Last news in Fakti

30 Март, 2018 20:50 3 553 20

Русия продава дефектни оръжия на Азербайджан

  • русия-
  • азербайджан-
  • българия

В същото време страната сключва съмнителна сделка с министерството на отбраната на България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във връзка с последните недоразумения около доставките на руски самолети МиГ, световната преса продължава с разкритията за доставки на руско нискокачествено оръжие.

Този път засегнатото лице беше дългогодишният съюзник на Путин – президентът на Азербайджан - Илхам Алиев, твърди украинската преса.

Беларуски журналисти са стигнали до информация за това как в края на миналата година по време на закрито заседание на руско – азербайджанската комисия в Баку, от азерска страна са изявили претенции по контракти за доставки на оръжия. Става въпрос за доставки на у Т-90С, БМП-3, БТР-82, САУ Мста-С, РСЗО Смерч, ЗРК Тор-М2 и друго руско въоръжение.

Основните недостатъци са несъответствие на доставената техника с тази, посочена в договора, липса на технически документация, наличие на заводски дефетки и липса на части за поддръжка.

От азербайджанското министерство на отбраната веднага обявиха, че излезлите информации са провокативни. Това обаче не бива да ни залъгва - в клучая става въпрос за неоспорими факти.

В този момент Алиев попадна под кръстосан огън. Ако Азербайджан не отговори, той може да си навлече финансовите претенции на Кремъл, с който имат оръжейни договори на стойност $ 5 млрд. В същото време партньори на страната ще трябва да мислят за евентуалните негативни ефекти от доставката на оръжия от Азербайджан.

След като Баку не е в състояние да гарантира сигурността на поверителна информация или по-скоро теча на уличаващи доказателства, разгарящият се скандал ще принуди Русия да изпълни задълженията си.

Що се отнася до Русия, от там прехвърлят цялата вина за търканията с Азербайджан в сферата на военно – техническото сътрудничество, върху разузнавателните агенции на САЩ и техните действия за противодействие на руския износ на оръжие.

Вашингтон наистина върши добра работа в идеите си да парира руските опити за ескалация на разпалени от Кремъл конфликти, като например паралелната доставка на оръжие за участниците в конфликта в Нагорни Карабах – Азербайджан и Армения.

Трябва да имаме предвид, че САЩ и техните съюзници в Европа водят агресивна външна политика срещу Владимир Путин и Кремъл след опита за отравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал, която почти ескалира в нова студена война. Сега се очаква в сената на САЩ да бъдат въведени нови санкции в областта на търговията във военната промишленост, насочени към руски партньори.

Наскоро пък министерството на отбраната на България, независимо от програмата за устойчиво развитие на страната в периода 2014 – 2018 г., която предвиждаше премахването на зависимостта в областта на въоръжението от страни, които не са членове на НАТО или на ЕС, реши да подпише договор за ремонт и поддръжка на своите изтребители с руската компания МиГ. В същото време сътрудничеството с тази компания попада под давлението на санкциите от САЩ и Европа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    29 14 Отговор
    И на нас ни подариха дефектно е минаха се 30г и Миг 29 трябва да се ремонтира.
  • 2 PlimP

    22 26 Отговор
    Боклук е руското оръжие не издържа повече от 30 - 40 години.

    Коментиран от #11

  • 3 OMG WTF

    41 16 Отговор
    Не струва руското оръжие ТЕ - 34 са годни за война след 73г.! Обаче руското не струва!!
    Купете си F-35 само с 1000 дефекта
  • 4 толерантен

    22 3 Отговор
    Абе, щом ви е срам да подпишете миризливата партенка, начи има все нещо човешко останало у вас.

    Щеше да бъде забавно, ако с такива идиотизми, не ни водеха към ТСВ.
    Интерсно ми е. Кретените, които ни баламосват дали си мислят, че оцеляването им е гарантирано.
  • 5 соросоидни кърлежи

    15 12 Отговор
    Космоса е крив и дефектен за тези идиоти.Фалшиви новини.Е като е дефектно руското оръжие сигурно Запада вече е готов за блиц криг...Само че парад ще има в Брюксел...на 9май.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 no name no face no number

    14 7 Отговор
    Абе пич що не изчака до 1 Април, щях да те разбера, но ти избърза и майтапа ти не е готин. Ужасна дезинформация. Пак ЦРУ ли да слушаме. Тия кретени пищо градивно не измислят.Не ги слушай друг път.
  • 8 Варна

    7 4 Отговор
    By The Way ...
    - Да се чуди човек как Беларус са подслушвали при закрити врата сделка между Русия и Азербайджан за оръжие.

    Нелепо е!
    Отношенията Русия - Беларус са като Цветанов с Белият Дом....

    Трмп: - jump!
    Цветанов: - how high?
  • 9 Петър

    8 8 Отговор
    Руското оръжие е пълен фалш. Разбита се че не става за нищо освен за паради

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха ха

    2 4 Отговор
    Каракачанов ще го загази !!!!!!!!!!!!!
  • 13 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    3 4 Отговор
    Всичко им е дефектно на тия , и на Индия продадоха дефектни самолети и танкове Т 90. За това там вече не щат и да чуят за руско оръжие , а това е огромен пазар. Самолетите ще ги заменят с американски , самолетоносач ще правят със САЩ .
    Обаче хитрата сврака -с двата крака . Сами си затварят пазарите за оръжие . Путин се хвали с продажби за 15 млрд. на оръжие за 2017 . САЩ са продали за 1 трилион и 500 млрд. за същия период.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Райко кръвта

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Американското оръжие е много надценено и от там идват разликите в приходите

    Коментиран от #19

  • 15 Райко кръвта

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Щом са продали оръжие за драстично повече пари значи смятай кои е световния терорист и кои въоражава терористите и кои е заинтересуван от това да има воина по света
  • 16 руснак

    3 2 Отговор
    тази статия дали има 10 процента истина.Руското орьжие е близо 30 процента по евтино а някой са без аналог в света.

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "руснак":

    Че то има ли нещо руско което да не е дефектно.
  • 18 руснак

    4 2 Отговор
    Подводниците им замрьзнаха в АРКТИКА.Правени са за Индийския океан.
  • 19 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Райко кръвта":

    Не е от там , а от обемите на продажбите.

    Как ме убеждаваш в нещо,което е очевадно невярно.
    Ето ти пример Су 57 и Ф 35 цена на първия 67 млн. на втория взимаме средна 100 млн. По скъп е с 30 %. Обаче ако погледнем поръчките за Су - те са 0 от чужбина , и скромните 12 бройки от РФ.
    При Ф 35 нещата са на другия полюс. Общо за САЩ и от света са поръчани 1000 бройки -даже дали не са и повече ,че им загубих дирята.

    А разликата в цената идва от разликата в качеството. А тук в статията точно за това се говори -за ниското качество на руското оръжие ,което води до загуба на пазари.

    Коментиран от #20

  • 20 nonamenofacenonumber

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Глупости, има няколко причини за това, че все още няма поръчки за Су 57. Първо самолетът завърши бойните изпитания едва преди седмици и все още не се произвежда. Направените Су та са само тестови модели. Друг фактор е , че страните от НАТО, както и съюзническите страни на сащ го купуват по задължение. Та това са причините, за качеството на Ф35 вече разбрахме скоро проблемите няма изгледи да ги решат. Странно, че все още не са нарекли този случай Ф35 гейт както е модерно сега по Натовските земи.