25 Април, 2018 13:00 10 903 15

Брюксел ще наказва Източна Европа, в това число и България?

  • брюксел-
  • европейска комисия-
  • субсидии-
  • корупция-
  • източна европа
Брюксел ще наказва Източна Европа, в това число и България? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Онези държави-членки на ЕС, които не спазват правилата, да бъдат наказани със съкращаване на евросубсидиите: тази идея се върти в медиите и в политическите кръгове вече близо две години. Става дума най-вече за държави, които се отклоняват от принципите на правовата държава, ограничават независимостта на съдилищата или посягат на медийната свобода - както се случва в Полша и в Унгария. Със същия финансов инструмент може да се въздейства и върху онези страни, които не полагат достатъчно усилия в борбата срещу корупцията, срещу климатичните промени или срещу младежката безработица. А също и спрямо държавите, които не желаят солидарно да носят бремето на нарасналия миграционен натиск. По някои от гореизброените параметри България също може да попадне в списъка на страните със съкратени субсидии.

Скоро реалност?

Дискусията вече придобива реални очертания. За финансовия период 2021-2027 година Европейската комисия очевидно наистина възнамерява да упражни финансов натиск върху онези държави-членки, които нарушават правилата. Източници от Еврокомисията съобщават, че пари от еврофондовете ще се отпускат единствено, ако съответната държава-членка се придържа към стандартите на правовата държава. Става дума както за независимостта на съдилищата, така и за борбата срещу корупцията. Аргументацията е логична: единствено една добре функционираща правова държава създава подходящи условия за икономическо развитие. Комисията възнамерява да орязва не само структурни помощи, но - когато се налага - и парите по други бюджетни позиции, най-вече селскостопанските помощи. Както е известно, структурните и селскостопанските фондове обхващат цели три четвърти от общия обем на европейския бюджет, който възлиза на 160 милиарда евро годишно. Засега няма да бъдат съкращавани единствено такива позиции като парите за програмата „Еразъм", защото не е редно гражданите да бъдат наказвани заради грешките на правителствата си, поясняват в Брюксел.

Към момента се обсъждат три варианта. В първия решението се взима пряко от Еврокомисията. Във втория Комисията излиза с препоръка, която трябва да бъде одобрена от държавите-членки. А при третия Комисията взима решение, което може да бъде отхвърлено от държавите-членки единствено с голямо мнозинство. Везните сякаш клонят към третия вариант, което означава, че Вишеградските държави Полша, Унгария, Чехия и Словакия няма да бъдат в състояние да блокират решението. Евентуалното съкращаване на фондовете би засегнало най-вече Полша и Унгария, но също така България и Румъния, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" в своя публикация по темата.

Няколко държави от Източна и Средна Европа ще бъдат засегнати и от следващата мярка, която обмисля Еврокомисията. А именно: помощите от структурните фондове да зависят не само от икономическото положение на получаващата държава, но и от фактори като младежката безработица, образованието, опазването на климата, научно-изследователската работа, а и готовността на страната да поеме своя дял от разноските по нарасналата миграция към Европа.

Парите ще бъдат пренасочени към Гърция, Италия и Испания?

Условията за отпускане на пари от структурните фондове са формулирани гъвкаво, така че е напълно възможно за периода 2021-2027 година държави като Полша и Унгария да получават значително по-малко пари, като идеята е средствата да бъдат пренасочени към Южна Европа - Испания, Италия и Гърция. В момента Полша получава най-много пари от структурните фондове - 5,5 милиарда евро годишно. В списъка на най-големите нетни получателки следват Италия, Румъния, Испания, Чехия и Унгария.

Идната седмица еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер ще внесе предложенията за бюджетната рамка за периода 2021-2027 година. Дебатите няма да бъдат лесни, включително и поради огромната финансова дупка, която ще се отвори след излизането на Великобритания от ЕС. Ето защо Йотингер очевидно търси и други финансови източници, например т.нар. данък върху пластмасовите опаковки, за който в Брюксел се говори от известно време насам. Досега ЕС се финансира главно от вноските на страните-членки. Собствените приходи, най-вече постъпленията от мита, възлизат на около 20%. Йотингер иска да вдигне собствените приходи до 40 на сто, като за целта обмисля не само „пластмасовия данък", но и други мерки. Например - приходи от търговията с парникови емисии или пък евентуалното изравняване на минималния корпоративен данък в държавите от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вън от ес

    26 8 Отговор
    и кои правила трябва да се спазват, всята идиотия която тия недоразвитите от европарламента изплюят и държавите трябва сляпо да изпълняват иначе врът кранчето, ми да ни възстановят заводите дето умишлено фалираха, аец-а да му се възстановят реакторите, южен поток да се реализира и бай, бай евроидиотски кенеф
  • 2 да го кажем направо

    28 6 Отговор
    Нищо добро не е дошло от Брюксел-факт...

    Коментиран от #15

  • 3 КЪНЧО МЪНЧОВ

    8 0 Отговор
    Олеее лееееееее, майчицееееееее кой че ме храниииииииийй???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Духаст

    6 1 Отговор
    Духаст, Духаст нихт?!
  • 6 NO MERCY.....NO BREXIT

    15 1 Отговор
    З А К Р И В А Й
  • 7 Гост

    26 0 Отговор
    Дали ще ги спират или не 1 милион българи работят на минимална заплата няма да усетят голяма разлика
  • 8 ГосТ

    15 3 Отговор
    Еми логично. Трябват наказания за корупция и диктатура. Също така и за бягане от отговорност. Пък народа , ако е говежди,нека си търпи управлението. Само едно не ми е ясно -още пари за Гърция ?!!
    Е не,не съм съгласен. Това трябва да бъде повдигнато като тема! Защо пък ние също да не въоръжим армията си ?!
    Ето това е скапания шит от брюксел двоен стандарт
  • 9 патриотъ

    14 0 Отговор
    За нас народа това не е страшно,страшно е за герберите,че ще им спрат кранчето и няма откъде да цоцат!
  • 10 Дядо

    14 1 Отговор
    Българския народ и без това си е наказан ,пука му . . .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЗайоБайо

    9 0 Отговор
    Както винаги Дойче Веле не пилее калории за мислене....
    България кога е имала стандарт, подходящ за влизане в ЕС?
    Кога е нямало (или е имало по - малко )корупция?
    Как така парите пак ще отидат в Гърция?
    Там какво,по-малка ли е корупцията?
    В резултат на ЕС на коя държава състоянието се подобри?
    В Испания безработицата е на рекордно ниво, особено при младите.
    В Италия е половината Африка (заради миротворните интервенции в Либия )
    .......
    Наливайте пари и дресирайте
  • 13 4АПАЙ

    4 0 Отговор
    Третополови еврогейзери, вашите субсидии така и не достигнаха до българския народ. Те се крадат и "усвояват" от управлянащите и техните обръчи от фирми. Всяко ваше евро е субсидия за МАФИЯТА!
  • 14 гост

    4 0 Отговор
    Гърцфия...500 милиарда досега и пак ще им дават ,тоест ние ще им даваме,а как е хубаво в Гърция!!!!
  • 15 ДДД

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "да го кажем направо":

    ако те кефи
    Публикувано във факти.бг: ограничават независимостта на съдилищата или посягат на медийната свобода
    да прав си