Last news in Fakti

19 Март, 2018 18:01 6 422 12

Да си болен в България и в Германия: прилики и разлики

  • болен-
  • болест-
  • германия-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Николай Цеков обобщава изводите, до които стигна състоял се в София форум на Германо-българската индустриално-търговска камара за разликите в качеството и достъпността до медицинско обслужване в България и в Германия.

„Българските болници се управляват с елементарни калкулации колко са приходите и разходите. Нас не ни интересува каква е смъртността сред нашите пациенти или какви са новостите в лечението. Важното е дисбалансът между приходите и разходите за месеца да не се влоши още повече. Управите на болниците се занимават само с финансови въпроси. Въобще не обсъждаме качеството на медицинското обслужване или пък хуманната страна на грижите за болните. Интересуват ни не медицинските проблеми на пациента, а по коя клинична пътека ще мине и колко пари ще получим за него“. Това заяви пред форума началникът на Клиниката по кардиология в ИСУЛ проф. Асен Гудев. И припомни, че българските болници все още нямат рейтинг за качеството на медицинското обслужване, каквито имат всички болници в развитите страни. “По какви показатели се конкурират помежду си българските лечебни заведения? Та ние нямаме дори данни за смъртността в болниците, нямаме информация за вътрешно-болничните инфекции, нямаме статистика за шансовете на нашите пациенти за по-дълъг и по-качествен живот. В болници като тези от световната верига „Джон Хопкинс“ специален управителен борд следи само и единствено качеството на медицинското и хуманното обслужване на болните. Ако в България не се замислим и не работим върху хуманността и милосърдието в медицинското обслужване, няма как да имаме доволни пациенти и стремеж на завършващите български лекари и сестри да работят в родината си“, констатира още проф. Гудев.

Как е в Германия?

Деформациите в българското здравеопазване са наистина тежки. Един от резултатите е принудителното дофинансиране на медицинското обслужване от джоба на иначе здравно осигурени пациенти. В Германия то е не повече от 10-15% от цената на медицинските манипулации и лекарствата, докато в България половината от здравните услуги са за сметка на осигурените. Това констатира доц. Димо Кюркчиев, който има зад гърба си 14-годишна лекарска практика в Германия, а понастоящем е доверен лекар на посолствата в София на Германия, Австрия и Швейцария.

През германската здравна система ежегодно преминават 20 милиона нуждаещи се от медицинско обслужване хора, за чието лечение 120-те държавни и още поне толкова частни здравни каси в страната плащат над 80 милиарда евро - или средно по 4 500 евро на пациент. „В България тази сума е сведена до символичните 500 евро. Ето защо тежко болните българи са принудени да разпродават имуществото си, за да имат шанс за по-благоприятен изход“, допълва д-р Кюркчиев. Част от деформациите в българското здравеопазване той отдава на монополизма, наложен от единствената здравна каса в страната. „Представяте ли си колко нелепо би било дори да си помислим, че в съвременна България има само един вестник или само една телевизия или банка. Но никой не се замисля колко вредно е, че финансирането на медицинското обслужване в страната е съсредоточено в ръцете на една-единствена здравна каса“, изтъква Кюркчиев. И предрича, че за да запази монопола си, тази каса ще се стреми да просъществува во веки веков, защото това устройва тези, които извличат изгоди от ненормалната ситуация.

Според експерта, големият брой здравни каси в Германия сам по себе си не е панацея за проблемите в здравната система. Но той гарантира конкуренция и контрол върху разходите и качеството на медицинските грижи. „Броят на здравно неосигурените германски граждани е сведен до 45-50 хиляди души на фона на 80-милионното население на страната. А в 7-милионна България дори не знаем дали неосигурените са 1,5 милиона или 2 милиона души. Но явно ръководството на единствената българската здравна каса не се притеснява, че в резултат от това в нейния бюджет възниква половинмилиарден дефицит“, казва още д-р Кюркчиев. Според него на България са нужни минимум три здравни каси, които да се конкурират помежду си за здравните вноски на все повече пациенти. Това би довело до излизане на системата от сегашната парализа.

