13 Април, 2018 08:42 8 171 40

Накъде си тръгнало, оглупяло човечество

  • сирия-
  • скрипал-
  • отравяне-
  • садам хюсеин-
  • д-р дейвид кели

Как да не се сетим за д-р Кели и "напудрения доклад"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помните ли д-р Дейвид Кели? Оръжейният съветник на британското правителство, който се самоуби през юли 2003 г. Или поне така беше обявено официално. Д-р Кели бе източникът на Би Би Си, който разкри месец преди смъртта си, че докладът за наличие на химическо оръжие в Ирак е бил "силно напудрен". Същият доклад, който стана повод САЩ и Великобритания да нахлуят в Ирак. През 2015 г. бившият премиер на Острова Тони Блеър поднесе прочувствено извинение за войната, избухнала на базата на измислени "доказателства".

"Съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите", въздъхна тогава Блеър. А ситуацията днес меко казано напомня на онази от времето на прословутия доклад, довел до края на управлението на Саддам Хюсеин, но и до гибелта на безброй невинни жертви.

Ставаме свидетели на две паралелно протичащи саги, свързани с отровни химически вещества. "Семейната сага" на Скрипалови от едва ли не частен случай стана повод за най-голямото дипломатическо напрежение между Запада и Русия от времето на Карибската криза. И кервани от дипломати поеха реципрочно към домовете си, прогонени от консулства и посолства.

Доказателства за руско участие в отравянето на семейството не бяха представени. Но ги имало. Нямало как да няма. Къде са - не е ясно. Междувременно случаят премина в някаква извратена фаза, която трудно може да се класифицира жанрово.

Котката на семейството беше евтаназирана с огнепръскачка, а външният министър Борис Джонсън и лидерът на опозицията Джереми Корбин се обвиниха взаимно в идиотизъм. Според Джонсън Корбин бил много мек относно вината на Русия, а според Корбин Джонсън вероятно преувеличава по въпроса с "доказаната вина" на Москва.

Как да не се сетим за д-р Кели и "напудрения доклад". Втората химическа сага очевидно е в Сирия. Башар Асад отново, както и преди няколко години, е обвинен за използване на химическо оръжие срещу собствения си народ. Доказателства отново не са представени. Но ги имало. Нямало как да няма. Къде са - не е ясно. На този етап ролята на доказателства играят няколко видеокадъра на просълзени деца. Според Запада - обгазени от бойците на Асад. Според Дамаск и Москва - холивудска постановка на "белите каски".

И всичко това служи за повод всяка сутрин да отваряме с тревога лаптопите - избухна ли Третата световна или не.

Накъде си тръгнало, оглупяло човечество...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербераси долни

    117 3 Отговор
    Комбинацията от сделки с оръжие и петрола на територията на Сирия блазни доста от корпорациите да подпалят нова война ,другите приказки че всичко е заради мира вече никой не им вярва, за пореден път се убеждаваме че всичко в този свят е заради пари и влияние.
  • 2 куку руку ку

    130 2 Отговор
    На разсъмване на 31 август 1939 г. отряд мъже в полски военни униформи и с полско оръжие завладяват немска радиостанция в Горна Силезия, намираща се в района на граничния немски град Глайвиц. В същото време по немското държавно радио е излъчен запис, на който се чуват изстрели и се чува "обръщение" на полски език: „Граждани на Полша! Дойде време за война между Полша и Германия. Обединявайте се и убивайте всички немци”.
    Инсценировката, с която започва Втората световна война

    Всъщност това е инсценирана провокация на немските тайни служби под кодовото наименование "Консерви", послужило като повод за нападението срещу Полша и нейната окупация. На практика това е началото на Втората световна война.

    Всички войни започват с инсценировки...
  • 3 Иван

    122 1 Отговор
    Браво на автора ,много точно написано !
  • 4 vesel taliban

    74 1 Отговор
    Добър опит, Милене! Много от нас са свикнали да свалят гащите без бой, но благодаря на Бог че има и хора, смели, които не се колебаят да заемат правилната страна. Все пак ако братска Русия беше решила да пази мира на Балканите сега щяхме да говорим на турски!!!

