Last news in Fakti

13 Май, 2018 09:59 32 074 53

Да му се не видяло на този алпинист, ще иска да е различен от нас!

  • боян петров-
  • алпинист-
  • хималаи

Разбира се, част от рисковете са директно свързани с извършването на благо. Лекари, изобретатели, откриватели, космонавти, строители, редица други

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никога няма да може да се обясни на седящите вътре в обикновеното и сигурното, в сивотата на еднаквостта и скуката на нормалността, че човекът е станал Човек и е "надхитрил", надминал и победил останалите животни, вкл. братята си като шимпанзето и бонобо, горилата и орангутана, защото е превърнал риска в част от своя живот.
Това пише в профила си във „Фейсбук“ Николай Слатински.

Всички животни цял живот играя на сигурно. Изведнъж едно от всички тези животни открива смисъла на Риска. И го превръща в чисто своя, сиреч съдбовна човешка дейност.
Човекът е рискуващо същество.
Рискът прави Човека свободен.

Разбира се, част от рисковете са директно свързани с извършването на благо. Лекари, изобретатели, откриватели, космонавти, строители, редица други.

Но благото, което те сътворяват и отдават на човечеството не е причината, а последицата - то е последица от риска, резултат от риска. Просто някои рискове имат и такива преки, творящи благо, последици. Главното обаче е Рискът, склонността към риска, вътрешната потребност да рискуваш, невъзможността да докоснеш неизвестното, неясното, неопределеното, несигурното, ако не рискуваш.
Чрез риска човек доказва на себе си и в името на човека, че е Човек.

Обикновените двукраки същества, наследници по пряка или съребрена линия на Рискуващия човек, не могат да разберат тази жажда за риск, този порив към риск, тази хипнотизираност от риска, тази - пак да кажа - вътрешна потребност да рискуваш. Ооо, те ще мрънкат за лудост, за суициидност, за напразно похарчени пари, за така му се пада! Никой не понася самопризнанието, че да е такъв, какъвто е, причината е, че пресметливо или страхливо, егоистично или трезвомислещо никога не е рискувал.

Да му се не видяло на този алпинист, ще иска да е различен от нас! Каквото е дирил, намерил го е и моля ви, не ни пречете да смятаме, че всички трябва да бъдат като нас...
А ако не са - да мрат, щом като така искат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 психиатър

    239 23 Отговор
    Си гурно много хора ще ме намразят, но Боян Петров не е първооткривател. Всички тези върхове са качени от много хора преди него, включително и българи. Той рискува за да удоволетвори собствената си потребност от риск, което си е вид наркомания. Този човек е адреналино зависим и затова е тръгнал толкова неразумно.
    А жаждата към неразумен риск е болест и е безсмислена.

    Коментиран от #37

  • 2 зарин

    136 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Разбира се, част от рисковете са директно свързани с извършването на благо. Лекари, изобретатели, откриватели, космонавти, строители, редица други.

    Да ме прощава авторът, но къде видя общественото благо в изкачването на едни връх?
    Границата на смъртта с 5000 м. От там нататък всеки си сам поема рисковете.
    Хората взехме много си повярвахме. И от това идват бедите
  • 3 dcdc

    102 7 Отговор
    Съжелявам дълбоко за Боян Петров. Прославил е името на България на длъж и на шир. Без да искам следя неговия живот и винаги ми е драго да чуя за неговите успехи. От няколко дена, не мога да си обесня как се случи тази трагедия. Живеем в съвременен , модерен свят . Имал е сателитен тел. , който не е бил в него . Сега и обикновени скиори имат GPS тракери при проблем с лавина или друго в планината. Боян не е имал проследяващо устройство или никой не ни е казал за такова . Тук става въпрос за професионален алпинист. Има много въпроси на които само питам ЗАЩО ???
  • 4 Ads

    124 11 Отговор
    Рискът и безотговорността са различни неща. Утре някой може да реши да рискува да ходи по осевата линия през нощта на магистралата и да види дали ще стигне жив от София до Пловдив. И ако успее ще е първия.

