Last news in Fakti

28 Март, 2018 10:16 1 360 2

Кой изнерви борсите по света?

  • борси-
  • индекси-
  • мита-
  • акции-
  • владислав панев

Бойко Борисов да ореже армията от хрантутници

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борсовите индекси по цял свят са изключително нервни през последната седмица, като причината не е скандалът с „Фейсбук“ и „Кеймбридж Аналитика“, а въвеждането на защитни мита и квоти върху стоманата от Тръмп.

Това коментира Владислав Панев, съпредседател на Зелените и собственик на „Скай управление на активи“.

Веднага мога да направя паралел между това и най-голямата ценност от членството ни в ЕС - свободно движение на хора, стоки и капитали. Заради това за 20 години БВП на България скочи от 20 на 100 милиарда лева. Тези блага като че ли ги приемаме за даденост и забравяме, че само преди 17 години се редяхме на дълги опашки за Шенгенски визи. Вместо да се възползваме от това и да привличаме инвестиции и да подобряваме средата за бизнес като бесни, превърнахме в държавна политика и национален идеал усвояването на еврофондове, тоест, харченето на лесни пари.

Това ще ни излезе през носа, както харченето на лесни пари излезе през носа на Гърция и цяла Южна Европа. Само че с известно закъснение. Така че ползите от членството ни в свободния свят са огромни, но трябва ясно да показваме рисковете, ако искаме да запазим дългосрочно мястото си там. Глупавите субсидии са негатив и трябва да го знаем и да се стремим да го изчистим.

Вместо като премиера Бойко Борисов да настояваме за още от същото всеки път като ходи в Брюксел. За него и клиентелата му субсидиите може да са важни, но за икономическия ни просперитет и доверието в ЕС са по-скоро негативни.

Създадохме цяла армия от чиновници и бизнесмени, заети с усвояване и харчене на пари за безсмислени проекти, семинари и каквото се сетим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йъ76фт

    14 1 Отговор
    Пишете смислени статии,не виждате ли ,че циониската мафия е измислила всичко и има план,самите борси,интернет,медии и политика са измислени и контролирани от тях
  • 2 ц цж цж ц

    3 0 Отговор
    Ако знаете колко се развълнувах за това че са нервни, абе кой го интересува това?