23 Април, 2018 15:57 4 834 96

Пореден крах за българите в лапите на Москва

  • русия-
  • българия-
  • ес-
  • нато

Принадлежността ни към Европа е по-застрашена, отколкото бе при Жан Виденов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес националната независимост и принадлежността на България към Европа е в много по-голяма степен застрашена, отколкото в средата на 90-те години, когато управляващата начело с Жан Виденов БСП потопи страната в глух провинциализъм и изолация от процесите на присъединяване на бившия източен блок към европейската и атлантическата общност.

Това анализира в профила си във „Фейсбук“ политологът Огнян Минчев.

Всеобхватната криза на социалистическото управление доведе до събитията от януари-февруари 1997 г. и до връщането на България към процеса на европейска и атлантическа интеграция. Днес ние опасно и с все по-голяма скорост се плъзгаме - срутваме се в обратната посока. В посоката на възродена зависимост от Москва, в посоката на отчуждаване от нашите европейски партньори и общността на демократичните и независими държави на евроатлантическия свят. Вече години наред в българското общество върлува мощна дезинформационна кампания, платена от великодържавния империализъм, която ескалира до пълномащабна хибридна война, насочена срещу българските национални интереси. Като гъби никнат медийни рупори на хибридната война, които все по-истерично атакуват българската принадлежност към Европа и към атлантическия свят. Моделът е познат - формулиран е от Гьобелс: една лъжа изречена сто пъти се превръща в истина. За по-сигурно, рупорите на великодържавната агресия повтарят лъжите не по сто, а хиляди, десетки хиляди пъти. В съзнанието на милиони българи ударно се налага лъжата, че членството на България в ЕС е причина за нищетата, в която живеят хората - особено в обезлюдените селски и периферни региони на страната. Разрухата, която се създаде в България вследствие на "великата" криминална революция на висшата милиционерска и партийна номенклатура, натрапчиво и арогантно се приписва на ... Европа.

Организираните медийни лъжци не отговарят на смисления въпрос - защо Чехия и Полша, Словакия и Словения не бяха "разгромени" от членството си в ЕС? Напротив, забогатяха бързо и настигнаха средните нива на европейска заможност за едно десетилетие европейско членство. Рупорите на великодържавната пропаганда изписват днешния режим в Кремъл като лидер на една световна "консервативна революция", призвана да ни спаси от "гейропа", от моралния упадък и залез на западния свят. Интересна работа - не са заглъхнали още залповете от кремълската война срещу цивилизования свят за установяване на "пролетарски интернационализъм" и комунизъм в целия свят, а Москва вече води война срещу същия свят на западната демокрация под маската на ... "консерватизъм". Трудно е да се скрие уродливото лице на неувяхващия великодържавен империализъм, който сменя цвета на идеологическите овчи кожи, с които се маскира, но не изоставя никога острите си зъби и вълчия си нрав. Разбира се, не е необходимо да си платен рупор на Кремъл, за да разбираш, че части от европейската и североамериканската левица преминаха разумните граници в утвърждаването на хипер-ексцентрични културни модели в рамките на т.нар. "постмодернизъм" - вълна на промяна в политическата култура, започнала с младежкия бунт от 68-ма. Но Европа и Западът далеч не са само "постмодернистки". Тези общества имат дълбоко заложени инстинкти за самосъхранение, които им позволяват да балансират между правилата на своето демократично устройство и необходимостта да бъдат удържани - макар и със закъснение - определени процеси на социална деструкция, набрали скорост през последните две десетилетия. За разлика от Запада и Европа, в политически и граждански план Русия си остава полуфеодално общество, управлявано от алчна и репресивна олигархия, маскираща - както обикновено - своя произвол с войнствени призиви за държавно величие и имперска експанзия. Русия не е заплашена от постмодернизъм - Русия е заплашена от бедност, диктатура и самоубийствена агресивност.

През целия период от три десетилетия след 1989 г. Русия практикува селективни стратегии за съхранение на своя контрол върху източноевропейските общества, и особено върху тези от тях, които така и не осъзнаха пълноценно смисъла на голямата промяна след рухването на комунизма и на присъединяването към общността на развития демократичен свят. България, разбира се, беше и си остава такова общество. Контролът на Москва върху българската държава и общество в продължение на десетилетия се осъществяваше по две основни стратегически линии.

Първо - чрез енергиен монопол върху доставките на нефт и газ, на ядрено гориво и чрез арогантен натиск за придобиване на енергийната инфраструктура и разгръщане на нови енергийни руски проекти за затваряне на кръга на българското подчинение на руския енергиен монопол ("Големият шлем" на Първанов"). Второ, чрез разгърната система на корупционни въздействия върху бизнес кръговете на българската олигархия и върху публичните институции - техните политически и административни етажи. По своето социално и културно съдържание българският пост-комунизъм заприлича все повече на руския олигархичен модел, отколкото на моделите за модернизация по европейски образец. По този начин Русия се готвеше за "по-благоприятни времена", за ревизия на геополитическото статукво в Източна Европа след края на Студената война, за дестабилизация на страните от бившия Източен блок и за придърпването им обратно под руски имперски контрол.

