8 Май, 2018 16:00 2 074 12

Срещите на Тръмп с Макрон и Меркел бележат края на американската хегемония

  • доналд тръмп-
  • еманюел макрон-
  • ангела меркел
Срещите на Тръмп с Макрон и Меркел бележат края на американската хегемония - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро за пореден път се уверихме, че НАТО фактически не съществува – САЩ не успяха да привлекат за сирийската авантюра от 14 април т.г. нито една европейска натовска страна освен двете бивши близкоизточни империалистически хиени Франция и Британия.

Единството на НАТО досега се гарантираше от един-единствен реален фактор – безвъпросното военно превъзходство на САЩ в региона. Освен него нищо не свързва Европа военнополитически. „Руската заплаха“ след края на СССР е имагинерен геополитически фактор за трансатлантическо единство – фантомна невралгия в постимперска Англия, в бившите западни руски губернии, някогашна арена на съперничество с Швеция, Германия и Австрия, и в Румъния.

Разбира се, и в условията на американската хегемония западноевропейските страни също преследваха, колкото можеха, егоистични интереси – сега четем в „Интерсепт“ интересни, небезизвестни и досега разкрития как западната агресия срещу Либия се дължала на милионите, които Кадафи наливал в предизборната кампания на Саркози.

Но с изтъняването на американската военна мощ, станало очевидно в Сирия, линее и атлантизмът. Заклинанията от двете страни на океана за важността на американския leadership звучат маразматично като някогашните официозни заклинания в соцлагера срещу антисъветизма. На практика западна Европа, особено Германия и Франция, открито оспорват колониалния си статут: „няма да преговаряме с опрян в главата ни пистолет!“ – каза Макрон във Вашингтон.

Двустранните срещи на Тръмп с Макрон и Меркел бяха отразени по различен начин. Говори се, че първата била по-сърдечна, макар престорено, втората – студена. В Германия (както и в Америка) наистина открито мразят Тръмп, във Франция – по-прикрито. Но и двете срещи имаха идентичен резултат – именно липса на резултат.

На първо място е търговията. И Меркел, и Макрон не се поддадоха на американския натиск за търговски отстъпки. В Германия се смята, че исканите отстъпки ще й струват до милион работни места. Тръмповият протекционизъм по начало беше недомислен, макар безспорно идеята за защита на националната индустрия и американския работник да има рационален момент.

Зависим от въглеводородния сектор в американската енергетика, скован от десни вуду-икономически догми, Доналдът нямаше как да противопостави нещо смислено на проваления ТТИП. Той каза, че ЕС правел „почти невъзможно за Америка да прави бизнес“.

Това е глупост. Всъщност общият годишен оборот ЕС и САЩ е пет и половина трилиона долара, а търговският дефицит на САЩ е относителен – оборотът на филиалите на американски компании в Европа е значително по-голям от този на европейските в Америка – 720 млрд срещу 584 млрд долара за 2016 г. Европейските фирми инвестират в нови технологии много повече в САЩ, отколкото у дома – 41 млрд срещу 31,3 млрд долара в 2015 г. Цели 60% от американския внос от ЕС е произведен от американски компании в Европа, докато същият дял на САЩ в търговията с азиатско-тихоокеанския регион е 40%. САЩ изнасят повече немски коли, направени в Америка, отколното внасят произведени в Германия. Американските траснационални корпорации в Европа се радват на специален данъчен режим, включително могат да изнасят печалби под формата на доход от интелектуална собственост – 23% от износа на Ирландия от 201 до 2015 г. се формира от такива трансфери.

САЩ са голям нетен бенефициент във всички тези отношения с ЕС. Това всъщност е цената за Европа на американската военнополитическа хегемония.

Западна Европа, от друга страна, ще е много по-слабо засегната от евентуални американски вносни мита за стомана – за разлика от Бразилия, Русия и Южна Корея, и за алуминий – за разлика от Русия, Китай и ОАЕ. Но ако започне търговска война, Брюксел планира обиден отговор с мита за иконични американски стоки като дънки „Ливайc“, мотоциклети „Харви Дейвидсън“, бърбън, портокалов сок и клюква. Европа не се страхува да заплашва САЩ с икономически „санкции“.

На второ място, Европа има достатъчно тежки икономически проблеми не е ентусиазирана да финансира американския военнопромишлен комплекс.

Искането на Тръмп за участие с 2% от БВП в бюджета на НАТО, а за Германия това е въпрос за около 25 млрд долара годишно повече, е неприемливо за Бундестага и противоречи на коалиционното споразумение на Меркел. Европа има и сериозни планове за изграждане европейски въоръжени сили без САЩ, които видимо са насочени срещу Путин, а реално срещу САЩ и НАТО. Разбира се, общоевропейските въоръжени сили сами по себе си според мене са утопичен проект.

На трето място, Европа решително не подкрепя курса на Тръмп и Нетаняху на война с Иран. Меркел и Макрон продължават да държат на ядрената сделка с Техеран. ЕС винаги е заемал умерено пропалестинска позиция и в израело-палестинския конфликт. Вашингтон го обвинява, че е прекалено мек с мюсюлманите.

За съжаление вярно е също, че изострянето на вътрешните противоречия на Запада засега водят само до ескалация на антируската истерия. Просто тя се оказва единственото общо място, макар почти напълно имагинерно, на западните сили днес. И добива за тях все повече „структурен“, нецикличен характер. И така бетонира ролята на Русия като световен авангард срещу западния диктат, вече и независимо от личността на Путин.

