20 Март, 2018 16:00 15 092 41

40 г. "български чадър": Ще умра, нищо не можете да предприемете

  • георги марков-
  • лондон-
  • убийство

Историята с убийството на Георги Марков отново е актуална тема

40 г. "български чадър": Ще умра, нищо не можете да предприемете - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Непрестанно му се подиграваше и го обиждаше – в българските програми на Би Би Си, „Дойче веле“ и Радио “Свободна Европа”.

За комунистическия диктатор на България Тодор Живков е настъпил денят за мъст. Един особен ден - 7 септември 1978 г., 67-ият рожден ден на Живков. И разпорежда – този ден трябва да донесе смъртта на омразния му опонент Георги Марков.

Отдавна светове делят двамата. Марков, първоначално пламенен комунист и обичан в България писател, влиза в сблъсък с режима и през 1969 г. бяга в изгнание. Първо в Италия, след това в Лондон. От 1972 г. дисидентът журналист чрез своите “Задочни репортажи” сипе огън и жупел срещу някогашния си приятел Живков и тиранията му. В Лондон се чувства сигурен.

Изобщо не му прави впечатление, когато на 7 септември 1978 г. на лондонската автобусна спирка “Ватерло” мъж се блъска в него. Непознатият измърморва извинения и бързо се отдалечава с чадъра си. Марков се позамисля за убождането в дясното си бедро. Няма страшно, докато не вдига висока температура, кръвното му налягане се повишава.

В спешното отделение, преди да изпадне в кома, Марков разказва на доктора за непознатия човек с чадъра.

Десетилетия по-късно лекарят споделя пред германския филмов продуцент Клаус Дексел какво му е казал Марков:

“Въздишаше, смееше се и изрече: “Отровен съм от КГБ и ще умра. Нищо не можете да предприемете.”

Марков умира четири дни по-късно заради сърдечна недостатъчност.

Захар води до смърт

Едва при аутопсията става ясна причината за смъртта, получила световна известност като “атентат с български чадър”. В бедрото на Марков е открита платинена сачмичка с диаметър от 1,7 милиметра. Има два малки отвора, където са открити следи от растителната отрова рицин. Най-вероятно отворите са били препарирани със захарен разтвор – изпитан биологичен закъснител. При телесната температура се разтваря и отваря пътя на отровата.

Всичко това повдига планини от въпроси. Кои са престъпниците и техните поръчители? С чадър ли е изстреляна в тялото на Марков отровната капсула или с оръжие? Действително ли зад атентата стои КГБ?

Почти 40 години по-късно загадъчен атентат разтърсва Великобритания. Отровени са бившият руски шпионин Сергей Скрипал, работил впоследствие за британската тайна служба и дъщеря му. От дни и двамата са с опасност за живота. Случаят предизвика тежка международна криза. Британското правителство твърди, че е използвана отровата новичок, невропаралитична субстанция, разработвана в Съветския съюз. Лондон гони руски дипломати, САЩ, Франция и Германия обвиняват Русия, Москва отрича.

Сензационни убийства

Много неща при двата случая са различни. И все пак има паралели, примерно при въпроса защо и двата атентата са извършени така сложно, че под подозрение попадат тайните служби? Естествено, че в Лондон чадър е нещо обичайно. Но пък убийство с чадър също не прави впечатление.

Подобен е случаят и с отровителството на Скрипал. Според разследващите отровата в пицарията е била така разпръсната, че масата и други предмети е трябвало да бъдат унищожени. Престъпниците или са искали жертвите да умрат, или да намерят “отровните” им пръстови отпечатъци.

Съзнателно ли е трябвало да провокират страх атентатите срещу Скрипал, Марков и бившия руски шпионин Литвиненко? С едно послание, което никой дипломат не може да изрече: “Ние не прощаваме на изменници.”