Тези времена дойдоха през второто десетилетие на нашия век, когато Европа се изправи пред поредица от вътрешни кризи - структурни, институционални и културно-идеологически, а в Америка започнаха да си пробиват път нови версии на квази-изолационизъм, спъващи ефективността на действие на Вашингтон като лидер на западния свят - неинтервенционисткият подход към кризите на Б. Обама и доктрината "Америка преди всичко" на Д. Тръмп. Москва видя своя шанс за завръщане на световната сцена като новоимперски проект предвид на разрастващите се вакуумни пространства в международната система, появили се след войната в Ирак, след неуспешния опит за re-set между Вашингтон и Москва, след хаотичната "Арабска пролет" и вследствие на европейските кризи. Така след Грузия от 2008 г. последва Украйна от 2014 г., а цяла Източна Европа бе подложена на нарастващия и координиран натиск на хибридната война за промиване на мозъците на големи маси от хора - особено на младите поколения в Източна Европа, които няма как да си спомнят "прелестите" на болшевишкия колониализъм върху региона през втората половина на 20 век. Великодържавната пропаганда успешно балансира и паразитира върху реалната драма на корупционния преход в страни като България, където една малка милиционерска шайка придоби и разсипа националното богатство, а милиони хора останаха без източник за препитание и достоен живот.

Два милиона души напуснаха България, а други 2-3 милиона живеят на границата на бедността, докато идеолозите на олигархията гръмовно ги убеждават, че това е правилно, защото произтича от "пазара", а държавата не бива да бъде допускана до икономиката, защото е "лош стопанин". Така все по-голяма част от българите надават ухо към песнопенията на кремълските сирени, които ги убеждават, че ако напуснат НАТО и "подлата" Европа, българите ща започнат наново щастливо евразийско съществуване и просперитет. Българинът стои объркано разкрачен между изтока и запада, със съзнание промито от истерични внушения и заплахи за неговата сигурност, ако посмее да заеме позиция, съответстваща на неговата принадлежност към Европа и Запада. Така дойдоха "хитроумните" скатавания на държавата по случая Скрипал, така се появиха президентските "геополитически анализи" на КСНС за Сирия, преписани от "ТАСС е упълномощена да заяви", така се появиха и поредицата от "социологически сондажи", които все по настойчиво рисуват българина като все по-преобладаващо "възточен човек". Драматизмът на настоящата ситуация се изостря и поради факта, че днес Европа е все по-малко способна да проектира геополитическа власт дори в собствените си граници, поради кризите, които преживява и поради силното изкушение за развитие на "Европа на различни скорости". От другата страна на океана Америка се бори със собствените си дилеми на културна и политическа поляризация, които отслабват нейното внимание и потенциал да се противопоставя на геополитическата ерозия на западния свят. Така България, водена от страхливи тарикати и от вербувани от великодържавието "националисти" е реално и сериозно заплашена да се срути в новия геополитически разлом между Изтока и Запада. В този разлом никой няма да ангажира за "посредници" нашите местни страхливци и слуги на чужда имперска власт. Ако подобна катастрофа се осъществи на практика, това наистина ще бъде лебедовата песен на дори номинално суверенната и редуцирана до провинциална олигархия българска държава. Дали някакво българско общество ще оцелее след този пореден крах на българската държавност в лапите на Москва, е тема на друг и то много тъжен разговор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Azazel

    105 85 Отговор
    Изключително добър анализ, поздравления за Огнян Минчев! Дано да успее да накара доста хора (особено сред четящите този сайт) да се замислят, но се съмнявам, тъй като мисленето не е от силните страни на читателите на Факти и на 80% от българите, като цяло...

    Коментиран от #59, #91

  • 2 222

    27 40 Отговор
    Прогледнал А?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Распутин

    93 63 Отговор
    Айде сега пак да ги чуем русофилите какво имат да кажат по въпроса, как ще ритат срещу фактите. Комунистът никога нищо не признава. Комунистът без бой властта не сдава.

    Коментиран от #11, #43

  • 5 vvvvv

    72 89 Отговор
    Дебелия е дълго време на атлантическа хранилка. Угоен. И срам няма да говори. Кай му плаща заплата дълги години. Там е разковничето.v

    Коментиран от #92

  • 6 Бат Мишо

    66 94 Отговор
    Ае Оги
    съсел соросоиден -докът зобаш на хранилката цент за дума я си отвори някой учебник по история да са светнеш
    ЧЕ ЗАРАД ТЕС ЛАПИ РУСКИ ИМА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ
    и докат на шипка английските задници за докарвали войските на Сулейман Паша с параходи в тила ТЕС ЛАПИ СА ДОШЛИ НА ПОМОЩ НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА
    ЯЗДЕЙКИ ДНИ И НОЩИ ПО 2 НА КОН
    ЗА ДА СИ СВОБОДЕН ДА СЕ НАРЕЧЕШ ДНЕС БЪЛГАРИН
  • 7 Тъпи русофили

