Last news in Fakti

18 Април, 2018 13:00 1 608 25

Макрон – новият водач на Европа

  • еманюел макрон-
  • ес-
  • ек-
  • франция-
  • германия

Приетата този понеделник декларация на европейските външни министри звучи повече от познато

Макрон – новият водач на Европа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Френският президент е един от малкото политици в Европа, който притежава и военната мощ и решителността, за да бъде глобален играч. И постепенно Макрон измества центъра на тежестта от Берлин към Париж, пише Макс Хофман.

Еманюел Макрон твърди, че именно той е убедил американския президент Тръмп да предприеме въздушните удари в Сирия в отговор на химическата атака в град Дума. Това беше второто голямо интервю на френския президент в една паметна седмица. Очевидно Макрон не е искал да прилича на своя предшественик Оланд, който през 2013 година беше подготвил всичко, за да вкара Франция във войната заедно с американците. Още тогава режимът на Асад извършваше атаки с бойни отровни вещества. Но предшественикът на Тръмп - Барак Обама - се отказа в последния момент да действа и французинът се почувства предаден.

Сега Еманюел Макрон успя да избегне тази конфузия. Нито пък повтори грешката на Обама да наблюдава бездейно как някой нарушава червената линия. Спорно е дали това е пътят за подобряване на положението в Сирия. Ясно е обаче едно: френският президент се показва като силен държавник. Като човек, който изпълнява това, което е казал. Макрон обаче трябва да е разбрал и това, че много бързо европейският водач може да се окаже напълно сам - особено пък когато нещата опират до война или мир.

Макрон се опитва да прави нещо

Приетата този понеделник декларация на европейските външни министри звучи повече от познато: там се говори например за допускане в Сирия на хуманитарни мисии, за примирие и за нуждата от политическо решение. Липсва само искането за въвеждане на забранена за полети зона.

Всички тези неща, които европейците сега изтупват от прахта, се обсъждат от години. Да, предложенията са конструктивни, но те едва ли ще променят нещо за хората в Сирия. Западът се провали и Макрон знае това. Той обаче иска да създаде впечатлението, че в Европа има поне един политик, който се опитва най-сетне да стори нещо. И за таза цел използва всички възможности.

По всички канали

Освен двете си обширни интервюта отпреди няколко дни, днес той държа реч в Европарламента за бъдещето на ЕС. В четвъртък се среща с германската канцлерка в Берлин, която Макрон очевидно не иска да оставя извън играта. Това обаче няма да е толкова лесно: в момента френският президент присъства навсякъде толкова масирано, че ще трябва доста да се потруди, за да остави впечатлението за тясно сътрудничество с Германия. Така беше и докато той търпеливо чакаше съставянето на новото правителство в Берлин. Когато обаче става дума за военни въпроси, Германия почти автоматично е извън играта.

Това, между другото, се отнася до почти всички големи страни - членки на ЕС. Когато нещата опират до използването на военна сила или до отбрана, всяка държава трябва да разчита сама на себе си - въпреки всички планове за обща европейска външна политика и политика на сигурността.

Това се вижда и от общата декларация на европейските външни министри: всички дадоха сдържана подкрепа за въздушните удари. И нищо не се е променило: по военните въпроси черната работа по правило вършат само Франция и Великобритания. Всички други европейски страни нямат нито волята, нито техническите възможности да извършват въздушни удари като тези от миналата събота в Сирия. Мнозина намират това за добре. Но това не е достатъчно, за да бъдат вземани насериозно на международната сцена.

Центърът на тежестта се измества към Париж

Освен плам, харизма и широки компетенции, френският президент е един от малкото политици в Европа, който притежава и военната мощ, за да бъде признат в глобален мащаб. Това, което прави Германия в сферата на икономиката, е изключително важно. Но в сирийския конфликт страната всъщност не играе никаква роля. Това разпределение на ролите може да работи в ЕС, но във властовата мощ, концентрирана у Берлин и Париж, Макрон постепенно измества центъра на тежестта към себе си. И той показва, че се отнася много сериозно към думите си. Изстрелването на ракети е много различно от търсенето на формула за един общ европейски финансов министър. По този начин Макрон се разделя окончателно със своята младежка непринуденост, която също му помогна за изборната победа миналата година.