Печални рекорди

Здравната система в България е нереформирана. В нея от години се е наложила порочната политика пари да се дават най-вече за много скъпи лечения, лекарства и консумативи за трудно лечими заболявания, каквито са тежките сърдечни и онкологични страдания. Могъщите лобита на ръководствата на държавните и частните болници в съюз с немалка част от лекарската гилдия и в компанията на производителите и дистрибуторите на лекарства, апаратура и консумативи са твърдо „абонирани“ за най-големите парични потоци от здравния бюджет на държавата. С цел да се „усвояват“ отпуснатите средства се правят множество ненужни и направо безсмислени операции и процедури, придружени от скъпи изследвания и влагане на още по-скъпи медицински консумативи. На практика този огромен теч на пари от джоба на данъкоплатците не оказва никакъв ефект върху спада на заболеваемостта. По ръст на сърдечно-съдовите заболявания, по честота на мозъчните инсулти и по коефициента на преждевременна смъртност сред хората на възраст между 45 и 60 години България от десетилетия заема печалното първо място в Европа, твърдят експерти, участвали във форума.

В Германия мисленето по този изключително важен за здравето на всяка нация въпрос е съвсем различно. Представителят на Сдружението на германските държавни здравни каси Йоханес Айзенбарт посочва, че в страната му отдавна е установена огромната полза и за гражданите, и за бюджетите на здравните фондове от ранната профилактика на голям брой тежки и нерядко нелечими или трудно лечими хронични заболявания. Германските здравни каси насърчават и заплащат изследванията и наблюдението на множество често срещани страдания, а системната профилактика активно се прилага още при хората на възраст от 35 години нагоре.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реформи

    24 1 Отговор
    Здравната система - нереформирана, МВР - нереформирано, Армия - също, образование - също, съдебна система - също (имам мимикрии, но е очевидно, че се правят за прах в очите) и т.н. Какво следва? Реформиране от най-горе надолу, т.е. от политическата система. Намаляване на броя на депутатите, съветниците в общините - в София са 69, а в Прага 25, в едно село 11, 10% от жителите? 100 депутати, смяна на избирателната система, която ни обрича на същите некадърни партийци (от всички партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП и т.н.), сега те нямат мотивация да правят каквото и да е за хората. Защо Борисов да не си купи ЧЕЗ, след като не му търсим сметка за КТБ, за Мишо Бирата, за опрасканите каки, за суджука.
  • 2 FUCK OFF

    23 1 Отговор
    И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СТАВА ЗА СРАВНЕНИЕ.....
  • 3 Диди

    9 1 Отговор
    Така е.При нас в БГ,е трагично в болниците.Трябва да има реформиране на всичко.
  • 4 българче

    12 14 Отговор
    понеже е много хубаво в немските болници и е много евтино, та затова всички българи, които работят и живеят там, си идват у нас да се лекуват...
    идват тук да се позакърпят и отиват отново там да берат евра...
    кой мислите им оправя зъбите? кой им плаща скъпите изследвания и ги лекува? ние! не си дават труда тук за българия и да се помъчат малко, а искат да използват наготово всичко там из европа и тук у нас... т'ва са плазмодии, паразити! тия никога няма да имат родина! т'ва са чергари! и стига сте си мислили, че на запад са им мно' хубави болниците... добри са само някои и то трябва да сте заможни! идете в сащ да се лекувате, но само за едно просто профилактично прегледче ще ви вземат 400$ и ще ви прегледат набързо 4 лекари... а за сериозни изследвания ще трябва да чакате месеци и да се бръкнете поне 7000$ понеже здравната ви осигуровка няма да го покрива... т'ва се нарича геноцид и изобщо не им пука! а тук поне се уповаваме на бог и все още сме запазили човещинката си! на запад всичко е ПАРИ!!! няма бог, няма милостиня, няма вършене на добро за без пари и т.н.
    у нас лекарите са на световно ниво и по нищо не отстъпват на западните и източните! просто тук повече се краде на всичко равнища :) от немотия е, която ни е причинена от държавна служба сигурност, които си имат мафия - държава... и вместо да се грижат за народа, то го грабят и убиват бавно... за всичко е виновна държавна сигурност и тяхната алчност!