    Коментиран от #9, #28

  • 5 Дарвин

    116 4 Отговор
    Авторът, преди да започне да пише сълзливи статии за това как само животните живея без риск, да вземе да се разходи из природата за да разбере, че всички животни ежесекундно живеят в страхотен риск да загубят живота си. Включително цитираните бонобо и шимпанзета. И оцеляват тези, които преценят риска.
    Та така и с хората. Нарича се естествен подбор.
  • 6 Крадец

    74 6 Отговор
    Слатински,ти що не си алпинист,ами седиш и пишеш,а?
  • 7 kompetenten

    53 13 Отговор
    Хайде сига...с този скиор. Сам си го е поискал......кво да го правим сега....герой на катеренето ли....смешна работа еее......бъдете реалисти малко...стига на с тези налудничави идеи.....на "кочан" е някъде горе....никой няма го намери.........лека му памет
  • 8 диди

    82 11 Отговор
    Голем си ники.Колко пари взе за статията.И с какво един алпинист допринася за благото на обикновения човек?
  • 9 Гост

    19 59 Отговор

    До коментар #4 от "Ads":

    Чудя се защо хора, които никога не са усещали тази тръпка, въобще коментират. Ако не ти е интересно, чети други медии, ако не искаш да даряваш пари за спасителна акция на такива "безотговорни" хора - не даряваш, много е просто... Не си мислете, че изкачването на висока планина вдига адреналина, не е така. Това е една огромна хамалогия. Адреналинът се вдига ако изкачиш 50 метра скален отвес без осигуровка.

    Коментиран от #11, #29

  • 10 акълдадам

    28 23 Отговор
    от кадя на кадя тря са потим и да катерим с хеликоптера се качим за 15 мин дръпни един фас пикай и слазай кат ти е толко мерак
  • 11 Гала

    23 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    С най-голямо удоволствие бих чела други медии, но то този чиляк е навсякъде!! https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwix_divoYLbAhUOiKYKHa-MDU4QFggxMAA&url=http%3A%2F%2Fpik.bg%2F%25D0%25BF%25D0%25B8%25D1%2581%25D0%25BD%25D0%25B0-%25D0%25BC%25D0%25B8-%25D0%25B4%25D0%25B0-%25D0%25BB%25D1%258F%25D0%25B3%25D0%25B0%25D0%25BC-%25D0%25B8-%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B0%25D0%25B2%25D0%25B0%25D0%25BC-%25D1%2581-%25D0%25B1%25D0%25BE%25D1%258F%25D0%25BD-%25D0%25BF%25D0%25B5%25D1%2582%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25B2-news749238.html&usg=AOvVaw2j_Arr_WOK3jiiPhpgE8QG

    Коментиран от #46

  • 12 Приятел

    28 27 Отговор
    Г-н Слатински, Вие, както и аз сме от един град, така да се каже. Движим се по една и съща улица-ул."Кракра". Зная кой сте, и именно затова се учудвам на писанията, които сте измъдрили, за човек, който не познавате. За разлика от Вас аз познавам Боян Петров от близо 30 г. Спестете си кухите фрази, думи и т.н. по повод еволюцията на човека и признайте сам пред себе си, че Боян Петров е вдъхновител на много хора, не само у нас а и по света. Като пиша последното, имам впредвид, че той-Боян Петров кара хората с недъзи, със някакви заболявания, да се чувстват значими и пълноценни!!! И това никак не е малко! Като прибавите към всичко това, че човека първо е учен-биолог, откривал нови, непознати на науката видове, а след това и алпинист-и не само, би трябвало да "стоплите", че явно е значима личност!!! П.П.: Явно не случайно, има такова мащабно издирване на алпинист и такъв обществен отзвук!!!

