20 Април, 2018 10:00 2 661 15

Как Русия иска да върне хората си от чужбина

  • русия-
  • руснаци-
  • чужбина
Как Русия иска да върне хората си от чужбина - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Върнете се обратно в Русия!": с това послание "Россотрудничество" - службата, която отговаря за руските граждани в чужбина, се обръща към десетките хиляди руснаци, живеещи на запад. А призивът да продължат образованието си в Русия е насочен главно към руските студенти във Великобритания, САЩ и други "недружелюбни страни".

"Опасност от тормоз"

Инициативата очевидно е следствие от драматичното влошаване на отношенията между Русия и Запада, особено след случая "Скрипал". Руските студенти са добре дошли у дома, тръбят сега от Москва, а "Россотрудничество" изтъква като аргумент нарастващата "русофобия" в Европа и предупреждава, че има опасност руснаците в чужбина да бъдат подложени на тормоз.

Деканът на Факултета по мениджмънт и политически науки към Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Генри Сардарян потвърждава готовността на своето висше учебно заведение, както и на други руски университети, да признаят оценките и изпитите от чужбина, ако студентите решат да се върнат и да завършат образованието си в Русия. По данни на образователното министерство, през 2014 година около 60 хиляди руски граждани са следвали в чуждестранни университети. Заради влошената икономическа ситуация в Русия броят им междувременно може и да е нараснал значително.

И докато по този начин Кремъл подсилва изолационисткия си курс, британското посолство в Москва насърчава руските граждани да посещават Обединеното кралство - като туристи, като бизнесмени или пък за да следват в страната. Оксфордският университет дори излезе със специално обръщение към своите руски студенти, в което се казва, че независимо от напреженията на дипломатическия фронт, британската образователна система остава отворена за руските студенти, както и че нищо не се е променило по отношение на условията за прием.

1 милион учени са напуснали Русия?

Това не е първият опит на Кремъл да спре "изтичането на мозъци" от Русия. Новото е, че сега се изтъкват политически причини. Но иначе усилията в тази посока продължават вече 15 години, през които руското правителство стартира редица програми за връщане на квалифицираните кадри от чужбина.

Бягството на образованите причинява вреди най-вече на икономиката и на науката. Няма точна статистика за броя на научните работници, обърнали гръб на Русия, но според някои оценки близо 1 милион учени са напуснали страната от разпада на Съветския съюз насам. Виктор Калинушкин от руската Академия на науките бе заявил преди няколко години, че до 30 процента от хората, които участват в разработването на продуктите на Майкрософт, са специалисти, чийто майчин език е руският.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    27 10 Отговор
    Щом прочетеш "DW" трябва да ти е ясно, че помията и пропагандата са огромни.
  • 2 Пенсионера

    9 8 Отговор
    ЛЕЛЕЕЕЕЕ И ТАМ НЯМА ДА ОСТАНЕ ЧИТАВ ЧОВЕК, ИЗКЛЮЧВАМ ВЪЗРАСТНИТЕ. МАЙ ТАЯ РАБОТА НЯМА ДА СТАНЕ С ЛОЗУНГИ , А ТРЯБВА ДА УВЕЛИЧАТ ДЕНГИТЕ .
  • 3 Morgoth

    16 9 Отговор
    За разлика от нас, където София е тавана и той не е особено висок Русия има собствени богати центрове където студентите от провинцията могат да отидат. Москва и Петербург са на нивото на Лондон. Изтичане на мозъци от Русия има, но мащаба не е чак толкова голям на фона на самия размер на Русия, не е като при нас половината да са вече заминали.
  • 4 Абе за толкова глупави ли ни имате

    7 5 Отговор
    Пак ли Д.Веле ...въобще няма да си губя времето..
  • 5 Да погледнат Бойко

    7 1 Отговор
    Да погледнат Бойко как спокойно си живее без наука, образование, здравеопазване. Той себе си е осигурил и за внучетата има за 100 години напред. Корнелия също си е пратила детето в чужбина (но не в Русия, а САЩ), също майор Деянов, Цецка с цъфналия ГЕРБ също, Волен и той е насочил отрочето към Америка, даже Жоро Мамалев милее за България, но децата му са в САЩ. Тук всички партии са еднакви и с едно и също мнение. Та щом ние можем така, какво й е на Русия? И тя ще може. Иначе да вдигне нивото на стандарт, да спрат кражбите и тогава никой няма да заминава.
  • 6 Руснак

    4 1 Отговор
    Аааа, не!
  • 7 патриотъ

    4 3 Отговор
    Напротив,в последните години се наблюдава значителен брой учени,които се завръщат в Русия,поради супер условията и заплатите,които им се предлагат и не на последно място възможностите за напредване в кариерно отношение,което на запад е нищожно.
  • 8 Путин

    7 2 Отговор
    Ако не се приберете - новичок!
  • 9 Диди

    7 1 Отговор
    Руските политици да вземат да пакажат ,,пример,,и да си приберат техните деца от Запад,преди да агитирват останалите руснаци.
  • 10 Финдли

    3 1 Отговор
    Да се приберат и да работят при милиционерите и чекистите,обсебили икономиката.Тази гимнастика не е измислена у нас,само е копирана.
  • 11 Хихихи

    5 5 Отговор
    Дойче веле още злобее за парада на червената армия в Берлин през 1945г. Нищо милички, каквито сте путювци, след 10 години официалния ви празник ще е на курбан Байрам, държавата ви ще ще се казва Алмания, а герба ви ще е полумесец със звезда! Ама нека, хак да ви е!

    Коментиран от #12

  • 12 Борис

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихи":

    Има да сънуваш мокри сънища, ама хайде хак да ти е.

    Коментиран от #13

  • 13 Хихихи

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Борис":

    Сънища ми се сбъдват, което най много ме кеф!
  • 14 Ефтини сензации

    2 1 Отговор
    Е как, намеква им се, че имат останали живи роднини в путяландия и щат-нещат ще се върнат.

    За останалите новичок, чайче с полонии и т. н...

    Коментиран от #15

  • 15 дядо Пижо

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ефтини сензации":

    В сравнение с нас дръндьо, Русия има огромен научен потенциял. Там няма неграмотни студенти и ученици. Там слънцето изгрява от изток. Може да си се научил да пишеш криво,ляво, но това не е признак на умствен капацитет и култура.