Случаят Марков е поучителен. Изминаха десетилия, необходима беше политическа революция, докато се поизяснят обстоятелствата около убийството. И все още не са известни всички детайли. Въпроси хвърля дори смъртоносното оръжие.

Братска помощ” от Москва

Едно е неоспоримо. Въпреки многократни отричания следата води до Москва. Документи, до които имаше достъп след срива на Съветския съюз, както и изявления на бившия агент на КГБ Олег Калугин, доказват, че най-късно през 1977 г. са били разрешени “всички средства”, за да се ликвидират всички критици на режима, като Георги Марков. Тъй като българската тайна служба не е била в състояние да се справи сама, според Калучин се е обърнала към КГБ за оказване на “братска помощ”. Поръчката за атентата е направена от българския диктатор Тодор Живков.

КГБ първо се колебае, впоследствие поставя условие – ще изпрати съветници, ще предостави отрова и ноу хау, но не и физическия убиец.

Така според Калугин започва “комедия с много грешки”.

Най-вероятно българската тайна служба залага на съмнителен агент, когото сама определя като “дребен международен измамник без каквито и да било възможности за шпионаж”. След като мъжът с псевдоним Пикадили не е бил в състояние да шпионира, то би могъл поне да убива.

За целта през 1977 г. го привикват от Лондон в България и го приемат тържествено. Трябвало е да се изпробва методът за убийство, тъй като чадърът е бил особен. В долната му част е механизъм, който изстрелва и забива дълбоко в тялото сачмата с рицин и то след като първо малка игла, монтирана на върха на чадъра, вече е пронизала облеклото и кожата. След промяната подобни чадъри бяха открити в подземието на българското вътрешно министерство.

Бившият служител на КГБ съобщи също, че с това оръжие първо е бил атакуван кон, а след това и осъден на смърт. Конят умира, затворникът оцелява. Така се стига до втори тест – атентат през август 1978 г. срещу беглеца Владимир Костов в Париж. Но и Костов оцелява, вижда и бягащ с чадър мъж.

По-късно Костов обясни, че е усетил удар в гръб и е чул звук като от въздушен пистолет. У дома си е открил малка рана на гърба. Лекар отстранил от раната няколко “малки обекта”.

Седмици по-късно Марков няма късмет.

Унищожени архиви

Твърде вероятно е Марков да е починал, тъй като известният чадър не е бил използван, за което свидетелстват нови разследвания на Скотланд Ярд. Сачмата е била изстреляна в крака на Марков от малокалибрено оръжие. Най-вероятно чадърът е служел само за отклоняване на вниманието.

Прави впечатление, че докато Скотланд Ярд десетилетия наред се занимава със случая, след края на Съветския съюз България само отчасти беше заинтересована от разследване. От 1990 г. властите водят разследване, но се натъкват на мълчание и съпротива.

Така някогашният шеф на тайната служба Владимир Тодоров успя да унищожи шест дебели папки от “досието Марков”. Впоследствие нахално обяви, че въпросните документи нямали нито оперативна, нито историческа значимост. Тодоров получи присъда от 16 месеца затвор. Малко преди да бъде разпитан, друг важен свидетел се самоуби.

Гулино ли е убиецът на Марков?

През 2008 г. българското правосъдие искаше да прекрати разследването поради изтекла 30-годишна давност. След протести от Лондон българите разследваха случая още пет години. Малко преди това български журналист публикува документи, разкриващи идентичността на “Пикадили”. Мъжът се казва Франческо Гулино, датчанин с италиански корени. За деянието си е получил сума, равняващи се на днешните 30 000 евро. Дори през 1993 г. е бил разпитван от датски и британски следователи, но след 6 часа са го пуснали.

След това Гулино потъва в неизвестност, докато през 2013 г. в Австрия го открива филмовият продуцент Клаус Дексел. Тогава Гулино твърди, че било възможно по време на убийството на Марков да е бил в Лондон, но той нямал нищо общо с атентата.

