Last news in Fakti

19 Май, 2018 23:31 2 149 14

Со велисопедо

  • велосипед-
  • колело-
  • велосипедист

Нали смисълът е движението, move, братче, move

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прибирах се тия дни късно с метрото. Към 11 часа вечерта, след финала за Купата „Славия“ – „Левски“. Имаше доста хора и – което ме учуди – няколко човека с колелета, со велисопеди, както викат по нашия край.

Това пише в профила си във Фейсбук Георги Даскалов.

Това добре, но велосипедистите така си бяха паркирали возилата в мотрисите, че тотално препречваха пътя на останалите хора. Беше прекрасен образ на житейската философия на софийските велоактивисти. Обществото им е длъжно, понеже са авангард на природосъобразния начин на живот, не замърсяват въздуха и са по европейци, по cool от другите.

Ден или два преди това велосипедист прегази дете в Южния парк, счупи му крака и избяга.

Имам доста приятели, за които колоезденето е страст. Например д-р Панев, ортопед в самоковската болница, редовно прави по 30-40-километрови преходи, че и по-дълги. Има и други, също читави хора, които не смятат, че някой трябва да им осигурява специални условия.

Но имам и други приятели, един от тях скоро вика – искам велоалеи в парка и да си карам с несъобразена скорост. И смята, че всички останали трябва път да му правят.

Съвсем скоро на спирката на метрото на „Константин Величков“ пък видях друг велосипедист. Колелото беше захвърлено на тротоара (легнало, да заеме повече площ и да пречи), а авангардът на зеленото човечество си купуваше бира и флиртуваше с продавачката.

Минувачите заобикаляха или прескачаха возилото. Никой не посмя да гъкне.

Карам и аз колело чат-пат. Но ако съм излязъл някъде с него, после се и връщам с него, а не го тътря по градския транспорт. Нали смисълът е движението, move, братче, move.

Но за софийските „велисопедисти“, за доста от тях, придвижването с колелото не е толкова заради самото придвижване. Колкото да се покажат, да се себеутвърдят. Поради което мрат да изпъкнат пред другите, да изтъкнат своята различност, да ни се наврат в очите и в живота. Както впрочем и други подобни „малцинства“.

Карайте си „велисопедите“. Бъдете здрави.

Но не газете другите, уважавайте пространството на останалите хора. Бъдете такива, каквито бихте искали да бъдат другите към вас.

Казано е в Евангелието. Не прави другиму...

И там е границата на свободата. На велосипедната алея - също.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атакист Патриот

    22 7 Отговор
    Браво! Никакви велосипеди по автомобилен път. Пълна забрана. Само за тези които знаят правилника и имат шофьорски книжки, и да се глобяват като такива. Другите - по тротоарите само и да пресичат кръстовищата и пешеходните пътеки като пешеходци, слeзли от колелетата. И аз имам колело и спазвам правилника. Правете го и вие, иначе ви чака ''Пирогов'' или ''орландовци'', а горкият шофьор който ви е прегазил - централния затвор.
  • 2 врътипедали

    18 5 Отговор
    Това за което пише в статията си има име "велосиПЕДИЗЪМ" !
  • 3 Колоездач

    13 20 Отговор
    Сега под тази простотия ще се излее цялата злоба на селските еснафи. Все някой и нещо им пречи на тях. Все някой им се "навира в очите" и "в живота". Е, по-голяма простотия не бях чел! Ако в случая не са били момчета с колела, щели са навярно да бъдат майки с колички.
    Голям проблем е станал, че някакво момче си оставило колелото на тротоара, за да си купи нещо от някакъв павилион. Как може такова нещо, бе???!!!! Ама, моля ви се, недейте така?!?Та нали бай Ганьо ще трябва да направи две крачки в страни, да заобиколи, да си развали рахатлъка??!?!. А той е свикнал да върви само напред и да признава само тези, които приличат него. Който се различава, значи не е наред. Нали така, бай Ганьо?

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    11 12 Отговор
    До писателя на това нещо!А пък на мен ми пречат автомобилите и дизеловия въздух който дишам когато карам колело.И трите милиона натъпкани в град за половин милион ,който можеше да расте навън , а не навътре , но??