    Коментиран от #6, #7, #8, #11

  • 5 Българофил

    9 0 Отговор
    Отчайващ е жизненият стандарт тук. От това произтичат проблемите навсякъде. Цените на автомобили, перални и имоти- европейски. Цените по хотелите- европейски. А заплатите - 10 пъти по- ниски от европейските. Е как с желание да гориш в работата си. За да изработи по- приличен доход, работиш по 12 часа на ден. И се скапваш. Никъде в нормална държава лекар с 30 години стаж няма основна заплата от 800 лева( 400 евро). Това се отнася до всички професии.
  • 6 Коко

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "българче":

    Така е колега, съгласен съм с теб НО: българите работещи на запад са си българи, те вярват че у нас е по-евтино ДА. Но как да се лекуват ТЕ там, ооооо как им се иска....не могат да отговорят на техния статус(те са просто бачкатори, често бачкат на парче). Та за това идват, щото там няма да им стигне надника, камо ли застраховка. Ти соро бил ли си в БГ болница? Ей така само да надникнеш....дано не се налага на никой. Тук сме в 5-тия свят, виждаме лъскавата витрина и се облизваме. За лечение, продаваш всичко каквото имаш и бегаш до....ТР-и там е скъпо но, нещо се случва. Гадно, дават ти надежда и те кълцат, режат на живо по 5к, 10к. Колкото може, до края...законно. Умираш по пътя, менижмънта е такъв...там не мре никой, имидж на болницата. И за всичко са подготвени....до края, със система в ръката мъртвец преминава Босфора. Ограбен финансово и с надежда до края останал и с вяра че най-доброто за него си дал. И смъртта има смисъл тогава, убедено неочаквана развръзка логична....дай още малко за надежда живот. Здравнат каса тук надежда не дава....даже смърта не е важна, прагматични сме ние. Щом е болен да мре! Що ще харчи парите народни, те са за здравите: кючеци да трескат! После тук е добре, евтино...да така е.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Е пак ли

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "българче":

    Сега приятею искам да де попитам: Кога ти дадох право да ме определяш като "плазмодий , паразит и чергар " ????????
    Засягам се лично от коментара ти защото от 8 години работя на трудов договор за Швейцария която ми заплаща всички осигурови , които са валидни във България със тежеста на Българско осигурено лице. Което на прост език ще рече , че според спогодба между Швейцария и Европейският Съюз аз съм със НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНИ ПРАВА във България. Само за твоя информация за тези 8 години съм посетил десетки болници във Франция , Австрия и Германия . И не съм платил кеш нито един цент . Сега дори съм във болнични от 6 месеца поради трудова злополука и те ми заплащат ВСИЧКО . Така че родолюбецо мил кога аз съм те ощетил????
    Преди това имах мой бизнес тук в България , и си плащах всичко към държавата , и какво получих : нищо само блъскотия и накрая като дръпнеш чертата съм се пребивал за има-няма 800 лева на месец . Според теб аз съм национален предател ли че спрях да давам рушвети и реших да си подсигуря семейството? Плащал съм, плащам си и сега всичко за да си нямам проблеми . Само за сведение осигуровката ми от там е около250 евро на месец . Така че не виждам как съм те вкарал във разход тебе? А ако трябва да съм честен със теб според нормативната уредба на Швейцария за тези твои думи аз мога да те подведа под съдебна отговорност за : клевета и обида . Те тогава да те питам хубаво ли ти е да плюеш по хората ?
  • 9 Е пак ли

    5 2 Отговор
    Само да допълня : първата година след като ми изтече договора се прибрах във България и ми съобщиха че имам право на обезщетение за безработица . Трябваше да получа 60% от заплатата която съм получавал там . И тези пари идват от Швейцария а не от България. Проста сметка:60%от 1000 евро са 600евро .Е аз получих но не това а по 7 лв/ден . Къде е останалата част която ми се полагаше по закон? Прибра я някой във България .Така че мило ми БЪЛГАРЧЕ недей говори как сме ви ощетили защото ощетените сме ние.

    Коментиран от #10

  • 10 Иван

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Е пак ли":

    Остави ги такива,те още живеят при мама и даже сметка за ток не са плащали в живота си!Поздрави от Германия!
  • 11 Ввв

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "българче":

    Хал хабер си нямаш пич,не се излагай,ми се скрий
  • 12 др дре

    3 0 Отговор
    Имаме прекрасни лекари и скапана система.Тук системата всячески те ограбва.Тук има достъп до качествен специалист много по-бързо поради редица фактори.