Last news in Fakti

18 Май, 2018 10:12 13 382 45

Кримският мост е готов! Напук на всички!

  • крим-
  • мост-
  • русия-
  • путин

Четири години, цели четири години украинските медии, политици, блогъри и свободни алкохолици сипеха тонове ирония върху проекта

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само преди няколко дни целият свят видя една картина, за която казваха, че е невъзможна, за която се твърдеше, че няма да се случи в тази вселена, която, убеждаваха ни, е абсурдна, технологично непостижима, инженерно нерешима - Путин подкара огромен камион по новооткрития "Кримски мост", който най-накрая свързва континентална Русия с бунтовния полуостров и решава много остър и наболял проблем.

Руските блогъри имат един култов израз - "аберация на съзнанието". Именно в аберация на съзнанието изпаднаха всички пропагандатори, които от няколко години насам захлебват основно с тежка ирония към Руската федерация и раждането на шегички за строителната утопия на руския президент.
Четири години, цели четири години украинските медии, политици, блогъри и свободни алкохолици сипеха тонове ирония върху проекта. Всички бяха убедени, че това е някаква симулация, че такъв мост не може да бъде построен, че ще рухне в момента, в който дори някой се опита да излее бетон в морето.

Знайни и незнайни специалисти се опитваха да пророкуват като черни пророци, че Русия няма технологията за такъв проект, че той най-рано може да почне през 2025 година и ще са необходими поне 10 години да бъде завършен. Куцо и сакато от украинска страна, превеждани немилостиво у нас, говореха какъв лъжец е Путин, колко голям измамник е, как е хвърлил на кримчани лъжливото захарче, че мостът ще бъде готов през 2018 година.

Някъде преди около година и половина по-будните украински медии, които се усетиха, че въпреки техния безпомощен присмех строежът кипи с усилени темпове, смениха плочата. Изведнъж се оказа, че ако мостът все пак бъде построен, ако вземе да се окаже, че Путин не е чак такъв политически мошеник, то той няма да издържи. Първият вятър щял да го събори. Първият дъжд можел да го унищожи.

Първата буря направо щяла да го отнесе като глухарче. А пък ако разтърси земетресение - направо камък под камък нямало да остане. Недай си боже по моста да тръгнели коли - морето щяло да се препълни с давещи се автомобили. Звучи смешно, но просто прелетете в архивите на медиите и ще се убедите какво комедийно шоу тече по тази тема. Да не говорим какво се случва из социалните мрежи. Виждаш хора, които иначе били воювали за Европа и за европейски ценности, които се молят още утре 9 по Рихтер да удари Крим. Или по-добре - цунами. И отдолу се сипят едни лайкове, едно тържество на безмозъчната злоба...

Всички знаем за петте стадия на скръбта - отричане, гняв, преговаряне, депресия, приемане... Политическият елит на Украйна днес май се намира в "преговорния" етап. Вече се обръщат към природните сили, молят ги да ги отърват от реалността. Той жадува за разрушения, за да си докаже поне за миг, че не се намира в грешния крачол на историята и на времето. Отричането беше фанатично и смешно, гневът трая съвсем кратко, за да бъде пометен от истината. Плаша се от периода на депресията.

Петро Порошенко няма да го мислим. Той е открил ефективен начин да се справя с черните мисли, който е публична тайна за цялата му страна. Виж останалите не знам как ще се справят...
Други не успяха да вземат толкова бързо завоя. Само преди около месец в украинско издание прочетох дълъг, скучен и тежък анализ, с много исторически позовавания, основно към Сталин неясно защо, в който се твърдеше, че Русия само симулира строеж на моста.

