Last news in Fakti

10 Март, 2018 12:15 3 306 46

Защо Кирил изсипа гнева си върху Радев?

  • патриарх кирил-
  • румен радев-
  • русия-
  • русофили

Днес и русофилите не са това, което бяха...

Защо Кирил изсипа гнева си върху Радев? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако изчакаме да отминат възбудените коментари на разгневени "русофоби" и на огорчените "русофили" за изказването на руския патриарх Кирил на сбогуване, можем по-спокойно да разберем какво всъщност се е случило.

Първо, и преди всичко, патриарх Кирил направи изказване с тон и патос, които са съвършено типични за руското великодържавно общуване с "по-низши" субекти... Забравете, че в съзнанието на патриарха, на руските политици и чиновници, съществува система на международните отношения, изградена върху суверенитета и самоопределението на отделните нации. В руското великодържавно съзнание международната система е - или трябва да бъде - йерархия от доказали могъществото си "велики сили", способни да сателитизират - да прибавят към "сферата си на влияние" тези по-малки (а дори и по-големи) народи, които се намират в тяхната териториална протяжност и властова проекция. Още по-легитимен е властовия контрол на "великите сили" върху тези повече или по-малко съседни народи, които споделят с нея обща религия, произход и културна идентичност.

Затова патриарх Кирил счете за необходимо да ни припомни: "Вие, българи, защо се самозабравихте отново - както през 1915 и през 1941 г.? Защо приехте временната слабост на руската империя през 90-те години за карт бланш отново да смените своите господари? Нима не знаете, че предателството на крепостните селяни и на крепостните народи се наказва с камшик? Засега - словесен камшик. Но, не само... Ну, подождите!"

В българския русофилски лагер няма несъгласие по същество с тази теза на патриарха, Русифилите се чувстват обидени от стила на изказването, който единствено считат за "обиден" спрямо ... не, не спрямо българската национална независимост, а спрямо техните топли чувства към Русия и нейната роля на регионален и евразийски господар. Е-ех, днес и русофилите не са това, което бяха.

Един уважаващ себе си русофил трябва да познава достатъчно добре обекта на своето преклонение и да знае, че великодържавната култура на изказ не употребява уважителни и "лицемерни" форми на изказване по европейски образец, а върви с всичка сила по същество - така както прави патриархът.

Да, разберете - патриарх Кирил просто се държа естествено. Това е тонът - друг няма. Друг тон може и да има, но той се практикува в общуване с Америка, Китай... Не с неблагодарни субекти на освобождаване и преподчинение в собствената имперска амбиция. Изводът - днешните русофили не познават Русия. Вече три поколения българи не са ходили, не са учили, не са опознали нрава и мирогледа на руското великодържавие. Затова, между впрочем са и русофили - поради незнание.

Ако прогледнат - може и да не останат русофили. Така както в българското Възраждане русофили са дядо Либен и хаджи Генчо, чийто мироглед трудно надраства родната им Копривщица и затова образът им за "дядо Иван" е твърде различен от този на хъшовете в Браила. Последните са учили и скитали из руската империя, изгонени са били от нея за непослушание и затова са тръгнали да правят национална революция, в която Русия няма място. "Ама ние го посрещнахме (патриарха) толкова топло, сърдечно, на колене...", чувам някой да изплаче. Това е ваше задължение, драги мои, да го посрещнете така. Как той ще ви отговори зависи от господарската му воля. Нямате право да изисквате - не сте му равни. Кой ви е виновен? Сами сте се поставили на колене?

Второ, макар, че проблемът се набива на очи, никое политическо крило в България не желае да го постави прямо и открито - защо точно президентът Радев трябваше да стане обект на великодържавното бичуване? Нали той навсякъде, където отиде повтаря неотклонно - "Махнете санкциите срещу Русия!"

