23 Март, 2018 17:00 4 565 31

CNN: Владимир Путин: От случайно избран президент до защитник на крепостта Русия

  • путин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • президент

Образът на корав мъж работи. Това беше ролята, която щеше да става само по-силна по време на неговото управление

CNN: Владимир Путин: От случайно избран президент до защитник на крепостта Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първият път, когато видях Владимир Путин лице в лице, беше една студена нощ през март 2000 г. Току-що беше спечелил първите си избори и пристигна в щабквартирата си, готов да отговори на въпроси от репортери.

Путин, 47-годишен, беше нов в политиката и така изглеждаш: облечен неофициално в сив пуловер, лицето му бе тънко и сериозно.

Само три месеца преди това президентът Борис Елцин бе шокирал света, подавайки оставка на Нова година и наричайки Путин - ветеран от КГБ и бивш шеф на Федералната служба за сигурност - действащ президент.

"Никога не съм мислел, че някога ще участвам в изборите", каза Путин с презрение. "Мислех, че е абсолютно неморално да раздавате обещания наляво и надясно, знаейки, че определени обещания не могат да бъдат спазени".

Това беше класическият коментар на Путин, макар че не го бях осъзнал по онова време: не-кандидатът, мотивиран, изглежда, от единственото желание да измъкне руснаците от бедност.

"Хората са уморени", каза той, въздъхвайки, "животът е труден за тях, очакват по-добър живот от мен, но, разбира се, чудеса не се случват".

Десетилетие по-късно руснаците живеят по-добре, благодарение на икономическите реформи и скокообразно вдигащите се цени на петрола, които запълват държавната хазна.

Но имаше друга страна на този ранен Владимир Путин. Русия беше затънала в война с чеченските бойци и в предизборна каскада по-малко от седмица преди гласуването през 2000 г. Путин се качи в пилотската кабина на самолет "СУ-27" и отлетя до столицата на Чечения Грозни. Срещна се с въоръжените сили и обеща да унищожи бунтовниците.

Образът на корав мъж работи. Това беше ролята, която щеше да става само по-силна по време на неговото управление.

В неделя, осемнадесет години по-късно, в друга студена изборна вечер, 65-годишният Путин пристъпи на сцената по време на победоносно тържество в центъра на Москва.

Лицето му бе по-пълно, имаше само няколко бръчки в ъглите на очите му, но се придвижваше спокойно към тълпата облечен с яке с кожена яка, президентът Путин им благодари за четвъртата избирателна победа, наричайки я "признание за това, което сме направили през последните години - в много трудни обстоятелства. "

"Ще помислим за бъдещето на нашата велика родина, за бъдещето на нашите деца! Ние сме обречени да успеем!"

Понастоящем Владимир Путин не може да обещае на своите избиратели, че ще живеят по-добре икономически: западните санкции и по-ниските цени на енергията са факт.

Вместо това той им предлага членство в един вид национален отбор, обединен в преодоляването на всички пречки за победата.

"Основната заплаха и нашият основен враг е фактът, че изоставаме", предупреди той в своето 19-то обръщение към нацията за състоянието на държавата през март във Федералнотото събрание. "Трябва да станем собственици на съдбата си."

Руският президент предлага малко конкретни стъпки как ще го направи - или дори какво означава това. Той все още няма подробна икономическа програма за това, което според руската конституция трябва да бъде неговият последен мандат.

За много от неговите поддръжници обаче икономиката не е това, което определя Владимир Путин. Това е ролята му като "пазител на нацията". Чечения беше отдавна умиротворена. Днес врагът е Западът: САЩ, Великобритания и Европа като цяло.

Ясен пример: внимателно режисираното представяне на нови ядрени оръжия по време на речта му в парламента.

Придружен от лъскав видеоклип, той представя онова, което заплашително нарича "съвсем нов тип оръжие", което Америка не може да преодолее: стратегическа ядрена оръжейна система с ракета с ядрен двигател.

Предупреждавайки тези, които биха могли "да търсят едностранно предимство срещу Русия", Владимир Путин каза: "Никой не е успявал да спре Русия".

Действията, които се осъждат от Запада, побеждават у дома: военното нахлуване на Москва в Сирия показва новата военна мощ на Русия и желанието на Путин да я използва.

Русия сега е "Крепост Русия", с Владимир Путин като защитник, изображение, изковано от държавните медии, позиция, подкрепена от някои руски избиратели, които са огорчени от това, което възприемат като обиди, атаки и "русофобия" от Запада.

Дори политическият удар от отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал може да е помогнал на Владимир Путин в тези избори.

"Нашите хора винаги се обединяват в трудни времена", коментира Ела Памфилова, ръководител на избирателната комисия на Русия.

