Last news in Fakti

14 Март, 2018 13:00 2 801 64

Русофобията се превърна в гротеска

  • русофобия-
  • патриарх кирил-
  • телевизия

Русофобският хор, изпълнявайки в захлас – от телевизия на телевизия, арията на ощипаните госпожици, пълнейки социалните мрежи и разните сайтове със заклеймяващи формули срещу поведението на патриарх Кирил, започна да повтаря репертоара си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес сутринта, попадам на новия русофобски почин – да се зачеркне името на Максим Горки от софийско училище. С това кампанията срещу Русия и всичко руско, която сe вихри у нас седмица преди изборите за президент на Русия, вече се превръща в гротеска. За училището обаче по-надолу…

Такива „патриоти“ изпълзяха отвред, че да се чудиш как сме я докарали до най-бедната държава в ЕС, с разбита икономика и култура. Русофобският хор, изпълнявайки в захлас – от телевизия на телевизия, арията на ощипаните госпожици, пълнейки социалните мрежи и разните сайтове със заклеймяващи формули срещу поведението на патриарх Кирил, започна да повтаря репертоара си. А казват, че повторението, особено когато е фалшиво, е смърт за таланта. Дори и в политиката!

Почти в традициите на античната трагедия (да ме извинят древните за това кощунствено сравнение) звучат гигантските въпроси, които хорът на русофобите задава: Кой е този Кирил, че да се огорчава? Какво като е патриарх? Следва ремарка: участниците в хора се прекръстват и кълнат във всички светии, не забравяйки и благодарствения молебен към Големия Брат…

Пък и какво толкова са направили нашите ненагледни политици? Защо да не споменат Финландия и Полша, какво като не съществуват на географската карта ? То и Пекин не е във Виетнам, но това на никого не пречи?

Пък в Русия – ще си избират президент. И то не някой друг, а ще вземат да гласуват за Путин. Харесвали го руснаците. Подкрепял го и патриарха. Да, но господарите не искат Путин. Русия им е нужна като територия, като суровинен придатък. А ние, вече десетилетие, четем техните мисли. Даже преди да са си ги намислили! И затова – удар по патриарха! Така и ние спокойни, и господарите – доволни! Все пак живеем в държавата на Гинките – а там който плаща, друг – купува…

Спомням се преди няколко години един американски посланик се беше възмутил, че българският народ приема Русия като освободителка. Не беше доволен от откритието си, че още от първите години на Освобождението, в Царска България, децата учат масово руски език в училищата. А след това един друг високопоставен у нас американски представител заяви, че основната му цел ще бъде да се унищожи тази упадъчна обич на българите към Русия. И се заговори за петата колона на Русия в България, и започна окалването на всеки, който прояви някакъв не съзвучен с политиката на Големия брат интерес към Русия.

Та днес сутринта, попадам на новото изобретение – да се зачеркне името на Максим Горки от софийско училище.

Да посегнеш на Максим Горки, един от големите световни писатели на ХХ век, само защото е руснак и е в основата новата съветска литература, е наистина висша форма на слугинаж и невежество. А че ще се намерят услужливи „експерти“, които да тръбят над път и под път, че Максим Горки не е никакъв писател, само за едното потупване от Големия Брат – това вече е изработен сценарий…

Ваня Добрева е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АМИ ДА ЗАДРАСКАТ И МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА

    39 16 Отговор
    НА ДИМЕТРИЙ МЕНДЕЛЕЕВ А САМО ДА Я КОНСУМИРАТ В БОИТЕ И ХИМИКАЛИТЕ В САЛАМИ МЕСО СЛАДКИ И ОЩЕ КВО ЛИ НЕ.В ТУЙ ГОТОВАНСКО ОБЩЕСТВО.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 червения милиардер

    39 73 Отговор
    Кажи и "комунистка" и повече няма нужда да я обижда човек, всичко е ясно.
    Другарката навярно е наясно, че Финландия и Полша са били под руско робство, така, че е много правилно да отдадем почит и на поробените народи участвали в нашето Освобождение.
    Другарката преекспонира и изкривява едно минало, една реалност, в която името на Русия се свързва с един узурпатор и окупатор, с името на СССР!
    Не на последно място България е освободена от Царска Русия и от Александър II Николаевич, чиито наследници режима, който другарката подкрепя бяха избити, като животни.
    Нека си спомним народната поговорка:"С чужда пита помен прави." Та и русофилите и феновете на Путин правят тчоно така.
  • 4 Ахмед Борисов

    56 37 Отговор
    До последен дъх с Русия! Никой, никога не може да заличи обичта в сърцата ни!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пеньо