    80 47 Отговор
    На някои хора им се плаща да цъкат минусчета, да коментират това дето не подлежи на коментар и общо взето с всякакви средства да се опитват да влияят на общественото мнение.
  • 8 патриотъ

    56 86 Отговор
    Ти не си политолог,а кравопас,доколкото разбирам!Искаш всичко да обърнеш наопак с много изречени думи за нищо и да размътиш главите на младите,но това което говориш,е тъкмо обратното.Сегашната шайка,която управлява страната са подлоги на Америка и Сорос и.,а не на Кремъл.Намери си друга работа,защото много прозрачно лъжеш и не вървиш!Заради такива дупедавци и предатели като тебе сме на тоя хал,дето за пари и майка си ще продадат!И никой не ти е дал трибуна да говориш от името на народа!

    Коментиран от #10

  • 9 Распутин

    76 54 Отговор
    Когато истината изнасили нашите родни бавноразвиващи се русофилченца с коефициент на интелигентност гравитиращ около абсолютната стойност на стайната температура в Целзий и като ги заболят дупенцата започват да сочат с пръст и да крещят в един глас "соросоиди!". Това навярно е единствената дума, която знаят, макар да не знаят какво всъщност означава и дали изобщо означава нещо. Соросоидите на нашето общество мили русофилчета сте вие - вие сте раковите клетки, националните предатели и гъзолизци, които убиват този народ. Вие сте тези, които подкрепяте еврейската "соросоидна" идеология на комунизна и вие сте тези, които искате да ни върнете под руско робство. Ако аз бях диктатор, вие щяхте да сте първите наематели на концентрационните ми лагери.
  • 10 Истината

    70 38 Отговор

    До коментар #8 от "патриотъ":

    Гледам си се писал "патриоть". Но искам да знаеш, че истинските патриоти за разлика от теб не си мажат аналните отверстия с вазелин преди да се надупят всеки път когато срещнат руснак.

    Коментиран от #60

  • 11 hh88

    52 69 Отговор

    До коментар #4 от "Распутин":

    Какви факти има в този пасквил? Какви?
    Като казва "А", да каже и "Б". Като казва за Ирак, да каже, че войната там беше започната от "демократичния" запад вследствие на една голяма лъжа и резултатът е избити 1 000 000 иракчани, създаване на ислямска държава и съсипване на държавата. Да, сега американците са окупирали петрола там, но поне да ни бяха дали един кладенец, заради нашата подкрепа.
    Говори за енергийна зависимост. От кой сме зависими и кой ни ограбва? Американските централи, с които продажници като него подписаха договори за трикратно по-високи цени от пазарните. Ограбват ни ЕРП, които пак са на западни фирми, с които пак са подписани договори за гарантирана печалба от 12%. Къде в пазарната икономика дават гарантирана печалба? Да продължим: Софийска вода, златни концесии....
    Истината е една, България е колониална държава, но не на Русия.

    Коментиран от #17

  • 12 патриотъ

    44 71 Отговор
    Само пълен идиот и дебил може да подкрепя империалистическата шайка от разбойници,крадци и мошеници,наречени запад.Хиените от америка и западна европа с лъжа,измама и вероломство се опитват да завладеят света и богатствата му и тука някакви соросоидиоти им пригласят в надежда да им подхвърлят някой цент,та чак си скъсват дирниците!Вие сигурно си мислите,че за тях сте хора?Мога да ви огорча само,защото за тях никой не е човек и те се грижат за интересите си само!А за какво скачате вие,сами не знаете,защото в крайна сметка ще ви смачкат заедно с циганите и арабите при една евентуална война.Вие можете да бъдете само слуги при тях,а при руснаците бяхме господари и държава!Усещате ли разликата,предатели и слуги на дявола!

    Коментиран от #16

  • 13 патриотъ

    20 63 Отговор
    Истината за вазелина мога да ти я обясня при лична среща,ако ти държи дупето!

    Коментиран от #19

  • 14 goni

    35 64 Отговор
    Огняне! Не че ти имам нещо зъб?! :) Ама, щерка ти скоро да са я хващали да крадне?!:) Нормално!:) И това не ти го пиша в стил защо биете негрите! Възпитай си детето и тогава възпитавай другите!
  • 15 новичок

    45 67 Отговор
    Имам само един въпрос към другарят-господин Минетков! Как се превърнахте от помияр по "научен комунизъм" в миналото, в такава долна соросоидна свиня сега?

    Коментиран от #21

  • 16 Рубладжийче

    70 37 Отговор

    До коментар #12 от "патриотъ":

    Руските патриоти давайте акъл в мръсната руска кочина, ако можете. Тук не ви искаме!
  • 17 Распутин

    70 37 Отговор

    До коментар #11 от "hh88":

    А войната в Крим сигурно беше започната от "демократичния" изток или кво?!? На кого даваме парите си за газ и бензин, а?!? На американците ли?!? От кого сме енергийно зависими? Господин олигарха Златев начело на Лукойл американски служител ли е?!? Колко милиарда костваше на българската държава руската окупация и безобразия преди 75 години?!? Американците ли бомбардираха непредизвикано Варна през 1915 година?!? Ти и тези като теб сте предатели, анти-българи! Ти имаш ли си собствен акъл, че да разсъждаваш с него?!? Имаш ли повече от 3 мозъчни клетки?!? Едва ли. Стига си гледал телевизия Алфа и СКАТ. Че след година от 3 мозъчни клетки ще ти е останала само една.