Тези дни го потърсих отново. Редакцията беше проявила достатъчно ум, за да го свали. Сега се отдали на мистика. Че един ден тази несправедливост ще бъде заплатена, че по този мост ще си тръгнат някога руските окупатори... Ето това е проблемът на Киев. Те говорят за Крим като за територия и в анализите им никога не влизат самите кримчани. Кримчаните, които толкова много време изкараха в състава на държава, която го разглеждаше като излишен апендикс, незаслужил инвестиции и развитие. На президентските избори в Крим Путин получи един от най-високите си резултати. Може би защото жителите на размирния полуостров с очите си виждаха, че симулация няма, че мостът се строи заради тях и ще бъде готов в обещаните срокове. Както и че когато от украинска страна им отрязаха, тока само за седмица руснаците отново ги снабдиха с електричество.

Из нашите медии темата не получи сериозни коментари. Защото за целта трябва да се познава украинския контекст и безумията на хунтата в Киев при нейните сблъсъци с реалността. Пък и за Украйна се пише трудно - нито има за какво да ги похвалиш, нито можеш да откриеш с какво да ги вкараш в позитивната хроника. Но виж видях друго заглавие - "САЩ осъдиха построяването на моста към Крим". Силно. "Построяването на моста служи като напомняне за несекващото желание на Русия да накърнява международното законодателство", се казва в позицията на американците.

Ето това е върховна ирония. Страната, чиято съвременна история може да бъде разказана с безкрайно нарушаване на международното право, изведнъж се е загрижила за него. Съобразиха ли се американците с международното законодателство, когато преместваха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, например? Или когато нахлуваха в Ирак?
Новият мост е грандиозно съоръжение, което струва 2,9 милиарда евро и свързва полуостровите Керч в Крим и Таман в Южна Русия. Не знам за вас, но на мен името Керч ми навява литературни асоциации. Бях още ученик, когато попаднах на едно гениално стихотворение на Владимир Маяковски "Адище города", писано през 1913 година, когато революционните футуристични страсти у поета са в пълен подем. И именно там се появява един странен образ, в който присъства името Керч:
А там, под вывеской, где сельди из Керчи —
сбитый старикашка шарил очки

В това стихотворение целият свят е в непрестанно движение. То се опитва да улови ритъма на модерната епоха и как тя разбива на късчета всички романтични символи на миналото, демистифицира напълно природата и се опиянява от мощта на новите цивилизационни сили. Винаги съм смятал, че най-големият проблем на геополитическите мистификатори е, че не четат достатъчно поезия.

Те разсъждават в географско-идеологически категории и пропускат огромната мощ на емоциите, силата на съзнанието, когато един народ се изправя срещу несправедливостите. Кримският мост беше нужен на Русия като емоционален символ на това, че родината не изоставя своите, че е готова да прекоси морето, но да се отзове на помощ. И можете да си мислите каквото си искате за това състояние на духа, свободни сте да го иронизирате, пръскате слюнки или да треперите от гняв, но това е най-мощната сила в тази част на вселената. И резултатът е налице. Кримският мост е готов. Напук на всички, които твърдяха, че няма да го има.
Аз за по-добра метафора за цялата антируска пропаганда, която се лее днес, просто не мога да се сетя.
*Заглавието е на Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    133 17 Отговор
    Браво, браво много хубаво написано! Всички свободни алкохолици членове в НПО да се поучат!!!
  • 2 ЦРУ

    16 162 Отговор
    Готов е наполовина - железопътната час не . А сега внимание - гранита за основите - от украински кариери .....бетона - от германска фирма ...чуковете за набиване подпорите - холандски...антикорозионното покритие - от италианска фирма и 3М -американска....техниката - булдозери ...грейдери - Комацу .Япония и америк. фирма. ВСИЧКИ ПОМАГАТ . защото моста ще бъде част от репарацийте. който Раша ще плаща на Украйна при връщането на КРИМ !

    Коментиран от #6, #15, #16, #23, #35

  • 3 НКВД

    70 11 Отговор
    Някой е почнал да надига чашката от ранооо ясно!!!👆👆👆👆☝☝☝☝☝
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Неразбрал

    17 4 Отговор
    Какво е "свободен алкохолик"?

