21 Март, 2018 13:00 5 654 14

Превръщат Сирия в колония. Или поне в протекторат

  • сирия-
  • колония-
  • протекторат

След седем години война става все по-ясно, че Сирия се превръща в колония - или в най-добрия случай в протекторат на непосредствените си съседи Турция и Иран

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди почти два месеца турските танкове навлязоха в Сирия. А от събота насам над кметството в Африн се развява и турското знаме. Ердоган обясни, че неговата страна в никакъв случай не идва като окупатор. Но знамето си е знаме: то е издигащ се високо в небето символ на властовите амбиции на Анкара.

Чуждите наблюдатели вече гадаят колко дълго ще останат турските войници в Африн. По-песимистично настроените припомнят, че Турция навлезе и в Кипър през 1974 година, и че до днес на острова има турски войници. Във всеки случай турското знаме вероятно още дълго ще се развява над Африн. Ердоган е твърдо решен да прогони кюрдските бойци от отдалечения на 100 километра град Манбидж. Значи още един град ще бъде обкръжен и обстрелван от турската армия. А след Африн вече знаем, че тя не изобщо не се церемони с цивилното население.

"Първо ще прочистим Африн"

Защо ли? Войната в Сирия, разрушенията и смъртта предлагат чудесна възможност за преследване на всички, които в очите на Анкара са "терористи". Години наред режимите в Сирия, Иран и Русия използват това понятие като оправдание за разправа с противниците. Сега и Анкара с благодарност се възползва от тази възможност.

"Терористи" наистина е сериозен кандидат за "анти-дума" на годината - отдавна с нея се оправдава географското разширяване на действията. Самият Ердоган даде да се разбере, как ще протече по-нататък инвазията: "Първо ще прочистим Африн, после Манбидж и областите източно от Ефрат до границата ни с Ирак".

Задкулисни договорки?

Прави впечатление, че правителството в Дамаск се държи изключително сдържано. Никой не обелва и дума за инвазията на съседната страна и не полага никакви усилия за защита на собственото население. Това, разбира се, можеше да се очаква от един режим, който години наред води брутална война срещу собствените си граждани. Но защо този режим не реагира под някаква форма в защита на своя териториален суверенитет?

Това може да означава, че Анкара и Дамаск отдавна може да са се договорили тайно. Сирийската държава е съсипана и просто не може да се противопостави на нашествениците. Русия и Иран също се държат резервирано. Вероятно е имало договорки и в тази посока. И Анкара се чувства окуражена да действа както си иска. Изглежда, че Ердоган не се стряска и от факта, че може да разгневи американците, които подкрепят кюрдите в Манбидж. Дали пък и тук не е имало тайни договорки?

Часът на автократите

След седем години война става все по-ясно, че географската карта на Сирия ще бъде прекроена. А с нея и картата на целия регион. Сирия ще се превърне в колония, или в най-добрия случай протекторат на своите непосредствени съседи Турция и Иран, както и на глобални сили като Русия.

В този смисъл в Сирия е в ход процес на глобално преструктуриране. И Анкара също иска да си осигури парче от тортата. А това означава, че в Сирия, както и в целия Близък изток, удря звездният час на автократите. И както изглежда - за дълго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    13 5 Отговор
    Ердоган ще насели Африн с кюрди от Турция,за да се отърве от тях.Скоро няма да излезе от Сирия.
  • 2 Жабок

    19 5 Отговор
    Има ли сила която да спре най после тази война? Избиват мирни хора и никой не реагира.Ужас! Замислят ли се че децата родени в този ужас свикват на това и даже го мислят за нормално .За тези деца бомбардировките и куршуми ще са нещо нормално после защо има насилие ами това като че ли е в норма......Мили хора нека няма воини никога и никъде....моля Ви!!!!!

