17 Април, 2018 14:01 1 874 6

Телевизионно лешоядстване

  • катастрофа-
  • автобус
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ще се опитам да говоря с хора, които са преживели този ужас. Знам, че е тежък момент, на живо сме, на живо сме по Нова телевизия, само кажете ...". "Ето и ранените, които се изкарват буквално изпод самия автобус". Това бяха репликите-убийци на репортерите на Нова телевизия и bTV, с които започваха репортажите им за трагедията на АМ "Тракия", пише в коментар за "Актуално" ИВАЙЛО АЧЕВ

Скоро не ме е било толкова срам от нещо толкова, колкото от гледките на телевизионното отразяване на случилото се край Вакарел. И сбърках. Горното не са реплики-убийци. Така звучат репликите на обезумели хора. На хора, които в името на корпоративни успехи са забравили какво е да си човек.

И ако си мислите, че те са единствени, уникални, че това не е медийна политика, дълбоко се лъжете. Едва ли мислите така. Но пък техни колеги, при това журналисти с етикета "топ", защитават този подход. И си вярват - че трябва минути след голяма трагедия да се нахвърлиш с въпроси върху пострадали и очевидци, защото "обществото трябва да знае".

Съжалявам. Това не е журналистика. Това е лешоядстване. Трагедии стават по-често, отколкото би искал всеки от нас, но си има начини да бъдат отразявани, без от това да страдат пряко жертвите и потърпевшите. Начини като този да не търчиш с микрофон в спринт марка "как се чувствате". Начини като този да не фокусираш камерата върху разлялата се по асфалта кръв. Начини като този да не слагаш снимки със завити с бял чаршаф трупове. Начини като този да не се правиш на най-великата медия, след като е обявен брифинг и хора работят, за да помагат на пострадалите и да събират доказателства, за да разберат какво се е случило. И най-вече – да си наясно коя граница никога не бива да бъде преминавана!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    37 1 Отговор
    Журналистите са една от най-лошите прослойки в България и по света!!!
  • 2 Иван

    35 0 Отговор
    Много точна статия.
    Тия хора явно не се усещат (журналистите имам впредвид ).
    Голяма ТЪПОТИЯ е да показваш хора в такова състояние.
    Това не е НОВИНА. Това е отврат.
    И хич да не се оправдават, че това им е работата.
    И цяла седмица по всички телевизии, да се канят пострадали, експерти и само за това да се говори.
    ТЪПО е дами и господа журналисти. Много ТЪПО.

    Коментиран от #4

  • 3 Западните Балкани

    5 1 Отговор
    Но не се питат виновните за тези нещастия. За лошото състояние на инфраструктурата, за лошото строителство на магистрали, които за две години се превръщат в убийци. Хитрино да не мислите, че машинистите са виновни? Не, виновно е правителството, което не си е свъшило работата, за да се обезопасят такива места. Падналата лампа на Витиня? Там кой е виновен? Хората, които карат през тунела? Защо тези ТОП не отидат да питат Западните Балкани кой е виновен? Той и без това е повече там, отколкото тук. Сигурно търси среща с Цветан Василен, че му се губи един милиард, за да купи ЧЕЗ
  • 4 тъпо но доходно

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    важно е пари да има
  • 5 Медиииии

    6 0 Отговор
    Всички медии са за чук, защото преинечават новините и само дезинформират народа.
  • 6 хакера

    2 0 Отговор
    ВСИЧКИ МЕДИЙ С ПАРТИЙОПОКЛОННИЦИ КОЯТО Е НА ВЛАСТ ТЯ ДИКТУВА ПРАВИЛАТА ТАМ Е ПАРАТА ТАКА Е ВИНАГИ И ЩЕ БЪДЕ!!!!