* Кристоф Гункел пише за портала “История и съвременност” на реномираното германско сп. “Шпигел”, откъдето препечатваме публикацията му. Преводът е на Клуб Z.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    43 16 Отговор
    Който и да е отровил Скрипал - Сащ, Англия или Русия, все пак това е божа работа, всеки получава заслуженото си
  • 2 гражданин

    35 16 Отговор
    Всичко е ясно-клуб Z !!!
    Молчи позорная Британия
    и не качай свои права
    ты у России только жопа
    а думаешь,что голова!
    Ф.И.Тютчев 1867 г.

    Коментиран от #9

  • 3 Съвременник

    14 22 Отговор
    Няма да узнаем договорките за разпадането на съветската империя, но няма обяснение пълната незаинтересованост на победителите от сравнимо с нюрнбергското възмездие за червените престъпници.
  • 4 Справедлив

    78 17 Отговор
    Г.Марков е убит от англичаните,след като открито се разбира ,че е разочарован от лицемерието и алчността на Запада. Той казва,че не вижда разлика между начините и способите за власт и влияние които се идентични-както и в соца така и на запад...Затова и стана жертва-сакралната жертва,която със смърта си донесе последните и най-големи дивиденти на западната пропаганда. Способът "използван-ненужен-убит" се използва от векове. В стара Англия така са постъпвали с благородници и престолонаследници. Та темата наистина е актуална-защото в последно време паднаха много "демократични маски".....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Биф

    51 14 Отговор
    Живков беше добър човек! Англичаните са майстори на конспирацията!
  • 7 Биф

    42 16 Отговор
    Т. нар. "ДИКТАТОР" Живков беше човечен! Имаше култура и изкуство! Бог да прости жертвите на народния съд, но там Живков не е съдил! Беше приет по целия свят от Индия и Япония до ФРГ! България стигна до 2-ро място като кандидат за ЗИМНИ олимпийски игри, САМО ГЛУПАК БИ заповядал ДА СЕ УБИЕ ГЕОРГИ МАРКОВ НАСРЕД ЦЕНТЪРА НА ЛОНДОН, НИТО РЕАЛНО, НИТО ВЪЗМОЖНО ПОСТИЖИМО!
    P.S. Днес за сравнение с Банско дори не минахме първи кръг от 5 като кандидати!

    Коментиран от #13

  • 8 пак английски кримки

    35 4 Отговор
    Клуб "Z"омби.
    Само не е ясно защо българските служби да са толкова безпомощни ? Марков не се е криел, можело е да бъде премахнат от всеки "пиян хулиган" с обикновен нож. Отделно че за него се чу едва когато стана скандала . Тоест това насочи вниманието към неговото дисидентство, и го превърна в герой мъченик . Което едва ли не е могло да се предвиди .
    Пак липсва здрав смисъл в подбудите на набедените от запада извършители.
    За разлика от британците, обаче, италианците си довършиха разследването. Там истината излезе на яве.
    Нали, клуб''Z''омби .
  • 9 Рубладжийче

    10 19 Отговор

    До коментар #2 от "гражданин":

    Доброволния руски слуга не може да бъде гражданин.

    Коментиран от #17

  • 10 стоян георгиев

    8 26 Отговор
    и тогава и сега изпълнителите и поръчителите са едни и същи.и тогава и сега отричат до последно.всъщност на тях не им пука че ще бъдат разкрити ,дори искат да е ясно че са те за да държат в страх всички свързани с престъпната им структура.атаките на агенти в англия са брутални за да се откажат въпросните бегълци да бягат там.истината е че трябва да се бяга в щатите и израел ,щото американци и евреи след този атентат веднага щеше да организират същия срещу кгб,а руснаците разбират само от това ,толерантността и хуманизма за тях са врати в полето и нямат никаква стоиност въпреки активната дезинформация че именно за тва се борят.тук ситуацията е ясна ,след литвиненко и березовски сега удариха наново и отново брутално враг на путин в лондон.

