30 Март, 2018 09:59 5 101 27

Валерия Велева: Борисов е в менгеме

  • сергей скрипал-
  • русия-
  • великобритания-
  • бойко борисов

Скандалът "Скрипал" е изпит по лидерство!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Към този момент няма истина по казуса "Скрипал". Ако Борисов иска да защити лидерството си, трябва да държи на думата си. Когато "вероятните" факти станат "неопровержими", да ги представи на обществото и да вземе решение.

Съветът по сигурността към Министерския съвет заседава по случая "Скрипал". На заседанието ще бъде изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев.

Както е известно, Съветът по сигурността се ръководи от министър-председателя, а в състава му са включени членове на правителството, ръководителите на специалните служби и представител на Президента на Република България.

За първи път решенията на този Съвет ще бъдат изключително важни за страната,

защото след разразилия се скандал "Скрипал", за първи път от края на Студената война в Европа е начертана фронтова линия, а България е изправена пред изключително тежка ситуация.

Решението, което в последствие ще вземе българското правителство, под което ще стои подписът на българския министър-председател Бойко Боросив, ще има дълготрайни последици, вероятно с непредвидими към момента поражения.

Почти две трети от страните-членки на ЕС, под диктата на Лондон и Брюксел или от сърдечна евроатлантическа солидарност, изгониха руски дипломати, които влизат в графата "шпиони на външното руско разузнаване".

Мащабна операция на ЕС и НАТО - непозната досега в дипломатическите отношения по света. Казват, че с нея се отворя вратата към ада на войната. Дано да грешат!

За зла беда скандалът гръмна точно, когато България води председателството на Европейския съвет и не само, че не може да остане встрани от бурята, но на София се гледа с особено внимание, защото трябва да даде пример.

От друга страна - народът на нито една от европейските държави няма такова вкоренено отношение към Русия. Колкото и да се делим на фили и фоби спрямо руската и православна кръв, истината е, че русофилските настроения преобладават в България. Дори и в този критичен момент, когато атаката спрямо Русия е всеобхватна, повече от половината българи не са променили настроенията си.

Какво решение да вземе правителството на Борисов, така че хем да отговори на очакванията на партньорите от ЕС, хем да не измени на обществените нагласи вътре в страната?

Засега ходът с привикването на посланика ни от Москва за консултации е най-точният подход. Така хем показваме съпричастност към болезнената тема, хем не сме в отбора на враговете на Русия.

Тази мярка обаче е временна.

Посланик Бойко Коцев може да остане в София за неопределено време, но то не може да бъде толкова дълго, че от ЕС "да ни забравят". България се намира на фронтовата линия между Запада и Русия и едва ли някой ще ѝ позволи да играе половинчата роля в развихрилите си събития, които увличат световните сили.

Затова ден след като Борисов да извика посланика ни от Москва за консултации, вторият човек в управляваща партия Цветан Цветанов даде ясно да се резбере, че само с това няма да се разминем.

Доста ясно председателят на парламентарната група на ГЕРБ подговя общественото мнение, че ние трябва да предприемем адекватни действия, за да изразим своята солидарност с Великобритания. Разбира се, Цветанов е наясно, че не неговият подпис ще стои под такъв акт, който ще взриви обществото. И естествено прехвърля горещия картоф там, където с голи ръце ще бъркат в жаравата: "Дали се предприемат следващите стъпки за отзоваване на дипломати от Русия, това вече е в правомощията и компетентността на изпълнителната власт“.

Борисов буквално е в менгеме.

В тази ужасна игра няма съюзници. Нито в Европа. Нито у нас.

Няма тил. Няма спасение за него.

Ако изгони руски дипломати - дори само един да е, Русия има лостовете да взриви управлението му. Волен Сидеров е най-елементарният индикатор за това. Такова решение ще срине ГЕРБ. Както се вижда от последните социологически сондажи, скандалите с ЧЕЗ и с Истанбулската конвеция разклатиха властта, но не можаха да я катастрофират.

Изгонването на руснаци от България ще е катастрофа за Борисов. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е заместник на Цветанов, настоява да не се следва сляпо повелята на Запада и да се не издава прибързана присъда над Русия. Значи в ГЕРБ има разнобой и по тази тема. Същото, както беше с Истанбулската конвенция. Но разривът сега ще е много по-дълбок.