    32 56 Отговор
    Ех Ваня, Ваня! Повтарянето на лъжите на Кирил няма да ги направи истини! Четох и дори започнах да ти симпатизирам, защото аз например не съм за смяна на името на въпросното училище, но когато прочетох: "Пък и какво толкова са направили нашите ненагледни политици? Защо да не споменат Финландия и Полша, какво като не съществуват на географската карта ? То и Пекин не е във Виетнам, но това на никого не пречи?". Та Ваня, явно дебилността е нещо нелечимо и с повторения няма да стане. За стотен път бе казано, че са изброени народности, а не държави, но ти Ваня си упорита в простотията си! Ето затова аз не мога да стана "русофил", защото не жилая да ме отъждествяват с такива субекти, като теб. Харчи си със здраве рублите!
  • 9 реалист

    61 37 Отговор
    МНОГО СИЛНА СТАТИЯ .БРАВО. Рядко срещам така открито и аргументирано да се излагат и защитават позиции.На снимката изглаждате красива и млада,а от долу подписано с титли доктор и професор-значи "ученото си е учено".
  • 10 войводата

    31 11 Отговор
    Някой знае ли от кога тръгва тук при нас -русофили -русофоби ако знае да пише ха да ви видя сега капацитета ?Статията е за русофобите нека първи те да пишат ако знаят ха дано но надали !
  • 11 4321

    12 21 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    А русоробите - техни съпруги!
  • 12 Русенец

    45 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Клинт Истууд
    Холивудският актьор пред Esquire
    "В момента сме с ново поколение на лизачи на задници"
    Това Е !
  • 13 Новичок“

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "пидиди":

    ПИДИДИ - според името,малко е вероятно да имаш член
  • 14 Я изкарай Гано

    41 20 Отговор
    Пишете едно писмо на високо равнище, че късаме всички отношения с Русия, Лукойл ще го продадат на пазарен принцип, никакви руски туристи у нас със ЗАКОН, всички купени от руснаци имоти гратисен период да ги продадат до 2020г. или се събарят, спира се търговията с Русия със закон(не санкции - ЗАКОН!). Спираме потреблението на руски газ - всичко минава на ток със ЗАКОН.
    И какво - Ще им пръ*нем на чепа на руснаците. Ама ние ще го облизваме кървав лайнян. Тъпанари

    Коментиран от #15

  • 15 я си го вкарай Гано

    26 48 Отговор

    До коментар #14 от "Я изкарай Гано":

    Ей, с това робско мислене и този слугинаж ще тънете в нищета и мизерия.
    Какво щели сме да правим без руския газ, без руския петрол!?
    Ще правим, каквото сме правили и преди. Моите деди да не са умряли без руски газ и петрол?
    Умирали са за България, за да можеш да имаш избор, но малките душички нямат избор, за съжаление.
    Проблема не е в петрола и газта, а в ОЛИГАРСИТЕ, които държат икономиката и паричните потоци в ръцете си и служат на Путин, това е вече проблем.

    Коментиран от #56

  • 16 АНС

    5 18 Отговор
    Тези хора никакво въображение нямат, аз ще да го преправя на максим горски
  • 17 я си го вкарай Гано

    18 34 Отговор
    Проблема е, че моите данъци ги прибира един чичак, който прави с тях, каквото си поиска и каквото му каже Путин.
    На всичкото отгоре, тия чичаци продължават да прибират парите, но те не им стигат и за това ми крадат бъдещето, крадат и това на децата и внуците му, като теглят заеми, вместо да развиват икономиката. За съжаление, за последното се иска акъл, който червената хунта няма.
  • 18 Гост

    21 28 Отговор
    Другарката е от БСП. Без коментар!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Рубладжийче

    17 32 Отговор
    Русофобите съществуват единствено в главите на зомбираните от руската пропаганда путиноиди.
  • 21 Гост

    19 25 Отговор
    Червените го удариха на канибализъм. Защитават чуждите, изяждат своите! И по-лошо ще става!
  • 22 Наблюдател

    18 30 Отговор
    Едва ли някой от войнстващите путиноиди ще е чел нещо от Горки. такива като госпожата са редки и екзотични изключения. Сигурен съм, че ако форумните защитници на Горки прочетат неговото съчинение "О русском кресстьянстве" 1922 Берлин, в което пише, че жестокоста се явява иманентна черта на руския човек ще го обявят за соросоид и русофоб.

