Last news in Fakti

15 Май, 2018 13:00 2 958 42

Каква е ползата ни от ЕС и НАТО

  • радан кънев-
  • желязната завеса-
  • ес-
  • нато
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес родените след ‘90-та, тези, които дори с бебешките си очи не са виждали Желязната завеса:

- Пътуват свободно до почти целия свят; (Когато аз бях на 14, излизането от България беше забранено да се ИЗЛИЗА, а когато бях на 25 - нямаше къде да влезеш...)

- Пътуват, в рамките на ЕС (и благодарение на конкретни норми на европейското антимонополно право) до половината европейски столици по-евтино, отколкото до Кърджали или Силистра;

- Учат свободно във всички европейски университети при същите такси, при които учат местните младежи (в половин Европа това значи по-евтино от България);

- Работят свободно във всяка европейска държава, в т.ч по време на следването;

- Живеят в общество с огромен глад за работна ръка, единствено поради отворения трудов пазар от предходното тире;

- Работят във фирми и фабрики, които са 90-95% ориентирани към пазара на ЕС и биха затворили на секундата, ако България не е в Единния пазар;

- Живеят в държава без непосредствени заплахи за националната сигурност, докато всяка бивша соц. държава, която не е в НАТО и ЕС има сериозни вътрешни проблеми и проблеми със съседите;

- Говорят по телефон почти безплатно и без роуминг, благодарение отново на конкретни европейски норми; (само да припомня цената на междуградските разговори, когато ние бяхме деца...)

Същевременно:

- Живеят в относителна цензура, доколкото не могат да разчитат на българските медии. Имат обаче неограничен достъп до чужди медии, във 2/3 от ЕС медиите са напълно свободни.

- Живеят в общество без силни институции и правосъдие, проядено от корупция. И това е основна причина да избират - защото могат - работа и живот в ЕС. Да, в ЕС, а не в Турция (в т.ч етническите турци) или Русия (в т.ч децата от смесени българо-съветски бракове).

- Страдат от некачествено публично образование и здравеопазване (които обаче частично могат да компенсират и действително компенсират чрез свободата на движение в ЕС и безвизовите режими с други държави).

- Страдат от груб политически натиск върху бизнеса си, който мнозина вече компенсират със създаване на фирми в други държави от ЕС, напълно свободно. Или чрез избор на бизнес, изцяло ориентиран към чужди пазари, неподвластен на местен рекет.
....

Мога да продължа много. Но няма нужда.

Горното ми дава ясен отговор на два въпроса:

1) Има ли ценност в членството ни в ЕС и НАТО, за мен и семейството ми, за бъдещото - дай Боже -семейство на сина ми;

2) Има ли смисъл и полза от “повече Европа”, от навлизане на ЕС в сфери като правосъдие, образование, здравеопазване


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    28 29 Отговор
    Айде бе тролчета, къде се забавихте.
    Нека плюенето на ЕС започне сега
  • 2 джендърчо

    38 26 Отговор
    Пропусна да спомене, че сега може да си правят гей-паради.
  • 3 Иван

    31 26 Отговор
    Забравих да подсетя тролчетата да започнат да възхваляват комунизма и Русия

    Коментиран от #9

  • 4 Четещ

    31 19 Отговор
    От прочетеното оставам с впечатление, че автора на думите не се усеща ... че това всъщност означава, кадърните да отидат да учат/работят там, а другите да си ги държим тук.
    Свободното движение на хора и стоки подлежи на все по-големи дискриминационни политики, целящи източна Европа да не взима бизнес от Западна .... така че нещата, не са толкова розови, както по думите на автора.

    Коментиран от #12

  • 5 българче

    38 31 Отговор
    Заради едното пътуване ли половината българи ровят по кофите и загубихме безплатното здравеопазване бе тикво проста???
  • 6 бббббб

    31 14 Отговор
    Ползата е за корумпираните и продажни политици.
  • 7 Крайова

    23 22 Отговор
    Ако не сме в НАТО Някой ще ни налапа като топло кебапче с гарнитура!!!