    Коментиран от #18

  • 13 kompetenten

    27 18 Отговор
    абе къв първооткривател....виж с ква разчектната мацка от русе живее.....дето може да му е щерката....
  • 14 Приятел

    6 5 Отговор
    Към "Дарвин". Дарвин, "бонобо" знаеш ли какво е? Като животно, какво представлява? Ясно е, че е маймуна(трябва да се учим от г-н Слатински). Прочел е някоя и друга книжка по темата.
  • 15 kompetenten

    24 5 Отговор
    МИстър Слатински прочете цялата библиотека на село........да....и двете книги ги прочете
  • 16 kompetenten

    24 6 Отговор
    ква значима личност бе....."приятел"....виж кобрата как му се чекне във фейса...............ти добре ли си
  • 17 Абе

    43 2 Отговор
    Брей че изопачаване на факти и изкарване на думи от контекста.. Къде сравняваш лекари и изобретатели с алпинист? Какво общо има, без да изпадаш в ненужни и несвързани подробности? Не е задължително да рискуваш, за да докажеш че си човек. По твоята логика всички безрискови професии не са човешки ли? Айде стига простотии.
  • 18 енергетик

    63 4 Отговор

    До коментар #12 от "Приятел":

    А миньора,без да е вдъхновител на когото и да е,всеки ден рискува живота си,за да си изхрани семейството.Вината му е само тази,че е тотално безизвестен.
  • 19 Zatr

    10 24 Отговор
    Не я разбирам статията какво цели ....
    Отделно част от хората дето коментират нямат капка уважение към Боян.
  • 20 Приятел

    15 2 Отговор
    Към "енергетик". Прав сте. Верно е!
  • 21 волен сидеров

    25 27 Отговор
    КАКВО ВИ ПРЕЧИ ТОЗИ АЛПИНИСТ.
    когато го търсят не ползват нашите пари от данъците ни.той си има застраховка.
    Какво ни ни пречи на нас на вас на света...Неговите приятели го търсят.
    ей аман от злоба българска
  • 22 Комбина

    36 7 Отговор
    Българина е абсолютно предвидим – пълен тъпанар. Мисленето на българина е най-опасния му враг.
    Аз мисля, че риска да се "повозиш" до която и да е точка в България (с кола) е в пъти по-голям от изкачването на осемхилядник – тинейджъри "тип Шумахер" без книжки, арогатни и надценяващи се шофьори, пияни, дрогирани, комплексари със скъпи коли, шофьори с купени книжки, жени, които в 98% не могат да карат, счупени и стари коли, износени и стари гуми, изнервени и разсеяни шофори... Приятен път!
  • 23 Иванов

    26 22 Отговор
    Разбирам, че за повечето от вас неговата гибел е напълно безсмислена, но това не е така. Един загиващ малък народ като нашия, все още има наглостта да ражда синове, които тръгват безстрашно да посрещнат смъртта с усмивка, някъде там високо в Небесата, преминали границата на живота!
    Боже, Ти който си Любов, приеми Боян Петров в Себе си! Нека Душата му намери покой!

    Коментиран от #41

  • 24 123

    22 16 Отговор
    Луди! Като почнеш от автора, минеш през половината коментари, и завършиш през медийте! Алоу, имате сериозни проблеми!
    Това да не е Гагарин да се е загубил в Космоса!
    Семкаджий.....

    Коментиран от #51

  • 25 гост

    16 31 Отговор
    От вашата злаба има ли смисъл ??? Копайте си на село и си мислете, че живеете живот...
  • 26 Равнинен плъх

    35 5 Отговор
    Толкова много демагогия! Кой доказа, че животните залагат на сигурно и, че рискът е в основата на човешката еволюция? Какъв е смисълът на статията????
    Можеш да си комплексар и без да си алпинист. С какво съвременните алпинисти допринасят за еволюцията? Ами с абсолютно нищо, освен със скованите в снега тела, които биха били интересни за науката след няколко стотин години, в случай, че ги открият.
    Светла му памет!
  • 27 Аз Варна

    25 15 Отговор
    Защо си мисля,че всичко е предварително планирано ,Боян Петров се е покрил,жена му ще гушне застраховката и ще мирне?Въобще не изглежда опечалена,тя се е отказала и призовава да се спре издирването.Действа много хладнокръвно и премерено.Правят хората на глупаци.На народа му трябват герои,кръв,зрелища и малко прах в очите.
  • 28 Тодор

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ads":

    Заради тръпката не е носел проследяващи системи, бил е сам в бурята. Лошото на адреналина е, че иска все по-големи дози, за едно и също удоволствие. Виж Шумахер - спря якия формула1 адреналин и мина на ски, извън пистите, но...
  • 29 Ads

    23 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Това го кажи не на мен, а на жена му, дъщеря му и хората, които го издирват и застрашават собствения си живот, заради "тръпката" му.