Скъсването с Русия ще породи въпроси, които ще изправят хората на нокти. Ще бъде ли обезпечена страната ни с газ? Като пресъхнат украинските тръби и бъдат заменени с алтернативни трасета, например със „Северен поток 2”, ние откъде ще си доставяме синьо гориво? Какво става с АЕЦ "Белене", за чието изграждане Борисов беше говорил само преди двадесетина дни с Путин? Изпарява ли се окончателно този проект? Какво ще стане с онези 600 000 руски туристи, от които туризмът ни печели?

На всичкото отгоре искането за солидарност с Великобритания става точно във времето, когато отбелязваме 74 години от деня на най-тежката бомбардировка над София, извършена от британските и американските ВВС по време на Втората световна война. Хиляди убити, ранени и безследно изчезнали български граждани, десетки хиляди разрушени сгради, унищожена инфраструктура... Мястото където ще заседава днес Съветът по сигурността и където по-късно правителството трябва да вземе съдбоносното решение, в онези зловещи години, е било кратер, от който е изскачал адът на войната.

Историята си прави тези злокобни закачки!

Ако Борисов не изгони руски дипломати, Западът няма да му го прости. И също ще включи своите механизми за дестабилизация. За съжаление в България е така. Иска ни се да сме Австрия, която може да тропа с крак на Брюксел, но нашето пословично огъване пред Началниците е вкоренено и в бита, и в политиката. Прекалено много се кланяхме. Не запазихме достойнство! Не можахме да се превърнем в мост между Русия и Запада - нещо, което на нас най-много ни прилягаше. Сега дори Австрия ни изпревари и предлага да е посредник между Лондон и Москва.

Изходът?

Скандалът "Скрипал" е изпит по лидерство. Изпитание за всеки държавник. Борисов ясно заяви в Брюксел, че докато няма неопровержими доказателства за участието на Русия в отравянето на Скрипал, България няма на гони руски дипломати. Към този момент Великобритания не е предоставила на света такива "неопровержими" доказателства. Лондон продължава да използва хлъзгавата формулировка "вероятно", която утре може да се окаже "невероятно"! Борисов правилно напомни как по същия начин светът бе подведен за разрушаването на Ирак, откъдето по-късно се роди чудовището Ислямска държава. В паниката и заслепението си Тереза Мей иска начаса солидарност от същия този ЕС, когото тя с гръм и трясък напуска. Прагматичната Меркел изигра своя ход - гони четирима руски дипломати, но приема нови четирима. И в същото време подписа за "Северен поток".

Ние с кого какво ще подпишем, когато изгоним руснаците?

Към този момент няма истина по казуса "Скрипал".

И ако Борисов иска да защити лидерството си, трябва да си държи на думата. Когато "вероятните" засега факти по отравянето на Скрипал станат наистина "неопровержими", тогава да ги представи на обществото и пред него да вземе решевие.

Ситуацията е такава, че Борисов трябва да направи обществото съюзник на правителството. Каквато и стъпка да предприеме, министър-председателят трябва ясно, точно и конкретно да я аргументира пред народа.

Борисов трябва да управлява публично с гражданите на страната. Те трябва да бъдат убедени в правилността на всяко негово решение, да бъдат съпричастни с неговото взимане. Защото решенията днес ще имат отношение към живота и бъдещето на децата им.

Този момент е исторически. Ходовете са нестандартни. Лидерски!

В такава тежка ситуация само диалогът с народа може да предпази един държавник от грешни стъпки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    20 54 Отговор
    Проблемът на Борисов е само един,има прекалено много русофили във България,а и икономически руснаците ни владеят,което не е добре!България фалира през комунизма и пак ще фалира,ако не се дистанцира достатъчно от Русия на Путин,който имитира вожда Сталин!Използването на химическо оръжие е престъпление срещу човечеството и ако света не осъди категорично това ще пати!
  • 2 Да уж

    33 6 Отговор
    Добър анализ.
  • 3 реалист

    30 4 Отговор
    Статията е много добра и разкрива реалните възможности на правителството и ситуацията в момента.Четох много статии и коментари на признати анализатори,но тая статия е много точна и вярна.Решението ще бъде трудно,но каквото и да е то ще има недоволна страна.Позицията до сега бе балансирана,но дано не я дебалансират.САЩ и Русия трябва да се разберат и да"пренапишат правилата на играта ",в противен случай ескалацията на напрежението ще продължи,като не се знае на кой няма да издържат нервите,а от това ще страда човечеството.Убеден съм ,че в крайна сметка разума ще надделее.
  • 4 ПУУУУ