    Коментиран от #12

  • 11 СТАРОТО

    11 25 Отговор
    не мога да разбера какво е това твоето "Справедлив" ? няма ,ли най после да спрете да лъжете и да манипулирате ,бре продажни ,русофилски МЕКЕРЕТА??? ...Марков бил разочарован от" лицемерието и алчността на запада" !!!! Абе платено мекере ,смяташ,ли,че някой ще повярва на платените ти лъжи ,бе безроднико ,алчен,гаден !!!

    Коментиран от #14, #21

  • 12 СТАРОТО

    6 18 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Браво! Точно в десятката!
  • 13 СТАРОТО

    13 23 Отговор

    До коментар #7 от "Биф":

    Живков бил културен ??? хахаха Този прост,првешки цървул ,който в движение си вдигаше гащите бил културен хахах

    Коментиран от #18

  • 14 Али Бабата

    31 3 Отговор

    До коментар #11 от "СТАРОТО":

    Ако не ти се вярва на "платените лъжи", повярвай на самия Георги Марков
    "Писмо на Георги Марков до Димитър Бочев" Лондон, 02.1977 г.
    http://new.glasove.com/categories/komentari/news/pismo-na-georgi-markov-do-dimityr-bochev?page=2
    *
    Писмото на писателя Георги Марков до приятеля му Димитър Бочев е фундаментално, за всички заслепени от лъжата на либералната демокрация! То е горчиво прозрение, до което повечето така и не достигнаха в годините след 89-та, отдавайки краха на илюзиите си единствено на българската непълноценност. И само Г. Марков може да го напише така.Имам приятели и познати,които избягаха на Запад не заради търсената свобода, а единствено заради стандарта на живот. И макар и да не успяха кой знае колко, останаха си анонимни, не се разочароваха. За да се разочароваш, трябва да имаш идеали.

    Разочарованието от Запада е дошло и при Г.Марков.Доколкото е известно той е искал да се върне в България.
    Очевидно е, че в последствие е станал "двойния дисидент" или "двойния шпионин", който им е станал излишен, а двойните агенти винаги свършват по този начин - убиват ги. Дали е бил съветски, български, английски или китайски шпионин в крайна сметка няма значение и никога няма да разберем, защото никой няма интерес от това.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 маегашира

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ ГАН4О":

    То се вижда ясно кой целува задника на любимия ти вожд.
  • 17 Ахмак

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рубладжийче":

    А слугата на Дявола, какъв се нарича -рубладжийче нали!
    Престани бе човек, направо вече ми се повдига ,от неграмотните ти и просташки писаници. Хората говорят с факти - а ти само хейтиш .Ясно е, че си платен, ама имай малко спирачка.
    Тази "притоплена манджа" - Г.Марков -мир на праха му, вече десетилетия се дъвче,от хора като теб - не успели комунисти.
  • 18 Конго

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "СТАРОТО":

    Старо,староо, остаря, и не поумня. Ама то, в куха тиква ,мозък не вирее. Ха да ми кажеш,сегашният ни Вожд-Винету ,колко е културен, колко езика знае, как се държи ?
    Всъщност, не ми отговаряй!
  • 19 235

    2 8 Отговор
    Ей русофилските мекерета нямат спирка. Яко са се активирали. Путин щастлив явно пусна повече рубли и сега ръсите ли ръсите глупост след глупост. Живков бил "добър", бил "културен" ит.н Ще ме спукате от смях. Този прост селяк с основно образование няма как да е бил културен. А такива измишльотини може да говори само човек на когото са подложили яко парички.
  • 20 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Али Бабата":

    ето го и дежурния лъжец!!!демек марков като се разочаровал от капитализма ,решил да стане двоен агент и да се върне в българия,което накарало западните служби удобно да го утрепат!!!!те придвидливо взели руска технология за убииствта ,накарали живков да помоли съветските другари да се ангажират с убииството му и накрая като го убили намерили и съчмата с която са го направили.всъщност обаче защо да го убиват?ако марков решеше да се върне в българия и го бе сторил тва нямаше да доведе до абсолютно нищо нито на запад нито на изток,а и самия марков е нямал достъп до някаква сериозна и застрашаваща запада информация.та горе долу имаш логика смях!!!