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 887

    19 62 Отговор
    А вие какви платени русофилчета сте...
  • 8 Пешо от Горно Уйно

    31 3 Отговор

    До коментар #5 от "Неразбрал":

    ....може да е имал предвид нов, "демократичен" алкохолик......
  • 9 iQ5

    61 9 Отговор

    До коментар #5 от "Неразбрал":

    Например: Антон Тодоров,Иво Инджев,Александър Йорданов и мн.др.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бесен Язовец

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    И ти не звучиш като първа младост!
  • 12 ПОЗНАВАЧ

    14 12 Отговор
    Симов пръскаше слюнки и когато бе американофил, и като русофил. Проверете сами.
  • 13 РУСКИ

    49 8 Отговор
    Стойностна статия,НАПИСАНА ОТ ЧОВЕК С БОГАТА И СВОБОДНА ДУША.
  • 14 Трол

    66 4 Отговор
    До сега най-големия мост в Европа беше "Вашку да Гама"-17 км.,а сега познайте кой е? Направиха го алкохолиците,боряшниците и ватенките! Ама ни се спестява този факт,щото грябва да храчиме,по козяшки!
  • 15 Си Ай Ей

    54 4 Отговор

    До коментар #2 от "ЦРУ":

    Да не би да има някакъв правилник в който пише че средствата използвани за строежа трябва да бъдат само руски?
  • 16 УРЦурц

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "ЦРУ":

    А сега внимание - ти си направен от мултикултурална джендър-феминистка и затова зеленееш с понамирисване
  • 17 Гадната Англия

    47 5 Отговор
    Такава статия в Америка и Англия ще бъде цензурирана. Живея там и знам какво говоря. Наслаждавайте се на свободата на словото в България!
  • 18 Бай Миле

    36 7 Отговор
    Най е хубаво когато щатите и Англия пикаят газ.
  • 19 Българин

    7 20 Отговор
    А зависимите алкохолици Саше от русофилите ли са?
  • 20 Рубладжийче

    13 29 Отговор
    Сега сашето е върл русофил, защото е захранван /и то много добре, което си личи отдалеч/ от руската копанка. А преди, когато ядеше парите на чичко Сорос беше много по-слаб и с коса. Но сашето винаги е бил лоялен към тези, които го хранят. Лоялността му към русия и путин е повече от очевадна. А за лоялността ми към Америка може да прочетете тук

    http://alexsimov.blogspot.bg/2006/04/20.html

    където сашето развива пространно защо трябва да обичаме Америка

    20 причини да обичаш Америка

    1. Това е страната дала на света гражданското общество. Това е велико. САЩ може да не са велики с Буш, но са велика с Декларацията за правата на човека. Невероятен документ написан в мрачни времена. Прочетете го. Тогава ще разберете, че статуя на свобадата трява да има точно в САЩ!
    2. Холивуд. Каквото й да ви разправят, това е вълшебно място. То е формирало и формира повечето от модерните хора. Холувуд е задл моделите за любов, тъга, бунт, отчаяние, дори секс. В това няма нищо лошо. Нека да се наслаждаваме!
    3. Памела Андерсън. Коментар е излишен. Тук ценноста се усеща на пръв поглед.
    4. Великата американска литература. За всички, които смятат, че американците нямат култура. Вие сте в заблуда. Американската литература е с няколко класи над българската. Те са родили автори като Джек Лондон, Стайнбек, Драйзър, Мелвил, Вонегът, Стивън Кинг, Пол Остър, Чък Паланюк, Джек Керуак, Буковски, Мейлър...

    и така в 20 точки, четете и се наслаждавайте. И ВЯРВАЙТЕ НА САШЕТО.