    Коментиран от #34

  • 30 Сари

    21 8 Отговор
    Квото е търсил е намерил.
  • 31 Димитър Кънев

    25 5 Отговор
    Не пожелавам на никого лошо.И на Боян Петров но не виждам ползи за България.Освен славата за него.
  • 32 Dimitrina

    31 2 Отговор
    Да. Планината изгражда характер! Твърд, смел, непоколебим! Аз съм любител-планинар, със скромни възможности, колкото до Мусалла и Вихрен. Срещала съм по пътя си хора, които бързат, бягат, с рани по краката, с тежката раница - нагоре към върха. Питала съм: Защо е това бягане? Състезавате се с някой? Какво е удоволствието от това да останеш без дъх, със смазано от болки тяло, но да стигнеш до върха? Отговарят ми: Не съм уморен, нищо не ме боли. Върха ме предизвиква толкова силно, че, ако не го преодолея, ще се чувствам слаб и безволев. Затова - на един дъх от долу до горе, пък каквото ще да става! Така ми отговарят.
    Не съм се мъчила никога да разбера тези хора. Още повече - да ги съдя. Адреналин ли е, тръпка ли е, да се доказват сами на себе си ли, не знам и, честно казано, ми е все едно. Всеки сам избира как ще си живее живота и за какво точно ще си каже - АЗ УСПЯХ! Целта е важна - да! Но, всъщност, Пътя до целта ни гради характера и ни прави такива, каквито искаме да бъдем!
  • 33 сори майна

    22 3 Отговор
    Това не е спорт! Това е адреналин за търсачи на силни усещания! Адреналин си чист наркотик.. хората свикнали с него няма как да ги откажеш! Търсиш силни усещания, рискувайки си живота... Дали това е поведение което трябва да се адмирира, аз мисля не! И да, на някой може и да им е гадно, но това е, кой каквото си е търсил.. да не дава господ никому, искам всичко да приключи с ОК за момчето.. но за този "спорт" трябва да ма обществена дискусия... а, се сетете колко хора се борят със страшни болести, и за тях пари няма... а се харчат за човек койтоси търси белята и то не от вчера! И КАКВО КАТО ПОКОРИ ТАМ ТОЗИ СИ ВРЪХ МАЙНАТА МУ ДЕТО НИКОЙ ГО НЕ ЗНАЕ... И... КАКВО ЩЕ СТАНЕ, КАКВО??? Аре майна..
  • 34 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ads":

    Ако синът ми тръгне да прави същото, няма да го спра. Сега разбираш ли, че няма какво да кажа на жена му и дъщеря му? Бъди сигурен, те не го съдят!

    Коментиран от #49

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Лидер

    15 7 Отговор
    Всеки българин - алпинист !!! Всички българи - да щурмуват хималайските върхове !! Преброяването на буболечките да се превърне в национална кауза !
  • 37 Браво

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "психиатър":

    Всеки има право да бъде безотговорен към собствения си живот и към бъдещето на децата си, но да провъзгласяваш нечия безотговорност за героизъм означава да даваш лош пример на поколенията. Такива като Христо Проданов ще има винаги, те обичат да живеят на ръба и да се излагат на рискове, но могат да бъдат впрегнати да рискуват с ума си, да работят неуморно, да създават стойност за обществото, просто да впрегнат тази безрасъдна смелост, постояннство, преследване на цели в посока, предприемчивост, която носи рискове, но в по-практична посока. Яд ме е за Христо - жертва а възпитание с голи идеали от соца. За Боян си мисля, че може и да е тръгнал в друга посока и да е жив...
  • 38 no bojan

