15 Март, 2018 10:00 5 847 28

Кремъл просто се подиграва с британците

  • сергей скрипал-
  • новичок-
  • великобритания-
  • шпионин

Отговорите от Москва бяха направо надменни

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият полковник от Главното разузнавателно управление на Русия, двойният агент Сергей Скрипал е бил отровен с вещество, произведено в Русия. До този извод стигнаха британските следователи. Министър-председателката Тереза Мей настоя Русия да обясни как се е стигнало дотам и заплаши, че в противен случай ще предприеме ответни мерки. Мерките междувременно бяха обявени: замразяват се отношенията с Москва, и се експулсират руски дипломати от Великобритания. Москва обаче още отначало реагира високомерно, което породи впечатлението, че може би нарочно иска да провокира максимално твърда реакция.

Според британската версия, Скрипал, неговата дъщеря, а също и полицаи, лекари и случайни минувачи са станали жертва на произвеждания още по съветско време нервнопаралитичен газ "Новичок" (в превод: „новак“). Като се има предвид броя на пострадалите и потенциалните външнополитически последствия, думата "новичок" навярно ще навлезе в днешния английски език, също както някои други съвременни русизми. Това обаче е единственият забавен факт в тази история.

Прекалено много странни съвпадения

Пострадаха десетки хора и Великобритания спокойно може да нарече станалото терористичен акт или чужда държавна агресия, ако Русия бъде окончателно призната за виновна. А вероятността британците да стигнат именно до този извод е изключително голяма.

В сегашния случай има твърде странни съвпадения. В деня, в който Лондон очакваше от Москва отговор на своя ултиматум, във Великобритания беше открит мъртъв още един руснак - Николай Глушков, бивш мениджър в "Аерофлот" и близък приятел на покойния олигарх Борис Березовски. Ако се докаже, че не става дума за самоубийство, Лондон спокойно може да сметне, че именно това е руският отговор на ултиматума. Още повече, че британците явно така и няма да дочакат официален отговор от Кремъл.

Сравнително конструктивно изказване от руска страна направи единствено външният министър Сергей Лавров. Той призова британците да спазват международните си задължения, имайки предвид това, че според Конвенцията за забрана на химическите оръжия, Лондон трябваше да изпрати до Москва официално запитване и да предостави на руснаците проба от откритото нервнопаралитично вещество. Но щом няма запитване – няма и отговор, независимо от всички ултиматуми, които поставя Тереза Мей!

Останалите представители на руските власти почти откровено се гавреха с англичаните. Председателката на Съвета на федерацията (Горната камара на парламента) Валентина Матвиенко нарече разследването на покушението срещу Скрипал "русофобска фалшификация". А колегата ѝ депутат от Държавната дума Вячеслав Володин съобщи, че "Русия просто няма как да е имала интерес да убива Скрипал", поради което били ясно, че в убийството „са замесени органите на властта и тайните служби на Великобритания". С други думи: англичаните сами са си го отровили. В същия контекст може да се тълкува и коментарът на президента Путин: "Вие първо се разберете помежду си, пък после...".

Средства срещу Русия?

Появата на тези откровено саркастични коментари от руска страна вероятно може да се обясни по следния начин: в Москва явно смятат, че Великобритания практически няма лостове за оказване на натиск, без значение дали Русия е виновна или не. Пък и какво биха могли да направят англичаните? Да забранят излъчването на телевизионните предавания на „Russia Today"? В отговор на подобно действие Русия просто ще забрани дейността на всички британски медии, вече заплаши представителката на Външното министерство Мария Захарова.

Или да предположим, че Лондон реши да прекъсне дипломатическите отношения и да конфискува имуществото на онези руски граждани, живеещи във Великобритания, които не могат да докажат произхода на доходите си. Но кой би пострадал в крайна сметка от това? Нито руската държава, нито тайните служби, нито армията и флотът, а предприемачите или олигарсите, част от които са емигранти "бегълци" като покойния вече Николай Глушков. А на своите "кремълски" бизнесмени Кремъл винаги може да помогне да компенсират загубите си на руска територия - за сметка на населението. За всякакви други санкции, включително и обявяването на война, британците трябва да получат съгласието на съюзниците си в НАТО, или в ЕС, от който още на се излезли.

