2 142 8

Борисов пак събуди жабите в "гьола Белене"

Злополучният ядрен проект продължава да гълта парите на данъкоплатците, докато политиците си играят на проби и грешки

СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Антон Николов, "Сега"

Премиерът Борисов често има неочаквани прозрения. "Музата" го споходи и миналия месец по време на инвестиционния форум за Западните Балкани в Лондон, когато той сподели най-новото си хрумване за АЕЦ "Белене" - проектът да прерасне в общо дело на държавите от полуострова ни, като бъде подкрепен и с европейско финансиране.

"България има много добре развита електропреносна система и в момента изнасяме през Сърбия за Гърция и за Македония ток... (а ние) имаме два платени, докарани ядрени реактора. Платили сме ги 4 млрд. и седят в кашоните... Днеска ми дойде идеята... за един балкански проект и че това би могло да е за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас", обяви Борисов пред смаяните слушатели в Лондон. Само забрави да изтъкне, че България вече е построила и площадката за "балканската" АЕЦ в Белене, за което са похарчени 1.38 млрд. лева.

В идеите и мечтите няма нищо лошо, разбира се. Но е лошо, когато министър-председател сменя непрекъснато мечтите си, захвърля идеите си като употребени носни кърпички и изпада в противоречия със самия себе си.

През 2010 г. Бойко Борисов бе убеден, че "АЕЦ "Белене" е "изключително важна за България" и че "може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти както на Балканите, така и в Европа". През 2011 г. той продължаваше да подкрепя проекта "с цялото си сърце". По време на интервю, запитан не може ли България да плати на руснаците готовия реактор и да го монтира на площадката на АЕЦ "Козлодуй", Борисов реагира остро:

"Това да не е бидонче - да го вземеш и да го занесеш в Козлодуй

Знаете ли колко години работа има, за да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там?" А на въпроса дали с АЕЦ "Белене" България не става още по-зависима енергийно от Русия премиерът отсича: "Каква зависимост, когато имаш евтин ток и икономиката ти работи? Пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй" са руски. Имат ли влияние? Нямат. Харчим си тока - най-евтин в Европа, и ни е хубаво, и продаваме, и печелим пари".

Такава беше неговата позиция до 5 февруари 2012 г. Тогава в София долетя държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и стана ясно, че по време на посещението й е обсъждана темата за "енергийната независимост" на България. И нещо в премиерското сърце се прекърши...

Малко по-късно Борисов изненадващо съобщи, че е разпоредил спиране на строителството на АЕЦ "Белене". През март 2012 г. вече раздаваше интервюта като върл противник и на проекта, и на енергийната дружба с Москва. "По време на моето управление аз българо-руска централа в Белене няма да правя", зарече се пред ТВ7. Тогава Борисов направи и "звездното си откритие", че "в Белене има един гьол, една дупка". А пред БНТ сподели, че е поискал готовият реактор за Белене да бъде изпратен в АЕЦ "Козлодуй". И понеже му напомниха, че реакторът не става по-малко руски, ако бъде преместен от една площадка на друга, премиерът "компетентно" обясни: "Първо, ние ще сменим турбината, второ, ще има диверсификация на горивото".

Междувременно припламваха и гаснеха разни новини за митични кандидати за участие в злополучния ядрен проект. Американски инвеститор е заявил интерес към участие в АЕЦ "Белене", съобщава през 2012 г. тогавашният ресорен министър Трайчо Трайков. Реакторите може да се продадат на Индия или Иран, твърди през юни 2016 г. енергийният министър Теменужка Петкова. Компании от Европа проявяват интерес към приватизацията на проекта АЕЦ "Белене", казва през юли същата година вицепремиерът Томислав Дончев. Представители на Китайската национална ядрена корпорация са потвърдили готовност за участие в АЕЦ "Белене", известява правителствената пресслужба на 4 декември 2016 г. Дни по-късно идва ново прессъобщение от МС, според което Индустриално-търговската банка на Китай проявявала интерес към финансирането на проекта. Лансирана беше и информация "от осведомени източници", че френските "Веолия" и EDF не били безразлични към АЕЦ "Белене".

Истината е,

че управляващите просто не знаят какво да правят със "златните" реактори

- струващи милиарди на българските данъкоплатци и скътани в кашони в Белене. Да им се търси купувач? Чуждите инвеститори очевидно са утопия - освен ако държавата не стане гарант и не обещае високи цени за изкупуване на тока от АЕЦ "Белене". А такива гаранции правителството не смее, а и не бива да дава, защото нали сме пазарна икономика. Единственият, който би ги взел, е този, който ги е произвел - руснаците, и то на съвсем ниска цена. Това упражнение вече сме го изпълнявали - с по-старото оборудване за "Белене". Дори в доклада на БАН за ядрения проект се посочва, че такъв вариант е лош. И с използване на площадката в Козлодуй не става - реакторите са проектирани за Белене и както сам Борисов обясняваше някога, не могат да се местят "като бидончета".

Последното спасително хрумване на българския премиер за АЕЦ "Белене" - за "балкански проект", засега е подкрепено само от Македония. Борисов говори ангро за "европейско финансиране", но не е ясно какво има предвид. Брюксел не отпуска пари за ядрени централи, а е съмнително, че балканските държави са готови да станат акционери в начинание, в което никой друг не иска да инвестира.

Най-лошото е, че грешките и греховете на серия правителства не само струват милиарди на нас, данъкоплатците, но и трупат нови харчове. "Гьолът Белене" продължава да засмуква държавни пари - заради неизбежните разходи за съхраняването на оборудването и консервирането на площадката.

По нищо не личи управляващите да се тревожат от това. Опозицията също си трае. Вероятно защото са еднакво гузни. И макар че политическата безотговорност води до гигантско разхищение на средства, виновни няма и никой не е влязъл в затвора. Тази безнаказаност като нищо ще роди нови "гьолове" - близнаци на "АЕЦ Белене".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 21:06  11.03.18
  РОВЧ заедно с кури трябваше вече да са в затвора за комисионните които взеха
 • цитат
  Отговор
  2 21:09  11.03.18
  Все едно ли е да кажа, ще мина да те взема,или да взема да те мина!?
 • tost
  Отговор
  3 21:15  11.03.18
  До вчера ББ ривеше че гьола бил на загуба,че щял да струва 20 милиарда и сега изведнъж виждате ли има файда от Белене.Явно пак ще направят някоя далавера.
 • Гост
  Отговор
  4 07:47  12.03.18
  Господин борисов е един тежко болен човечец който се нуждае от незабавна лекарска помощ.

 • некойси
  Отговор
  5 08:23  12.03.18
  И сега започва поредното наливане на пари в беленската дупка, и след известно време ще се окаже, че парите са изчезнали, дупката е станала по-голяма и реактор няма и няма и да има.
 • ИМПЕРИАЛИСТ
  Отговор
  6 13:41  12.03.18
  Тази или тези "СТАТИИ" замазват факта, че проблемът с АЕЦ Белене е РУСКИ ГАФ, защото некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ...

  Коментиран от #7

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  7 14:13  12.03.18

  До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Не тъ знам къв империалист си, ма по-добре не коментирай неща, дет не вдяваш, щот ша изпадат гаргите от смех.
 • Борис
  Отговор
  8 21:56  12.03.18
  В тая държава почне ли нещо да се прави се прави с цел да се откраднат законно едни пари.

Напиши коментар:


Публикувай