"Много благодаря на някои лидери - аз няма да ги наименувам - от западните държави, които допринесоха за единството на нашия народ. Те трябва да знаят: никога няма да се отпуснем, когато има такъв натиск".

През 2018 г. Русия на Путин се нуждае от външен враг и поне засега преизбраният президент има такъв.

Превод и редакция: Юлиян Марков, агенция „Фокус“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    49 12 Отговор
    Завиждайте на силния.Убеден съм,че ще изпълни на 80-90% от обещаното.Господ здраве да му дава и помага в трудната работа на Президент на Русия.
  • 2 Голем смях

    6 25 Отговор
    Да бе,случайно това недоразумение се назначава сам за президент.Един прост разведчик и доносник става президент.Той е кукла на конци и продължава да бъде марионетка на по-големите от него.Всичко е за пред тъпите руснаци,които искат силен господар и да бият лошите американци.За истинските господари на Путин Америка е раят.Там са парите им,децата им,имотите им .Там печелят парите си.Там ще карат старините си.А Путин трябва да слушка,че иначе или в мавзолея или в Сибир.Вярвате ли в Дядо Мраз?Световно неизвестен третокласен доносник да стане президент на Русия.Хайде по-сериозно.

    Коментиран от #10

  • 3 Кукувци

    13 9 Отговор
    Разведчик и доносник? Съвсем ли нищо не разбирате от това което пишите? Това може да напиши или незрял мозък или презрял- в деменция.

    Коментиран от #4, #21, #22

  • 4 Голем смях

    7 14 Отговор

    До коментар #3 от "Кукувци":

    Ти нали си мноооого узрял и вярваш в Дед Мороз.И Снегурочка.И любиш Путина.Дошъл от една деревня,учил за кука и изведнъж ..президент России.Машаллах..Хайде всички русоблизци на амбразурата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 българинъ

    25 6 Отговор
    Психодиспансера, маскиран като Европейски съюз си каза тежката дума и обвини Русия в отравянето на предателя Скрипал без никакви доказателства.Психозата да обвинят Русия в престъпление стана толкова голяма,че се превърна в пълно безумие на европейските лидери и техните слуги.Тоталното полудяване няма да доведе Европа до нищо хубаво и може да предизвика световна катастрофа.ББ този път излезе като мъж и каза,че няма никакви доказателства и това до някъде му прави чест,но го каза някак тихичко и неуверено.Но нейсе,важното е,че го каза!
    Да си дойдем на думата за Путин.Той е велика личност и ще остане в историята като човек съхранил и възвишил Русия до най-силната във военно отношение държава само за някакви 18 години,което е съпоставимо само с възставновяването на Германия след ВСВ.Това е подвиг,след разрухата,която наследи от предателите Елцин и Горбачов.Той си държи на думата и мисля,че през следващите 6 години живота в Русия ще стане значително по-добър.Можем само да съжаляваме и завиждаме,че нямаме такъв политик!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кукувци

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    Време е да се върнете в 21 век из 1841 година
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 реалист

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смях":

    Няма прост разузнавач,за доносниците си прав.Изгледай изказванията на Путин и ги сравни с делата му и ще се убедиш,че си в голямо неведение.запознай се с биографията му и ще се убедиш,че пак си в грешка.Германия се възстанови след втората световна с "План Марщал",а Путин сам възстанови Русия,разбира се с помощта на екипа и руския народ.

    Коментиран от #11

  • 11 Голем смях

    8 11 Отговор

    До коментар #10 от "реалист":

    Мурзилаж,започваш вече да дразниш.При Путин БВП на Русия е спаднал ДВА ПЪТИ.Сега е на 17 място в света,като малки по-територия,богатства,население държави като Корея,Италия,Австралия са по развити.Да не говорим за държавите отЕС.За какво възраждане ,за какъв екип и за какъв народ ми говориш.Да не би да са внесли народ от някъде?Русия е природен и суровинен придатък на индустриалните държави.55 процента от износа на Русия са суровини.Тя няма конкурентно индустриално производство.Нямат инфраструктура,канализация,водопроводи,скоростни влакове,магистрали.Едно голямо фекално нищо.За какво възраждане си мечаеш.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 до голям смях

    13 7 Отговор
    Ама ти наистина си голям смях с напъните си да се правиш на умен и знаещ!Русия има по-малък БВП от Англия с 15% и това е в условията от наследството на разруха през управлението на Горбачов и Елцин,което беше равно на война.Русия под управлението на Путин за 18 години стана най-силната във военно отношение държава и направи гигантски скок в развитието си,който никой друг не е направил в историята.А ти от село не си излизал,тръгнал си да говориш тъпотии.Кво е това инфраструктура,яде ли се,пие ли се?Ти бил ли си в Русия,та разсъждаваш какво било там?Това,което е там,ние в България само можем да мечтаем и аз не приказвам празни приказки,защото през няколко години пътувам там и знам какво говоря,за разлика от папагали като тебе!Така че,скрий се в дупката си и не мрънкай повече!

