Last news in Fakti

29 Април, 2018 14:00 6 704 12

Новата битка за морския бряг

  • море-
  • плаж-
  • строителство-
  • шабла-
  • царево-
  • черноморие

Предлаганите планове за управление на Шабла и Царево предвиждат разширяване на строителството в последните запазени места по морето

Новата битка за морския бряг - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато през 1948 г. Георги Димитров се срещнал със своя чехословашки другар от Коминтерна Клемент Готвалд, едва ли си е мислел, че това ще сложи началото на една нова индустрия за България. Готвалд обяснил на българския ръководител, че държавата му има да изплаща репарации на Чехословакия съгласно Парижкия договор. Димитров обаче заявил, че страната е в изключително тежко финансово състояние и няма пари за репарации, но Готвалд му отвърнал, че за сметка на това България има море, на което чехословашкият пролетариат може да почива, защото, ако замине за тогава югославското адриатическо море, може и да не се върне.

Така е взето решението за строежа на първите четири хотела на туристическия комплекс "Дружба", а варненци дълго време ги наричат чешките хотели, защото първите туристи са били именно чехите. Така точно преди 70 години започва застрояването на българското Черноморие. Следват строителството на Златни пясъци, а в наричана от местните малка несебърска пустиня - изграждането на Слънчев бряг. До 1989 г. в курорта има 27 000 легла. След приватизацията на хотелите и реституцията на терени в средата и края на 90-те години Слънчев бряг се разрасна, а днес в него почиват едновременно над 500 000 туристи.

Истинският бум на строителството се случи през първите 10 години на XXI век. На практика по българското Черноморие има два конгломерата - Варна и Бургас. На север от Варна до Албена и Каварна е една непрекъсната бетонна стена. На юг от Свети влас до Крайморие и от Черноморец до Царево - също. По средата малкото останали диви плажове са около Кара дере и Иракли, които заедно с Корал бяха обявени за екоплажове, но репортажи от седмицата разказват, че на север от Бяла също започва "култивиране" на брега.

Слънчев бряг и Златни пясъци се превърнаха в курортни джунгли, известни с евтините нощувки и алкохол. Свети влас от малко рибарско селце сега вече се катери по подножието на Стара планина. Между Несебър, Равда, Ахелой, Поморие и Сарафово няма незастроени хотели, а от морето брегът изглежда като огромен град. На юг от Бургас между Черноморец и Каваците и от Приморско до Царево макар и не толкова на гъсто и на високо - също.

На практика от дългото 354 км българско Черноморие незастроени остават около 60 - 70 км. Бумът на пазара на недвижими имоти от последните години върна инвеститорския интерес и сега битката е за тях - на юг от Царево до устието на река Резово и на север от Калиакра до нос Картал на границата с Румъния.

Причините тези километри брегова ивица още да не са застроени не е липсата на интерес, а заради защитените територии - парк "Странджа" и 8 защитени зони около Шабла. Сега се правят опити тези пречки да отпаднат. От една страна, кметовете се опитват да защитят интересите на местните хора, които все още не са си продали земите, а така ще им вдигнат цената, защото "идват избори" и "няма софиянци да решават вместо нас". От друга, те искат да развият общините си и да задоволят желанието на инвеститорите, които вече са комасирали парцели. И няма никакво значение дали кметовете са от БСП, ГЕРБ или друга политическа партия, защото те са "местните".

Миналата седмица стана ясно, че се подготвя нов общ устройствен план на община Царево и той е пореден опит да се застрои първата линия пред морето, която влиза в парк "Странджа". От едната страна са интересите на тези, които смятат, че точно заради парка районът е все още автентичен и привлича туристи, които обичат природата. От другата са хората от района, които искат той да се развива, така че хората там да имат повече възможности за печалба.

На север също има движение. В началото на годината кметът на Каварна Нина Ставрева поиска да бъде изваден от резерват "Калиакра" плажът Болата, подозренията са, че отново става въпрос за строителство. Вероятността северното море да не се промени толкова много е по-голяма заради краткия туристически сезон, по-студеното време, слабата рубла и липсата на инфраструктура.

Сегашните опити на общините да извадят части от крайбрежието от защитените територии са само началото на битката за първата линия. Тези идеи вече срещат съпротива и ако напреднат, вероятно ще доведат до протести. Дали обаче ще се случи поредната вълна на застрояване зависи не само от това противопоставяне. Засиленият интерес сега е предизвикан основно от възхода в пазара на недвижими имоти. Ако той скоро се охлади, въпросът ще се реши от само себе си. Ако обаче ръстът продължи, балансът между инвеститорските интереси и тези на хората, които не искат повече бетон, ще трябва да се търси от местните и централните власти. Тогава прогнозата ще бъде за бурно море - новата битка за морския бряг ще бъде шумна и дълга.

Източник: "Капитал"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САП

    33 4 Отговор
    Явно на българското черноморие няма да се ходи на почивка вече. Ако искам бетонни комплекси, навалици, нощни заведения и градска лудница си я имам и къщи. Май единствения бонус е да гледам пияници как се резилят сами. Вече е рисковано човек да се изкъпи във морето.