    Коментиран от #18, #33, #80

  • 18 hh88

    18 64 Отговор

    До коментар #17 от "Распутин":

    Каквито и глупости да напишеш, все тая. Нещо си нервен май? Ти просто си за съжаление!

    Коментиран от #20, #23

  • 19 Истината

    57 9 Отговор

    До коментар #13 от "патриотъ":

    Аз не си падам по тези неща, но не се отчайвай. Като те засърби следващия път дупето все ще се намери някой да ти го начеше.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 goni

    23 59 Отговор

    До коментар #15 от "новичок":

    Ами, човека трябва да се храни!:0 И само това умее! Да бъде свиня! Извинявам се! Свинете са къде по-благородни животни!:)
  • 22 патриотъ

    7 62 Отговор
    Гледам тука на разни рублоидчета,соросоидиотчета и тем подобни насекоми главите им са пълни с изпражнения и освен плюване,нищо друго не могат да родят и повече от едно изречение не могат да напишат.Ако искате да се обиждаме,може,ама едва ли имате толкова обем в главата си.Мога да ви спретна такъв маратон с обиди,че ум ще ви зайде и ще се наакате,медальончета нещастни!Тръгнали да учат баща си как се правят деца!Тук се обменят мнения и всеки има право на това,а вашето мнение си е ваше и не е меродавно!Ако ви болят дупетата от снощи,идете да ви успокоят!
  • 23 Распутин

    52 9 Отговор

    До коментар #18 от "hh88":

    Глупости са защото си хванат натясно и нямаш какво да отговориш.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Готин ама не съвсем

    30 65 Отговор
    Поредния словоблудстващ нещастник и ибрикчия!
    Русия виновна??
    Със сигурност! Че не е оставила повече в България, където хиените продължават да глозгат трупа на "социализма", гризат го вече 30 години и не са го изяли до края!
    КОЙ доведе България до това положение??
    Ми да се срещне очи в очи с този нещастник и да анализираме, па каквото сабя покаже!
    Първото, което направиха българските национални предатели е да загробят българската икономика, обявявайки Русия за враг номер едно! Може ли една икономика, ориентирана основно към една държава, да прекъсне връзката си с нея и да продължи да я има?? Ами не може!
    Затова заводите на скрап, работниците на улицата, фалит след фалита и хората и младежта в чужбина!
    И за това пак е виновна Русия??
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Распутин

    44 8 Отговор

    До коментар #28 от "патриотъ":

    Нещо се изнерви ли какво? Вагината ли те засърбя пак? Казах ти, споко, ще ти я начешат. Проблеми нямаш.
  • 30 Пол

    17 51 Отговор
    Първо:майната им на сини и червени.Да живей България!-Крумовата!А на вас гусин Минчев да отговоря.Не Русия ни назначи акушерки и бръснари за председатели на ликвидационните съвети,не Русия ни направи разбойническата приватизация,не Русия занесе списъка с българските разузнавачи в онова посолство,не Русия ни наряза ракетите с които сега можехме да дадем малка надежда на МАЙКА БЪГАРИЯ.Не Русия,а вашата клика със своите ментори!,Бог и истинските българи да пазят България!

    Коментиран от #34

  • 31 патриотъ

    6 44 Отговор
    Те такива педита като тебе са много смели отдалече!И все пак недей да акаш през устата,ще ти трябва за духане!
  • 32 Morgoth

    51 3 Отговор
    Европа е слаба заради деструктивните процеси до които я докара левицата - всяка левица съсипва държавата и европейската не е изключение. Тази слабост на Европа се забелязва и не е нужда да си подведен от руски тролове за да видиш, че Задапа не поддържа правилната посока, а се лашка . Русия се възползва от това. Ако Европа е единна, Русия няма да може да води хибридна война.
    България обаче успява да съвмести обичта към Русия с прагматизма на Европа. Българите продължаваме да сме про-европейци.
    На ЕС му предстоят сериозни промени. Сега сме в дупка между Меркел и Макрон, но новият европарламент се задава и той ще бъде различен. Дано успее да разкара левите и да се разбере със страните от четворката.
  • 33 Гюрза

    14 52 Отговор

    До коментар #17 от "Распутин":

    Още един чвор от карлуково..Крим е бил..и ще остане руски,можеш да мучиш колкото искаш,но мостът е почти готов,Путин ще го пусне за Мондиал 2018,а ти жуже иди да си платиш най скъпия ток в ЕС,от краваршките,,МАРИЦИ,,а боко ти е направил хъб за индиански втечнен газ..щото нема да има ЮГ и ТЮРК поток до БГ..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Готин ама не съвсем