    Коментиран от #14

  • 14 Голем смях

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "до голям смях":

    Предполагам че си някой Иванушка на ПМЖ в България.Няма да коментирам простотиите ти за това че инфраструктурата не се яде и това за най -силната държава с най-малкия военен бюджет.А малкия остров Британия,дето с една ракета щели сте да го унищожите има БВП 2650 мрд. ,а супер немытая Россия-1268 мрд.И това по данни на МВФ за 2016г.За 2017 се очакват по-големи разлики.Не знам каква математика си учил в колхоза ,откъдето си изпълзял,но в България това не са 15 процента,а повече от 200 процента или два пъти ,ако ти е по-лесно.Малка Британия с територия колкото две Българии.Да не говорим за малка Корея с територия по-малка от България.Точно тя има с 15 процента по-голям БВП.Понял ватник?

    Коментиран от #15

  • 15 Кукувци

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Голем смях":

    Наистина сте за голям смях. Правилен ник сте си избрали.
    Живеете не в реалния свят, а в света на статистиката. Я обяснете на вашите пенсионери, че живеят в добре развиваща държава според статистика. Руските пенсионери също плачат че не им е голяма пенсията , обаче не си представят да мръзнат през зимата по домовете си или да се блъскат по няколко човека в една стая с цел икономия.
    Да не говорим , че Русия е много социална държава - там към заплатите и пенсиите и към различни пособия има толкова доплащане, каквито вие не можете и сънувате вече. Затова, както се казва на руски:
    "Молчи- за умного сойдешь". Хахаха

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кукувци

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "червени боклуци":

    Ами не мога да молча. Като говоря, има шанс вие да се ограмотите малко. Виждам, че почнахте и да ме цитирате на руски даже.
    Както се казва на руски: процесс пошел. Хахаха

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кукувци

    6 6 Отговор

    До коментар #19 от "Голем смях":

    Охоооо! Какво е това - РоСССия? Хахаха.
    Ръчичките ли ви треперят? Ами това е. Не исках да ви ядосвам чак толкова. Мога да ви успокоя само, че вероятно няма да имате шанс на живо да видите всички тия прелести и красоти на великите руски градове, в противен случай, към тремора може да се добави и заекване.хахаха
    Всичко добро
    Лека нощ. Приятни сънища
    .....за Русия.
  • 21 Румяна Костова

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кукувци":

    Спорно е колко случайно е избран Путин и то точно на 31.12.Ден ,в който,олигарсите вече са се изпотръшкали пияни ,пръснати по екзотични места на планетата.И е малко вероятно да се организират да попречат на Елцин.Защото Западният сценарий за Русия е бил съвсем различен.Не е първият,нито последният случай когато сметките им излизат криви.
  • 22 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кукувци":

    Извинявам се,не коментирам написаното от Вас.
  • 23 истината

    5 5 Отговор
    Русия
    1,283 трилиона USD
    -БВП на глава от населението
    8 748,36 USD - и продължава да пада

    Великобритания
    2,619 трилиона USD
    -БВП на глава от населението
    39 899,39 USD

    Съединени американски щати
    18,57 трилиона USD
    -БВП на глава от населението
    57 466,79 USD

    Цифрите сами говорят.
    Путин прави крепост с крепостни селяни които да не могат да я напуснат, ако се усетят случайно на къде вървят нещата. На гол тумбак , чифте пищови е ситуацията

    Коментиран от #26

  • 24 Кукувци

    4 3 Отговор
    Променете ситуацията. Никой не ви кара да ходете с пищове на гол тумбак и да разсъждавате за съдбините на Русия. Първо
    си прикрийте малко своята голота. Руснаците не се оплакват, а вие ги оревахте вече.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Голем смях

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "истината":

    Цялата тази статистика е официална от МВФ.Не мога да разбера тези дебили ,които цвъкат минуси.Сякаш статистиката ще стане по-розова за немытая россия.Путин им разгони фамилията ,а още един мандат и след него и потоп.Росийската педерация ще се разпадне.Стотици националности работят и са ограбвани за кефа на една шайка и няколко града.Това няма да е вечно.
  • 27 Кукувци

    2 3 Отговор
    Никой не крие статистиката. Всичко е в достъпна открита информация. Но, представете, си, че руснаците живеят в реалния свят, а не е в света на статистиката.
  • 28 ТРЯБВА ДА СТАНЕМ СОБСТВЕНИЦИ НА СЪДБАТА