ЕС и светът виждат един нов френски президент. Той е по-трезв, по-сериозен и по-решителен. Те виждат Макрон като авторитет и главнокомандващ. По този начин той се превръща в модел и за много от европейските му колеги. Може би не по всички въпроси, но със сигурност по много. И най-вече по външнополитическите. Тази позиция обаче не му носи само предимства. Водач всъщност е онзи, когото другите с радост следват. Макрон обаче е и лидерът, зад когото много други обичат да се крият.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    39 4 Отговор
    Този баболюбец? Водач на Европа( към дълбините на Геената) е Ротшилд. Този му е само слуга.
  • 2 гост

    45 3 Отговор
    Пълен смешник , и повече няма какво да коментираме.
  • 3 БГбг

    31 2 Отговор
    Ай стига бе тоя ли е водача на европата ?
  • 4 Тръмп

    4 41 Отговор
    Франция има Велик президент в лицето на Макрон!!А и като интелект е на най-високо ниво,а това ще се отрази положително на Европа.Браво на Франция,браво на Макрон!

    Коментиран от #19

  • 5 ЗайоБайо

    27 1 Отговор
    Това, което тоя иска е Съединени европейски щати, по-конкретно обща хазна, от която да се краде повече и по-лесно. Малоумен психар.
  • 6 ......

    25 1 Отговор
    Бабето води, не тоя геронтофил...

    Коментиран от #11

  • 7 А на бас

    20 1 Отговор
    Този е като нашия шушляк..претенции без покритие ! Кукла на конци и за това му се оплитат конците ! Ха на бас , че ще има бунтове във Франция! Арабите пак ще палят и беснеят. Най смешното е, че гледам се разхождат военни от легиона из Париж(охранят) а поне 60% са бивши служители от войските на дядя вася. Та е смешно де да няма "Париж е наш"
  • 8 Дам

    23 1 Отговор
    Пази Боже с такива "водачи"
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Борис

    24 1 Отговор
    Ако ставаше за нещо тоя шушляк, нямаше да живее с 80 годишна бабичка!
  • 11 Румяна Костова

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "......":

    Готвят ни задкулисните играчи Франция да измести Германия като водеща държава в Европа.За това е тази реклама.Но смисъл не виждам,освен отмъщение на Меркел за Северин поток 2.Макрон е убедил Тръмп да нападне Сирия? Отначало шантавия перчем не е искал,после послушал Макрон и генералите му едва са го удържали да не бомбардира руските ПВО.И ролята на Франция е малка мъглива.Мотаеше се там явно само за морална подкрепа, защото не чух французите да са стреляли в Сирия.
  • 12 Светлини

    15 0 Отговор
    Френският Плевнелиев в действие :)
  • 13 Владо Вр

    16 0 Отговор
    Благодаря ви "Факти"! Разсмяхте ме с тази статия! След като Макрон е водач на Европа, значи Бойко е втори Айнщайн! Дерзайте все така!
  • 14 Диди

    3 5 Отговор
    Макрон иска ЕС да има един финансов министър.Това няма да стане,германците са против тази му идея,за това са прави.Франция може да играе ролята водач на ЕС.Естественно със съгласието на партнъорите.
  • 15 Зарин

    11 1 Отговор
    Ей, тези са по-добри от Работническо дело.
    Ами утре-други ден ако се окаже, че е нямало химическа атака в ДУма, кво ще го правим новия "водач" на Европата ни? Ще го гоним с камъни, че наруши всички закони на ООН?

    Публикувано във факти.бг: Той е по-трезв, по-сериозен и по-решителен. Те виждат Макрон като авторитет и главнокомандващ.
    Припаднах от смях
  • 16 1234

    0 13 Отговор
    единствената Държава на континента са казва Англия.Всички други са жалка работа
  • 17 да бе да

    10 0 Отговор
    кой друг политик ще се навие да харчи публични пари за да бомбандира чужда държава която е на хиляди км от европа и не ни заплашва ?? тоя е един комплексар и е тъпо да смята , че европейците ще го приемат за водач когато той поляга на америка и англия които работят СРЕЩУ ЕС
  • 18 Диди

    11 0 Отговор
    Този импотентен евнух едно дете не може да направи лидер ми бил.

    Коментиран от #20

  • 19 Гост номер 1...

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    ...този ЯЛОВЕЦ едно обикновено семейство не мое да"спастри",тръгнал хората да "оправя" - бабоебец гладкомозачен - пълен ПРОСТАК !!!!
  • 20 Диди

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "Диди":

    Ей менте,ако те хвана,ще ти оттръгна ....

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Макрон е смешника

    2 0 Отговор
    на гейска, джендърскаи мюсюлманска западна европа.
  • 25 гост

    1 0 Отговор
    Ако това е водача на Европа майка ни жалка.Много ми прилича на нашият бивш президент с объркан пол.От тиквата по добър водач с помощник рапона няма да намерят.