Нали издигналата го политическа сила вече 99 години играе ролята на основния инструмент на имперско проникване на Москва в България? Защо високият гост не си избра премиера Борисов за ответник на височайшия си гняв, а точно президента Радев? Неведоми са пътищата великодържавни, но нека все пак потърсим някаква логика зад всичко това. Преди година лидерът на БСП К. Нинова енергично отрече информацията за своя среща с ген. Решетников по време на пребиваването му у нас в хотела "Кристал Палас". Решетников се обиди. И даде интервю, в което каза неща, далеч излизащи от рамката на обикновена обида. Каза, че БСП е ненадежден приятел на Русия, че не познава Радев и не знае какво може да се очаква от него и - особено важно - че познава позициите на ГЕРБ и Б. Борисов и ги смята за един по-добър партньор на Русия от тези на "Позитано". Дали този избор се диктува само от идеологически афинитет - Решетников е консерватор и монархист, забравил комунистическото си минало? Едва ли. Истина е, че през последните десетилетия, въпреки ярката си про-кремълска реторика, БСП е един все по-слаб и ненадежден партньор, който през 2013 г. дори открито бе заменен от по-надеждното ДПС като първа партия на властта.

Не само на сълзи не вярва Москва, тя не вярва и на добри намерения - уважава само силата и държи сметка за изпълнение на поетите ангажименти.

Има и техническа причина за избора на Радев - новодошъл в политиката, пред обиграния и способен да излиза от конфузни ситуации Борисов. Казват, че на въпросната среща с патриарх Кирил, в президентството е имало само руски камери за видеозапис. Впоследствие се оказа, че от българска страна дори стенограма не е водена. Международни срещи по този начин не се подготвят. Освен ако не искаш да останат в тайна. Но ако Радев или неговите съветници са си правили илюзии, че подобно изказване на руския патриарх ще остане в тайна, значи наистина много лошо познават Русия. След завръщането на Кирил в Москва записът стана медиен хит в руските медии - но без отговора на българския президент, разбира се, какъвто и да е бил той.

Трето, от пропагандна гледна точка с оглед реакциите на руското обществено мнение, конституционните пълномощия на българския президент и премиер са без значение. Обикновеният руснак знае, че президентът е "по-главен" и затова е по-добре той да бъде нахокан. Особено ако премиерът все по-често говори за размразяване на АЕЦ "Белене", за "Южен поток" и свързания с него газов хъб "Балкан" - все проекти, които имат стойност, надхвърляща значително пропагандната... Хибридните операции на днешното самодържавие следват логиката на една дълга и успешна имперска традиция, която днес служи за завръщане на Русия като "велика сила" - особено в Източна Европа и на Балканите.

Българските политици трябва да познават тази традиция за да защитават националния интерес на България. Но най-важното дори не е в познанието на хибридната великодържавна методология. Най-важното е България да бъде управлявана от хора със собствено и с национално достойнство. С позиция, която принципно отхвърля и загърбва българския комплекс за малоценност спрямо Русия и по този начин е в състояние поне отчасти да обезсили кремълския комплекс за имперско превъзходство.

Огнян Минчев, Facebook


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    6 19 Отговор
    Ааааа Кириле не позна тая сган първо ние ще я мачкаме:)

    Коментиран от #10

  • 2 а стига бе

    34 18 Отговор
    Ауууу тоя автор е с болен мозък.-факт...Той знаел, какво мисли руският поп-айде стига бе...Руснака изглеждаше точно така-както Маккейн изглеждаше до Орешарски когато той обяви спирането на Ю.Поток -2...Та айде без НПО-клишета тук...
  • 3 Kcaniba

    32 22 Отговор
    нпо статйка в стил "студената война".
    Не е патос, а е факт, че в Източна Европа, държавниците са принудени да се кланят на ямериканските посланници!!!
    Нашият тиквоч колко пъти бе привикван на килимче в козяк!!!
    Това е тъжната и циничната истина!!
    А вие на патриарха ке обидихте, комплексарчета!!
    Истината боли!!!!
  • 4 Costelo

