Last news in Fakti

15 Март, 2018 13:00 3 452 19

Ангелкова ще ни излезе по-евтино, ако си остане в Холивуд

  • холивуд-
  • туризъм-
  • николина ангелкова

И още: Колко ли е голяма разликата между Борисов и Рамазан Кадиров; Тайното оръжие на Путин ще са... жените

Ангелкова ще ни излезе по-евтино, ако си остане в Холивуд - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оказва се, министър в Холивуд ни излиза много по-евтино от министър у дома. Да, ако закрием министерството на туризма и изпратим министър Ангелкова на бюджетна издръжка в Холивуд за вечни времена, то всички ние всъщност ще пестим пари.

Това коментира в своя анализ за Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Нещо повече, дори основните дейности (съответно разходи) на министерството да се запазят – най-вече за туристическа реклама, но също така и за някои административни функции като категоризацията на туристическите обекти, а просто премахнем разхода за администрацията на министерството, то пак ще сме на плюс. Ето и данните.

Средно на ден Министерството на туризма изразходва по около 52 хил. лв. Функциите му са сравнително прости – голяма програма за реклама на туризма, по-малка програма за регулациите и администрация. Водещата програма на министерството – "Развитие на националната туристическа реклама и международното сътрудничество в областта на туризма", гълта по над 37 хил. лв. на ден. Тук са рекламните щандове, кампании, форуми и презентации, официалният туристически сайт, журналистически турове и т.н. При липсата на пазарен механизъм и на опит за каквато и да е оценка на въздействието на практика е невъзможно да се каже кое от това е смислено и кое е прахосване. Разбира се, всичко това може да бъде рационализирано и финансирано от туристическия бизнес, но с народната пара винаги е по-лесно.

Втората основна програма на министерството, очевидно с известно чувство за хумор, е наименована "Подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма" – тук разходът за бюджета е около 8 хил. лв. на ден. Иронията в името на тази програма е в това, че всъщност министерството с всички сили се опитва да влоши средата в сектора, като си намери още нещо за регулиране. Последните примери в тази посока са следните:

1) да се регулира споделената икономика, разбирай да се ударят дигиталните платформи и свободното предлагане на услуги;

2) да се въведат минимални цени в нощувките в хотелите, разбирай опит за ограничаване на конкуренцията.

И двете идеи са класически за обществения сектор – от една страна, се търси по-голяма роля на министъра в сектора (мечта на всеки бюрократ), а от друга, се работи за защитаване на установените играчи от новите и по-гъвкави такива (предложението за цените например идвало от "бранша").


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от Ямбол

    49 4 Отговор
    Вземаме я за кукер и без маска
  • 2 German cars

    47 4 Отговор
    Тая кво търси там, освен че разбива мита, че българката е най-красивата жена в света ?!?
  • 3 Рамбо Силек

    42 3 Отговор
    Оххх хубавицата ми малка..И с т'ва чипо носленце...на баба и цялата(Яга)
  • 4 Браво

    39 4 Отговор
    Всички тези програми са направени за крадене на пари и намиране на работа на ГЕРБ-гинки и калинки.
  • 5 Варна

    31 2 Отговор
    Така е! - Излиза ни по- евтино да я няма! - ОТ както е назначена, горе долу на 4-5 месеца и се иска оставката от Хотелиерите и тур операторите.
    А истината, е че нямаме нужда от цяло министерство за да ги хрантутим. - Така е и с още няколко министерства където държавата на практика няма активи за управление. - Тоест няма какво да управлява понеже активите са в частни ръце.
    Това е само начин, да се хрантутят стотици чиновници в София
  • 6 от РУСЕ

    33 3 Отговор
    Tази твар е близначка на "красивата" миска дето я коронясаха с корона от пирони.
  • 7 БХК

    33 2 Отговор
    Явно Яга чете сайта, щом слага минуси
  • 8 ПЕЕВ

    12 17 Отговор
    А НАЙ-ЕВТИНО ЩЕ Е КУРНЕЛИЯ ДА СИ ОСТАНЕ В МОСКВА.
  • 9 Стамаври Добрев

    6 14 Отговор
    Като дойдат социалистите ще видите колко евтино и практично е всичко
  • 10 Гост

    10 0 Отговор
    Е.а си м.мата тая държава. Кви са тея средства, за какво се харчат и кой ги харчи...
    То е ясно, колко министерства се откриха и какви ги оглавявят само....всичко е ясно
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гого

    8 0 Отговор
    Кобилата със своя прадядо кон
  • 13 Жиро

    2 0 Отговор
    Докато не разселят тия бюрократи из цялата държава, там където са необходими, примерно мин. на Земеделието в Стара загора или по добре в Плодовитово, мин-вото на външните работи на Калотина, мин-вото на вътрешните работи в Кърджали, мин-ския съвет в Търново, мин-вото на енергетиката в Козлудуй, на Икономиката и на Финансите да ги обединят и да ги турят в Монтана или Враца или някъде в северозападнала България ......няма да има оправия!
  • 14 Има още много

    3 1 Отговор
    Има много други чиновнически калинки. Ако политиците искаха да подобрят живота в България, трябва да ги съкратят с около 60 %. Но Борисов се интересува от Западните Балкани, а не от България.
  • 15 Христо

    8 0 Отговор
    Няма значение как изглеждаш, а какво вършиш. А тая нищо не прави. Проблемът е че сега администрацията е много по-голяма като бройка от преди 30 години при доста по-малко население.
  • 16 Дгд

    5 0 Отговор
    А, щъркел в Холивуд!
  • 17 БЧК

    4 0 Отговор
    Да ги закриват или съкращаване на половина, само пари прахосват и като нямат резултати за какво ги търпим. За жаалост и в другите министерства е същото.
    Може би премиерът трябва да завиши есетическите изисквания при избор на министри, още по вече когато става въпрос за туризма.
  • 18 Истината е,

    4 0 Отговор
    Че няма нищо по-жалко от комбинацията но много грозна и в същото време много тъпа жена във властта.
    Да не би в България вече няма умни, симпатични и добре образовани дами ?
  • 19 Потърпевш

    5 0 Отговор
    Сериозно ли ? 52000 лв на ден ? Това са близо 19 млн.лв. за година! Кой и го дава тоя бюджет? Е гати ! То е всеизвестен факт че 90%от рекламата са игубени пари и само 10% от нея отиват на точното място но това са много пари . Със толкова пари АПИ ще постави нови мантинели почти във цялата страна не да ги дават за хонорар на 9то рязрядни актьори нали?