Крепост под вражеска обсада

Незнайно защо се промъква усещането, че всяко британско решение устройва Москва. "Колкото по-зле, толкова по-добре“ – гласи един от принципите на руската власт. Те сякаш се радват на засилващата се изолация на Русия и превръщането ѝ в "обсадена крепост" – не само на думи, а и на дело. В такива условия е много по-лесно да удържиш властта в ръце, а и няма нужда да спазваш принципите на цивилизованата външна политика и дипломация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да се вземе предвид че

    77 22 Отговор
    много бой ша отнесат тия островни грозници, и "приятелите" им в кравария също.

    Коментиран от #16

  • 2 MasterBoy

    64 8 Отговор
    Каквото и да стане DW си дрънкат едно и също.
  • 3 балама

    74 8 Отговор
    Абе, не съм чул досега, англичаните да са представили някакви доказателства, че Русия е извършила това убийство.
    Това, че изобретателят на отровата живее в сащ от 20г. и е казал, че няма кой да е друг е "доказателство" единствено за дебили.
    Който живее в Англия, да каже, такива ли чак дебили са англиските 80%, по-зле и от нашите.
  • 4 123

    61 7 Отговор
    Поведението на англичаните е по скоро долнопробно ПР шоу, отколкото желание за разследване. Коя е примиера на Великобритания че да поставя ултиматоми на когото и да било извън Британия. Назначаването на виновни впреди да е доказано как конкретно е извършено престъплението, кой го е поръчал и кой го е изпълнил, е най малко клевета. Явно на госпожа Мей много и се клатят краката, че се опитва да си втвърди позицията с такава елементарна пропаганда.
  • 5 Танас

    55 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Сергей Лавров. Той призова британците да спазват международните си задължения, имайки предвид това, че според Конвенцията за забрана на химическите оръжия, Лондон трябваше да изпрати до Москва официално запитване и да предостави на руснаците проба от откритото нервнопаралитично вещество. Но щом няма запитване – няма и отговор, независимо от всички ултиматуми, които поставя Тереза Мей!

    Кратко, точно и ясно! Какво да им се отговаря на ингилизите, след като не са попитали по съответният ред?
    Останалите локуми на DW даже не си струва да се чеата!
  • 6 Добре де

    49 9 Отговор
    Какво значение има къде е произведено средството, на този принцип всички държави производители на оръжие би следвало да бъдат обвиненеи, че се гърми тук и там с техни производства. Въпросът е кой го е използвал, и най-вече - каква му е изгодата от това. Не мисля, че на руснаците точно в този момент им трябват подобни скандали, предстоят им избори, Световното по футбол... А на някои други това им е добре дошло...
  • 7 верваме ви

    50 8 Отговор
    Дойче Вреле некипеле.
    Знаем колко са нагли тези които събориха кулите заедно върху пожарникарите и полицаите които се опитваха да спасят хората вътре. Знаем как не намериха обяснение защо падна същия ден сградата на ЦРУ в съсетство. Знаем че половин час преди това репортерка от ВВС обяви в ефир че Билдинг 7 е рухнал, докато на заден план през прозореца се вижда категорично че си стои между останалите сгради !?
    Фабрикуването на лъжи от мръсните убийци е елемент от фашисткият им бизнес . А американската секция на Свободна Европа за Германия наречена Дойче Веле , винаги охотно ги тиражира.
  • 8 медиавист

    36 7 Отговор
    Сигурно дойчевеле плаща за да пускат тея техните помии по медиите. Иначе, все би трябвало да е останал някой нормален тук таме, за да ни ги спести.
  • 9 Пеньо

    8 21 Отговор
    На фона на гаврата с Великобритания, пошляпването на фатмака изглежда, като приятелско потупване!
  • 10 no name no face no number

    39 6 Отговор
    Напълно въздухарска, манипулираща статия. Само голи думи, типично за ЕС
  • 11 Гостът

    8 50 Отговор
    Аман от платени руски тролове, получаващи парите си през "Позитано".
    Ще кажа само, че "българите си заслужават съдбата"!

