Last news in Fakti

21 Април, 2018 16:00 2 310 10

Това, което ни показват, не е правосъдие

  • десислава иванчева-
  • подкуп-
  • кмет-
  • младост

Както настоявам да се спазват правата на Иванчева, така и ще настоявам за спазване на правата на Борисов, Пеевски и Цацаров, когато дойде неизбежният и за тях ден

Това, което ни показват, не е правосъдие - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Несъмнено министър Захариева заслужава подкрепа за позицията си, че акцията срещу Иванчева прехвърля границите на допустимото. (А защо мълчи временно изпълняващата длъжността министър на правосъдието Цецка Цачева, дето и президент щеше да става!?). Реакцията на Цацаров в смисъл "а твоят шеф готов ли е да плати цената за твоето волнодумство" ми е добре позната от времето, когато като министър на правосъдието си позволявах да нарушавам омертата.

Това коментира в профила си във Фейсбук бившият правосъден министър Христо Иванов.

Но това е повече от едно малко необичайно изпускане на един министър и до болка обичайната реакция на Цацаров, който е свикнал да напомня заплашително, че държи в шах Борисов.

В България пред очите ни (и с поддържащата роля на Захариева) беше изграден безконтролен репресивен апарат. Бухалки от ново поколение. Онзи ден видяхме какво предстои: хора ще бъдат публично смазвани в съвместни операции на институционалните и медийни бухалки. Разликата от времената на Цветан Цветанов и Роман Василев е, че вече имаме мегакомисия с монстрьозни права, имаме и специален съд, който да заобиколи толкова мразения от Цацаров Софийски градски съд. Има и нова геополитическа ситуация, в която използващите репресивни методи, могат да се надяват на подкрепата на един все по-силен международен диктаторски синдикат.

В този контекст е естествено, че разни хора в ГЕРБ почват да се изнервят от въпроса кой е следващият в списъка на Цацаров.

По-важното е, че в този контекст се случва

поредното голямо преразпредаление на формална и неформална власт:

спазаряването на нов главен прокурор след предстоящата миграция на Цацаров в КС. Ще има нова сенчеста коалиция зад новия главен, ще има нов списък с недосегаеми и такива, които могат да бъдат пожертвани, ще има нова реколта екзекутори в магистратурата и администрацията. Ще има ново ниво на баланс в дълбоката държава и икономиката, при новите репресивни порядки и възможности за гравитиране към надигащите се азиатски деспотии.

В този контекст ни предстои да преговорим един важен урок: заграбването на нелегитимна власт минава през потъпкването на гражданските права, установяването на деспотия минава през прегазването на свободите (а и телата) на единици, а едва после всички разбират, че се отнася и за тях. И разбира се, в началото винаги са тези, които най-много "си го заслужават". Или казано с думите на големия съдия Франкфуртер от Върховния съд на САЩ: защитата на свободата (на всеки от нас) е защита на правата на "неособено привлекателни хора". Който се интересува да погледне кой е Ернесто Миранда, във връзка с чийто арест ВС на САЩ е определил правата на арестуваните лица - т. нар. Miranda rights.

Не знам дали Иванчева е взела подкуп (и съм уверен, че не става за кмет), но дори и да приемем, че е взела, въпреки всички несъответствия и поводи за съмнения в прокурорската пропаганда - не е това темата. Знам обаче, че това, което ни показват, не е правосъдие. Показват ни как всички заедно минаваме на следващо ниво на не-свобода.

И отсега да кажа - както настоявам да се спазват правата на Иванчева, така и ще настоявам за спазване правата на Борисов, Пеевски и Цацаров, когато дойде неизбежният ден да ни ги покажат по телевизора, проснати на асфалта (надявам се живи).

Та, госпожо Захариева, госпожо Цачева, погрижете се за своите права и не мълчете (и оправете затворите).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соросоидни капиталски плещения

    13 19 Отговор
    Само, като видях, койго е написал и си го преместих в другия крачол !
  • 2 goni

    6 12 Отговор
    Боже! Ристьо! Колко си учен?! :) И що така те не долюбват не само българските селяни, ами и гражданите?!:) Сетих се!:) Оти са прости!:) Ти им даваш акъл, они не прихватат!:) Да не ти пука!:) Че дойде и твоя ден!:)
  • 3 Голям Слон

    26 2 Отговор
    Хайде, бе, няма ли и в Пловдив да сложите белезници на ушатия? Или понеже той е ГЕРБ, това няма как да се случи?

    Не ме разбирайте неправилно. Никого не защитавам. Ако си лапал баница и си има дупе за това занимание, то тогава трябва да имаш и дупара/гъзище за последствията. Но цялата тази акция мирише по две причини:

    1. Почти съм убеден, че е постановка, защото кметицата започна работата си с гръм и трясък.

    2. Вид предупреждение към опонентите. Кратко и ясно - внимавайте в картинката, да не ви държим и вас на белезници два часа, докато маскирани броят подкупа, който сме ви пробутали. Пардон, който са ви дали.
  • 4 сашко

    6 9 Отговор
    Ами това не е правосъдие, това е обикновен арест.
  • 5 Никой

    22 2 Отговор
    Кметицата няма да коментирам,но за да разберете какви са своеволията на полицията в България трябва да сте си имали работа с тях,защото те се държат унизително дори и с невинни хора,достатъчно е просто да има заподозрян
  • 6 Eee

    8 8 Отговор
    Това е бъдещето за корумпираните в бг-то.Да си сверяват часовниците корумпираните във властта.
  • 7 Ads

    2 13 Отговор
    Презумпцията за невиновност важи и спрямо прокуратурата. Не бързайте с обвиненията спрямо нея. Освен задръстването в центъра, не е станало кой знае какво. Някой стоял 3-4 часа на улицата на припек. А и съдът постанови постоянен арест. Да не беше ставала кмет при тази некомпетентност. А дали е виновна ще решава съдът.
  • 8 патриотъ

    15 4 Отговор
    Цирка си отиде,клоуните останаха!Почти съм убеден,че това е постановка,макар и много некадърно изиграна!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТнТ

    1 2 Отговор
    Имах си аз този образ да каже нещо положително...