Last news in Fakti

22 Април, 2018 10:00 4 655 10

Командирът от СС не позна. Аз още бях там

  • кристина будницка-
  • полша-
  • евреи

През 1943, след като нацистите потушават въстанието във Варшавското гето, командир от СС изпраща телеграма до Берлин: Еврейският въпрос е решен

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя е истинско "полско съкровище", казва Йохана Крол от варшавския музей POLIN. Думите ѝ се отнасят за Кристина Будницка, която е застанала пред близо 400 младежи, дошли на посещение в музея, и им разказва историята на полските евреи. Някои от учениците са се срещали и преди с 85-годишната жена, оцеляла от Холокоста. За нея разговорите с младежите са нещо като терапия.

"Започнах да разказвам моята история след като станах член на сдружението "Децата от Холокоста" и трябваше да се конфронтирам с миналото. Исках да разбера коя съм и защо живея", разказва Кристина Будницка. Това се случва в началото на 1990-те години. След падането на Желязната завеса много евреи в Полша, оцелели от Холокоста, започват да тематизират своя произход.

"Жегата беше непоносима"

Навремето Кристина Будницка била депортирана във Варшавското гето. По време на въстанието от 1943, с което хората се опитват да окажат съпротива на нацисткия терор, тя се криела от нацистите в един малък бункер. Докато германските окупатори потушавали еврейското въстание с огнепръскачки, бомби и газ, долу в бункера жегата станала непоносима. Десетгодишната тогава Кристина успяла да се измъкне от бункера и да пропълзи до канализацията. След месеци на тежки мъки помощници от полското съпротивително движение я извадили от канализацията и я отвели в околностите на Варшава, където тя се укривала до края на войната.

"Ако не можех да разкажа всичко това, сигурно щях да свърша в някоя психиатрия, защото преживях много ужаси", споделя днес Кристина Будницка. Йохана Крол, която е шефка на отдела за аудиовизуални медии в музея POLIN, води интервюта със свидетели на времето - такива като Кристина Будницка. POLIN е един от най-известните музеи в страната. Той описва историята на евреите в Полша, а голяма част от експонатите отправят поглед към Средновековието.

POLIN е и един от най-посещаваните музеи в Полша. Също и сега, когато мнозина смятат, че антисемитизмът отново се надига. В началото на април тази година главният равин на Полша Михаел Шудрих беше взет на прицел от полски националистически интернет портали, близки до управляващата партия "Право и справедливост", след негово интервю за Дойче Веле. В изказването си пред Дойче Веле той предупреди за опасността, произхождаща от надигащия се антисемитизъм в Полша. В Туитър Михаел Шудрих беше заклеймен като родоотстъпник, защото критикувал Полша пред останалия свят.

Щрооп и телеграмата до Берлин

Пред музея POLIN се издига паметник на жертвите от въстанието във Варшавското гето. Той е поставен там още по времето на социализма. Днес Кристина Будницка стои пред него и изглежда замислена. "Тези 30 години бяха освежаващи", казва тя, визирайки подхода към миналото след падането на Желязната завеса. Но същевременно с тревога отбелязва, че антисемитизмът се надига отново. "Днес съсипват всичко. А навремето беше по-спокойно. Възможно е само на повърхността да е било спокойно, не знам. Аз не съм експерт, за да давам точни преценки. Но за нас беше по-спокойно. Не се чуваше нищо за антисемитски прояви. А днес отново става страшно. Но пък може и нещата отново да се променят за добро", казва тя.

Кристина Будницка мисли и за онези млади хора, които внимателно слушат нейните разкази. Срещите с тях ѝ дават надежда, споделя 85-годишната жена, разглеждайки снимките на германския Вермахт от Варшавското гето. Те са от доклада на командира от СС Юрген Щрооп, който ръководи потушаването на въстанието във Варшавското гето. Той озаглавява доклада си до Берлин "Варшавското гето вече не съществува". "Щрооп взривява голямата синагога на Банковия площад и изпраща телеграма до Берлин, в която пише, че еврейският въпрос е решен и че във Варшава вече няма евреи", припомня Кристина Будницка и добавя: "Той обаче грешеше. Аз все още бях там!"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крадец

    41 10 Отговор
    Взех да си мисля,че Хитлер е бил прав!
  • 2 Валя

    10 5 Отговор
    И са кво Юрген Щрооп трябва да бъде посмъртно награден за това че е спасил Будницка според мене,нали тези които са спасили евреи имаше поущрения.....
  • 3 Живко Тодоров

    28 4 Отговор
    Много популярен стана "еврейският въпрос" напоследък, особено за поляците. Които открито са помагали на немците да ловят евреи по време на Втората световна война и за което има доста доказателства. Даже си направиха закон, само и само да се дистанцират от това позорно петно в тяхната история. Нейсе, да гледаме напред.
  • 4 qqqqqq

    36 5 Отговор
    10 годишно дете, месеци е живяло в канализацията, какво е яло и пило? Историята нещо понамирисва, както и целия холокост като цяло. То и затова има забрана да се рови по темата.
  • 5 nonamenofacenonumber

    35 2 Отговор
    Ей не се ли уморихте през ден ни пишете и ни занимавате с тоя холокост. Пишете и за дригите народи по тази земя. Все още има и други не всички са евреи за щастие за сега.Лично ми писна през ден да чета едно и също. Голяма работа ами Батак как е било там??? Дали в някой американски или израелски сайт ще пишат през ден за Батак??? Писна ми от тая нехуманна антиарабска империя преструваща се на жертва. А и не е само антиарабска май е и нещо повече.
  • 6 Василий Иванович Чапаев

    26 2 Отговор
    Аз ви предлагам да видим какво правят и как изобщо живеят днес палестинските деца в родната си страна Палестина подложени на израелския геноцид. И нека попитаме израелците докога смятат да убиват палестинци и да се оправдават с холокоста?
  • 7 123

    26 3 Отговор
    Поредната чифутска лъжа...лъжите на чифутите нямат край...загинаха над 20 милиона руснаци във втората световна война а за тези жертви не се казва-само чифути ли са били жертви.... гнусни лицемери

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Василий Иванов

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Много са си добри чифутите , че са стъпили на врата на циганите в западния бряг и Газа. Тия ако излязът и край с Израел. Ще стане като в Южна Африка след говедото Мандела. Белитге ги е страх да спират по светофарите и живеят в бункери. По 1000 на ден се изселват. А черните върнаха държавата от времето на ЮАР 100 години на зад.
  • 9 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    загиналите руснаци във втората световна са далеч под 20 милиона,а огромна част от загиналите граждани на ссср са украинци,евреи,белоруси и т.н.интересно що ти тая информация си е пропуснал ,а ревеш срещу евреите които загубиха наи-много от населението си в относителен план.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.