Last news in Fakti

18 Април, 2018 19:00 2 437 15

Словото на Президента

  • румен радев-
  • слово-
  • президент

Никаква национална икономика не може да дръпне, ако не се почувстваме като общност с общи мечти и цели

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-силното правомощие на българския президент е Словото. Авторитетът на президентската институция и харизмата на самия президент са почвата, на които това Слово може да посее невероятни семена.
Това коментира Юрий Борисов за сайта "24 май".

От цялото дяволско кълбо от тежки проблеми на нашата нация един духовен е основен. Ние престанахме да се слушаме, когато говорим. Ние се самозатворихме в групи от себеподобни и често квалифицираме другите като невменяеми. Топлотата и разбирането изчезнаха. На тяхно място се появиха омразата и търсене на виновни навсякъде. И за всичко.

Изчезнаха и болката, и грижата, и притеснението в говоренето на политиците, които по определение трябва да лекуват обществените рани и да ни водят в ясна и смислена посока.

Никаква национална икономика не може да дръпне, ако не се почувстваме като общност с общи мечти и цели. Никаква политика не може да бъде адекватна на потребностите ни, ако сме изгубили като народ взискателност и воля за контрол.

Нужно ни е лекарство. И искреното, загриженото слово на президента може да бъде такова лекарство. То ще ни каже, че в политическия бастион не всичко е изгубено. То може да провокира мисленето, обсъждането и действието, които са арестувани от пронизващото усещане, че само парите имат значение, само цинизмът и егоизмът имат силата да се налагат, само нахалството има устойчива почва.

Това, от което имаме нужда, въпиюща нужда, е вяра в собствените ни сили. Вяра, че можем да се борим за своето по-добро бъдеще. Че можем да сме творци на собствената си съдба.

Да, казват, с два милиона пенсионери, един милион неграмотни и ежедневно бягащи (да, бягащи!) от България здрави и силни млади хора не можем да имаме никакво бъдеще.

Може да е така, но може и да не е така. Поне сме длъжни да опитаме. За да не се срамуваме от децата си, а някои от нас вече и от внуците си, при мисълта, че сме ги предали с безверие и бездействие.

За вчерашната лекция на президента Радев в УНСС срещнах и такива коментари: „Нищо особено! Какво толкова! Локуми…“

Вярно е, обезценихме словото… За три десетилетия успяхме да го ожълтим и омърляме. Да го разтворим в неискреност, интереси и бездушие. Вече трудно впечатлява…

Друг път обаче няма. Словото е в началото на всеки човешки път. И тук президентът може да бъде силен – стимулиращ, вдъхновяващ, сплотяващ, търсещ бъдещето. Ако може.

Дано да може.

Словото на президента от УНСС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    9 6 Отговор
    Още чакаме обещаните 300 минимална пенсия.

    Коментиран от #4

  • 2 Иванов

    15 6 Отговор
    Господин Президент, аз ги говоря подобни от години, но полза никаква. Нищо повече не мога да направя, защото нито имам оръжие, нито някой ще ме допусне до заседание на МС. ВИЕ ОБАЧЕ РАЗПОЛАГАТЕ И С ДВЕТЕ!
  • 3 патриотъ

    16 9 Отговор
    Президента е личност и заслужава уважение!Ние нямаме друга алтернатива,освен да се сплотим около него ,за да се измъкнем от ямата,в която сме затънали,защото той е може би последния ни шанс към по добро бъдеще!Но на БСП нямам никакво доверие и не съм им симпатизант.Според мен единствения път за нас е президентско управление на страната и за това трябва да се борим.Парламентарното управление ни разката фамилийките и трябва да се премахне по-най бързия начин.Ето пак наближават избори и всички партии и партийки точат пак зъби как да ни обират и как да ни будалкат,както до сега.Трябва най-сетне да поумнеем и да тръгнем по нормалния път на развитие и да се обединим като народ,като отхвърлим всички противоречия помежду ни!Трябва ни президентско управление и максимум 2 партии!