    Коментиран от #22

  • 21 235

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "СТАРОТО":

    Шшш алоу полека бе пяна хвръчи и ми омокри монитора.Бре бре ти си човекомразец .Я се погледни в огледалото!!!!
  • 22 Али Бабата

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Тая логика е твоя, не моя.
    Демек..
    Лъжецът вика: Дръжте лъжеца!

    Коментиран от #24

  • 23 hmhmhm

    2 0 Отговор
    Най-мразим предателите така че добре са ги изтрепали.
  • 24 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Али Бабата":

    али,как не те хвана срам бе лъжецо?при всяка възможност умишлено се опитваш да хвърляш прах в очите и като те хванат безсрамно замълчаваш до следващата подобна статия?запада ако го беше убил дали щеше да блокира приключването на делото поне три пъти у нас?ако не бе запада до сега отдавна случая да бе забравен!!!!и като не са го убили що другаря вицепрезидент смерджиев и бандата около него унищожиха досието на георги марков ?що бе ,като няма кво да крият?половината милицонерчета при замазването на следите изпукаха от страх,що?и при всяка поява на някои кгб идиот дето вече не му пука и разказва подробности се появява я кеворкян ,я димитър иванов да обясняват как не било възможно живков да го бил убил.ами чети като си толкова голям историк кво казва маркус волф по темата за българските служби и с кво са били известни сред останалите в соц.лагера после и него ще го изкараш лъжец предполагам!

    Коментиран от #25

  • 25 Али Бабата

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    СТОЯНЧО,как не те хвана срам бе лъжецо?при всяка възможност умишлено се опитваш да хвърляш прах в очите и като те хванат безсрамно замълчаваш до следващата подобна статия?ИЗТОКА ако го беше убил дали щеше да РАЗРЕШИ НА ЗАПАДА да блокира приключването на делото поне три пъти у нас?ако не бе ИЗТОКА до сега отдавна случая да бе забравен!!!!и като не са го убили що ГОСПОДАТА ОТ MI-6 ПОТУЛИХА всичко за георги марков ?що бе ,като няма кво да крият?половината АГЕНТЧЕТА при замазването на следите изпукаха от страх,що?и при всяка поява на някои СКОТЛАНД ЯРД идиот дето вече не му пука и разказва подробности се появява я ИНДЖЕВ ,я ClubZ да обясняват как не било възможно ЦРУ или MI-6 да го бил убил.ами чети като си толкова голям историк кво казва Ричард Къмингс по темата за АНГЛИЙСКИТЕ служби и с кво са били известни сред останалите в КАП.лагера после и него ще го изкараш лъжец предполагам!

    Коментиран от #26

  • 26 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Али Бабата":