    22 29 Отговор
    Защото е простак и неблагодарник и иска да изкриви истината т.е. саможертвата на хора, чиито страни не могат да имат никакви претенции към България (като финландците например) да бъде омаловажена, а вместо това да бъдат възхвалявани точно тези, които правят всичко със задни мисли, като Русия. Или някой има друго обяснение, защо като толкова много са милеели за нас и без никакви скрити мотиви са чакали няколко стотин години за да ни "освободят"?
  • 5 реалист

    23 29 Отговор
    Очаквана статия от Огнян Минчев,както и превратно представяне на историята и фактите.Просто един от неблагодарното племе.Но кервана си върви и Русия отново е могъща.
  • 6 ДДД

    8 12 Отговор
    Защото не испълнява наредбите на рАсия!
  • 7 Огнена но не Минчева

    25 17 Отговор
    Га ва хокаше Америката мълчахте и козирувахте. Сега се направихте на ощипани невести с руския патриарх. Гиди гниди такива и краварски подмазвачи!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Братчеда с маслиновият кол...

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Мачкайте си козите,че скоро и това ще ви вземат.А за Българите не се притеснявайте,те са се оправяли 500години сами,а сега с кюрди,арменци,гърци и други благодарни народи на анадолското племе,ще ви се види всичко по различно от преди....

    Коментиран от #12

  • 11 автора греши

    14 5 Отговор
    Според автора на руснаците точно дипломатичност им липсвала ? Хм, дали ? Нито Путин , нито Лавров,и пр. водещи политици могат да се нарекат непохватни . Те са дори шампиони в този "спорт". Най-вероятно , обаче, ще видим в скоро време, при посещението на В.Путин, дали това не е някаква разигравка тип "добро" и "лошо" ченге. Путин най-вероятно ще се яви като любезен умиротворител, с което ще вдъхне една нова сигурност в рестарта на новите отношения с Русия . Какво по хубаво от сдобряване, след една малка криза ?!
  • 12 Реалист

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Братчеда с маслиновият кол...":

    И МВнР нямало да отговаря:) Аз кози всеки ден мачкам най вече български :)Закона ми дава аз налагам:)
  • 13 Реалист

    1 6 Отговор
    Ще подсетя Бойко за една друга далавера ама има още време до избори:)
  • 14 българинъ

    10 6 Отговор
    Много приказки за нищо в тази статия на откровен сороски пес.От всичко написано се разбира,че русофилите не са правилни и трябва да променят възгледите си обезателно и да станат русофоби.Ами къде е демокрацията,къде е свободата на словото и защо всички трябва да са русофоби?Може ли някой да отговори на подобен въпрос?Ние самите правим гафове,а после обвиняваме другите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "българинъ":

    Кви братски народи сънуваш бе:)по зле сте от тях за циганите:) преди години двама руски дипломата докато си лафят какви епитети обираше нацията ти забрави ли:)Ти си мислиш че са ти братя ама....:)

    Коментиран от #19

  • 17 Реалист

    2 6 Отговор
    Многоточието моля да запълни Христо Стоичков :)
  • 18 Валя

    9 5 Отговор
    Как може религиозната паплач да бъде допускана да създава конфликти,мръсна сган,кога човечеството ще проумее че религията вече смърди на нафталин,тя е изтъркана,отживяла и пречи на прогреса на човечеството,аман от брадатите гнусни боклуци,които още малко ще докарат война вместо мир,нещастници....

    Коментиран от #21, #22, #25

  • 19 Кукувци

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Към циганите в Русия винаги се отнасяха със сантименти. Най вече заради тяхната култура.
    Затова не обиждайте циганите.

    Коментиран от #20

  • 20 Реалист

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Кукувци":

    В Русия е друга приказка тука сме в България.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кукувци

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Валя":

    Конфликти - това е нещо подобно на думите от вашия пост. Патриархът е бил абсолютно коректен. Другояче не би могло и да бъде. Това че вие не е в състояние да го приемете това не е проблем на Патриарха. Абсолютно провинциално, махленско мислене е вашето. Няма как, явно таково обременение, като вашето, не се преодолява лесно. А за да се приодолее трябват изрядни възпитатели. Съдейки по стила ви явно имахте недостиг на такива. Нищо, само възпитавайте се. Започнете да четете проповеди на Патриарха Кирил, например. Или на Патриарха Неофит. Може и да помогне.