    Коментиран от #24, #35

  • 23 Антисоросоид

    37 13 Отговор
    Русофобите са само малка група в софия. Финансирана от соросоидни антибългарски терористични организации с мълчаливото съдействие на властта. Съществата пропагандиращи срещу Русия са наркозависими пропаднали протестари-гейове по модерно наречени " джендари" .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    13 22 Отговор
    г-жата е преподавател в т.нар. "университет" на ДПС (унибит) и дупетат от БСП. Какво повече да се каже за интелектуалните й напъни, които всъщност са клозетни? И за Горки предложението е да се ВЪРНЕ старото име на училището, което е на великия ген.Иван Колев, ама журналята и те са от нейния "университет"

    Коментиран от #29

  • 26 Гост

    7 10 Отговор

    До коментар #19 от "Д-р Радева":

    Горд ли си, че си родоотстъпник?

    Коментиран от #27

  • 27 Новичок“

    26 11 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    За съжаление вие соросоидите сте най-големите родоотстъпници и предатели на интересите на България.

    Коментиран от #33

  • 28 Наблюдател

    10 24 Отговор

    До коментар #24 от "Антиджендер":

    Ако вземете властта, тогава може да командвате, кой има и кой няма право на думата. ти например може да станеш надзирател в концлагер и да избиваш и измъчваш българите. Дотогава обаче, ще си седиш на русофилския задник, ще си бършеш пяната от плюнките от устата и ще се пукаш по шевовете от животинска злоба срещу нормалните хора.

    Коментиран от #43

  • 29 Новичок“

    21 14 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Няма никакво значение къде госпожата е преподавател и в кой университет.Важно е национално отговорната позиция.Приятелството е ценно нещо,а ние сме на път да загубим приятелството с една велика страна и един близък народ,който винаги е бил с искрени симпатии към нас

    Коментиран от #34

  • 30 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    12 21 Отговор
    То и по-откровените руснаци вече признаха, че са в такова дерьмо, от което излизане почти няма. Станаха врагове с всички и ги намрази цял свят - идеална политика, няма що! Няма причини идиотското поведение - включително с обиди и лъжи към България - да не доведе до ръст на русофобията и у нас. И повече ще расте дори!
  • 31 уеишг

    14 14 Отговор
    Учил съм в това училище. Преди е било на името на ген.Колев, имал нещастието да защити Добруджа и да вземе да победи руснаците!
    А за Горки прочетох истината за пръв път у Солженицин - "проверявал" и узаконявал пред света (КОНЦ)лагерите на Ленин и Сталин. Виновен е и за екзекуции и разправи с писатели.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 дидипи

    9 19 Отговор

    До коментар #29 от "Новичок“":

    Симпатиите са към продажния ти, родоотстъпнически задник, путинов робе!

    Коментиран от #36

  • 35 селянин

    7 8 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    ,,Карлуковсия,,чвор не си спомня Горки,но,,Майка,,му като малък редовно го е зомбирала с драмата,,На дъното,,краят е 4ти км.на илачи..

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 А дали е така

    0 7 Отговор

    До коментар #35 от "селянин":

    Публикувано във факти.бг: ,,Карлуковсия,,чвор не си спомня Горки,но,,Майка,,му като малък редовно го е зомбирала с драмата,,На дъното,,краят е 4ти км.на илачи..


    Публикувано във факти.бг: ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

    Коментиран от #40

  • 38 А дали е така

    1 8 Отговор

    До коментар #36 от "Новичок“":

    Публикувано във факти.бг: Много се раздвояваш бе,шизофреник-един път дидипи,друг път пидиди.За разлика от теб симпатизирам на красивите пу-ки,а не на косматите задни-и.Може и да се прежаля да ти го сложа в малката човка,само ако не се спинозен.




    Публикувано във факти.бг: ,,Карлуковсия,,чвор не си спомня Горки,но,,Майка,,му като малък редовно го е зомбирала с драмата,,На дъното,,краят е 4ти км.на илачи..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 селянин

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "А дали е така":

    До,,подкастрения,,така..,,Майка,,е роман,а,,На дъното,,е драма от Горки.то чворовете като малки са ги,,отбивали,,да не харчат млекото..
  • 41 селянин

    13 6 Отговор

    До коментар #39 от "Иво":

    Россия искаше да прави,,южен,,ЕС не дава,ще има,,Турски поток,,но ще върви до Костанца..а боко прай хъбове за амер.втечнен газ.Знаеш ли кой е най скъпия,,ГЬОЛ,,в ЕС..Белене..после Путин ви е виновен..

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 до наплювателя

    15 5 Отговор

    До коментар #28 от "Наблюдател":

    Този, който има най-много пяна на устата, пръска се по шевовете от злоба и е най-активния трол в сайта, пише с ник "Наблюдател"
  • 44 Гост

    6 4 Отговор
    Службите по сигурност толкова кадърно властват, че ако иде човек за "хляб" може и да не се прибере! Патриарха и той така загрижен за Романови, че даже божествени искри прехвърчат до другия край на планетата ... И какъв е катарзиса на освободения турски роб, настоящ соц. проклетник освен да разсъждава какво сложно нещо е това еволюцията до другар побойник. И кой ще обича такъв народ?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иво

    5 13 Отговор

    До коментар #47 от "селянин":

    Много сполучливо си избрал ника "селянин" , защото на руски е "колхозник". Само такива селяндури като теб , могат да припадат по рашките. А с тоя Достоевски можеш да си обършеш про-руския задник.