    12 4 Отговор
    писна ми от този глупак Боян
  • 39 СССР

    3 0 Отговор
    НАЙ - БЕЗМИСЛЕНАТА ТЕМА В ТОЗИ САЙТ, КОЯТО СЪМ ЧЕЛ! ТОВА МОЖЕ ДА СА ДУМИТЕ САМО НА ПСИГИЧНО МАЛОУМЕН ДВУКРАК!
  • 40 Баир Будала

    10 3 Отговор
    Не мога да разбера истерията с търсенето на тоя алпинист!
    Ние, редовите граждани, всеки ден излизаме сутрин, отиваме някъде и можем да не се върнем вечерта в къщи. Я някой съобщил за това, я - не. Така и Боянчо: вършил си работата, ама не я свършил както трябва и останал на любимото си (и лобно) място.
    Какво толкова!?
  • 41 Суйо

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Иванов":

    Да се беше метнал от моста "Чавдар", нямаше да ни занимават две седмици на всеки кръгъл час със самоубийството му!
  • 42 Калоян

    5 5 Отговор
    Нищо геройско не виждам в това да тръгнеш да катериш горите, ако щеш и скалите, планините, планинските върхове. Умен човек не би тръгнал да се прави на по-голямо животно от животните. Също така това е егоизъм. Не му пука за никой. Застраховката му ще плати, когато го намерят. А дали ще го намерят? Избора си е негов.
  • 43 Мъж

    7 1 Отговор
    Все мислех, че човекът е оцелял и еволюирал преди всичко защото се е научил да избягва излишните рискове и да трупа познания, но щом Слатински хортува иначе... Че пък дава животните за пример в избягването на рисковете. Не гледа ли този човек "Нешънъл Джиографик", където хищникът дебне жертвата от няколко метра без да се крие, а тъпото говедо не реагира?!
  • 44 Алпинист

    4 3 Отговор
    Точно така риска си е риск. Той го поел и вероятно е палатил с живота си ! Народа го е казал: "Да би мирно седяло не би чудо видяло".
    Неразбирам защо толко трябва де се тръби в медийното пространство, като има далеч по вжни проблеми за решаване в обществото !
  • 45 Задръстенячка

    6 0 Отговор
    Браво, Слатински! Какъв патос, какви страсти!... Да те открехна: авангардна антропологична теория от последните години твърди, че човекоподобните маймуни са произлезли от... кого? - точно така, от човека. В резултат на инволюция. Привеждат се куп аргументи. Ако антрополозите те познаваха, аргументите им щяха да са поне с един повече.
    Впрочем прощавай. Нищо лично. Май всички се омаймунихме.
  • 46 Отжтт

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гала":

    Навсякъде е, защото е Боян Петров, а не Гала.
  • 47 Злобна лелка

    3 1 Отговор
    До #12 "приятел" : по-скоро се опитва да подтисне собственото си чувство за непълноценност и да го обвие в лъскава опаковка. Но е избрал от всички най-не подходящата. Уви...
    И още: националните ни герои са дали живота си заради общонародна, а не лична цел. Ще ме извините, но сравнението е изключително неподходящо.
  • 48 Гост

    2 2 Отговор
    Това е безумие да тръгнеш в такава атака сам.От стари хора знам,че в планината сам не се ходи.Проданов,лека му пръст,също тръгна в атака сам.Боян дано да оцелее , но при всички положения е щастлив...!
  • 49 Ads

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Не става въпрос ти да не спираш сина си, а ти да не тръгваш, щото първо носиш отговорност за сина си и майка му и вече след това за себе си и твоите желания и "тръпки". А дали го съдят, само те си знаят. Докато се качва и връща няма проблем. Проблемът е сега, ако се окаже, че няма да се върне при тях.
  • 50 катафалка с ремарке

    3 1 Отговор
    Колко хора загинаха затова, че тоя бави магистрала Струма? Колко милиона гушна от подобни зелени схеми? Господ му прати нишан на тоя предател, когато ги помете румънска гражданка на Кресна! Лаком г.з - кръв с.ре! Нищо неплатено нема да остане!
  • 51 Тилибе

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Ти колко си неграмотен
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Кокото

    0 0 Отговор
    Лека му пръст....