По отношение на България изострените противоречия между САЩ и ЕС, в момента, в който се осъзнаят масово, означават края на вярата в мистичните цивилизационни „евроатлантически ценности“. Такива „цивилизационни“ ценности, както много пъти сме се убеждавали, няма – те са евфемизъм за американската хегемония над Стария континент след 1945 и 1991 г. А също и за специалното отношение на САЩ и Англия, по принцип насочено срещу Германия и евентуалния й съюз с Русия, и значи не „европейско“, а също и не американско по природа, а само английско империалистическо и то от XIX век.

Но щом няма „евроатлантически“ ценности, които да следваме, да вярваме ли, че има някакви други наши дълбоки цивилизационни ценности, за каквито обичат да говорят в Русия, и към които трябва да се върнем? И такива също не са ми известни. За мене човешката цивилизация е една и в нея всички народи участват. Има различни култури и различни природни ландшафти, които обуславят, наред с други фактори, големите различия на народите, включително в степента им на цивилизованост.

Валентин Хаджийски, "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 385

    23 6 Отговор
    Какъв малоумен извод! Срещите на Тръмп с Макрон и Меркел са последни опити да се спаси нещо от американската хегемония, чийто край е белязан от възхода на Русия и Китай!
  • 2 Румяна Костова

    12 4 Отговор
    Прекалено успиващо многословие в статията.Не разбрах кога Макрон е казал,че няма да разговаря с опрян в главата ни пистолет?Преди Тръмп да му намери след дълго опипване,мистичната точка G ,или след това?Не,че е толкова важно,но съм любопитна.
  • 3 Morgoth

    8 16 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "САЩ не успяха да привлекат за сирийската авантюра от 14 април т.г. нито една европейска натовска страна освен двете ..."
    ... най-силни във военно отношение европейски страни и вероятно единствените имащи възможност да нанесат удари в този момент. Ако на това му казваш "непривличане" и разпад на НАТО май няма особен смисъл да продължавам да чета статията!
  • 4 АСД

    20 5 Отговор
    САЩ губят влияние това е безспотен факт. Дали загубата на влияние се дължи на еманципацията на ЕС или на засилване на военноикономическата мощ на Русия и Китай е беззначение. Проблемът-Въпросът е дали САЩ ще отстъпват плавно подобно на Великобритания, осребрявайки максимално ситуацията ИЛИ ще се вкопчат и ще бъдат принудени рязко да се свият.
    П.П.
    С появата на хиперзвуковите ракети, ерата на самолетоносачите отмина, както и силата на страните, които ги притежават.

    Коментиран от #5

  • 5 Ристе

    2 20 Отговор

    До коментар #4 от "АСД":

    Що за глупости приятел, иди се прегледай но смятам че е нелечимо.
  • 6 Да да

    2 11 Отговор
    Факти.бг,тези " Гласове" нашепват ли ви или ви говорят! Ние идиотизми четем и без да ги побликувате! Ако сте решили да помагате на хора с психически увреждания,не е това начина! Купете им Диазепам,Перкизан или поръчайте водка Новичок!

    Коментиран от #12

  • 7 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    14 0 Отговор
    Гответе се за нов световен ред. Всичко ще си дойде на мястото така както следва, кравата в обора, джендър в затвора и така нататък, и така нататък.

    Коментиран от #8

  • 8 Ристе

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Да живее новия световен ред начело с токчето вовка и всички славянски бракя от Китай, Иран, Турция и Северна Корея.
  • 9 ЗайоБайо

    2 2 Отговор
    Цитат от NDR Info Radio преди 20 мин. : Макрон и Меркел се предадоха, срещата им с президента тръмп не донесе необходимите резултати във връзка с Иран. Тръмп не иска този договор и днес в 20 часа ще произнесе решението си, което е със сигурност против ядреното споразумение
    А тая статия е глупости на търкалета
  • 10 Валя

    2 3 Отговор
    А защо общоевропейски военни сили да са утопичен проект ? -До колкото знам в Европа има индустрия да се избълва военна техника колкото искаш,за пари ли става въпрос,щом на Рдоган му дават пари за оръжие що Европа да не даде и за себе си

    Коментиран от #11

  • 11 Везнев

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Валя":

    Ами много е лесен отоворът на вапроса ти...Той се състои от няколко основни причини- Първо-Германия-която е икономическият локомотив на Е.С. и разполага с финанси и технически ресурси --е реално още окупирана държава-чети за "канцлер Акт" и подписаните споразумения от Германия след войната наложени им от САЩ-много интересно и шокиращо четиво.Второ-самият проект Е.С. е създаден за да развива и поддържа либералните евро-атлантически ценности-които нямат нищо общо с дефиницията на демокрацията и нейната фиксация в обществото.Съответно пак в интересите на САЩ-начин на влияние във най-продуктивната част на света в икономическо,човешко , технологическо и културно развитие-демек,ще се развиват според влиянието и потребностите на Вашингтон.Това ясно се вижда при меж.позиция на световните проблеми,където Брюксел приема решения които са противоречиви за бъдещето на Е.С. но за сметка на това са изгодни на САЩ.Трето-житейската истина от векове е доказала една простичка истина---Имаш ли силна армия-ти си независим и твоят суверенитет ти дава правото да решаваш сам проблемите както ти считаш за нужно-дали ще ги решаваш политически и чрез дипломация,военно или с икономически лостове-избора си е твой...А този европейски суверенитет е невъзможен поради ред причини,час от които са описани по-горе като 1 и 2...Това са малка част от причините ЗАЩО Европа не създаде общоевропейски въоражени сили...--просто тогава НАТО ще стане излишно-а то реално е част от инструмента на САЩ
  • 12 чичоХ

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да да":

    Като гледам съотношението на плюсове и минуси на
    коментара ти изглежда, че си заедно с Ристе за лечени-
    ето предписано от тебе за други.