    кои са тия офицери от ми 6 дето са се появили или са скрили истината?и какво казва за англииските служби въпросния?кои англииски офицер е признал че ми 6 са убили георги марков и кво са потулили ?кои англииски офицер е унищожил досието на марков в англииските служби и е потулил убииството?и само да добавя семеиството на марков ,брат му и жена му също имат мнение по темата ,самия писател също има мнение за това къде да се търсят убииците.освен това лъжецо ,българските служби убиват или отвличат маса български дисиденти и свои противници ,а ми 6 нито е отвлякло нито е убило такъв български в този период.наи-циничното е че ти като лъжлив и креиещ пресъпленията на комунистите глашатаи сега се явяваш едва ли не защитник на марков.ами напиши на брат му и жена му че димитър стоянов и кеворкян са защитници на марков и виновни за убииството му са англичаните дето били известни с тва!всъщност ти си толкова безсрамен че като нищо може да го направиш.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    а, кои са тия МИЛИЦИОНЕРИ от ДС дето са се появили или са скрили истината?и какво казва за БЪЛГАРСКИТЕ служби въпросния?кои ДС АГЕНТ е признал че ДС са убили георги марков и кво са потулили ?кои МИЛИЦИОНЕР е унищожил досието на марков в БЪЛГАРСКИТЕ служби и е потулил убииството?и само да добавя семеиството на марков ,брат му и жена му също имат мнение по темата ,самия писател също има мнение за това къде да се търсят убииците, ЗА ТВА Е НАПИСАЛ "Писмо до Димитър Бочев". освен това лъжецо , АНГЛИЙСКИТЕ служби убиват или отвличат НЕНУЖНИТЕ български дисиденти и свои противници ,а ДС и КГБ нито е отвлякло нито е убило такъв български в този период.наи-циничното е че ти като лъжлив и креиещ пресъпленията на КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ глашатаи сега се явяваш едва ли не защитник на марков.ами напиши на брат му и жена му че И. ИНДЖЕВ и ClubZ са защитници на марков и виновни за убииството му са ДС АГЕНТИ дето били известни с тва!всъщност ти си толкова безсрамен че като нищо може да го направиш.

    Коментиран от #29

  • 28 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Толкоз тъпи има, че ми е чудно как са доживели до годините си и не ги е блъснал някой автобус!
  • 29 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Али Бабата":

    ето ги хората унищожили досието на марков. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2 единия се самоубива ,другия бяга в москва:) https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD_%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2 що според теб унищожават досието на марков ако са невинни?то би трябвало да ги онивини?отговори ми бе убавец?кои агенти и дисиденти са убити или отвлечени от англииските служби?ето отвлечен и убит от българските държавна сигурност:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_%D0%90%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2_(%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82) в писмото посочено от теб марков никъде не твърди че е убит от западните служби,но прави такова изявление в посока кгб и държавна сигурност преди да почине в болницата.семеиството му също прави такова изявление,като брат му многократно се опитва да търси справедливост в тази посока.нито иво инжев нито клуб незнам къв си имат нещо общо в тази ситуация.та казано финално.има три прости въпроса на които ти нямаш отговор.първия е защо държавна сигурност унищожава досието на марков след като са невинни?,втория е защо всички близки на писателя както и семеиството му смятат че убииците са от българските служби и третия е защо немски и съветски генерали от таините служби твърдят че държавна сигурност е отговорна за това?партенките ти за разни капиталисти или че е дело на англииските служби са плод на де

    Коментиран от #31

  • 30 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    партенките ти за разни капиталисти или че е дело на англииските служби са плод на дезинформационните ти напъни без никаква доказателствена част.аз съм ти свикнал така че ще продължа да ти набивам канчето,лъжецо.
  • 31 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Ами не, ето ги хората унищожили досието на Марков:
    "От английските архиви са изчезнали документи за убийството на Георги Марков"

    https://frognews.bg/novini/izcheznaha-dokumentite-ubiistvoto-georgi-markov.html
    Бритишите са майстори на такива интриги, клъцнат някой, ама после го тропосат на други.Документите са изчезнали, за да не се разкрие истината за убийството. Защото е убит от британците. И понеже изтичат сроковете за секретност - хайде в огъня.
    Типично по английски, а сега ходи доказвай нещо!