    Коментиран от #5

  • 5 антрашпиц

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Значи отработените газове от автомобилите ти пречат а пушеците получени от зимното отопление не ти пречат такали?!!

    Коментиран от #10

  • 6 Иванов

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Колоездач":

    Море и ти си от ганьовския род, унука си му на бай Ганьо, демек малък Ганьо, ама ще пораснеш бързо и ще станеш голям ганьовец. Ората с джиповете и беемветата, като те нещат на шосето, не оди там, що ша та газят и после оня мазния адвокат ще ги изкара с условна присъда. Но, не! Ти ще караш пред тях и даже ще криволичиш и биеш спирачки, за да им пробваш рефлексите и дали са сменили накладките! И аз карам колело, но на село. Чул си може би, че има такива места, като селата. От там идват агънцата, прасетата и дамаджаните с вино и ракия. Та карам колелото на село, но като видя кола, отбивам и спирам. Знам ли го шофьорът на колко промила е и дали си е купил книжката с пари или с нещо друго? Чао и се пази, Ганчо!
  • 7 гощо

    4 5 Отговор
    Нещо долавам вълна на омразта срещу велосипедистите?!?!? Аз лично съм по равно пешеходец,велосипедист и шофьор. Много ме дразнят сополи дето се разхождат по пешеходните пътеки вместо да се поразбързат защото не сме им длъжни.И велосипедисти да ми се возят по платното.Аз карам по вело алей по тротоари които позвуляват.Що се отнася до детето в парка.Къде бяха родителите,как без надзор се мота малко дете.
  • 8 ГосТ

    3 5 Отговор
    Поредния шедьовър.
    Хахаха Хахаха.
    "Автора " на това словосъчетание, най добре да се застреля. Ма прав е боцето,и овчари си треат,не може сите журналисти , "програмисти" и блогъри.
  • 9 onq s konq

    3 4 Отговор
    На мене наскоро за пореден път ми се счупи беенвето и понеже ми писна вече от него си купих колело и направо се родих!Как съм бил заблуден толко време направо се чуда!!!Верно че колелото го зех настаро и е женско ама върви като бесно!Голем кеф е!Даже му турих една кошница отпреде та като си пазарувам да си слагам нещата там!!!
  • 10 Голям прос

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Откакто се помни човечеството се горят дърва и въглища. Прочети като се създава автомобила как се увеличават заболяванията от рак и на дихателните пътища. И недей прави такива, да не кажа тъпи, сравнения. Не е същото. Това което ти пишат като пропаганда, че измервали въздуха е бошлаф. Прави се с някаква цел. Навремето хората живееха по 80-90г на мръсния въздух от печките.

    Коментиран от #12

  • 11 Гост

    5 0 Отговор
    Честно казано писна ми от тези шизофренични изказвания. Значи ако човек е шофьор, има велосипед и го кара сравнително редовно и доста често ходи пеша е нещо като д-р Джекил и мистър Хайд - в единия случай е злодей, в другия злощастна жертва.
    Крайно време е да приемем, че просто има нормални хола и идиоти. И начина на придвижване няма никакво значение по отношение на тяхното поведение.
  • 12 абсолютно

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Голям прос":

    прав си. Сложих ти минус по погрешка.
  • 13 антиколело

    2 1 Отговор
    Елате да видите на Гребната в Пловдив ,що става ...
    Напъват се разни клинчета със 40 км/ч по сакралната велосипедна алея между малките деца и звънкат....
    Що не дойдеш да ти звънна аз бе ....
    Като си то толкова ербап ходи на околовръстното да звънкаш на тировете.
    По новия коматевски "булевад" ,където велосипедната алея е широка на места 6 метра .а пътното платно 4.5метра - няма да видите нито един колоездач на алеята - всеки кратунковец е на шосето и му е кеф да го заобикаляш...

    Коментиран от #14

  • 14 Госта от Майнево

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "антиколело":

    Да бе, аз понеже съм що годе редовно на Гребната... Голям смях е "обществото"! Разни дедовци и анаболни маниаци с трика, бегачи, каски, че и чепици за педалиране барнали! Мадами и пичове (упс, джендърчета) и те екипирани с найковете, от до. Джогинг, джиджи - биджи! Народа е страшно зле. Всичко живо е в хиперпространството. Скоро и друсане няма да е необходимо - на 90 % са в киреча!