2 254 7

"Ханделсблат" за Борисов: "Безсилният портиер на ЕС"

Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но плановете му срещат силен отпор, пише "Ханделсблат" в статия под заглавие "Безсилният портиер на ЕС".

„Българският министър-председател Бойко Борисов крачи по червения килим като широкоплещест охранител - в очакване на важните гости, които пристигат с черни лимузини и заради които улиците на София са се превърнали в строго охранявана зона", се казва в репортаж на „Ханделсблат" от София, писан в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

Голям момент за България

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един - и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство", пише изданието и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство - "Съединението прави силата", съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси.

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план - поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Брекзита. Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък "Ханделсблат" и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира изданието и продължава:

"По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг", отбелязва "Ханделсблат".

Насрещен вятър

Френският президент например иска реформа на ЕС - и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер - Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред", пише в заключение "Ханделсблат".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Център за изследване на еди какво си
  Отговор
  1 13:07  18.05.18
  браво на "Ханделсблат", добре,че чужди медии отразяват нещата правилно, а не като нашите всичко в розово и бозово...
 • Тост
  Отговор
  2 13:27  18.05.18
  Бате Бойко оправи нашата държава и сега гледа да оправи и съседите.Що за тъпа политика е това....
 • ДаДа
  Отговор
  3 13:29  18.05.18
  Сърбия в ЕС ще се отрази положително. Който не е чакал на Калотина той няма да се съгласи. За измислиците Босна, Косово и Скопско и дума да не става. Тях ги няма на картата.
 • Патриот
  Отговор
  4 17:26  18.05.18
  Някакъв жалък немски простак се изсрал и нашите медии презглава го цитират. Не е добре. Борисов може да има трески за дялане, но не е портиер. Български Министър-председател НИКОГА не може да бъде портиер. Вместо да го засерат, наште мухльовци му публикуват жалкия, комплексарски текст.
 • onq s konq
  Отговор
  5 20:31  18.05.18
  ПРИНЦИПНО статията е "невъзможна",но като се има предвид че немъзможни неща няма...ЕЛЕМЕНТАРНО Е,че малка България и Премиерът й Борисов НЕ МОГАТ ДА ДАВАТ ТОН НА ЕВРОПА .Нещо повече:България дори не може да определя ДНЕВНИЯ РЕД И ТЕМИТЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА СБИРКАТА НА ЕВРОЛИДЕРИТЕ,а е само ДОМАКИН.И въпреки това въпросните теми по разширяването на ЕС и НАТО бяха поставени за разглеждане и се уточниха множество детайли.Което пък значи ,че ЗАД БОРИСОВ СТОЯТ МНОГО СИЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕВРОФИГУРИ И КОНЦЕПЦИИ,а не както се визира в статията че Борисов е едва ли не самотен "Дон Кихот" и на своя глава се пъне.И точно СИГУРНОСТТА НА БАЛКАНИТЕ ИЗИСКВА ПРИЕМЪТ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС И НАТО-ЗА ДА ПРЕСЕКАТ ЩЕНИЯТА НА РУСИЯ ЗА РАЗПОЛАГАНЕ НА НЕЙНИ БАЗИ И РАКЕТИ В НЕПРИЕТИТЕ ДЪРЖАВИ,ТАКАВА Е И ДОКТРИНАТА ЗАД КОЯТО СТОИМ И НИЕ- БЪЛГАРИТЕ!А че "ДОМАКИНЪТ " на подобна среща може да бъде както пасивен,така и АКТИВЕН КАКЪВТО БЕШЕ БОРИСОВ -спор няма ,затова и получи ЗАСЛУЖЕНА ВИСОКА ОЦЕНКА.

  Коментиран от #7

 • патриотъ патриотъ
  Отговор
  6 22:38  18.05.18
  Единственото достойнство на Боко е,че може да се подмазва и лиже добре всякакви задници,това му го признавам!Макар и усмивките да са му жалки и угоднически,поне се опитва да бъде политик,макар и срещу българските интереси!Добре,че Цецо не е редом с него,защото оня урунгел дори и това не може,та щеше да го провали съвсем,макар че,то все тая.Остава на Валери Симеонов да му дадат думата,та да чуем още една велика глупост,както само той може,та картината да е пълна!Иначе нашите национални интереси не засягат нищо друго,освен нашата държава,което никак не се дискутира на този форум,а можеше!
 • антрашпиц
  Отговор
  7 06:35  19.05.18

  До коментар #5 от "onq s konq":

  Замълчи.Хората са ти го написали.Прегръдки целувки потупвания и в общи линии това е........Аз лично не вярвам проблемът на нашите превозвачи да се оправи.

Напиши коментар:


Публикувай