    Коментиран от #59

  • 49 Историк

    7 10 Отговор
    Путинската пропаганда действа в съответствие с простичките принципи на Йозеф Гьобелс: Заигравай с емоциите; колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-добра е тя; лъжите трябва да бъдат повтаряни многократно. Този тип пропаганда е насочена към простите хора, в нея няма място за въпроси, за нюанси. За нещастие тя въздейства. Погледнете българските путиномани-те са влюбени до полуда в диктатора и са готови да му поднесат България на тепсия. И не се смятат за национални предатели, а за патриоти.
  • 50 Психиатър

    7 14 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 51 Психиатър

    8 10 Отговор
    Русофилите са хора, които практически не познават обекта на своето обожание. Ако имаха реална представа за действителното, изчистено от емоции и митология състояние на Владимир Путин, руското общество и за руската история, те никога не биха изпадали в такова умопомрачително идолопоклонничество
  • 52 патриотъ

    11 4 Отговор
    Голяма работа,че щели да сменят името на училището.Те нашите политици вярата си смениха и майките си продадоха за власт и пари,та едно име ли няма да сменят!Предлагам вместо "Максим Горки" да кръстим училището "Енвер Ходжа"-добре звучи,нали!А Народното събрание да назовем "Меджлис".Можем и на църквите да казваме "Джамия",на паважа-калдъръм,на хляба -екмек,на кучето -кьопек и на всички наши управници-амсалаци!!!

    Коментиран от #53

  • 53 Наблюдател

    4 9 Отговор

    До коментар #52 от "патриотъ":

    Просто искат са върнат старото име на училището, което е носило името на героя от Добруджанската епопея генерал Колев. Ти патриот, каква име предпочиташ?
  • 54 Наблюдател

    6 14 Отговор
    Просто госпожата лъже като всеки русофил. Има инициатива да се върне старото име на училището, което се е наричало "Ген. Иван Колев". Комунистите са смели, че героят на Добруджа не трябва да бъде патрон на българско училище и го сменили на Максим Горките. Това е истината, другото са русофилски лъжи.
  • 55 име

    4 4 Отговор
    дядя ваня, уйчо ваньо-патриотите никога не са имали цялата власт както комунизите и антикоститутите от анадола. не прехвърляй своята вина на чуждата. а и нали волен е от вашите? умна си като на агнето майка му. нищо лично .интересно как промиваш мозъците на студентите?
  • 56 куку руку ку

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "я си го вкарай Гано":

    Публикувано във факти.бг: Ей, с това робско мислене и този слугинаж ще тънете в нищета и мизерия.
    В момента се вижда на кого слугуват управниците ни.
    Дори паметник направиха на тези, които бомбандираха и сринаха София.

    Коментиран от #58

  • 57 да да

    7 2 Отговор
    Ами да се казва Коритаров или пък Иво Инджев а?
  • 58 Наблюдател

    6 11 Отговор

    До коментар #56 от "куку руку ку":

    Паметника всъщност е паметна плоча издигната от американци на територия на посолството. И е висока около 2 метра за разлика от 54 метрови мастодонт на Червената армия окупаторка.

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 селянин

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "Наблюдател":

    Забрави да споменеш,,Цар Освободител,,4,5м.висок на Александър втори,най-добрия италианец,на времето го е проектирал..КРАСОТА
  • 61 Кака Гинка

    9 2 Отговор
    Като допълнение към статията: нека забраним всички руски писатели,композитори и художници! И без това почти никой не чете,слуша се предимно чалга,а и по изложби ходят хора от третата възраст.На Ганьо не му пречи ни акъл,ни образование...
  • 62 яяяяяяяяяя

    1 7 Отговор
    В русия заплатите са по-малки от България. Ние сме Запада в сравнение с тях. И то толкова, че рускини масово са се женили за цигани в България само за да могат да избягат от русия.
  • 63 Бай Ганя

    7 0 Отговор
    Без Русия драги ми нещастни изродчета ,дето се пръкнахте през измислената демокрация ,сега щяхте да си натискате чалмите и да треперите от Ер домус , бленувайки за за вашата краварско- еврогейска общност. .........Както писа един умен човек : ..Кометират почти едни и същи лалугери ,които не виждат на повече от метър пред дупките си . !Русофоби - джендъри и т.н...

    Коментиран от #64

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.