Last news in Fakti

24 Април, 2018 16:00 13 306 7

Българските арменци: Благодарим на България, че е наша родина (ВИДЕО)

  • арменски геноцид-
  • армения-
  • геноцид

На 24 април светът почита паметта на жертвите на геноцида над арменците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Благодарим на България, че е наша родина". С тези думи известни българи от арменски произход участват в импровизиран видеоклип, с който общността на арменците благодари за гостоприемството на българите, които преди близо 100 години отворили домовете и сърцата си за търсещите спасение от гоненията в Османската империя арменски бежанци.

Режисьорът Маги Халваджиян, композиторът Хайгашод Агасян, журналистът Антон Хекимян, илюзионистът Астор, певицата Хилда Казасян и още много други именити личности от различни сфери, потомци на няколко поколения арменски бежанци от началото на 20-ти век, записаха сами своите послания за благодарност и ги обединиха в импровизирано видео обръщение към всички българи.

Избрахме именно този начин да отбележим 24-ти април, защото въпреки тъгата и трагизма на събитията от 1915 г., този ден за нас е и повод да се отблагодарим за помощта и милосърдието на българския народ, благодарение на който днес ние живеем, работим и развиваме нашата родина България, подчертават инициаторите на видеото от арменската общност в София.

Днес у нас живеят повече от 12 000 българи с арменски произход. Общността е концентрирана предимно в големите градове, като освен с предаваните като семейна традиция ювелирни занаяти, бижутерия, златарство и часовникарство, арменската общност е известна със своите разнообразни културни и образователни инициативи.

От няколко години в София се строи и арменска църква, която общността гради с подкрепата и дарения от сънародници и институции. Градежът на храма е в своята финална фаза и арменците в столицата се надяват църквата да отвори врати още през следващата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vaci

    28 5 Отговор
    Браво на инициатива хората са благодарни за това което са сторили нашите деди.Арменците са добри хора и те като нас не обичат Турчоляците - То кой ли ги обича ?!
  • 2 Чапаев, Василий Иванович

    8 17 Отговор
    Те благодарят, но тяхната Ренета Инджова много ясно плюе и от тяхно име народът,който ги спаси.А продуцентите им опростачиха младото ни поколение.
  • 3 Българофилъ

    22 4 Отговор
    Браво арменци !
  • 4 Хах

    9 21 Отговор
    Е нема що,малко са българските цигани та и арменски са ни докарали дедите ни и всички ги направиха звезди разни продуцентчета,банкерчета и лигави артистчета,а в Пловдив разбрах че са си направили и арменска мафия
  • 5 падналия ангел

    15 2 Отговор
    Ама къФ мат'риал сме! Хората ни благодарят, ние се зъбим, като пумияр на каишка.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    8 3 Отговор
    Братски православен християнски народ!
  • 7 Амтон 1

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "падналия ангел":

    Много точно казано !
    Хора като тебе , осъзнаващи ситуацията ,дават надежда на такива като мен , запътили се към Т2 !