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Ти ли ги чакаш ?
    От президента ? Обещавал ли е , тоест казвал ли е , че ще направи минималната пенсия 300лв , едва ли.
  • 5 Българофил

    9 4 Отговор
    Първо истината за комунизма! Защо след него правим преход? Преход към какво? Покаяние, прошка... И напред!
  • 6 Пеньо

    6 3 Отговор
    Поредната чорба от популизъм подправена с клишета. Сякаш Нинова я написала след три кутии цигари. И накрая никаква визия за бъдещето, никаква идея за решаване на проблемите и изход от блатото, в което превърнаха родината ни всички политици, включително и президента!

    Коментиран от #9

  • 7 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "патриотъ":

    Пълен делириум!
  • 8 Бъг

    4 3 Отговор
    Както винаги , прочети каквото му бяха съчинили , но като цяло едно нищо , общи приказки. Тъмно светло тралала , нищо конкретно , сега да го видим , министрите от кабинета отиват при него с всички обществени поръчки по ресори , да го видим руменчо след като знае за много далавери дали ще сподели нещо и с нас , така да ни осветли както се казва, , или ще излезе че е пълен въздухар
  • 9 Българофил

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пеньо":

    Абсолютно сте прав.Затова предложих първо анализ на близкото минало, защото без него няма никога да има единство по важните въпроси.Анализ, но критичен. От икономическа гледна точка. Защо фалираме през 1990? В този ред на мисли...
  • 10 Цар Вул

    2 4 Отговор
    Към така наречелия се "Българофил":Уважавам КОМУНИСТИТЕ,защото бяха идеалисти и измираха за тази идея!!!!Всички останали са партийни членове!!!!!Хващаш един маймун в Африка и го правиш партиен член,но комунист не можеш го направи НИКОГА!!!!А сега имам питане:Ивайло Московски чий син е?На Ангел Московски-началник отдел Кадри на Окръжния комите на БКП Плевен!!!!!Лиляна Павлова чия внучка е:На член на ЦК на БКП!!!!!Цецка Цачева коя снаха е и била ли е член на БКП Плевен и била ли е подсъдима за престъпления по служба като юристконсулт на община Плевен!!Айде одете се щракайте с Истанбулските манафи за оправяна на походката и мисленето!!!!!!!!
    После ми се обадете,за да ви аргасам и аз с мекия/като за ученички/!!!
    А Румен Радев е умен мъж и мъж за "две жени и една акушерка"!Но човека си НЯМА ПРАВОМОЩИЯ!Ако имаше правомощия като на тръмп-глъмп досега да сме изплували и да виждаме спасителния бряг!!!!Затова го слушайте внимателно и не плещете тъпотиите си!!Нещастници нещастни!!!!!

    Коментиран от #11, #13, #14

  • 11 Българофил

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Цар Вул":

    Ето Вие почнахте анализа за близкото минало. Той е доста по-сложен.Този анализ трябва да е държавна политика.А не заяждане и емоции. Много закъсняхме с това, но без него няма как да има прогрес.Да се формулира кое е добро, кое е зло! Частната собственост добро ли е или зло? Свободата добро ли е или зло? Пазарната икономика добро ли е или зло? За какво са се борили комунистите- за добро или зло? Защото младежите си нямат представа за какво старите се джавкат! Защо стар човек , качен на западен автомобил все още страда по соца?! Параноята в обществото се лекува с разбиране на миналото. Иначе параноята ще е вечна!

    Коментиран от #12

  • 12 Справедлив

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българофил":

    Точно Президентът трябва да направи този анализ и да даде предложение за нещо в морален и стратегически план.А ние тогава ще решим накъде!
  • 13 Андрешко

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Цар Вул":

    Защо ми говориш кой на кого баща , майка ,баба дядо , какво значение има , когато той като един осъзнат и самостоятелен човек реши да тръгне по друг път нали се сещаш. Аз ги гледам по акъла ,не ме интересува родословието му , тези сегашните другари със закърнелите мозъци , те са опасни че много крадат и лъжат интриганти недоклатени.
  • 14 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Цар Вул":

    Браво!
  • 15 Калин

    0 0 Отговор
    Президента ли? Едно недоносче!-Личният президент на Корнелия Нинова