    Коментиран от #26, #29

  • 23 Кукувци

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    Е и?

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Диди

    9 7 Отговор
    Религиите са виновни за много войни.А що се отнася до дядото Кирил,той посети България за да сее омраза.Ние трябва да имаме политици,които защитават родината,а не да се прекланят пред най лъжливата изостанала Русия.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Валя

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Кукувци":

    А такива като тебе трябва да започнат да четат Фройд например,за да научат що е реалност а не с психотичните си мозъци да целувате брадатите подлизурковци,които дърпат човечеството назад

    Коментиран от #34, #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 до Диди

    4 3 Отговор
    На тебе няма ли кой да ти даде микрофона/свирката/?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Jiky

    1 5 Отговор
    Той е най-удобен,докато фелдфебел Нинова не се разпореди,реакция-НЯМА!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иванов

    5 7 Отговор
    Кирил дойде за да направи скандал и да влее поредната доза омраза в душите на руснаците към България. Моята прогноза е, че съвсем скоро Турция ще прецапари Гърция и ще влезе и в България. Бойко ще обяви пълна капитулация и ще забегне при Меркер, а ние ще излезем с камъни и дърве срещу турските танкове, самолети, хеликоптери и фрегати, докато американските ни окупатори си го местят от крачол в крачол. Русия ще бъде пас.
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 4 Отговор
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
    За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
  • 40 Ads

    11 5 Отговор
    Русия ни освободи 1878, СССР ни зароби 1944, заряза ни 1990 и затова днес сме на тоя хал. Днес пак ни искат, ама днешната Русия е несполучлив римейк на СССР, а не онази от 1878. Ако не беше 45г. тоя комунизъм, днес България щеше да е съвсем нормална държава.
  • 41 Кака Гинка

    8 1 Отговор
    Това добре - ама защо не кажеш и останалото Авторе? С какво се различава евроатлантическото великодържавно общуване с "по-низши" субекти от руското? Идват и ни размахват пръст направо от трибуната на парламента,гълчат управляващите като непослушни дечица и съвсем официално заявяват,че мястото ни е зад вратата до кофата с боклука,а наш'те пълзят и думичка на обелват,камо ли да им възразят.Орбан е предлагал да станем Вишеградска петорка,ама познайте каква е била реакцията на премиера-слънце!А журналисти с избирателно проявяваща се амнезия винаги ще има;на тях разчитат политиците...
  • 42 ИСТИНАТА

    1 4 Отговор
    Какво достойнство и национална позиция в Радев?! Той вече се разкри като пълен чехльо и се принизи до жалък говорител на БСП.

    Коментиран от #43

  • 43 Кукувци

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "ИСТИНАТА":

    Глупости

    Коментиран от #45

  • 44 раптър

    1 0 Отговор
    Огнянчо гиди дебеланчо, защо не коментира с този патос
    когато трима американски конгресмени дойдоха неканени и разпоредиха спирането на Южен поток? Тогава защо не беше храбър , като открито ни зявиха на практика че сме колония????
  • 45 До кукуто

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Кукувци":

    Потвърждаваш за сетен път, че путинофилите сте от онези 80% и слава богу, че не сте всичките 80%! Правиш една основна грешка, която Минчев съзнателно допуска за да спазва добрият тон, а това е свързването на Гундяев с църковната титла "патриарх"! Той е толкова патриарх, колкото истанбулският мюфтия или главният равин на Йерусалим или колкото ти си с българско самосъзнание!
  • 46 Гост

    0 0 Отговор
    Руснаците /спец службите/ са прочели последното "статистическо" изследване за популярността на Радев и са избрали да ударят президентската институция, защото в нея виждат и утъждествяване с народа. Шамарът в крайна сметка е по хората!