16 Март, 2018 10:05 3 357 16

Случаят „Скрипал". Кой поръча убийството на информационен труп?

  • сергей скрипал-
  • великобритания-
  • новичок-
  • отравяне

Информационната агресия срещу Русия, предприета от Великобритания веднага след покушението над предателя Скрипал, издава от само себе си и поръчителите, и изпълнителите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интерес от убийството на Скрипал има всеки друг, но не и Кремъл. Ако Русия искаше да го ликвидира, това щеше да стане половин година след размяната на разузнавача. Има такива средства с продължително действие и те са достатъчно ефикасни. Освен това за нашите спецслужби тази особа представлява съвършено безполезен информационен труп. Априори той не би могъл да съобщи или предприеме нищо, което да застраши Кремъл.

Това коментира Александър Жилин от „Регнум“.

Това може да е изгодно за някоя трета страна. Например, за вечно пияния и неадекватен Порошенко или за заиграващия се със Запада Лукашенко, който, според експертите, е силно заинтересован от максимално изостряне на отношенията между Русия и Запада.

Тази версия обаче е също толкова несъстоятелна. При несанкционирано от Лондон покушение над Скрипал от трета страна, реакцията на съответните официални британски власти щеше да е съвсем различна. На всички тях, в това число и на спецслужбите, щеше да им е нужно повече време, за да установят какво точно се е случило, кой стои отзад и какви цели преследва поръчителят на атентата.
А няма как да се отговори на тези въпроси, без да бъдат привлечени различни специалисти и експерти, без да да се извършат сложни експертизи, да се анализират получените данни и въз основа на тях да се пристъпи към повдигането и разследването на конкретна версия с участието на агентурния апарат.

Всичко това, подчертавам, изисква време.
В случая със Скрипал обаче всичко се разви различно. Кремъл бе посочен като поръчител и изпълнител веднага след покушението, без каквито и да било доказателства и разследване, от воле, както се казва. Като към спецоперацията бяха привлечени най-високопоставени британски чиновници, включително министърът на външните работи и дори премиерът. Политици от този ранг рядко импровизират, а изявленията им се подготвят предварително.

Всичко протече по предварителен сценарий. Съдете сами.
Първо CNN пусна фейк новината, а Тереза Мей просто изчете заглавието на информационната партенка, представяйки го като изключително доказателство за вината на Руия. Толкова ниско не е падал никой британски премиер. А това е сериозен разузнавателен знак. Значи залозите са големи, а намерението за атака срещу руснаците е предварително съгласувано с англосаксонската вертикала и глобалните сценаристи.

Явно никой не е имал намерение да разследва или доказва каквото и да било. Виновникът – Кремъл, е бил посочен още при написването на сценария за тази провокация като повод за нов залп от антируски санкции и киберинфорационна интервенция...
Според легендировката руснаците са отровили негодника-предател с „Новичок“ – бойно отровно вещество от трето поколение, разработено в СССР през 1964 година. Изготвянето му днес не е никакъв проблем. Прекурсорите за получаването му са обикновени фосфатни съединения, които се произвеждат във всеки химически завод за пестициди.

В съветско време веществото е доставяно по западното ударно направление на Прикарпатския военен окръг, на летищата в Старий, Ивано-Франковск, Мукачево и на бившата атомна военна авиобаза в Черляни. Както и в Полша, Унгария, ГДР и България.

Така че британските спецслужби може да са се сдобили с него без всякакъв проблем. Макар да не е сигурно, че става дума за същата субстанция. Защото как е възможно да бъдат поразени двама души в кафене с отровно вещество в газообразно аерозолно състояние, без да пострадат всички останали?
Не е трудно да се предположи, че поръчител на тази провокация е официален Лондон. А изпълнител може да е всеки, от британските спецслужби до частни структури, специализирани в изпълнението на деликатни поръчки на същите тези спецслужби.
Превод: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    70 5 Отговор
    Много силна и с ясни аргументи статия .Коментарите са излишни.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 mediator37

    53 2 Отговор
    Между другото никой няма да забележи липсата на английския отбор на световното. Който и да е африкански отбор на негово място ще се представи много по-добре.
    Англичаните няма да излязат от групите ако участват и те си го знаят.
  • 4 Пеньо

    7 48 Отговор
    Литвиненко също бе информационно безполезен, но му видяха сметката. Акцията е за назидание на всички предатели. Това е стара тактика на Кремъл, просто сега са на мода отровите!

    Коментиран от #9

  • 5 Пешо

    6 52 Отговор
    Жалко оправдание на кремълските мишоци! Всичко ще се докаже!
  • 6 Русия ли

    4 40 Отговор
    Страната на лъжите!
  • 7 смърф

    43 2 Отговор
    Доста добре написано.
  • 8 Нема Баце

    34 0 Отговор
    Досега имам спомени ,че са се доказвали с течение на времето американските провокации - от сомозапаления американски кораб в залива на Хавана през 19-ти век,та Пърл Харбър,та Дик Хамършед,та Тонкинският инцидент,та Кенеди,та двете кули,та химическите оръжия на Садам,та Кадафито...та кой ли не.Ако тоя Скрипал е съсипал живота на руски семейства с предателството си,ако съм на тяхно място.....ще му изпия мозъка със сламка.Той как я е мислил - ще причини смърт и пострадалите роднини ...ще махнат с ръка.Нема Баце.
  • 9 простотията ходи по хората

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Мъка мъка е в главата ти пеньо,хората обаче не са така повърхностни
  • 10 Наблюдател

    2 35 Отговор
    Естествено, че руския дебил Жилин ще коментира по този начин, за да оневини Русия. Разбира се, че отравянето ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗДРАВИЯ РАЗУМ. Но защо си мислим, че ръководството на Русия е обладано от ЗДРАВ РАЗУМ? Твърде много станаха убийствата свързани в Русия, които нямат връзка със здравия разум. Анна политковская бе убита на рожденния ден на Путин. тогава обяснението бе "Защо да го прави Путин, като вредата от това е по-голяма от вредата, която ще нанесат статиите и". Убийството на Литвиненко, съкщо бе обяснено по този начин . Убийството на Немцов отново бе коментирано аналогично, че Путин не би наредил убийството да стане под прозорците на Кремъл и, че властта му само губи от това. Сега имаме подобни обяснения. Твърде много станаха убийствата, които не се свързват със здравия разум, което означава, че в Кремъл такъв ОТСЪСТВА.

    Коментиран от #12

  • 11 эоХуйлоэ

    1 14 Отговор
    Няма по-жалка картинка от самозалъгващи се беззъби каскети.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    1 10 Отговор
    Нищо чудно в страната на лъжите да има хора, които не знаят че Втората световна е свършила.
  • 14 Наблюдател

    1 16 Отговор

    До коментар #12 от "Стамат":

    Стамат в превод от гръцки означава, спиране, запъване, спъване, прекратяване и отговаря на българското Запрян.
    Напълно отговаряш на името си Стамате. лек и хубав ден!
  • 15 мъде ин краваристан

    12 0 Отговор
    Дългата , миризлива ръка на чудовишето от Ленгли. Не напразно за реализирана акция издигат ПомПея на поста Държавен секретар.
  • 16 стоян георгиев

    0 9 Отговор
    не са руснаците пак.те не убиха литвиненко,немцов,политковская и т.н. врагове на путин,а тва го прави запада за да си мисли същия запад че е русия.такива изводи може да си направят само хора живеещи в постоянната 1953 годиниа ,за останалите е ясно ,но другари ситуацията с матросов ви отива така че дерзаите!