    22 7 Отговор
    КАТО БОРИСОВ Е В МЕНГЕМЕ НАВЪРТЕТЕ ОЩЕ МАЛКО ДА МУ ДОЙДЕ АКЪЛ У ГУМЕНЯКО-ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЩЕ ГИ ГОНИ ЛИ-НО НА ПЪТ ЗА МАКЕДОНИЯ РУСИЯ ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ТОГАВА КАКВО ЩЕ РЕВЕ БОКА ТИКВАТА-ДЖЕНДЪРА, НА ПУТИН.
  • 5 Да уж

    27 2 Отговор
    САЩ са играли по своите правила със "своята" Русия, когато те определяха правилата на живота и в самата Русия. Били са и такива времена в живота на моята Родина.
    Сега Русия е друга, слава Богу. Правилата също.
  • 6 Bahti

    12 8 Отговор
    Тиквата ни изпрати в Дълбоко Кафяво!
  • 7 българин

    23 2 Отговор
    Борисов да взема пример от Австрия. Още повече, че в момента България е председател на съвета на Европа. След като може да посредничи за Турция, защо да не може з а Русия? В Турция да не би да са по-розови нещата, с хиляди цивилни по затворите?! В краен случай може да направи същото като Меркел - да изгони един и да приеме нов, нали затова е Меркелът на Балканите.
  • 8 мнение

    7 18 Отговор
    От трибуната на парламента Корнелия Нинова диктува правилата с тон на велик водач. Подчинените й от БСП й пригласят, нещата вече толкова се объркаха, че човек си задава въпроса кой управлява България? Господин Борисов май предава фронта, пустите "патриоти" станаха московци, а панагюрци донски казаци. На тържеството по случай посещението на патриарх Кирил Нинова се кипреше с огромен червен шал, май скоро ще развеем червени знамена и за разлика от държавите, които вървят напред, ние ще се върнем в недалечното минало с Корнелия Нинова начело, а Путин ще й диктува какво да прави, президентът както винаги досега ще мълчи загадъчно и от време на време ще се набира на някой лост. Руснаците ще ни залеят отвсякъде, така и така няма да ни има, защо територията ни да не се насели с руснаци? Светло бъдеще!
  • 9 патриотъ

    22 2 Отговор
    ББ трябва да каже твърдо НЕ ,защото не са предоставени никакви доказателства и не може на база "може би" и "вероятно" да се обвинява който и да е!А сляпото подчинение и солидарност със Запада няма да донесе нищо хубаво нито на нашата страна,нито на ББ.
  • 10 Насо

    23 2 Отговор
    Страната ни никога не е била толкова беззъба,както сега. До преди 30 години,България бе най-силната държава на Балканите -в научно,икономическо ,военно, политическо и във ВСЯКО ЕДНО друго отношение! Но днес България нито има своя армия,нито вече икономика,нито е единствената ядрена сила,нито разпределя газови потоци,нито има вече някакъв съюзник,който би я подкрепил. В момента България е най-беззащитна в цялата си история! Никога не е била толкова ниско прегъната,както сега.Особено ако изгоним руски дипломати,ние наистина няма да имаме никой,който би ни защитил от когото и да било...! Това би било началото на края на България (т.е. държавата с такова име на Балканите).И най-вероятно ще си станем балканска провинция на бъдещата Турция. Виждаме,че когато Москва няма нищо напротив,какво прави Турция със сирийските кюрди (които пристанаха на американците) -Запада иска,но не може да ги спаси -Запада просто няма военни аргументи.Само с изказвания не става!

    Коментиран от #22, #26

  • 11 Булава

    1 15 Отговор
    Какво се иска от руската губерния и нейните назначени управници?
  • 12 Резак

    5 1 Отговор
    Играта е на котка и мишка.Мишката пак е БЪЛГАРИЯ.
  • 13 SAAB

    15 0 Отговор
    САЩ и Русия в крайна сметка ще се разберат.........за останалите ще остане само привкус на задници ,които са близали !
  • 14 Ники

    11 0 Отговор
    Страшна драма е с тоя Скрипал ... човека е даже жив ... Цялата работа е че явно .... някой хора решиха че трябва да направят "Строй се преброй се" ... да видят кой къде е ... и са ние сме както сме били винаги ... е от такива казуси загубихме сума ти войни ...
  • 15 само питам

    12 2 Отговор
    Кой уби принцеса Даяна?....да отговорят евро-лицемерите !
  • 16 Петър

