13 Април, 2018 16:00 4 450 26

Петър Волгин: Господарите на „фалшивите новини”

  • фалшиви новини-
  • запад-
  • русия-
  • скрипал

Либералният евроатлантически свят е убеден, че „фейк нюз” пускат само и единствено руснаците. Всички останали са чисти като сълзи на девойки на стаж в Европарламента

Петър Волгин: Господарите на „фалшивите новини” - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно от най-досадно-устойчивите клишета в последно време без съмнение е „фейк нюз”. Всички говорят за „фалшивите новини” с такъв апломб сякаш едва сега въпросното явление се е явило на белия свят. Истината е, че зад този претециозен термин се крие нещо, което съществува откакто съществува и самото човечество.

Само дето през всичкото време досега се е наричало доста по-простичко – лъжа. Лъжи и манипулации при отразяването на текущите събития е имало винаги. И винаги ще има. По-различното в настоящия термин е единствено неговата претенциозност. А има и още една разлика – за борба с т.нар. „фалшиви новини” се печелят грантове, а за разобличаването на лъжите – не. И освен това либералният евроатлантически свят е убеден, че „фейк нюз” пускат само и единствено руснаците. Всички останали са чисти като сълзи на девойки на стаж в Европарламента. А докато тече тази мозъчна промивка, именно „високоморалният” Запад ни демонстрира класически начин за правене на „фалшиви новини”.

Първо беше Солсбъри. Отровен двоен агент и дъщеря му. Използвано е смъртоносното вещество „Новичок”. Шок и ужас! Вината моментално беше хвърлена върху Русия. Без да бъдат представени никакви доказателства, разбира се. Когато трябва да бъде набедена руската държава, никакви доказателства не са нужни. Новината е, че виновен е Путин. Точка. Край. През последните дни обаче станаха събития, които силно наподобяват Христовото възкресение. Сигурно неслучайно по Великден – и католическия, и православния – се случиха въпросните чудеса. Юлия и Сергей Скрипал, дето уж бяха отровени със смъртоносния „Новичок”, взеха, че възкръснаха. Юлия вече я изписаха от болницата, сигурно и татко ѝ скоро ще я последва.

И какво стана с новините, че двамата били на смъртно легло, че газът бил мегасмъртоносен? Класически фейк нюз, както вече казахме. Успоредно с новините за възкресението Скрипалово, се разбра, че домът им все пак ще бъде унищожен, както и ресторантът, в който са хапвали. Виж, на това вече можем да повярваме. Естествено, че ще ги унищожат. Просто защото не бива да остават никакви следи от поредната антируска операция. И макар че тя още не е приключила съвсем, беше пуснато нейното продължение. Става дума за т.нар. „използване на химическо оръжие” в сирийския град Дума.

Отново, както и в случай със Солсбъри, няма никакви доказателства, които да показват кой е извършителят и дали изобщо е имало химическо нападение. И отново, както и в случая със Солсбъри, веднага са обвинени официален Дамаск и, разбира се, Русия. И никой от обвинителите не се вълнува, че обвиненията им не издържат и на най-елементарата логика. Точно в момента, в който силите на Башар Асад безапелационно печелят гражданската война, да използват химическо оръжие!? Няма нормален човек, който да повярва на подобна постановка. За сметка на това ненормални, които разпространяват въпросната „фалшива новина”, има доста. На тях просто им трябва повод, за да ударят Русия. И ако няма такъв, си го измислят.

Колко му е да инсценираш една химическа атака? За специалистите по „фейк нюз” това е елементарна задача. Аз пък се сетих за една друга инсценировка, извършена на 31 август 1939 г. Тогава хора, облечени в полски военни униформи, атакуват немска радиостанция в Горна Силезия. Това служи за повод по нацистка Германия да атакува Полша и така, на практика, да започне Втората световна война. Разбира се, облечените в полски военни униформи хора не са никакви полски войници, а криминални затворници от концлагера „Заксенхаузен”, които участват в специалната операция „Консерви” на хитлеристките тайни служби. Но това няма никакво значение. Хитлеровата „фалшива новина” за „полското” нападение е свършила работа. На днешните любители на подобни инсценировки все пак не е зле да бъде припомнено и как е завършил живота си Адолф Хитлер. В случай че увлечените в изготвянето на „фалшиви новини” са забравили за тази историческа подробност.