    1 1 Отговор
    КОЙ ДНЕС У НАС, МИСЛИ ТАКА? ДНЕС НАШИТЕ МЕКЕРЕТА СЕ КАЧВАТ ВЪВ ВЛАСТТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА Я ЯХАТ КАТО ОБЩА ПРОСТИТУТКА. А ЧЕ ТЯ Е БРЕМЕННА С ВЪНШНИ ДЪЛГОВЕ 44 МИЛЯРДА ЕВРО, ЧЕ НАРОДА СЕ ОГЪВА БЕЗДОХОДЕН И СОЦИАЛНИ ОСИГУРОВКИ, ЧЕ ДАНЪЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ В РУЗУЛТАТ НА ТОВА БЕЗУМНО ЯХАНЕ НА ПРОСТИТУТКАТА БЪЛГАРИЯ - НЕКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ, КАК ЩЕ ЩЕ СЕ СПАСИ НАРОДА, ДНЕС ЯХАТ ЕДНИ А УТРЕ ДРУГИ, ТЕ ДА СЕ УПРАВЯТ. КЪДЕ Е НАШИЯТ ЛИДЕР - НАРОДЕН ? КЪДЕ Е ТАЗИ ИДЕЯ И НИЕ ДА СТАНЕМ СОБСТВЕНИЦИ НА СЪДБАТА И СТРАНАТА СИ. ЗАЩО СЛЕДВАМЕ СЛЯПО НЯКАКВА СИ ТЕРЕСА ЗМАЙ , ЕС И НАТО? ЗАЩО СЕ ДЕЛИМ ОТ РУСИЯ? ЗАЩО НЕ СМЕ СЪС НЕЯ В ТРУДЕН И ЧАС? ЗАЩО СЕ ЗАКАНВАМЕ ДА ЕКСТРАДИРАМЕ ДИПЛОМАТИТЕ И? ЗАЩО ТЯ ДА НЕ Е ДО НАС КОГАТО НИЕ ПОДГЪВАМЕ КРАК? ЩО ЗА БЪЛГАРИ СА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ? ЗАЩО ГЛЕДАМЕ ТЪЙ ТИХО И СПОКОЙНО КАКТО СИРИЙЦИТЕ КАК ИМ РАЗБИВАТ СТРАНАТА И ПОСЛЕ ЧАКАТ МОСКВА ДА ГИ СПАСЯВА. НЕНОРМАЛНИ ЛИ СМЕ?

    Коментиран от #31

  • 29 СЛОН В СТЪКЛАРСКИ МАГАЗИН

    1 1 Отговор
    ВСЛУШАЙТЕ СЕ В ИЗКАЗВАНИЯТА НА БОРИСОВ. ТА ТОЙ ЕДНО ПРОСТО ИЗРЕЧЕНИЕ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗКАЖЕ А КАМО ЛИ ДА ГИ СВЪРЖЕ ПО СМИСЪЛ В ЕДНО СЛОЖНО ТАКОВА. УЖАС ! ЧОВЕК ! ЕДЪР,- ФОРМА А КУХ. И ТОВА Е ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА МС, КОЙТО НИ ЗАТРУПВА С ДЪЛГОВЕ И НИ УТЕЖНЯВА СЪДБАТА.
  • 30 Шаран БГ

    0 2 Отговор
    Кой и как превърна и продължава да прави от Русия КРЕПОСТ ???
    И защо някой някога е правил крепости!Като те обгражда враг и открито желае да влезе в твоя дом - какво правиш? Превръщаш дома си в крепост и се готвиш за отбрана !!
    Колкото ми е мил и драг Путин, толкова ми е мил и драг и Тръмп!
    Но като обикновен човек се питам :
    ЗАЩО МИРОЛЮБИВИТЕ С А Щ СА ОБГРАДИЛИ РУСИЯ С ВОЕННИ БАЗИ /само на наша територия няколко/, А НЕ СЕ ПРИБЕРАТ КРОТКО И МИРНО В ПРОСПЕРИРАЩА АМЕРИКА???
    РУСИЯ НАЛИ СЕ ПРИБРА В СВОИТЕ ГРАНИЦИ? КАКВО Е ОСТАНАЛО ОТ НЕЙНОТО "ИМПЕРСКО " МИНАЛО И ВЕЛИЧИЕ ?
    И най-смешното от смешника Столтенберг -" Русия дрънка оръжия
    " А многоуважавания Йенс дрънка дайре !?!?
  • 31 дед мароз

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ТРЯБВА ДА СТАНЕМ СОБСТВЕНИЦИ НА СЪДБАТА":

    Русия ли ? Коя русия царска или путинска.
    - Руско турска война - царска русия: България вдига паметници но...
    - Втора световна /започната имено от руснаци и немци/ - СССР/РУСИЯ: България пак вдига паметници .

    - Дилемата идва от това че именно СССР/русия изби царското семейство и генералите на които бяхме вдигнали паметници като освободители от турско робство.
    - Дефакто те убиха освободителите ни , защо да им се радвам , те трепят наред , особено като са гладни