    Коментиран от #32

  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Али Бабата":

    хахахаха ама тва е станало 2015 бе убавец.или не четеш?ако го бяха убили те от 1978 до 2015 е имало маса време да бъде хванато.тва че има сркове за секретност не значи нищо.всеки съдия може да поиска проверка и да я получи,а за 37 години е имало безброи такива проверки.в българия документите по случая георги марков са унищожени от преките участници в операцията непосредствено след падането на режима.дали има някаква разлика в двете ситуации?при първата единия генерал даже си тегли и куршума,а агентите дето са участвали от англииска страна 1978 година през 2015 отдавна са били излязли в пенсия без да се притесняват.ако англичаните бяха свързани с убииството ,щеше да унищожат документацията някъде към края на осемдесетте ,когато реално е подновено делото,а не да чакат още 25 години!!!!та обясни ми що българските генерали от държавна сигурност са унищожили досието на георги марков след като то реално би ги онивинило?явно са били големи идиоти ?обвиняват ги за неизвършено убииство те обаче унищожават алибито си и единия бяга в москва ,а другия се самоубива!!!и я ми разкажи за други убити българи от англичаните .отвлечени и убити.

    Коментиран от #33

  • 33 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Досието на Марков е унищожено на 18 юни 1990 г.,когато вече в България свободно се разхождаха началниците на ЦРУ и МИ-6. Ако бе вината на българското ДС, то това досие щеше да бъде унищожено преди 1989 г.

    Ама,за да фане а мисли човек, требе да има нещо между ушите

    Коментиран от #34

  • 34 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Али Бабата":

    ами точно така бе манго.когато доидоха от ми 5 или 6 българските генерали напълниха гащите и почнаха да замитат следите.защо да го заличават тва досие преди 1990 година при режима на живков.та живков е прекия наредител на тва убииство. като падна режима и генералите почнаха да ги уволняват те почнаха да горят архиви и досиета та дано да не ги хванат за направеното от тях ,а сега излизат с мантрата ,че тва го правили всички.и разни мургави убавци като теб я повтарят.ти хубавецо явно не си живял преди 1990 година у нас и след това на запад.да видиш разликата от тва да те следи ми 6 или държавна сигурност и затова пишеш глупости.та отговори ми с думи прости защо да го унищожават въпросното досие и да бягат в москва или да си теглят куршума като не са виновни?ако досието бе както казваш празно или без разработка за убииство ,щеше да им бъде основен коз за онивиняване.те трябва да са пълни идиоти да го унищожат при тва положение.а и защо двама руски генерали ще обясняват, че марков е съвместна операция на българи и руснаци?що шефа на щази ще разказва за убииствата на българските служби по европа и как тои се е възмущавал от тях?

    Коментиран от #35

  • 35 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Ами защото е ясно, че след като по нареждане на британците унищожават досието,те знаят какво пише в него.Там са и имената на тези, които знаят истината за убийството на Марков от агентите на МИ-6.За да покрият следите, някои, британските агенти самоубиват, други бягат и се спасяват в Москва, трети (като шефа на щази) ги заставят , чрез мъчения и заплахи да станат лъжци и предатели.
    Унищожиха и документи за убийството на Марков от английските архиви в Англия.
    Почеркът на англичаните е същият, както при Марков, така и при Литвиненко, а сега и при Скрипал.

    Коментиран от #36

  • 36 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Али Бабата":

    ахахаха ясно!!!!генералите от държавна сигурност били англииски агенти 1990 година!!!!смях!!!и къде ги чете или видя тези работи за битите агенти и за мъченията??смяххх!!!даи нещо да попрочета как шефа на щази е бил в полза на ми 6 .иначе си прав при литвиненко и при марков и при скрипал почерка е един и същ,същия почерк е и при политковская и при немцов и при генерал лебед и всички те са убити от ми 6 смяххх!!!иначе генералите от руските служби които твърдят обратното са били измъчвани от шефа на щази за да признаят че те или тяхната служба е извършила тия работи нали така ?вече почнах да хващам логиката !!!!смяххх!и даи да видим къде ги четеш тия работи или ги гледаш на кристалното кълбо?

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Али Бабата":

    аз нямам власт да трия коментари убавецо!!!!явно и тва е част от шегите ти!