19 Май, 2018 08:00 4 154 6

Страната е заприличала на бинго зала

  • тихомир безлов-
  • хазарт-
  • закон

Тихомир Безлов смята, че ситуацията с хазарта трябва да се регулира

Страната е заприличала на бинго зала - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целта на предложените промени в закона за хазарта е да се ограничи този пазар, който е станал огромен спрямо нормалното в България. Той е три пъти по-голям от средното в европейските страни.

С него се опитват да ограничат рекламите. Те са направили ситуацията в страната като бинго зала. Тук хазартното лоби винаги е имало големи привилегии, особено след промяната на закона през 2013 г. то реализира печалби, които няма в друг сектор на икономиката.

Това заяви в интервю пред Факти.бг експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, който коментира предложените промени от Валери Симеонов в закона за хазарта и ограничаването на реклами.

Как ще коментирате предложенията на Валери Симеонов за промени в закона за хазарта у нас?

Целта на закона е да ограничи този пазар, който е станал огромен спрямо нормалното в България. Той е три пъти по-голям от средното в европейските страни. С него се опитват да ограничат рекламите. Те са направили ситуацията в страната като бинго зала. Другата цел е да се ограничи местата, където може да се продават билетчета. Тоест те да се продават на специализирани места със специализирани оператори, а не в бакалии, пощи, супермаркети и бензиностанции. Долу горе това е целта на закона. Това, което ще направи е да намали продажбата на хазартни стоки. Целта е ситуацията да се върне в нормата. От това разбира се ще има губещи. Политиците и хората обаче трябва да изберат какво искат. Дали да побъркат нацията и да я превърнат в зависима и непроизводителна държава или да върнат нещата към нормалното. Аз не казвам, че хазартът трябва да се забрани. Просто нещата трябва да се върнат в нормата.

От футбола изказаха притеснение, че така ще бъдат ограничени приходите на отборите, чиито основни спонсори са основно букмейкъри?

Футболните отбори за мен получават жалки пари от хазартното лоби. Това лоби натиска отборите да скачат, за да не загубят тези жалки стотинки. Това буквално са стотинки, като се имат в предвид печалбите, които хазартният оператор получава. Това е факт.

Вие вече сте заявявали, че хазартните компании плащат твърде ниски данъци?

Вие можете да сравните нещата със страните, които имат висок процент на хазартна индустрия. Така е в Англия, която формира 1% от своя БВП от хазартната индустрия, а България има 3%. Там можете да видите за колко пъти по-големи данъци става въпрос, спрямо хазартните печалбите на хазартните компании в сравнение с България. Тук това хазартно лоби винаги е имало големи привилегии. След промените в закона за хазарта през 2012 – 2013, това лоби има уникални привилегии. Там имат печалби, каквито няма друг сектор в икономиката. В същото време те не прибавят стойност към икономиката, а я разрушават.

Индустрията изрази притеснения, относно закона. Може ли премахването на рекламите да засегне медиите? В последно време тези реклами се засилиха много.

Общо взето имаме две или три телевизии, които получават печалби от този хазартен сектор. Този сектор обаче отнема обороти от други индустрии. Ако върнем тези обороти към други индустрии, те ще дават същите реклами на тези телевизии. Дори там в крайна сметка няма да има загуби. Да не говорим, че когато имаме непроизводителна икономика, БВП няма да расте със същото темпо. Респективно тези телевизии няма да печелят дългосрочно. Сигурно през следващите няколко години ще направят няколко обороти. Трябва да се вземе правилно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганчо

    29 1 Отговор
    Не играйте, така или иначе няма да спечелите.
  • 2 Оруел

    11 1 Отговор
    "Ставаше ли дума за лотарията, дори полуграмотни хора проявяваха смайващи математически способности и феноменална памет. Цяла една мафия си изкарваше прехраната, като продаваше системи от числа, прогнози или просто амулети. Уинстън нямаше нищо общо с лотарията, която се организираше от Министерството на изобилието, но знаеше (всъщност всички в партията знаеха), че до голяма степен наградите са въображаеми. Изплащаха се само малки суми, а спечелилите големите награди бяха измислени лица. Това не беше трудно да се уреди при положение, че на практика между различните части на Океания не съществуваше никаква връзка."
  • 3 Townboy

    16 1 Отговор
    Леля Пена вместо да си купи луканка тръка билетчета и нагъва само 'ляб.
  • 4 ред

    4 0 Отговор
    Страната е фолкбингозала. Най лесно се управлява прост народ.
  • 5 Neer

    1 0 Отговор
    В чужбина ни се смеят с тези рекламу на безработни хора без дар слово говорещи едно и също под диктовка-Всеки ден минавали и си взимали поне 2 билета без пропуск!Съветват всички да го правим и ще спечелим като тях!Децата това поведение го приемат за нормално вече !След това са пенсионерите и т.н!
  • 6 Гого

    0 0 Отговор
    В щатите има цял хазартен град Лас Вегас по голям с населението на България всеки си прави избор дали ще играе или няма да играе друг е въпроса че данъците са по малки от храните което не е правилно. В Щатите данъка е в порядъка на 40%