    Коментиран от #34

  • 21 патриотъ

    32 6 Отговор
    Браво,лерфектна статия и право в целта!Не мога да добавя нищо повече,защото всичко е казано!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЦРУ":

    Хааа Хаа Ха ти Сериозно ли ?!? Рий си харчетата Редовноо моля
  • 24 Не виждам нищо положително

    6 32 Отговор
    Авторът е готов да оправдае агресията и избиването на другите, само да е от руснаците. Така и с Крим. Може да има много и различни интерпретации на историята, но по международното право Крим е украински и Русия е агресор там. Интересно какво ще мислят хората, които оправдават Русия, ако ДПС или ДОСТ организират референдум за присъединяване на кърджълийско към Турция и се гласува масово (особено, ако е окупирано от турската армия). Това си е напълно възможен сценарии. И тогава ли ще се радваме?

    Коментиран от #28, #37

  • 25 любопитен

    30 2 Отговор
    Крим е бил автономен, Кърджали не е. Крим е бил подарен от Хрушчов, Кърджали не е. Кое му е еднакво то?

    Коментиран от #27, #45

  • 26 Поздрави

    20 3 Отговор
    Господин Симов прекрасна статия. Уважение!
    В този сайт рядко се пише нещо подобно. Имаше период в, който тук неуморно се натрапваше на читателите Истанбулската конвенция.
    Да не го забравяме, приятели.
  • 27 Не е оправдание

    2 17 Отговор

    До коментар #25 от "любопитен":

    И двата факта не оправдава Русия, чийто войски са били в Кирм по време на референдума. И Преднестровието ли е подарено от Хрушчов? А референдум може да се осъществи и без автономия, т.к. мнозинството там е определен, то референдумът може да бъде спечелен, даже и да не е законен, но може да е повод да дойдат турците.

    Коментиран от #31

  • 28 доктор

    19 3 Отговор

    До коментар #24 от "Не виждам нищо положително":

    Крим чрез демократичен референдум стана Руски и ще остане такъв. Понеже ти е нервно нещо вземи си една доза за да се отпуснеш.

    Коментиран от #30

  • 29 антисоросоид

    21 2 Отговор
    Добра статия но има пропуски. Не е споменал наркозависимите соросоидни джендар протестари от София. Заради откриването на Кримския мост те ще направят в София протестен гей парад.
  • 30 Когато войските влязат

    4 12 Отговор

    До коментар #28 от "доктор":

    Ако наличието на войски по улиците е демокрация, може би. Да не би да си подранил с твоята доза :)

    Коментиран от #33

  • 31 любопитен

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не е оправдание":

    Ми ще дойдат турците! Аз ли съм разрешил регистрацията на дост и дпс? Що прескачаш на Приднестровието, аз да питам ли-"а вие що биете негрите?".
  • 32 Наблюдател

    1 13 Отговор
    Неврастеника Симов не знам на какво се радва , като че ли всеки ден ше минава по тоя мост. Построили са го , построили . Сега цяла България трябва да пуска фойерверки в тяхна чест. Хората строят всякакви неща и не съм чул да се хвалят. Просто едната година гледаш няма мост , другата година гледаш мост. Симов може би се радва защото знае скоростта на соц строежите в България.Има случаи на жилищни и обшествени сгради които се строяха по 15 -20 години в развита соц Бълхария.
  • 33 Stoich

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Когато войските влязат":

    По-добре войски, отколкото цигани и гейове по улиците! Поне ще има ред.