    Честно казано това не е почивка за мен. Аз искам да се откъсна от ежедневната простотия, а там мия карат със камиони.
  • 2 ОБИЧАМ АНАРХИЯТА

    22 0 Отговор
    МАСОВО СТРЕМГЛАВО РАЗЛАГАНЕ НА ДЪРЖАВАТА. ГЛЕДАМ И СЕ ВЪЗХИХЩАВАМ, КАК ЖИВЕЕМ БЕЗ РАЗУМ. ПРЕДИ СЕ ДРАЗНЕХ, ТОРМОЗЕХ И ЯДОСВАХ А СЕГА СЕ ЗАБАВЛЯВАМ И СЕ НАСЛАЖДАВАМ. ЗАЩО ЛИ ? ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДА НИ ОПРАВИ ОТ ГОРЕ. НО, ОТ ГОРЕ ТАКИВА НЯМА А НИЕ КАТО ПРЕДАННОТО КЪМ СТОПАНИНА СИ КУЧЕ, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ОЧАКВАМЕ ГРИЖОВНИЯТ СИ СТОПАНИН КОЙТО ОТДАВНА Е В НЕБИТИЕТО И ДАЛЕЧ В МИНАЛОТО. А АЗ ИСКАМ ДА ЖИВИЯ, САМ, МЪЛЧАЙКИ, ПРИМИРЕН, СПОКОЕН, РАВНОДУШЕН, БЕЗДУШЕН КЪМ ВСИЧКО НАОКОЛО И ВЪТРЕШНО ДА СЕ РАДВАМ НА ФАКТА ЧЕ ГОСПОД БОГ МЕ ДЪРЖИ ОЩЕ ВЪРХУ ЗЕМЯТА. НЕ СЕ ВИЖДА НИКАКВА НАДЕЖДА ОКОЛО НАС ЧЕ ЩЕ РАЗБЕРЕМ НАДПИСА НА СГРАДАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА " ! А МАЛКА БЪЛГАРИЯ ОТИВА В ОБРАТНА ПОСОКА КЪМ СЪЗДАВАНЕ НА 190 та НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ. АЗ ОБАЧЕ СИ СЪЗДАДОХ СВОЯ, ЕДНОЛИЧНА И УТРЕНИТЕ МИ СТАНАХА СПОКОЙНИ !
  • 3 Бай Хой

    17 1 Отговор
    Да се готви Северна Гърция....А после и останалата част. Там има почти 14000 км брегова ивица (с островите)
  • 4 Гост

    23 2 Отговор
    От десет години не съм стъпвал на плаж на юг от Тюленово. Обаче откакто отвориха и там хотел на плажа в самия прибой спрях и там да ходя. Паричките заминават при гърците и турците. Сори!
  • 5 Така де

    26 2 Отговор
    Пазар за 1ва линия винаги има и гнусните БГ мутри искат да застроят всичката 1ва линия, като така запушат всички други на 2ра и 3та линия. С нашите пари ще направят инфраструктурата, а долнопробните мурти само ще си изакат големите комплекси на плажа. Шмърт за всички кметове, общинари, чиновници, министри, депутати, бизнесмени , както и на техните семейства и роднини. Ако зивиси от мен, нямаше като комунистите да избивам само главатаря, а и цялата му гнусна рода, белкем нищо не остане от това гнусно семе. НА МИНИМУМ 300 МЕТРА ОТ ПЛАЖА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ!!!! Всички 1ва линия комплекси в Св. Влас, Несебър, Равда, Поморие, Сарафово, Созопол, Примироско, Бяла, Обзор и прочие трябва да се съборят за сметка на бизнесмените и техните деца и внуци!!! Не е виновен само този, който дава баницата, а и тоя , който най-нагло си я хапва!!!
  • 6 старши

    6 2 Отговор
    рълни глупотевини!
    първите хотели на дружба са открити 1967 г.!
    на север от калиакра морето става само за северни народи защото е студена водата през лятото!
    на север от варна има само 5 плажа -дружба,златни, албена и балчик и каварна -по малки!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бетоновоз

    19 3 Отговор
    Аз съм ЗА плътното застрояване на българското черноморие. Трябва да се излеят тонове бетон, под формата на скъпи хотели на първа линия, за да може алчността си вземе своето. Освн това при едно цунами тези хотели щр се явяъ като "спасителна" преграда за родината :-) Но колкото и да се напрягат "инвеститорите" един ден природата ще си вземе своето, поглъщайки кичозните градежи, пустеещи от години защото хората отдавна ще са напуснали бъбългарскотоерноморие. Туризъм се прави с природа а не с бетон!!!

    Коментиран от #9

  • 9 bai ganio

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бетоновоз":

    Така е това е източната част на ковчега ни,на бетоновият ни лаком,ненаситен ковчег! Е това моментният етап от изчезването ни!
  • 10 Ники

    11 0 Отговор
    След като шопите като Столица целият бизнес целия в страната, хората по морето се опитват да си изкарват прехраната с това което имат като дадености.
    Какво не беше съсипано от София срещу комисионни и чужди заръки? Енергетика, промишленост, транспорт... Кое не бе разбито от столицата като управленско тяло?
    И не всички могат да работят кърлежи в тази държава и да живеят в София. Ако искате всички да се преместим там казвайте!
  • 11 ддс

    9 1 Отговор
    През лятото на 2007 година имах работа с една нощувка във Варна. Вечерта реших да се разходя в морската градина. Тръгнах в посока на морето и стигнах редица от заведения. От там тръгнах на дясно. Доста време вървях, редицата заведения не свърши, морето така и не можах да го видя. Не знам, дали още е така, в четните години ходя в Гърция, в нечетните - в Турция. Не мога, да кажа, че едното място ми харесва повече от другото.

    Коментиран от #12

  • 12 Суйо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ддс":

    Дай боже на всички Ви, които сте от Годеч, на всички от родното ти място Никопол, и откъм страната на съпругата ти - Мъглиж. Всички граждани от тези твои близки градове да редуват така почивките си.