    15 42 Отговор

    До коментар #34 от "Распутин":

    Браво, така те искам!
    С голо дупе на амбразурата!
    Викаш 50 годишни ракети?? Ми ние и такива нямаме! Националните предатели ги нарязаха, за да се купуват сега нови, които за нищо не стават, щото са хамерикански, ма на кого му пука? Важно е да са нови и скъпи!
    И ония, петдесет годишните разказаха играта на прехвалените Американски, английски и френски, такива! От 103 ракети, свалени 71. Ма такъв позор за западните, богоизбраните, многознаещите и префърцунените няма!
    Унищожени с технологии от 60-те години! Смях, голЕм смях!

    Коментиран от #41

  • 37 Распутин

    34 3 Отговор

    До коментар #35 от "патриотъ":

    Погледни коментар 13. Ти си този, който си търси секс с мъже. Черно на бяло го виждаме.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Браво

    42 11 Отговор
    Много добре написано, но хората не го разбират. Не ни е виновен ЕС за кражбите в КТБ, за прогонването на инвеститорите и замяната им с офшорки на управляващите, за некачествените строежи (Тракия на вълнички, например), за суджуците. Не е дошъл ЕС и е казал: ограбете банките, направете хората бедни. Същите тези, които сега ни тласкат навън от ЕС, са тези, които са виновни за мизерията в България. За това, че МВР получава огромен ресурс от държавния бюджет, но не си вършат работата, че има двойно и тройно повече чиновници, отколкото трябва, че няма справедливост и съдът е корумпиран. Така че, ако търсим по-добър живот трябва да си погледнем нашата кочинка, която сме я оставили на бившите безпардонни и некадърни комсомолци да я управляват. Погледнете какво става в Украйна и в Беларус и ще видите как помага Русия - никак. И да кажем, че Украйна й се е опънала и затова Русия я наказва, а Беларус? Защо е в такова незавидно положение (имам роднини там и знам от първа ръка. Но народът иска някой да се грижи за него, но няма кой. ЕС може да ни помогне, но не може насила. Ако ние не си помогнем и изгоним партийците (от всички партии) от политиката, няма да стане. Че тези, които защитават Русия (Нинова, Цачева Волен и т.н.) не ни мислят доброто, става ясно като погледнем къде са си пратили децата да учат и живеят. В Русия, или в САЩ и Европа? Синовете на Нинова, Цачева, майор Деянов и т.н. са в САЩ. Защо не са в Русия, след като тя милее за нас? Волен цоца от Русия
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Распутин

    34 2 Отговор

    До коментар #36 от "Готин ама не съвсем":

    Хахахаха, и това го вярваш? Щом си толкова лековерен, да взема да те уведомя, че имам братовчед в Нигерия, който има планове за прекарване на злато към ЕС през България. 15% остават за теб. За да влезеш в схемата единствено трябва да направиш превод на 5000 Евро към сметка в Конго. Сещаш се нали?

    Коментиран от #42

  • 42 Готин ама не съвсем

    3 27 Отговор

    До коментар #41 от "Распутин":

    Понеже си умен, разбирам, че си се включил в схемата!
    Евала братчед! Така те искам!

    Коментиран от #44

  • 43 Caxa

    6 27 Отговор

    До коментар #4 от "Распутин":

    Простотия,, дори не я прочетох докрай!!!

    Коментиран от #45

  • 44 Распутин

    29 5 Отговор

    До коментар #42 от "Готин ама не съвсем":

    Мерси, мерси. Като направя парите ще ти подаря еднопосочен билет за екскурзия до Сибир.

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Готин ама не съвсем

    12 24 Отговор

    До коментар #44 от "Распутин":

    С удоволствие ще отида!
    Такъв риболов ще направя, че и снимки ще ти пратя!
    Щото тукашните демократи приватизираха всички язовири и изгребаха рибата!
    Ма кво да праИШ? ДЕМОКРАЦИЯ, братчед!

    Коментиран от #49

  • 47 Ads

    28 5 Отговор
    Бре, колко наследници има тук на бай Тошо, който щеше да ни прави 16 република на СССР.
  • 48 Готин ама не съвсем

    9 27 Отговор

    До коментар #45 от "Распутин":

    И що куца образованието???
    И за него ли са виновни руснаците???
    Доколкото помня, навремето, българското образование се ценеше доста високо!
    От 170 човека поток, по Татово време, завършихме 27 човека, без да прекъснем!
    А сега, влизат по 20 ч0века и завършват по 150! Как става това, не знам?? ДЕМОКРАЦИЯ братчед! Кво да праИШ!

    Коментиран от #52

  • 49 Распутин

    23 1 Отговор

    До коментар #46 от "Готин ама не съвсем":

    Идаелно! Разбрахме се!
  • 50 соросоидни кърлежи

    7 24 Отговор
    много минуси ,бая активни са нпо гризачи, сигурно днеска получиха заплата и бонус за добре свършена работа.Такива зловония дори и не гледам, сигурно плащанията на килограм..