    Коментиран от #10

  • 3 реалист

    28 6 Отговор
    Слаба ,пристрастна статия.В нея нищо не се споменава за базите,инструкторите ,войските и интересите на САЩ.
  • 4 анализатор

    14 5 Отговор
    авторът на статията или не е на ясно с действителната обстановка или е про кюрдски настроен-
  • 5 грую

    12 2 Отговор
    САЩ са сложили ръка на 1/3 от Сирия - на изток от р. Ефрат и тази част граничи с Ирак, т.е. пак със тяхна територия. Там са основните нефтени полета. Така, че съществени неща са пропуснати в статията. Какво лошо има обаче ако Ердоган върне сирийците, които са в Турция обратно в родината им?С това обещание завладя части от Сирия.
  • 6 транзистор

    16 2 Отговор
    Защото е статия от Дойче Веле. Те са характерни с пристрастните си и манипулативни анализи
  • 7 име

    11 1 Отговор
    ДВ, къде тук е ролята на ООН ? нищо не пишете . манипулатори сте ви е.
  • 8 Простак

    7 2 Отговор
    Написано от DW, коментарите са излишни. Западните, промити мозъци сигурно им вярват. Но питайте, DW за канцлер - акт. Няма да ви удостоят и с грам внимание. А да са Ви честити свободните и независими медии.
  • 9 Гост

    9 2 Отговор
    Разберете че войната ще свърши когато американците се махнат от Сирия и спрат да подкрепят с оръжие и пари различни групи, независимо какви.Но те не мислят, построили са 20бази там,всячески се стремят да разделят сирийската територия като създават някаква опозиция с цел да си спечелят някаква легитимност там.Е не стана с едните,защото се оказаха изроди,един яде сърце на убит сирийски войник пред камерата,други рязаха глави,сега може би ще стане чрез кюрдите от което пък Ердоган настръхна,но каквото и да стане Америка винаги печели,в случая за момента е окупирала нефтените кладенци и не мисли да си ходи.Всичко е пари са казали хората.
  • 10 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жабок":

    Хубави думи мила жабке но не на място. Моли се на американците да спрат да се бъркат в Сирия и да се махнат, там на хората наистина им е писнало от война, тези страна си има светски президент който не се бори срещу народа си,първата бежанска вълна беше от главорезите които махаха глави и гориха живи хора в клетки.Президента им се бореше с тях, ако успее да си върне страната ще има избори и всичко ще си дойде на мястото,но Америка няма да позволи това
  • 11 Отоплител

    3 1 Отговор
    Никак не е логичен този анализ.Не се отчита,че Русия до сега не беше привърженик да създава военни бази извън страната си.С неуспешната операция за смяна на режима на Асад се получи като резултат първите им задгранични бази от новата им история.Това се хареса на руснаците и ще ускорят темповете да изграждат такива по цял свят.Предполагам ще се стараят да са максимално близо да базите на НАТО и САЩ.А вие ме занимавате да величаете Турция.В играта са само ядрените държави.Другите са най обикновенни заложници.
  • 12 Айди наздраве

    8 2 Отговор
    Много ми допада подхода на бай Реджо, където пристигне настъпва мир и спокойствие. Тази статия е платена и едностранна , границите са разчертани отдавна. Но хамерите се залепиха за петрола и не мож ги гониш . Разбира се иран поддържаше бай Асад ( шийитски държави са ) , но иран ще си компенсира разходите с парче от тортата. Няма нищо даром и всичко си има цена. А бай Ердо близо 40 г. страдаше от набезите и терористичните действия на пкк подпомагани от итраел и хамери. Обещаваха им държава срещу петрола им, просто ги мамеха и ги употребяваха кюрдския етнос. Бай Ердо трябва да е доволен вече, той каза че иска 50 км зона по цялата дължина на границата си . Сега ще поеме на изток по раницата и до иран, всичко е съгласувано в Астана. Иран и русия също не искат толково блиско амерски ботуш до границата си.
  • 13 Кирчо

    3 0 Отговор
    Защо не не пишат нищо за Америка която въоръжи кюрдите и те изгониха хиляди Сирийци държат 70% от петролните кладенци
  • 14 Стратег

    1 0 Отговор
    все ми се струва,че го правят за да може КЮРДИТЕ да не направят
    собствена държава и да вземат територия от ТУРЦИЯ ,СИРИЯ и ИРАК