    Коментиран от #33

  • 5 танас

    108 1 Отговор
    браво на редактора, заради лъжите на лудия буш затриха Ирак, сега заради лудия тръмп, сламената шапка джонсън, застреляната патка мей, пишлигареца макарон и еврейте, отново света е пред конфликт, дано се намесят Китай, Индия и други страни, защото постоянните войнолюбци дрънкат пак оръжията, а и у нас разни тъпанари постоянно подклаждат огъня с приказките за политическа подкрепа въпреки че нямало 100 % доказателства, ама така да сме били солидарни...
  • 6 гост

    74 3 Отговор
    Когато нямаш повод си правиш такъв. Буш младши го споделя това и разглеждат подобен доклад няколко месеца преди 11 Септември. Всички знаете какво стана на тази дата, невиждано чудо: невидими самолети, летящи с непосилни скорости минават през стоманени сгради, които от своя страна извършват свободно падане след малък пожар, нарушаващи всички закони на физиката. Тогава избиха хиляди хора, още стотици са изчезнали, самолети няма, останки няма, доказателствата са претопени без следствие в Китай. Всички стигнали до някакви доказателства са загинали при нещастни случаи.
    И хоп, Буш започва война срещу тероризма, Афганистан, Алкайда и Бин Ладен, който в интервю си казва, че ще го натопят.
    Впрочем от 8те милиарда в швейцарските сметки на Садам били останали 2,4млрд. и никой не знаел защо и как са източени. Хм.
  • 7 смок

    38 1 Отговор
    Накъдето ни водят избраните!
  • 8 Ало

    7 85 Отговор
    Всички хора който коментират всеки ден че защитават Асад той не е виновен за 1 или 2 човешки живота а умряха милиони хора всеки който защитава подобен човек очаквам същото да направи когато дойде време за теглене на греховете и всеки който се пише всеки ден че подкрепя този човек искам да го подкрепи и в този страшен ден искайте да му бъдат опростени греховете заради смъртта на милиони хора и тези грехове да бъдат записани на вас за да бъдете ви е в АДА а не той тогава можете да докажете че истински искате да защитавате Асад а не всеки ден да ми пишете в коментарите колко много го подкрепяте помислете ние да бяхме на мястото на Сирия обърнете баницата и си преставете ние да умирахме като мишки а някой да подкрепя това в друга Държава ейй замислете се какви ги вършите има АД и е голям за такива като вас

    Коментиран от #9, #29, #35

  • 9 Гост

    70 7 Отговор

    До коментар #8 от "Ало":

    Дали Асад е виновен или не, не си нито ти, нито аз, нито Русия, нито САЩ нито друг, който може и трябва да дава оценки! Това право има единствено и само сирийският народ! А дали има Ад или не, ако имаш известие от някой постъпил там, сподели го с нас.

    Коментиран от #10

  • 10 Ало

    7 58 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    3 Месеца съм бил рамо до рамо с Сирийци и сме говорили много за войната и от Сирийци знам че Асад не го искат и е станал като диктатор той е лош човек а който мисли че като реди минуси или прочел от медия исфабрикувана истина грешите и се опитвате лъжата истина да я изкарате Смелостта ви не е красива тя ще ви погуби в АДА

    Коментиран от #11, #13, #22

  • 11 да го кажем направо

    48 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ало":

    Еми защо тогава преди година и половина сирийците пак си избраха Асад???--това че някой не го искал и ти е казал това-не отразява цялото мнение на сирийците...То и в САЩ много не искат Тръмп-ама той си вее перчема в Б.Дом...

    Коментиран от #16

  • 12 Прато

    18 1 Отговор
    Как къде? Към по-високи цени на петрола.
  • 13 ванката

    39 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ало":

    абе те и за живков казваха че е лош човек и цяла българия бе съгласна но какво се оказа накрая...???
  • 14 Юююбряяяяя

    34 1 Отговор
    Ум царува, ум робува... Ум патки пасе!

    Ако некой може да мисли самостоятелно, то нека си преведе със български смисъл думи от един филм за Индия и Британия който гледах и все още го има по торентите. За опита на все още наглата Британска империя да завладее и покори Индия! Филма се казва "Veer" и е много поучителен, за който има сиво вещество в кратунката и може да го разбере. Думите са на индийския принц Веер в писмо до баща му който го е изпратил да учи "науки" в Англия:
    - "И тези 100 хиляди британци управляват 300 милиона индийци! Знаете ли как? Татко те знаят как да ни разделят. Под предлог на глад, алчност, език! А ние знаем само как да образуваме различни касти. В името на религията, царството и царя! И знаете ли татко - зад политиката им се крие коварство. Те искат да ни изкушат с тяхната култура. За да разберем тяхното мислене и разберем тяхнато коварство. И то да стане наше.....!"
  • 15 волен сидеров

    32 3 Отговор
    браво
    в общи линии е това
    злото не е в русия,много здрави нерви има-без вина виновни
    запада и евреите се чудят как да си задържат господството над другите народи
  • 16 Ало

    4 31 Отговор

    До коментар #11 от "да го кажем направо":

    Ако беше човек нямаше да допуска да умират милиони невинни подава оставка и няма да има повече жертви на запад ако се обърне влак и умрат 100човека подават оставки без да им се искат а там се води война хора той не е съвестне превърнал сее в Сатаната за него няма ценност живота на бедния Сирийски Народ! а вие тръгнали да го защитавате нали ви казах като искате да го унивините когато дойде времето да го вкара БОГ в АДА искайте неговите грехове да бъдат сложени в вашата теглилка вие да горите вместо него аз не защитавам никой човек на тази Планета никой не познава другия дори и роднина да ти е .

    Коментиран от #18, #19, #31

  • 17 Прометей

    25 2 Отговор
    БРАВО, г-н Ганев, вие останахте ЕДИНСТВЕНИЯТ СВЕТЪЛ ЛЪЧ в този сайт....жалко, че не можете да ”заразите” и вашите колеги....
    АНТАГОНИЗМЪТ м/у Вас и тях е КРЕЩЯЩ....
    ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ....
  • 18 Я изкарай Гано

    32 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ало":

    За войната САЩ-Югославия какво мислиш? Наско Ментата, Тодор Колев, Брат Пит, Братя Диневи, Милена Милотинова, Гриша Ганчев, Моника Валериева или НДК са я предизвикали?!
    Във Вестник "Русия днес" е публикувана снимка с обгазеното момиченце при химическите атаки в Сирия, която се върти по всички телевизии. Момиченцето едно и също на трите снимки, бащите различни, различни местонахождения?! Сега ще "покрием" всичко с ракетни атаки, и върви доказвай химическо обгазяване...
  • 19 да го кажем направо

    24 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ало":

    Само за човечност не ми говори --и без НПО лозунги..Че сега такова видео ще ти дам-че да разбереш кой какъв е в този свят...Ето ти как Медлин Олбрайт оправдава избиването на 500 000 ( половин милион) иракски деца в името на американските интереси...Та не ми се прави на хуманен-а виж истината-като съдиш някой лош-съди всичките--а не само изборно..https://youtu.be/xlCd6NGhUOo
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смехурко

    4 10 Отговор
    До ГосТ дето се изходи "....трябва да дава оценки! Това право има единствено и само сирийският народ!..."
    Аве глупендер ти можеш ли да посочеш случай, когато диктатор е загубил избори ?
    Смях !
  • 22 5ко

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ало":

    Преди да дуднеш тъпни, вземи че се ограмоти малко.Нито правопис, нито ясна мисъл, пък не можеш и да се изразиш .

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 патладжан

    14 2 Отговор
    И какво излиза,че всички войни са подтикнати от САЩ ,Великобритания и Израел?
  • 25 Вито

    3 16 Отговор
    Колко е хубаво да влезеш в този форум и да се почувстваш по-млад с 40 години, когато бяхме убеждавани, че няма нищо по-хубаво от Съветския съюз, а сега ме убеждавате същото за Русия. Само не мога да разбера кога се свършиха на пазара и не мога да си купя - руските хладилници, фризери, печки, телевизори, автомобили, медицинска техника,компютри,текстил, лекарства, битова техника,климатици, ... нищо. Какво друго се продава освен оръжие, манипулации,лъжи ... с прекалено много продавачи...

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Вито":

    а вие защо биете негрите?
  • 28 FMC

    11 2 Отговор
    Много добре казано. С нетърпяние сутрин отварям новините да чуя кой кого - Тръмп Путин или обратното. Ама да вземат двамата да си спретнат една битка в категория "муха" за световната титла и да свършва. То вече толкова се изтъркаха тия химически атаки в момент, когато я Путин, я Асад печели, та почнах да се чудя, да не би пък Путин и Асад да искат войната да продължи...ами то така излиза според думите на Тръмп и Мей. Умния човек като го попиташ за логиката на постъпките, винаги ще ти я каже. Тия двамата и покрай тях двайсетина овчици явно нямат в техните езици думичка като "логика". За тях всъщност има една логика - либералното джендърство. Каквото и да ги попиташ, те все ще се завъртят около джендърите и либерализма. Това е. Друго няма. Дори чета статия, мисля в тоя сайт, как британците направили кибер атака на Ислямска държава и се възмущават, че кибер атаките на руснаците не била държавна, а някаква смесица. Егати. Сега разбирам, защо да убиеш 2 човека без да искаш е най-лошото възможно нещо на тая Земя, но да убиеш 2 милиона за да си отмъстиш, е правилна държавническа постъпка. Всъщност, те двамата рипнаха като умрели хлебарки, правещи се на умрели, за да се спасят.
  • 29 до Ало