Петър Волгин, списание „Аспекто“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    43 78 Отговор
    Защо давате поле за изява на този елемент ?

    Коментиран от #5

  • 2 патриотъ

    83 26 Отговор
    Абсолютно подробно и вярно,уважение за честно изразеното мнение!И най-важното в статията:Не забравяйте как започна ВСВ и как свърши Хитлер!!!

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    15 23 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    Най-вече за рубли, малко за долари, а преди избори е сезона на левовете.
  • 6 Рубладжийче

    37 68 Отговор
    Волгин е една от най-гнусните руски подлоги.
  • 7 соросоидни кърлежи

    69 14 Отговор
    Доказателства са като "Новичок " за идиоти, подобно на смърт..за това ще разрушат къща и заведение , а заедно с тях ще сринат и Сирия, а преди бяха ИРАК, ЛИБИЯ и пак имаше измислено хим.оръжие, за което по- късно премиер на Англия се извини , но влака отиде, както и милиони хора убити или станали имигранти...

    Коментиран от #10

  • 8 Ъхъм

    21 47 Отговор
    То и Путлер ще завърши така.
  • 9 агентът

    30 39 Отговор
    Руски ибрик!
  • 10 някой

    35 8 Отговор

    До коментар #7 от "соросоидни кърлежи":

    Пропуснахте Югославия...
  • 11 Българофил

    30 27 Отговор
    Волгин тактично мълчи за пакта Рибентроп- Молотов. Това е пакт Хитлер- Сталин и в резултат на него почва ВСВ. Кой пороби Полша? Хитлер и Сталин. Това не е фалшива новина, а е истина. Волгин отново взема страна като водещ и справедлив журналист.Що не сподели откъде Хитлер има куража да тормози света до 22 юни 1941. Не се измори това момче да лобира..
  • 12 гост

    26 16 Отговор
    ... Да не се "прави" толкова много Волгин, по-възрастните му помним възхвалата в репортажите на ония режим... по онова време....
  • 13 Знаещ

    18 13 Отговор

    До коментар #2 от "патриотъ":

    Номер 11 Ви припомня как започна Втората световна война- двамата диктатори от Берлин и Кремъл завоюват чужди територии.
  • 14 ПЕЕВ

    20 29 Отговор
    КОЙ ГО ДЪРЖИ ТОЯ КОМУНИСТ.
  • 15 Нарком

    21 25 Отговор
    Волгин като пише е хубаво да си слага и ушанката , ще настине с това голо теме
  • 16 Xaxa

    38 8 Отговор
    Света се ръководи от политически корпорации и аналитични центрове, които при кризи, конфликти, катаклизми, пандемии, престъпност и войни печелят. Ако човечеството живее в мир и благоденствие, тогава няма да има нужда от тия политически корпорации и аналитични центрове. Сега те печелят ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ от държавни бюджети, фондации и фирми, за да решават уж проблемите. Колкото повече проблеми , толкова повече пари!!! Политиката в момента е най-доходоносния бизнес!!! Разиграва се един жесток цирк от едни хорър клоуни, които не могат да си намерят свястна работа, защото ги бива само в интригите и разрухата. Докато не се създаде световен съюз на държавите и не се смени демократичния капитализъм с истински справедлива система, дотогава тая пасмина ще владее света и ще прави всички хора на идиоти. Ние сме в 21 ВЕК, със супер технологии, но масово сме болни, гладни, затънали в дългове и скандали. Живеем в мръсен, опасен и бездушен свят. Всичкото това зло се случва, за да може 10 000 политически "мозъци" да печелят на гърба на 5 милиарда жители - хамали, готвачи, учители, лекари, инженери, земеделци, учени, полицаи, разузнавачи, общественици. Нима ние сме техни слуги и агнета за заколение??? Подготвят ни войни пред очите и ни вкарват в жестоки сценарии, а ние всички гледаме като дебили и се чудим кой от нас първи ще е атакуван. Точно стадо овце сме всичките пред една шепа дърти, физически недъгави и хомосексуални политически джендъра. Признавам ги , че са много доб

    Коментиран от #17

  • 17 Знаещ

    10 7 Отговор

    До коментар #16 от "Xaxa":

    Като цяло сте прав, но ми понамирисва на утопичен социализъм. Изброил сте редица престижни професии. На запад хората с такива професии живеят прекрасно. Затова Ви се чудя на публикацията( коментара)?!