    Коментиран от #26

  • 8 Борис

    19 19 Отговор
    Кънев и ти си против корупцията ли?Абе много си нагъл бре?Ама какво се учудвам ,стакъв даскал какъв да си.
  • 9 дамммммммм

    23 14 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Ванка...комунизъм в Русия няма вече 30 години бе пич-събуди се..А я виж в Китай какво правят комунистите-превзеха света.А стига с нпо лозунги-влизай в час и гледай по-реално на живота
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЕХА

    25 15 Отговор
    Така е, но в същото време мизерия в България надмина всичко, живеем по зле отпреди промените. Народа избяга за да работи в чужбина и да не умре от глад.Това ли беше целта да освободим територия за пришелци ..Всичко рухна,няма нито едно положително развитие, за всички сфери говоря..Да сега има избор ,но какво решава това за България-нищо ,крах.
  • 12 Morgoth

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Четещ":

    А ти останал ли си тук? И ако да - смяташ ли се за некадърен?
    Защото аз се считам се за кадърен съм си все още тук.
  • 13 Kcaniba

    22 22 Отговор
    Много точно казано, браво!ЕС и НАТО нямат алтернатива!

    Коментиран от #14

  • 14 Грантаджийче

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Щото от никъде другаде не идат грантове, а?
  • 15 патриотъ

    29 11 Отговор
    От Нато няма никаква реална полза,защото то защитава единствено американските интереси и по никакъв начин нашите,а само ни ползва територията и парите,за осъществяване на собствените си цели и амбиции!Европейския съюз като идея не е лош,но като изпълнение-нищо хубаво конкретно за нас,защото сме ощетени от всякъде и във всичко и сме за тях трети сорт!Заплатите у нас са със 6 пъти по малки от средните за Европа,стандарта ни е африкански,а свободното пътуване не е възможно за човек,който едва си плаща най-необходимите разходи ,за да оцелее!Еуфорията от приемането ни в Европейския съюз ни попречи да видим истината,но сега тя лъсна и се оказа,че той е добре за богатите държави,на които им трябва евтина работна ръка и нищо повече!Европейския съюз трябва да ни има за равностойни партньори,трябва да създаде своя армия и политика и да е добро място за живеене за всички народи,които са в този съюз!Само тогава мога да се съглася,че имаме реална полза от него!В противен случай само ни използват!

    Коментиран от #16

  • 16 Анализатор

    11 9 Отговор

    До коментар #15 от "патриотъ":

    И ЕС и НАТО все повече заприличват по уродливост на "предците" си - бившите СИВ (и СССР) и Варшавския договор. Въпрос на време е да се разпаднат. Какво ще дойде след това - не знам...
  • 17 Демостен

    11 21 Отговор
    Абсолютно е прав Радан Кънев. Както винаги. Ако не бяхме част от демократична общност, червените провокатори, плюещи свободния свят отдавна щяха да са под земята. Жалки отрепки, отпадъци на разгромения съветски режим.

    Коментиран от #18

  • 18 Бай Глиган

    12 6 Отговор

    До коментар #17 от "Демостен":

    Време е да взимаш фенера и да тръгваш да търсиш ХОРА. Очевидно ти не си от тях....

    Коментиран от #34

  • 19 Ахаха

    17 13 Отговор
    Ние живеем в една красива страна и ще ходим да мием кенефи, да берем ягоди и да гледаме деца в Германия, Англия, Швеция, Дания - НЕ МЕРСИ!!! Не искам такъв Евро Съюз!!!! Нека те да идват при нас!!!! А относно НАТО - от 1989-та до 2003-та не бяхме в никакви военни съюзи, но нино Турция, нито Русия, нито Румъния или друг ни е заплашвал и нападал!!!! Когато влязохме в НАТО започнаха атентати, заплахи от Русия и Турция, скоро може и от Сърбия , Румъния и Гърция. Аз ползва виждам саво за политическата и бизнес мафии, които преди НАТО и ЕС караха БМВ-та, а сега от Ролс-Ройс и Бентли не падат по -ниско!!! За сметка на това народа в държавата стана много по-беден, като изключим гастарбайтерите. Най-лошото е, че станахме 2ро по свъртност в света, което е най-голямата гавра, да сме уж в модерен съюз, а нигерциите да измират по-малко. Аман от платени джендъри, които искат да лъжат и дори манипулират историята
  • 20 РАДА РАЗШИРЕНА