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ало":

    Аз не виждам някой да защитава Асад или Путин. Виждам хора, които се опитват да си обяснят логиката на нещата, но същата тая логика ги води до изводи, много различни от натрапващото ни се всекидневно от либералните политици. Ти би ли ми обяснил, защо няколко дена преди бунтовниците да се изтеглят организирано, се върши тая атака и то от правителството? Айде дай ми логика. Разбирам, да няма споразумения, Асад да се опитва да спечели на всяка цена и някой от подчинените му да позлва подобни методи. Но защо Асад ще си вкарва автогол? И то не един път през годините. Къде е логиката? Къде е и логиката семейство Скрипал да си отива от тоя свят 8 години след като самият Скрипал е заменен за други шпиони? Къде е логиката Путин една седмица преди изборите да прави това, след като знае, че ще спечели с много гласове? А и ако повярваме на либералите, как Путин подправял изборите, защо пък му е тогава да трови Скрипал, след като може да си пусне и сам 70% бюлетини и никой няма копче да му каже? Давай логиката, чакам! Не да кълнеш, щото нали знаеш, всичко се връща!
  • 30 Ало

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "5ко":

    Не защитавам никой както вие защитавате Асад затова пак казвам като искате взимате му греховете отивате да горите в АДА и за него като искате толкова да защитавате
  • 31 Голям прос

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ало":

    Ще стане като Саддам. Ще убият Асад, после ще скапят Сирия и ще обират петрола. А тези които ще търсят химическите оръжия, ще кажат: - нещо липсва, къде сбъркахме. Гледай филма за химическите оръжия на Ирак, как ЦРУ си правеше каквото си иска и в крайна сметка войниците нищо не намериха. Търси причината за бедите на Сирия в САЩ и някъде около Израел.
  • 32 жалко много жалко

    5 1 Отговор
    Абе аркадашлар ! Никой ли от вас не е гледал филма "Да разлаем кучетата" с Робърт де Ниро,който бидейки президентски съветник и гледайки ниския му рейтинг/точно пред изборите/,взе та нае един холивудски режисьор/Дъстин / и му поръча да създаде такава "реалност"- с бомбардиривки,отровени деца,млади жени и животни,която излъчена в "праймтайма" да вкара във война САЩ и....Албания. Реътинга на президента хвръкна до небесата. Такива ми ти работи.

    Коментиран от #34

  • 33 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "vesel taliban":

    500 години не стигнаха да ни принудят да проговорим само турски и без някой да ни пази.
  • 34 куку руку ку

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "жалко много жалко":

    И 2 години след филма били клинтъновия приложи сюжета в действителност и срина Югославия.
  • 35 да моля

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ало":

    Верно, има ад и той е в кратуната ти.Като го изхвърлиш от там ще ти се изяснят много неща: кой? какво? и защо?
  • 36 наблюдател

    5 1 Отговор
    Има една шайка бандити, които се смятат за господарите на света. Та те си мислят, че могат да почнат глобален конфликт и да излязат от него живи и здрави благодарение на дълбоките си противоатомни убежища. И да се провъзгласят за "богове", а останалите малцина живи, да живеят в първобитно-общинния строй.
  • 37 Plovdiv

    5 0 Отговор
    Ако избухне въпросната Трета световна война, няма да имаме време да мигнем, камо ли да отваряме лаптопите.
  • 38 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Така е, но какво от това че Тони Блеър се извини, сега пък бил сигурен че Асад си виновен и че Англия не трябва да чака доказателства. Така и направиха .На тях вярват само кретени-пълни кретени.
  • 39 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Така е, но какво от това че Тони Блеър се извини, сега пък бил сигурен че Асад си виновен и че Англия не трябва да чака доказателства. Така и направиха .На тях вярват само кретени-пълни кретени.
  • 40 пак ли

    2 0 Отговор
    Направи ми впечатление, преди цялата сага за хим.атака в Сирия, по една българска телевизия няколко дена рекламираха док.филм за някакви "бели каски" голям театър, накрая излезе истина за тези платени постановки с тяхното участие и натиска на Англия и за мними жертви -деца, питам аз само деца ли бяха, нямаше ли жени старци,самите пишман белите идиоти ..Трагикомедия.