    Коментиран от #73

  • 51 Дедо Гошо

    12 25 Отговор
    Егати и бозата.Нема да е първата нито последната.На тоз чиляк требе да му дадат награда за писане на идиотизми.
  • 52 Распутин

    29 1 Отговор

    До коментар #48 от "Готин ама не съвсем":

    То демокрация, демокрация, колко да е демокрация - когато и до ден днешен ни управляват най-верните другари на бай Тошо начело с личния му охранител?

    Коментиран от #53

  • 53 Готин ама не съвсем

    9 25 Отговор

    До коментар #52 от "Распутин":

    Ма ти сега ли го осъзна???
    Че живеем в псевдо демокрация и всичко е подменено??
    И че не ни е виновна Русия, за простотиите, които правим, а нашите пребоядисани и изучени из запада "демократи!"
    Такива като царчето, Великия финансов гении Милен Велчев, който трябва да бъде разпънат на кръст, като Никито с очилцата, като Ф. Димитров, Костов, Пушкаров, Рамадан, Москов, Мигленка Локумева, Плевнелиев, и не на последно място Б.Б., да се свети името му!
  • 54 пол

    4 24 Отговор
    До ФАКТИ.БГ Декларираното от вас нетолериране на груб и вулгарен изказ противоречи на коментар 34!Моля да не допускате такъв език от този постоянен ваш "гост"!Благодаря предварително!

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Един ....

    6 28 Отговор
    Браво на Огнян! Благодарение на него "десните либерасти" се преброиха , цели 50 човечета ! Събраха се около него , като писукащи пиленца при кокошка !
  • 57 Распутин

    26 8 Отговор

    До коментар #54 от "пол":

    Хахахахаха, ще умра от смях. Господинчо, да не би да ти нараних чувствата нещо? Много сте се изнежили почитателите на Путин. А когато вие обиждате останалите на "соросоиди" и какви ли още не - тогава всичко е точно. Явно не ти стиска да насочиш гневната си забележка директно към мен. Ти какъв мъж си щом ходиш да цивриш на висшестоящи, че някой те бил обидил. Хипотетично - ако аз отида да се оплаквам на жена ми, че някой в интернет ме е оскърбил, тя ще ми бърше два шамара и веднага ще си направи профил в тиндър. Както и да е, не забравяй след админите да се оплачеш и на папата. Пожелавам ти успех в начинанията!
  • 58 ЗайоБайо

    11 17 Отговор
    Огнянчо, не ни бухай у европата
    Ние сме балкани
    Европейците това също не могат да го разберат
    С Руснаците да се къса изцяло също е тъпо
    Гледай как германци, австрийци не си затръшват вратата към Русия
    Хубаво е един народ да си знае и да си преследва интереса
    Българинът винаги е бил страшно инертен
    Не търсете причините за общия провал само на изток. Погледнете първо в огледалото
  • 59 Истината

    15 21 Отговор

    До коментар #1 от "Azazel":

    Платена соросоидна подлога, без логика и фактология пише абсурди. Кой знае кой мозьчен тръст на Сорос му пълни джобчета. Народът разбра, че Русия е крепост на хриситянството. Ако не беше оръжеен гигант отдавна демокрациите, бивши колонизатори, да са ограбили руския петрол и газ. България никога не е била толкова малка, мизерна, уязвима, плячкосана от "миротворци"-агресори. Демокрация значи ВСИЕ ПОВЕЧЕ И ПО-БЕДНИ, ЗА СМЕТКА НА ВСЕ ПО-МАЛКО, БЕЗМЕРНО БОГАТИ! зАПОМНЕТЕ И СЕ ОГЛЕДАЙТЕ ДЪЛБОКО!

    Коментиран от #61

  • 60 Random

    1 17 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Викаш правят го при всеки срещнаг западняк...
    Ясно....

    Коментиран от #62

  • 61 Tom

    21 5 Отговор

    До коментар #59 от "Истината":

    Това, което си описал е олигархичния модел разработен в Русия. И тук действа много добре.
  • 62 Истината

    20 12 Отговор

    До коментар #60 от "Random":

    Това го викаш ти. Вие сте тези дето се навеждате пред сульо и пульо, къде с лубрикант, къде без. Вие русофилите сте тези, които имат нужда да слугуват и да се кланят на господар срещу трохи в замяна.
  • 63 гински брус

    11 20 Отговор
    Огняне,това шкембе от какво го направи,а?Колкото повече баламосваш изгладнелия български народ,толкова повече дебелееш...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бат Вальо

    10 19 Отговор
    Ой, сладур, заслужи си месечния хонорар и ... абе, ти си знаеш, повече анален лубрикант ...
  • 66 патриотъ

    12 22 Отговор
    На соросоидиотите все Русия им е виновна,че американците ги клатят!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Варна

    13 18 Отговор
    Ако има нещо което мразя, то са такива по подобие на автора.
    Малцина от Вас си правят труда да разберат кой е Огнян Минчев и как си изкарва паричките. - Какви са възгледите му и аджаба що за птица е?

