Last news in Fakti

11 Март, 2018 01:30 1 515 0

Връзките между Южна Корея и ОАЕ

  • оае-
  • южна корея-
  • война-
  • връзки

До този момент е било известно действието на подобна военна клауза за ОАЕ единствено със САЩ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В следствие на наказателното разследване за корупция срещу бившия южнокорейски президент Лий Мюн Бак /2008-2013/ стана известно, че Южна Корея и ОАЕ са били свързани в тайно военно споразумение. Документът е бил в сила за периода 2009 – 2012. Сеул се е ангажирал да защитава държавата ОАЕ, в случай на военно нападение над нея.

Това разкрива в профила си във „Фейсбук“ Владимир Чуков.

До този момент е било известно действието на подобна военна клауза за ОАЕ единствено със САЩ.

Част от въпросното споразумение е била и продажбата на реактори за строеж на атомна централа в ОАЕ. За целта през декември 2009 г., Electric Power Corporation (Южна Корея) печели търг срещу Areva (Франция), General Electric (САЩ) и Hitachi (Япония) за изграждане на ядрен комплекс на стойност 40 милиарда долара. Два от четирите реактора от 1400 мегавата са вече почти завършени. Целият комплекс се очаква да бъде реализиран до края на 2018 г.

Южна Корея разгръща свои мироопазващи и мироналагащи войски в региона. Те са дислоцирани в:

- в Южен Судан (контингента Hanbit),

- в Ливан (контингента Dongmyung),

- в Оман (военноморската част Cheonghae)

- в Обединените арабски емирства (контингента Akhl)

Единствено 1600-те бойци от последните два контингента имат позволението от централното командване да влизат в реални бойни действия. По време на следствието бившият президент Лий Мюн Бак е отказвал да коментира тази информация.

В момента Южна Корея преговаря за изграждането и на други атомни централи в региона, по-специално в Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА