24 Март, 2018 13:00 6 235 44

Следите водят към Москва. Ето защо:

  • скрипал-
  • следи-
  • великобритания-
  • русия

Това е централният въпрос: кой е издал заповедта за ликвидирането на бившия двоен агент Сергей Скрипал?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещо като пистолет и две ампули със сравнително безопасни субстанции, които при смесването си обаче образуват силно отровното нервнопаралитично бойно вещество "Новичок". Следва изстрел от близко разстояние, а жертвите на покушението нямат никакъв шанс да останат невредими.

Такъв е може би развоят на случилото се в началото на март в Солсбъри, казва Вил Мирзаянов, който през 70-те и 80-те години на миналия век е участвал в Съветския съюз в разработването на бойното нервнопаралитично вещество. "Дори не е непременно необходимо да се улучи целта. Един изстрел в близост до мишената е достатъчен - това моментално трови въздуха", казва пред Дойче Веле 82-годишният Мирзаянов, който от над 20 години живее в САЩ. Именно той е човекът, който през 1992 година разказа на света за съществуването на "Новичок".

"Това е като пръстов отпечатък"

Кой стои зад покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия? Великобритания обвинява Русия, която на свой ред категорично отрича и настоява британците да представят доказателства. Засега Лондон е показал тези доказателства - или по-скоро улики, само на своите най-близки съюзници - САЩ, Германия и Франция, които след това застанаха твърдо на страната на Великобритания.

Британската министър-председателка Тереза Мей огласи най-напред две възможни версии: Русия или сама е организирала покушението, или е допуснала опасното химическо оръжие да попадне в чужди ръце. В резултат московският вестник "Новая газета" публикува мнението на един високопоставен руски експерт по химическите оръжия, пожелал да остане анонимен. По неговите думи, има вероятност през 1990-те години "Новичок" да е попаднал по някакъв начин в ръцете на руски престъпни групи или на чужди тайни служби.

Откакто обаче Москва подмина с мълчание поставения ѝ от Лондон срок да вземе отношение по случая, британското правителство вече изхожда единствено от първия вариант - тоест, пряко участие на Русия в покушението срещу Скрипал. И до днес обаче остава неясно как точно е станало отравянето, има ли конкретни заподозрени и какъв е мотивът за покушението. В реч пред британския парламент Тереза Мей заяви, че Русия не само е разработила въпросната отрова, но и продължава да е в състояние да я произвежда. Мей добави освен това, че и в миналото е имало "организирани от държавата убийства" и че Москва разглежда някои "предатели като легитимни мишени".

И двамата станаха жертва на покушението: Сергей Скрипал и дъщеря му

Засега не знаем дали покушението в Солсбъри наистина е било извършено с пистолет, както предполага Вил Мирзаянов. Но защо британците са толкова сигурни, че следите водят към Русия? Дали пък наистина не разполагат с убедителни доказателства? Експерти смятат, че отговор може да даде именно използваната при атентата отрова.

Германски токсиколог, пожелал анонимност, твърди, че има вероятност водещи изследователи в САЩ и във Великобритания не само да знаят точната формула на "Новичок", но и да имат проби от това вещество, смятано за едно от най-отровните измежду всички познати химически вещества. След покушението срещу Скрипал лабораторните анализи бяха извършени в свръхмодерната военна химическа лаборатория в Портън Даун край Солсбъри. "Ако Великобритания успее да разгадае молекулярната структура на тези субстанции, ако успее да идентифицира и вторичните продукти, тогава произходът на отровата може да бъде доказан съвсем еднозначно", убеден е експертът.

"При синтезата на "Новичок" е нужен и трети компонент - така нареченият Promoter. Реакцията между двата основни компонента приключва незабавно, ако липсва този трети компонент", казва Вил Мирзаянов и допълва, че англичаните очевидно знаят това покрай т.нар. "Продукт 33" - руски вариант на отровния газ VX. По всяка верятност такъв Promoter е бил използван и при "Новичок". "Това е като пръстов отпечатък", казва Мирзаянов.

Същото твърди и германският експерт Ралф Трап: "Има "пръстови отпечатъци", които могат да бъдат извлечени от субстанциите и междинните продукти, използвани при производството на бойното вещество. Ако имаш достъп до този суров материал, можеш да докажеш, че става дума за конкретно бойно вещество, което идва от конкретна лаборатория."

"Единственото обяснение"

"Новичок" не фигурира в списъка със забранените субстанции на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW). А не фигурира там, защото навремето Съветският съюз съвсем умишлено се е погрижил въпросните субстанции да останат извън списъка, твърди германският токсиколог, пожелал анонимност. Още по-тежки обвинения отправя Вил Мирзаянов: "Западът си затваряше очите за много от нещата, които се случиха в Русия. И загуби. Руснаците изиграха Запада, който дълго време вярваше, че в Русия ще се наложи демократичният ред, в резултат от което проблемите ще се решат от само себе си. Но западният свят подцени характера на руския режим, който в никакъв случай не искаше да издаде тайната "Новичок". Това е първото бойно отровно вещество, разработено от руснаците. И Москва много се гордее с него. Всички други смъртоносни отрови, като зарин или VX, са все чужди разработки", казва Мирзаянов.

Ако Русия наистина стои зад покушението в Солсбъри, съвсем логично е да се запитаме защо е избрала отрова, която може да бъде идентифицирана и чийто произход може да бъде доказан. "Беше ясно, че веществото ще бъде разкрито", посочва пожелалият анонимност токсиколог и добавя: "Възможно е Москва да е целяла точно това - да демонстрира, че и на чужда територия предателите не са недосегаеми. За мен това е единственото обяснение".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питащ

    11 50 Отговор
    А Меркел ще го налее ли това в русофилската тиква?

    Коментиран от #2, #3, #34

  • 2 отговарящ

    67 13 Отговор

    До коментар #1 от "Питащ":

    Ако, теб те обвинят в убийство, без да ти предоставят каквито и да е доказателства, ще ти просветне ли в 80%-вата тиква.

    Коментиран от #28

  • 3 Кукувци

    56 10 Отговор

    До коментар #1 от "Питащ":

    Кое? Някакви доказателства да има?
    Пореден зомбо сеанс на неуки и лесно манипулираеми хорица. 1001 пореден път произнесоха някакви кухи фрази, които искат да налеят в нечии кухи глави.

    Коментиран от #7

  • 4 Morgoth

    58 13 Отговор
    Пак не разбрах защо следите водят към Москва. Веществото можело да се разпознае, но пък дори англичаните не твърдят, че са го направили. Доказателствата са споделени единствено с Франция и Германия на ушенце. Но дали са споделени доказателства или причини да се обвини Русия, това не е ясно.
  • 5 реалист

    48 8 Отговор
    Прочетох статията и останах разочарован.Много пъти се заричах да не чета статии от Deutsche Welle и вече ще го направя,а камо ли да ги коментирам.Deutsche Wellвече не са това което бяха и жалко за тях.
  • 6 Кукувци

    47 7 Отговор
    Няма доказателства. И не може да има.
    Толкова ли не уважават народа, който ги избира, че могат такива елементарни внушения да правят, подценявайки интелигентността на хората.
    Затова руснаците са избрали Путин. Страх ни да не заприличаме на тая псевдодемокрация, която обвинява другите бездоказателно и прави лицемерие и лъжата държавна политика.
  • 7 Рубладжийче

    15 54 Отговор

    До коментар #3 от "Кукувци":

    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Проблема на руската кочина е, че вече никой нормален човек не вярва на лъжите на руските управляващи. Дори и най - безмозъчните ватници започват да разбират, че кремълските негодници никога не казват истината.

    Коментиран от #9, #10, #32

  • 8 Гост

    45 7 Отговор
    Западът вярвал че в Русия ще се наложи демократичният ред.Ха ха.Те обаче видяха каква демокрация настъпи в Ирак Либия и Сирия.Някога горди и богати държави ама пуста демокрация ги барна и сега всичките им ресурси са демократизирани.Хи хи.Ей тука обаче ще я сбъркат май демократите щото Русия не е Ирак или Югославия и най после и те ще разберат що е смърт и война.А ивсики ние покрай тях.Най демократично разбира се каквотоли да е това.

    Коментиран от #33

  • 9 нормален

    28 7 Отговор

    До коментар #7 от "Рубладжийче":

    Ако не беше платен, като видиш, че не фърфиш с простотиите си, щеше отдавна да си омел.
  • 10 Гост

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "Рубладжийче":

    Така е пич.В момента според англетата ние гоним руски дипломати.Така ли е?А?

    Коментиран от #12

  • 11 Red

    41 5 Отговор
    Тереза Мей си намери отдушник за огромните натрупани проблеми с ЕС около Брекзит точно с НОВИЧОК!!! Изведнъж се започна едно обединение около едно СЪМНИТЕЛНО РЕАЛНО отравяне - в което вече започвам да се съмнявам определено..... ЕС сякаш забрави за Брекзит.... за мюслитата.. за атентатите.... за реалните си ПРОБЛЕМИ и се фокусира върху някакви тотално различни теми.... ЕС и Мей се държат като глутница вълци.. няма разум.. няма диалог....само АТАКА!!!
  • 12 Рубладжийче

    11 17 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Бат'Бойко е поел ангажимента, за това са го писали. Но след това в негов стил си е променил позицията. Не го прави за пръв път, какво се чудиш толкова?
  • 13 Кака Гинка

    29 3 Отговор
    "Може би...едва ли не..." Това са им "доказателствата" по случая.Поне да обявят конкурс за най-добър сценарий - може наистина да се получи интересно четиво...
  • 14 Стамат

    28 4 Отговор
    Руснаците много добре знаят кой стои зад покушението.Сега търпеливо чакат невежите западняци да се овъртят в лай..ната си и когато настъпи моментът примерно при по сериозен конфликт ще представят доказателство че е един уж техен голям съюзник .Тогава и истината ще има много по голяма тежест.В момента Русия не се чувства заплашена от лаещите псета от запада .Но ако нещата се влошат тя ще използва доказателства за да отслаби доверието между съюзниците. И така трябва да има баланс.

    Коментиран от #25, #29

  • 15 Кукувци

    16 3 Отговор
    Вчера по руската ТВ започнаха да показват .....Шерлок Холмс. хахаха.

    Коментиран от #16

  • 16 Историк

    4 21 Отговор

    До коментар #15 от "Кукувци":

    Безмозъчниците ватници кефят ли се, на Шерлок, холоп?

    Коментиран от #18

  • 17 Христо

    23 1 Отговор
    А според вас предателите трябва ли да бъдат наказани.Юда който е предал Исус какво го настигна?Бесило. Ето това става с предателите от векове.И стават предатели от векове само заради няколкото сребърника.Стара стара история.
  • 18 Кукувци

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Не знаех, че ватници, якета , шуби и шлифери имат мозък, но , явно, вие разговаряте с тях редовно , затова ви ги попитайте. Поздрави на ушанките в съседната стая. хахаха. Хапчета не забравяйте.
    Със сигурност Шерлок е любим литературен герой на много хора по света, дали са холоп или смерд. Хахаха.
    На Кралицата на Великобритания Елизавета е със сигурност и харесва Именно затова тя е връчила на русский "Шерлок" актьора В. Ливанов орден за най доброто въплъщение на този лит. герой

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Куковци

    3 21 Отговор
    Над 90%от руснаците в България са ватници.
  • 21 Кукувци

    9 3 Отговор
    А другите 10 какви са? Хахаха

    Коментиран от #22

  • 22 Куковци

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Кукувци":

    За комунисти и за Жириновски.
  • 23 Кукувци

    7 3 Отговор
    А в палата номер 6 Наполеон ли лежи? Хахаха.
  • 24 Боби62

    17 5 Отговор
    ........нали по правилата на демокрацията всеки човек е невинен до доказване на вината му.....?
    А що стана сега...... ? Няма доказателства ма Русия ....виновнаааа.... Ми то арно ма тогава европата да не ни спъва с разни европейски ценности....ми разни там изнасилвачи, убйци, педофили и.......тн....и тн...да ги вкарваме в панделата а не после тези хубавци да ни съдят в Страсбург.....че видиш ли държавата няма нужните доказателства за тяхното задържане.
    Та мисълта ми е че европата май мери с два аршина....тука ви разказаха игрите разни дерибеи....но без улики ... са НЕВИНИИИ . А за такова престъпление което довежда човечеството до ръбъ на оцеляването....няма нужда от доказателства думата на ингилизите е достатъчна.
    Май някой много иска да докопа боготствата на Русия...ноооо за целта трябва да я компромитира и разпокъса иииии....да почва голямото цоцане ....никой не смята да направи живота на нас и на руснаците по добър....вожни са ПЕЧАЛБИТЕ на големите ....а обикновения трудов човек ....... той ....да го дух. под вода докато исъхне
    Аре чао , че па са увлякъх !
  • 25 Шляхтиц

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "Стамат":

    Моите поздравления!!!!!!! Навремето Никита Хрушчев така направи с американския разузнавателен самолет Ю2. Свалиха самолета, плениха пилота Гари Пауърс и си траят. Американците не знаят къде е изчезнал самолета. Като започнаха по някое време да лаят пак за демокрация, за мир и т.н., РУСНАЦИТЕ направиха изложба в Москва със сваления самолет и свободни интервюта с Гари Пауърс, който бе съден по съветските закони, а след две три години освободен, за да разберат посраните западняци какъв е съветския терор.....
  • 26 зарин

    7 20 Отговор
    стига сте защитавали тая русия това не е русия която ни освободи
    тогава е била 100 пъти по свободна страна
    сега е като при сталин
    ясно че теса виновни кво се правите на луди
    червените винаги на бялото казват черно те даже не са далтонисти
    ами цементови тикви

    Коментиран от #27

  • 27 Pompev

    2 7 Отговор

    До коментар #26 от "зарин":

    Taka e !
  • 28 ХаХа

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "отговарящ":

    А ако си убил с оръжие, на което има твои отпечатъци? Нали за това става дума в статията. Или е по-важно да се хвърляш на амбразурата като истински български патриот?
  • 29 ХаХа

    0 10 Отговор

    До коментар #14 от "Стамат":

    Да нали като историята с Крим. И тогава знаеха и отричаха после си признаха. Да не стане и сега така?
  • 30 патриотъ

    13 1 Отговор
    Руснаците не са виновни до доказване на противното според презумпцията за невиновност.Така че,всякакви коментарии са излишни и всичко друго е само популизъм!Изопачаването на истината не е доказателство и международното право трябва да се спазва от всички!

    Коментиран от #31

  • 31 Куковци

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "патриотъ":

    Много правилно мислите. Всички обвиняват Русия безотговорно и без доказателства. Русия е пазителка на християнските православни ценности и никога не би отровила и убивала хора. Руснаците са най- миролюбивата и духовна нация та света.
  • 32 Morgoth

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рубладжийче":

    Може и да е така, а може и да не е. Британските служби излъгаха и причиниха война съвсем наскоро. На кого да вярваме след като двама доказани лъжци се обвиняват един-друг? Затова са важни доказателствата, ако такива има. Затова е важно и да се покаже кой съди справедливо, демократично и при наличие на доказателства и кой го прави по подозрения и чувства.
  • 33 Morgoth

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Арабските страни не са готови за демокрация, те нямат защитни сили срещу ислямският фундаментализъм. За тях е твърде рано за демокрация.
    Русия би могла да бъде демократична и това не означава да се стане либерастка или да коленичи пред Запада.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хасан

    5 1 Отговор
    Ако беше Русия ,Путин щеше да излезе и да каже че е направил..много му пука за мнението на англичаните..
  • 36 Коко

    5 2 Отговор
    Желанието по демократично да разграбят русия нещо удари на камак с безпочвени обвинения ще му пръднат на путин на оная работа това е велика страна и историята е го доказала колкото и да им е мъчно на господата от ЕВРОГЕЙСКИя и ДЖЕНДЪРСКИЯ СЪЮЗ за мен това е някакъв пиар да отклоняват обществото от наболелите проблеми които разяждат отвътре този прокажен строй
  • 37 Русия е непобедима

    2 4 Отговор
    До Асан.
    А защо путин лъга като пу..а хваната на калъп за Крим, пък накрая си призна. Нали не му пука? А за ихтамнетите на Вагнер и за тях не отричаха нали?
  • 38 Бай Благой

    6 1 Отговор
    Като прочетох заглавието и нещо ми светна...викам си само DW може да е!
    Само не разбрах как и гордите немци се предадоха на нагличаните...
    Западняците газ пикаят, че не могат да грабят от необятните богатства на Русия..
  • 39 соросоидни кърлежи

    5 1 Отговор
    къде е хим.оръжие на Садам, господа демократи от Западна Европа...лъжи и хитрини ще минат само при вашите избиратели..
  • 40 гост

    1 4 Отговор
    не може Русия години наред да убива хора в западните страни и всички да и мълчат. то бива, бива дипломация, ама с примати по добре с желязо!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 зулус

    1 0 Отговор
    Сега разбирам смисъла на английската дума informed...да бъдеш формиран (смачкан оформен или сложен на място)!!!още една снимка за екрана ми