    14 0 Отговор
    След всичкото това „натискане” отвън и ние да последваме страните от ЕС,Великобритания,и САЩ, и думите на оная подлога Цв. Цветанов за съпричастност аз лично смятам че позицията на президента ни Радев е мн.точна. А именно -съпричастността не трябва да е сляпа...! Все още няма никакви доказателства,поне на нас не са показали такива убедителни за да взимаме мерки които ако се окаже чче всичко това е номер на „службите” ще съжаляваме че пак сме избрали грешната страна. Ако руснаците искаха да убият Скрипал,какво им пречеше да го направят докато излежаваше присъдата си в затвор в Русия питам аз.? Имали са много удобни случай за това,и никой нямаше да вдигне такъв шум за това . Не мислите ли че всичко това е един добре замислен „театър” с една единствена и основна цел - Русия..!
  • 17 Петър

    15 0 Отговор
    И още нещо само да добавя че колкото пъти видя по телевизията тоя зализан педал Цветанов с блудкавите му заучени думички и фрази като едно времешен комсомолски ръководител ми иде да му фрасна един по мутрата на тоя физкултурник . Говори ми той за съпричастност към Великобритания,нали.! А къде беше съпричастността на страните от ЕС,когато президента ни говори в съвета им за наглата и арогантна намеса на Турция по време на изборите ни ,а..? Някой показа ли съпричастност към нас тогава,не нали... дори и реакция някаква нямаше. Само мълчание и гледащи настрани глави мърморейки си тихичко нещо си там. А сега.... искат съпричастност от нас,и оня педал бърза да се надупи някой случайно да не го изпревари. Такива са ни политиците хора продажни копелета и държат кокала и не пускат. Все едни и същи физиономии толкова години,дето още преди да си отворят устата си наясно какви глупости ще кажат..!
  • 18 Иванов

    8 0 Отговор
    Решението на Тиквата да е пас е единствено правилното в този момент. Смятам, че кгб съвсем скоро ще достигне до истинските извършители и бритите ще берат голям срам. Нявярно са намесени руснаци, които зароботват за Запада, а те всичко ще си кажат съвсем доброволно. Лошото е, че съвсем скоро ще ни изритат от ЕС и ще влезем на скорост в халифата на Ердо. Има изход и Бойчо го знае добре. Оставка и пенсиониране, нови избори и т.нат. Или както казва Мечо Пух, колкото по- зле за политиците, толково по- зле за тях!
  • 19 Голем смях

    1 12 Отговор
    Какво доживяхме..Черна гора,Македония,Молдова ,..куцо,кьораво и сакато гони руските боклуци от страните си,а председателката на ЕС България прави фелацио на Путин .И после с пълни уста ще отиде да плаче за пари в Брюксел.Що за уроди ни управляват...
  • 20 Отоплител

    4 2 Отговор
    Вие писачи не сте ли учили история.България в лицето на н.в.Цар Борис не обяви война на Русия.А какво сте си въобразявали.Господин Борисов е бил отличник и е учил с разбиране този предмет.Всеки който си въобразява,че може да я ревизира се превръща в политическа нула.Припомнете си само антируските изказвания на доста политици и преценете къде са сега.
  • 21 Патриот

    6 0 Отговор
    Не е изпит по лидерство, а изпит по лоялност. Както писах вече веднъж в този сайт.
    Просто НАТО си пробва лоялните партньори в случай на военен конфликт=война.

    Коментиран от #24

  • 22 Бенц

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Насо":

    Ех.. тая криворазбрана демокрация ни докара до тук и ще ни довърши......
  • 23 Бенц

    0 2 Отговор
    Започна се СТУДЕНАТА война, но скоро ще започне и ТОПЛАТА...
  • 24 Да уж

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Патриот":

    Както написаха в китайска преса, използват случая Скрипал като сополи, вместо лепило за даа укрепят нато
  • 25 Хасан

    1 1 Отговор
    Лесно е да си солидарен срещу терорист който се е,взривил..лесно е да си солидарен срещу африканци които идват..лесно е да си солидарен срещу невинни жени и деца които бягат от Сирия..оше по лесно е срещу т7урците,мюсюлманите....а сега да видим как ще е срещу руснаци?!!!!
  • 26 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Насо":

    Преди 30 г имаше само” Работническо дело” и само това четеше и се мислеше за голямата работа..като ония корейци..мислят си че светът се върти около тях а освен Тръмп на никой не им пука за тях
  • 27 123;)

    2 1 Отговор
    Борисов е типична мутра,голям,як,гологлав и страхлив.