Българофил
  Отговор
  13 11:16  08.03.18
  След Гражданската война през 1920г.голяма част от руските офицери се спасяват в България. Това са хората на ген.Врангел. Трагичен период за Русия, но той показва най- добре истината, че българи и руснаци са истински джентълмени.Това е бил тестът за благодарност, защото много от руснаците са бивши участници във войната на Руската империя на Балканите от 1877-1878 .
 • отговор
  Отговор
  14 11:19  08.03.18

  До коментар #7 от "реалист":

  а ти кой си???
 • Наблюдател
  Отговор
  15 11:48  08.03.18

  До коментар #11 от "Възмутен българин":

  Ти си единствено възмутена от истината руска подлога, но не и българин.
 • УЧЕН
  Отговор
  16 11:53  08.03.18
  до7.....И.Василев е бивш посланник на БГ в Раша ! И като доказан европеец и приятел с много от опозицията на Жужи е в ЗАБРАНИТЕЛНИЯТ списък на Раша за нежелани персони !.....И.Василев - президент !
 • Робот
  Отговор
  17 12:34  08.03.18
  Агент Сашо11 е на всяка манджа мерудия.
 • Agent Simeon
  Отговор
  18 14:15  08.03.18
  Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г. се оказва, че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ 10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези „книжни рубли” е точно 32. 5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ буквално четем: „Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Т. е. 32. 5 тона злато.

  Коментиран от #25, #27

 • агент сашко
  Отговор
  19 14:36  08.03.18
  Отврат миризлива и безподобна.Бегай бръже да олабваш господарите си!Един нагаждач и слагач си-нищо повече!
 • аве фюрер
  Отговор
  20 14:40  08.03.18
  Много добра и истинна статия , подкрепена с исторически необорими истини . За това ,комунистическите мекерета в България се стремят да изтрият тези истини от учебниците по история ... , но както винаги се провалят , и им остава само да квичат в кочината на комунистическия интернационал дирижиран и днес от Москва .
 • Който е бил
  Отговор
  21 14:44  08.03.18
  Който е бил в Русия, той знае... Та Илиян Василев ли не знае... Знае, разбира и го е чувствал със сетивата и интелекта си. Руснаците мразят българите, бива имитирали добро чувство, само ако срещнат покорност и "телешки възторг". И за какво да ни обичат - при нас има цивилизация, при тях - е "глубинка" - нещо като Филиповци, Факултето, Столипиново, но без "светлина в тунела"...
 • Гошо
  Отговор
  22 15:32  08.03.18
  По тъпо словоблудство скоро не е публикувано!
 • Диди
  Отговор
  23 18:45  08.03.18
  Няма значение кой е писъл статията.От истината никой не може да избяга.Авторът е прав. Русофили,няма защо да се питате какъв бил тоя,който е писал статията,защото колкото и да беснеете...написал е истината.

  Коментиран от #26

 • Ттт
  Отговор
  24 19:09  08.03.18
  Много добър анализ!!! Евала
 • обективен
  Отговор
  25 20:02  08.03.18

  До коментар #18 от "Agent Simeon":

  Ами да бяха дошли да ни освободят англичаните.И на тях щяхме да платим
 • Кукувци
  Отговор
  26 23:21  08.03.18

  До коментар #23 от "Диди":

  За кого е истината? Кои сте вие, че определяте кое е истината , а кое не е?
 • ТОГАВА СМЕ МОЖЕЛИ ДА
  Отговор
  27 07:53  09.03.18

  До коментар #18 от "Agent Simeon":

  СЪБЕРЕМ 32.5 ТОНА ЗЛАТО ЗА НУЛА ВРЕМЕ А СЕГА МРЪСНИ ПРОДАЖНИЦИ А СЕГА ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ КВО СТАВА СЪС ЗЛАТОТО НИ ПЮЮЮЮЙЮЮЮЮ..... ?;:,??((
 • Пеньо
  Отговор
  28 15:06  09.03.18
  Цялата кремълска мафия, в това число и Гундяев нямат нищо общо с християнството! По-скоро мюфтията е християнин отколкото тези антихристи!
 • Гост
  Отговор
  29 15:45  09.03.18
  Гундяев християнин??? Хайде стига! Дайте по-сериозно!

 • 30 23:53  09.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ads
  Отговор
  31 00:04  10.03.18
  Вярващ човек не се държи по този начин. Това не е патриарх, а ЗКПЧ в расо. Много тъп трябва да си за да се вържеш на този театър.
 • 32 00:05  10.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НПО
  Отговор
  33 11:09  10.03.18
  Браво илианчо (Илхамчо) ,чудесно се справи.С ега отиди до чешмичката ,измий си дупето ,изплакни си устата и ела да си получиш доларчетата от НП-ото,че може пак да ни затрябваш.

Напиши коментар:


Публикувай