    Коментиран от #36

  • 34 Гадната Англия

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Рубладжийче":

    Цитирам теб: “ ... лоялността МИ към Америка ... “. Грешката на езика е фройдистки термин - когато подсъзнателно издаваш истинските си мисли завоалирани в речевия акт. На мен твоята лоялност ми е ясна.
    Нищо от това което си цитирал не е невярно. Америка като етнически корен е най-голямата европейска страна. Знаеш ли че само германците в Америка са два пъти повече отколкото в самата Германия - 196 милиона американци са с бял англосаксонски етнически корен.
    Ти цитираш някой писал за развитието на най-добрите европейски традиции на нов континент -Северна Америка. Аз не го отричам. Напротив, бих могъл да спомена много повече Американски автори, изобретатели и предприемачи.
    Но някъде в близкото минало нишката се скъса. Това не е онази Светла Мечта към която гледахме с надежда когато бяхме млади зад желязната завеса. Демографски малцинствените етноси започват да доминират тяхното общество, Америка е все по-малко Европа, все повече Третия свят. Тя налага своя демографско-политически модел на подчинените си територии като Англия, Германия, България и т. н.
    Американците избират конгрес, сенат и президент които безконтролно вършат тежки безобразия по света и остават безнаказани, защото хората които са ги избрали какво става навън не ги интересува. Те протестираха срещу Виетнам заради 60те хиляди американски войници например, а не заради милионите убити виетнамци.
    Обобщавам - хората тук виждат че след близо 30 години пряко подчинение на Вашингтон страната ни, о
  • 35 Stoich

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЦРУ":

    Ако искаш да караш велосипед сам ли трябва да го изобретиш? Принципите затова са принципи, за да бъдат общовалидни.
  • 36 Гадната Англия

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Stoich":

    ... особено демографията и подмяната на етническия състав на населението, имитират тенденциите в Америка. Там - негри и чиканос и какви ли още не. Тук - цигани и турци. Хората виждат че очакваното проспериращо уредено Българско общество така и не се получи под прякото подчинение на Америка. Не е нужно никой да ти плаща за да виждаш и споделяш очевидното
  • 37 Петър

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Не виждам нищо положително":

    Бъркаш понятията и примера който даваш е некоректен. Крим винаги си е бил Руски ,през 1954г ,СССР и Хрушчов дават областа на Украйна която си е в състава на СССР. Демек дават я да я стопанисва република която е част от тях,от СССР. Интересно защо се забравя тоя факт. А Кърджали си е изконна българска земя още от средновековието,т.е още преди да цъфнат турците на Балканския полуостров.
  • 38 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    Преди доста години СССР построи един язовир наречен Асуански на рекичката Нил ! Днес "Западът" още мисли как да отговори "Може би с язовир на Амазонка...на Мисури,Мисисипи, Колорадо или Нигер , а можеби на Жълтата, Синята, Червената или Пембената река ?!?!?
  • 39 СссереМ

    0 10 Отговор
    Един мост много бързо пада,питайте сърбите.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 фащ

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "СссереМ":

    Да прав си , и разни невидими стелтова падат като круши питайте краварите.
  • 42 boticha

    5 0 Отговор
    Велика страна,велик народ,велики дела,благодарение на СССР сега има и Европа и България ,че дори и САЩ.Прекрасна статия,говореща с факти,а срещу фактите,знаете и боговете мълчат!
  • 43 Цар Вул

    3 0 Отговор
    Е,Русия доказа,че има сили и възможности освен оръжия да строи и мостове!!Сега Путин ще подобри и положението на народа,даже ще го изравни с това от САЩ.После!!После идва краят/за мен вече е настъпил/ на краварското командерене/и по право началото на края на краварите и техните джендърски подкрепаджии от Европа и в частност в Бълхария!!Сътраяска църа Русиянска!!!
  • 44 Гост

    0 2 Отговор
    Лека подродност е, че моста сега претърпи лека реконструкция между 12 и 24 месеца. В момента е затворен.
  • 45 Front 242

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "любопитен":

    Това че е автономен или не какво общо има с всичко. В Расия имат доста такива, но Путинката ги нарича руска територия включително Калининградска област в която няма исторически нищо руско. Защо не я върне на Германия като е толкова ларж? Ами Абхазия? Кримския мост ще видим колко време ще издържи. Всеки е ползвал руски продукти и им знае качеството.