    Коментиран от #12

  • 12 отегчен

    32 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гостът":

    Каза царя на соросоидиотските тролове, небългарин. Който спи в коментарите за Русия.
  • 13 Простак

    37 4 Отговор
    Жалко за английското чувство за хумор. Русия им го показа.
  • 14 ЗайоБайо

    29 4 Отговор
    Квинтесенцията :
    .........ако Русия бъде окончателно призната за виновна. А вероятността британците да стигнат именно до този извод е изключително голяма
    Какво да четем още? На местопрестъплението били скрипал, дъщерята.......полицаи, лекари и други статисти......ееееееееееееее
    Аман от шекспирови драми
  • 15 Прометей

    27 7 Отговор
    .....СЛАВА РОССИИ...
  • 16 отговор

    5 34 Отговор

    До коментар #1 от "да се вземе предвид че":

    Що бе, ако някой отрови тебе и някой от близките ти, защото така е решил, ти как ще се почувстваш, ако преживееш, разбира се. Вие, любителите на руския стил на действие, който е крайно примитивен и долен, не разбирате, че това са недопустими деяния. Никой няма право да трови никого, особено пък застрашавайки живота не сума ти хора наоколо. Написаното от тебе е откровен цинизъм, меко казано и граничи с неизлечим примитивизъм. Пази, Боже, от подобни!

    Коментиран от #17

  • 17 ЗайоБайо

    29 3 Отговор

    До коментар #16 от "отговор":

    Естествено никой не бива да трови никого, че кажи го на ингилизите. Руския стил е точно примитивен, затова тоя случай не е тяхно дело. То сценарий, то артисти, па и статисти.....
    Изборите в Рашата идват и запада спича ли спичааааа
  • 18 нАКа47

    4 26 Отговор
    Обаче прави ми впечатление, че тук, в ДИР и в други медии, досега имаше относителен паритет между за и против Ресурсия, плюсовете дори бяха повече за русофобите. Откакто гръмна скандала с патриарха обаче, русофилските тролове са страшно активни. Забелязва се рязко активизиране на рубладжиите. Май атаката е координирана, като се има предвид и реакцията на патреота ВС, който се беше потопил, като подводница напоследък. Явно е имало превод на твърда валута.
  • 19 9689

    35 1 Отговор
    Само болен мозък може да вярва,че това е дело на Москва....

    Коментиран от #26

  • 20 Защото

    14 0 Отговор
    Долнопробна провокация, която в крайна сметка е във вреда на GB и САЩ
  • 21 матата

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    "принципите на цивилизованата външна политика и дипломация"....Вие сериозно ли говорите за цивилизована политика от страна на британците???
  • 22 умен

    9 0 Отговор
    Все едно ли е да кажа-
    ще мина да те взема
    или
    да взема да те мина?!
  • 23 Истината е,

    7 0 Отговор
    Че авторът на тази партенка въобще не е в час по темата.
    Върви все по-голямо изтъпяване и навеждане на продажните писачи. Срамота!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Странно

    6 1 Отговор
    Статията е доста несериозна, заключенията са много повърхностни - изцяло в стила на последните действия от страна на Великобритания.
    Много ми напомня тази история за началото на ВСВ, когато германците инсценират химическа атака по границата с Полша - много прибързани, непремерени изказвания, обвинения без покритие, няма доказателства. Странно и плашещо за мен поведение на Тереза мей
  • 26 Вангин

    0 8 Отговор

    До коментар #19 от "9689":

    Очевидно сложилите + на този коментар са с болни мозъци. Путин се гаври със Запада познавайки и използвайки добре слабостите на демократичната система. Путим танцува по ръба на бръснача, а Западът
    го пази да не се пореже, защото му се гади от кръвта. Студената война, която Путин разпалва енергично, е факт. Демокрациите реагират бавно, като слон, но Путин ядоса слона...гледайте сега цирк.
  • 27 m26

    7 0 Отговор
    Постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя: „За да могат британските специалисти с пълна увереност да установят, че това е точно „Новичок“, а не някой друг, те задължително трябва да имат т.нар. контролен стандарт. Ако те казват, че това е „Новичок“, то значи имат колекция и формула… Казано по друг начин, ако Великобритания е уверена, че това е „Новичок“, то тя разполага с химическата му формула, с негови образци и е способна сама да го произведе“
    Та - кой на кой се подиграва не разбирам?
  • 28 ЦРУ

    5 0 Отговор
    Путин е виновен защото им е пратил водка от Чернобил а МИ6 не са се усетили