    Такаааа....
    За младите читатели, които на практика израснаха от 89 година насам и които нямат никаква идея какво е било преди и сега какво се говори ще им кажа следното:

    Същият този до 89 година е ревностен партиен член и работи като научен работник в катедра "Научен Комунизъм"

    Като духна вятъра на промяната и този рязко обърна насоките! - Преживя душевен катарзис така да се каже и от върл Комунист, разпространяващ пламенно идеите в катедрата по научен комунизъм в университета стана либерал, демократ откърмен от родителите си с идеите на свободният капиталистически свят...

    - Дано сте схванали сарказма...
    Та искам да Ви обясня, че този женски полов орган е готов да каже за каквото му платят. - Глупостите които е написал не са нищо повече освен чиста проба изявление по подобие на онези които е правел за заплахата да се срути "правилната ориентация" на СОЦ- обществото.
    На мен лично ми се повръща от такива хора! - Мичев винаги е пишел тъпотии, далеч естествено от реалността!
  • 69 гайджин

    11 17 Отговор
    Както до сега , така и този път г-н Огнян Минчев показа, че умее да борави с думи , които ако успее някой да свърже едва ли ще намери сериозен смисъл. Защо не зудудета на г-н Минчев въпроса - Защо хранилката му /г-н Сорос/ ще бъде скоро изгонен от Унгария ?. Защо ли г-н Минчев ?
    А от това негови изречение " ..... защо Чехия и Полша, Словакия и Словения не бяха "разгромени" от членството си в ЕС?..."
    Те не бяха "разгромени", а отговорът се крие в дейноста на правителствата им да се изгражда така икономиката им, че да има
    високо ниво на използваемост на работната им сила в експортноориентирана промишленост.!
    А ние се занимаваме с решаване на нерешими въпроси за момента в западните Балкани.
  • 70 гнида

    23 2 Отговор
    Интересна биография има огнян минчев .... Дано да си е изгорил партийната книжка ....
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Българофил

    8 4 Отговор
    Открай време и Русия е разделена по отношението си към Запада. Вижте архитектурата на Петербург! През 1825 декабристите въстават, заразени от примера на Франция, която доскоро е била окупирана от самите тях.Ленин им носи комунизма пак от Запад. Сега руснаците отново се стремят да карат западни автомобили и т.н.Западът дава пример как най- рентабилно се прави икономика и как обществото се самоорганизира! Как не можахме това да разберем.Без да пренебрегваме и Далечния Изток.Минчев бил комунист! А трябва ли човек цял живот да е на едно ниво. Да не чете и да не се развива? Трябва ли интелектуалната социалистическа диета да е вечна? Ако е така- жалко!

    Коментиран от #87

  • 76 Реалист!

    10 6 Отговор
    Мръсна пропаганда!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 антисоросоид

    4 4 Отговор
    Природата си знае работата. Този ще го застигне такава участ, че ще му се иска да не се е раждал ...
  • 79 Тодоров

    5 3 Отговор
    А Огнян Минчев от коя шайка е ? Говори ми за една милиционерска шайка, която разсипала България. Какво ще каже за ЦАРСКАТА ШАЙКА или КОСТОВИСТКАТА ШАЙКА, които на практика разсипаха България и на които беше публичен PR-слугинаж. А СОРОСОИДНАТА ШАЙКА, която му плаща в момента да пише подобни "кухи" анализи, облечени единствено в красиви думи. Еврейската соросоидна шайка, която чрез устата на такива политически подлоги като Минчев и разни НПО-та се опитва да циганизира България и да стопи българската идентичност. Явно с тази статия Огнян Минчев е заработил някой поръчков лев и толкова. И той ли е най-великият политолог в България, че която и ТВ програма да пуснеш, веднага от екрана Огнян Минчев ти дава акъл как и за кого да гласуваш, как да живееш по-добре и как да гледаш на запад, за да не би на ИЗТОК да те ослепи слънцето. Аман от такива велики анализатори, пърдон "аналисти" както казва Христо Стоичков.
  • 80 Да уж

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Распутин":

    Каква война в Крим?😶

    Коментиран от #85

  • 81 сори сорос

    6 4 Отговор
    Унгария прогони Джордж Сорос, а тук още четем за ".. българите в лапите на Москва"
    ами бяхме в лапите на Москва до 1989, Сорос е в България от 1990 до сега.
    после се чудим, защо сме разединени и затъваме все повече и повече?!
  • 82 Бесен Язовец

    4 6 Отговор
    Гледам много руски подлоги са се изходили тук, сигурен съм, че никой не е прочел сатията от начало до край, понеже още след първия ред, всичките са получили дежурната порция от гърчове. Пукайте се от яд рублоиди !
  • 83 Vola