    17 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Каква е ползата ни от ЕС и НАТО................ПОЛЗАТА Е САМО ЕДНА , ЧЕ ПЪТУВАТ , НО НЕ СЕ ВРЪЩАТ ОТКАКТО ............СИНИТЕ ДОМАТИ ВЛЕЗНАХА ВЪВ ВЛАСТА !!!!!!!! ДРУГАТА "ПОЛЗА" Е САМО ЗА ВАС , ЧЕ СИ ИЗНЕСОХТЕ ДЕЦАТА И ПАРИТЕ НА ВЪН , А ЗА НАРОДА ПОЛЗАТА Е ЧЕ ................КУЧЕТА ГО ЯЛИ !!!!!
  • 21 onq s konq

    10 19 Отговор
    Свикнал съм на наглите русофилски изцепки че "РУСИЯ ОТДАВНА НЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКА СТРАНА",но абс винаги ми е дразнещо!А каква е тогава?Всъщност със законите според които се управлява е МЕЛЕЗ ,ПРИТЕЖАВАЩ НАЙ-ЛОШИТЕ ЧЕРТИ НА КОМУНИЗМА И КАПИТАЛИЗМА.Проверих в нета само 1 от нещата които ме интересуват-СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ЗЕМЯТА.Е няма такава!Путин миналата година "раздавал" по 1 ХЕКТАР ЗА ОБРАБОТКА за срок от 5 год "безвъзмездно ползване ",но...В ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК:)И какво ще стане ако излезем от НАТО и ЕС и се "гушнем" с Русия/самостоятелни е абсурдно да останем/?Ами ще влязат ТЕХНИТЕ ЗАКОНИ,ЩЕ БЪДЕ НАЦИОНАЛИЗИРАНА ОТНОВО ЗЕМЯТА ,ЩЕ СЕ ОБРАБОТВА ОТ РУСКИ ФИРМИ И ПРОДУКЦИЯТА ЩЕ СЕ ИЗНАСЯ ОТ ПАК ОТ ТЯХ,А ПАРИТЕ ЩЕ ПОТЪВАТ В РУСКИ ДЖОБОВЕ.

    Коментиран от #31

  • 22 Бесен Язовец

    13 6 Отговор
    Учат в ЕС пълнят гушите на западна Европа
    Бачкат в ЕС пълнят гушите на западна Европа
    В БГ.е мизерия за да ни принуждават да ставаме емигранти!
  • 23 До Иван

    17 7 Отговор
    Иване, Иване , от висене в мрежата ще изтървеш ГЕЙпарада. За руснаците не бери грижа. Те и без твоето мнение си се оправят. Ти си отговори защо възрастните хора мизерстват, а младите бягат в чужбина. Образование ли, здравеопазване ли, земеделие ли, икономика ли, правораздаване ли и т.н. ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 237

    13 9 Отговор
    С Русия: безопасност,сигурност, малка престъпност, работа и пенсии, спокойствие, качествена храна, демогравски бум, безплатно образование и здравеопазване,НО цензура, Белене, привилегировани от БКП, липса на стоки.
    С ЕС: пътуваме навсякъде, учим навсякъде, голям избор на стоки, НО манипулирана информация (дезинформация), бедни хора, ниски пенсии, привилегировани богаташи, слаба армия, демографска криза, ложа храна, скъпи лекарства и здравеопазване...
    Безплатен обяд няма, въпрос на избор!