    Коментиран от #19

  • 18 Справедлив

    14 9 Отговор
    Ленин, Сталин,Волгин...Ех др.Волгин, жалко, че не си г-н Темзин!
  • 19 Xaxa

    24 6 Отговор

    До коментар #17 от "Знаещ":

    На Запад живеят добре, но на наш гръб! Те пак могат да живеят добре, дори още по-добре, но без да пречат на другите да живеят и те добре. При правилно управление на суровините, ще има за всички. В космоса също има суровини и от Лихтейнштейн се готвят за тяхния добив. Няма причина никой на Земята да живее зле, освен по собствено желание. За жалост има хора , който печелят от конфликти и разруха, както гробарите искат да има повече трупове, защото бизнеса им е свързан с погребването на хора. Затова трябва такива видове бизнеси да се унищожат, иначе няма оправия. Във вода газим, но жадни ходим - това се случва сега

    Коментиран от #20

  • 20 Знаещ

    14 10 Отговор

    До коментар #19 от "Xaxa":

    Чувал ли сте драги, за рентабилна и нерентабилна икономика? Например през епохата на социализма България фалира 3 пъти. Фалитът през 1996г. е четвъртият! Просто в някои държави желанието е по- голямо от възможностите! Не е реално винаги да търсим врагове отвън! Винаги конспирации! Не е ли странно?!

    Коментиран от #21

  • 21 Axaa

    14 11 Отговор

    До коментар #20 от "Знаещ":

    През комунизма не знам как сме фалирали, но през комунизма се построи държавата и дамършиха с 10 милиарда дълг. Освен това армията беше огромна, а здравето без пари. Сега нито се строи, нито армия има, нито здравето е безплатно, а сме с 30 милиарда дълг. Това говори достатъчно за сегашната система

    Коментиран от #23, #25

  • 22 бай. ГАНЯ селендура

    7 7 Отговор
    Комунизмът фалира, а капитализмът триумфира, факт или измислица???
  • 23 Знаещ

    10 5 Отговор

    До коментар #21 от "Axaa":

    През 1990 Андрей Луканов обяви, че НРБ не може да обслужва външния си дълг! Това е фалит! Ако не беше така, Т.Живков никога нямаше да бъде свален.За повече подробности, напишете в Гугъл:"Как Петър Младенов оцени управлението на Живков и състоянието на държавата?"Оценката е , България е в състояние на "катастрофа"! През 1989!
  • 24 Волгин дава гъз за копейки

    11 8 Отговор
    Тъй като волгин е доказана антибългарска, кремълска проститутка, общуването с него е свръх опасно за вашето здраве. Диагнозата му е "Венерическа москвоидална шизофрения".
  • 25 гост

    9 7 Отговор

    До коментар #21 от "Axaa":

    Каква държава си построил през комунизма , бе слепок ??!! Я погледни хората в Европа какви държави построиха през СЪЩОТО време и то от десет пъти по-разрушени и обеднели през войната !!! Германия , Франция , Италия , даже ако щеш смотаната Гърция къде беше и къде е сега !! Ама нямаха "мъдри" комунисти да ги управляват и Москва да ги "съветва" !!!
  • 26 Зрител

    1 1 Отговор
    За тези, които критикуват Волгин.
    Кое не е вярно? Че няколко часа! след предполагаемото отравяне на Скрипал, англичаните бяха посочили Русия за извършител? За време, когато дори не могат да се анализират пробите. А защо изгориха котката? Намериха я жива! Кой унищожава веществени доказателства?! И въз основа на highly likely "доказателства" плюха за пореден път на международното право? Или че на основата на подобни "доказателства" унищожиха няколко държави? Гледахте ли по Новините "спасителите" как миеха "пострадалите" с голи ръце? Нали има бойно отровно вещество?! Пълен цирк за необразовани дебили, в каквито все повече хора се превръщат. Защото необразованият човек лесно се манипулира. За съжаление това, май, е нашето бъдеще...