    7 3 Отговор
    Първо - защо всички соросоиди в един глас плещят, че някой искал да изкара Бг от ЕС??? Аз лично не съм чул подобно нещо и Второ: "... когато Европа се изправи пред поредица от вътрешни кризи - структурни, институционални и културно-идеологически, а в Америка започнаха да си пробиват път нови версии на квази-изолационизъм" - пропусна дълбоко неуважавани господине да коментираш, че за това отново е виновна Русия... Тъпо, тъпо, много тъпо!!! Е все ще намериш някоя безмозъчна електорална единица да ти се върже на платените (ясно от кого) писания... То всеки трябва някак да си изкарва хляба, ама не е зле да си намериш някаква по-почтена работа.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Навални

    5 2 Отговор

    До коментар #80 от "Да уж":

    Ти последните години в пещера ли живя?
  • 86 ЕЕЕ

    3 2 Отговор
    Eх Огняне.....дори няма да те чета, ясно е, че мастилото е от козяк....айде една сланинка ще те почеря да не заслабнеш, че сигурно и сланинаната , която получаваш като награда е ГМО.....:)
  • 87 Варна

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "Българофил":

    У Минчев нищо не се е развило освен килограмите!
    Той цял живот е работил професионално близане на задни части. Господарите винаги имат нужда от персонал, а Минчев е точно с такава подготовка. - В случая пропаганда на веруюто на новите господари. Така прави и Борисов и Цветанов и Цецка и Плевню... - - Всичките са от един отбор!- Отбора на изведнъж осъзналите се!
    - До вчера бузките бяха отворени на изток, сега правим дудуци на Запад... - А ма онези дето си отваряхме бузките не бяхме ние! - Ние сме десиденти и сме откърмени с антикомунистическата идея.
    Понеже явно не си живял по онова време няма как да разбереш истината и раболепието на такива, низки по душа хора.

    - Да преподаваш научен комунизъм и след това изведнъж да кажеш аз мразя комунистите и се отричам от направеното до момента ... - Прилича повече на проституция отколкото нещо друго.

    Коментиран от #88

  • 88 Българофил

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "Варна":

    Живял съм четвърт век! Много добре познавам строя на посредствеността. Прав сте ! Мисля, че подобен род хора трябва публично да се изповядат пред обществото как са минали от другата страна. И аз като млад съм мислил, соцът е най- прогресивен. Но след 1991 от печат излязоха тонове ценни книги, особено от Русия. И промяната става лесно, но на базата на четенето и анализа. Та такива ми ти работи...

    Коментиран от #89

  • 89 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "Българофил":

    А ми тогава съвсем чистосърдечно можем да заключим, че подобни личности трябва да бъдат ограничавани в прокламирането на каквото и да е!
    - Ясно е че не може да му се вярва, но той с подобни действия се опитва да сформира обществено мнение, а това не трябва да се допуска!
    Такива като Минчев има достатъчно много и не спират да изпълняват поръчките, на новите ни "партньори".
    Ето например никой не обръща внимание, че ГЕРБ е сформирана и субсидирана от самото начало от няколко НПО-та на чужди държави и сега тази партия не само управлява, но и изпълнява чужди поръчки заради "доброто старо време". За това са спрени всички значими за страната проекти, а се изпълняват значимите за чужди държави. Така бавно и полека се превръщаме в територия а не държава. Новите ни партньори не са нито по- честни от старите такива, нито по- безкористни!
  • 90 Чудничко

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Организираните медийни лъжци не отговарят на смисления въпрос - защо Чехия и Полша, Словакия и Словения не бяха "разгромени" от членството си в ЕС? Напротив, забогатяха бързо и настигнаха средните нива на европейска заможност за едно десетилетие европейско членство.
    Само това ми хареса и коментара на Azazel!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Народа Те ПРЕЗИРАА

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "vvvvv":

    Мноого манипулиране ?!? Прасето е готово на ВСИЧКО за да опровергае ФАКТИТЕ ето за това сме на113 място по свобода на словото !
  • 93 Dave

    0 0 Отговор
    Имам страхотна информация за всички в този форум. Чували ли сте за заклинателен колектор на име, д-р Огундейл? Този мъж върна съпругата ми, която ме остави за 7 години само за 24 часа с правомощията си, казвам се Дейв Вагнер. Той е истински, свържете се с него на неговия WhatApp или Viber Chat: +27638836445. Имейл: [email protected] Той е мощен.
  • 94 Ingrid

    0 0 Отговор
    Имам страхотна информация за всички в този форум. Чували ли сте за заклинателен колектор на име, д-р Огундейл? Този мъж върна съпруга ми, който ме напусна за 7 години, само за 24 часа, със своите правомощия, казвам се Изабела, Той е истински, свържете се с него в своя WhatApp или Viber Chat: +27638836445. Той е мощен.
  • 95 Ingrid

    0 0 Отговор
    Имам страхотна информация за всички в този форум. Чували ли сте за заклинателен колектор на име, д-р Огундейл? Този мъж върна съпруга ми, който ме напусна за 7 години, само за 24 часа, със своите правомощия, казвам се Изабела, Той е истински, свържете се с него в своя WhatApp или Viber Chat: +27638836445. Той е мощен.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.