    Коментиран от #35

  • 26 Танас

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Крайова":

    И какво ще спре Турция да ни налапа?
    НАТО ли???
  • 27 гец

    4 5 Отговор
    кой си ти бе мушморок неден та да ръсиш мнение пфу
  • 28 Хайде

    6 11 Отговор
    Всички скапани тролове, на вагони и към матушка рус, там ги чакат с отворени обятия морета от бояршник.
  • 29 someone

    13 6 Отговор
    ползата е никаква , вятър и мъгла , може да пътуваш ако имаш пари, а те се правят от реална, а не съсипана с усърдие икономика.Роуминга не те топли при положение,че цялата държава я няма.
  • 30 Гади ми се

    10 7 Отговор
    Радан Кънефф/кенефф ! Рада Дълбоката ! И той/тя тръгнал/а да ми описва предимства и недостатъци! Айде-марш на гей-парада.
  • 31 на коня под опашката

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Брато, халюцогените ти са връх!
  • 32 един

    4 14 Отговор
    Надеждата ми е в хората до 40 години . Те нямат спомен за комунизма ,за държавна сигурност ,не знаят руски ,не гледат руска телевизия и филми ,пътуват в Европа и са дигитално грамотни .Колкото и да се опитват да ни завръщат към миналото и към Русия - нямат шанс . Идва ново поколение ,което въобще не му пука за миналото.

    Коментиран от #33, #41

  • 33 да да

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "един":

    Демокрацията, не е донесла нищо добро на България.
  • 34 777777

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Глиган":

    "Публикувано във факти.бг: Време е да взимаш фенера и да тръгваш да търсиш ХОРА. Очевидно ти не си от тях.... "
    Бай Мазен Каскет, не Демостен е търсел хората с фенера, а Диоген:) Впрочем за какво ти е пък точно на теб, да знаеш подробности за древна Елада, нали вие си имате сссрето и Путя, това ви стига:)
  • 35 777777

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "237":

    "Публикувано във факти.бг: С Русия: безопасност,сигурност, малка престъпност, работа и пенсии, спокойствие, качествена храна, демогравски бум, безплатно образование и здравеопазване"
    ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!! Какви вицове разправят нашите родни русофилистици, да се пукнеш от смях!!!

    Коментиран от #39

  • 36 jforfk

    2 0 Отговор
    Ог-н Кънев когато дадете мнение то е глупаво. По добре не си казвайте мнението ....
  • 37 Манаф

    3 0 Отговор
    Радане , 9 Юни наближава ! Приготви вазелина!
  • 38 Юрист

    2 0 Отговор
    Хубав европейски ден! Шефа ми обеща нова кофа и метла !
  • 39 Ерген

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "777777":

    Радан с глава като фалос пак възбуди "сините" бабишкери .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Рядък вид рак

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "един":

    Скоро един такъв младеж доста под 40 , с висше техническо образование и английски , така беше вързал един бойлер , та тока започваше да бие още от вратата. Чувал ли си следната констатация 45% от завършилите са функционално неграмотни.А когато ми се налага да ползвам лекарска помощ , търся от тези над 45 годишните.
  • 42 jforfk

    1 0 Отговор
    За да не съм голословен:
    Къде да излизам бе г-н Кънев, като изляза съм с българска заплата на европейски цени. Дори да изляза после го гладувам половин година ...
    Да, самолетният билет е евтин, но после ти го таксуват няколко пъти още за такси по летището, а за Кърджали ги няма.
    И в кои университети бе г-н Кънев? За обучените на племенника брат ми тегли 20000 лв. заем ... за първата година. Добре, че после детето ми чинии в един бар, щото баща му щеше да фалира.
    Цената на телефонните разговори в България като бях дете беше 2 ст. НА ОБАЖДАНЕ (!!). Е международните разговори баха скъпи
    и как да компенсираш здравеопазването в чужбина като се плаща от българската НЗОК , а доплащането е по европейски цени с нашенски заплати. Та г-н Кънев за българите ли има големи възможности или за ВАС?