Last news in Fakti

20 Май, 2018 09:30 2 755 16

Русия сплотява ЕС и САЩ

  • русия-
  • мартин табаков-
  • ес

Според Мартин Табаков е рано да се говори за членство на Западните Балкани в ЕС

Русия сплотява ЕС и САЩ - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път от 15 години насам Западните Балкани са отново в дневния ред на ЕС. За членство обаче е изпреварващо да се говори. Неслучайно представителите на ЕС акцентираха върху европейската перспектива на региона.

Вие знаете, че по исторически причини на Балканите е много трудно на лидер на дадена държава от региона да му бъде призната такава легитимност.

И тук Русия, макар и без да иска, се проявява като благодатна сила: изправени пред ревизионистичните амбиции на Москва, ЕС и САЩ – независимо от нападките между Туск и Тръмп – се сплотяват обратно.

Това заяви в интервю за Факти.бг политологът Мартин Табаков, който коментира срещата на върха между ЕС и Заадните Балкани, която се проведе в София през седмицата.

Спечелиха ли Западните Балкани от тази среща с ЕС и приближават ли се те до членство в ЕС?

Отговорът на първата част от въпроса е положителен. За първи път от 15 години насам Западните Балкани са отново в дневния ред на ЕС. За членство обаче е изпреварващо да се говори. Неслучайно представителите на ЕС акцентираха върху европейската перспектива на региона. А това бе опит да се избегне точно по-конкретният разговор за време и дати. Последното би означавало да се сложи каруцата пред коня: тъй като държавите от Западните Балкани трябва първо да извършат едно реформаторско усилие. И да изгладят съществуващите противоречия помежду им. И мисля, че точно в този аспект се разпознават най-големите достойнства на провелата се среща: не подценявайте фактът, че държавните глави на Сърбия и Косово си стиснаха ръцете. И това, че Македония и Гърция са по-близо да разрешаване на спора им за името на западната ни съседка, отколкото бяха преди срещата.

В ЕС сякаш има раздвоение по този въпрос. Франция се противопоставя на разширяването, докато по върховете на Съюза са отворени към такова. Коя странa ще надделее?

Франция има други приоритети, които обаче, боя се, по-скоро биха „раздробили“ съюза. Като разделянето на ЕС на държави-членки на Еврозоната и Шенген и на такива, които не са. Но е хубаво от Париж да си дават сметката, че ако ЕС не даде европейска перспектива за Западните Балкани, то други държави, които имат влияние и претенции в региона, ще увеличат позициите си там. Със сигурност обаче държавите от Западните Балкани не трябва да бъдат жертва на конкурентните визии за естеството и функционалността на ЕС.

Прояви ли се премиерът Борисов като регионален лидер и възможно ли в бъдеще да се създаде Балкански съюз в ЕС по подобие на Вишеградската четворка?

Вие знаете, че по исторически причини на Балканите е много трудно на лидер на дадена държава от региона да му бъде призната такава легитимност. И това е част от проблема. Но мисля, че усилията на българския премиер да действа като посредник и медиатор (било спрямо отношенията с Турция, било спрямо отношенията със Западните Балкани) се разпознават – и от ЕС, и от държавите в региона. Нещо повече, българското председателство успя не просто да върне темата за Западните Балкани обратно в полезрението на ЕС, но премиерът даде и една конкретна визия, според която трябва да се случи европейската интеграцията на региона – посредством инфраструктурната свързаност. Т.е министър-председателят, знаейки за проблемите и спецификите на Балканите изобщо, предпочете да даде една рационална и прагматична перспектива. А това е модел, който е характерен и успешен за Борисов спрямо неговата вътрешна политика. Сега той го прилага външно-политически. Разговорът за Балкански съюз обаче едва ли е полезен. Това би обслужило по-скоро френската концепция за ЕС като съюз на няколко скорости.

Видяхме критики към президента на САЩ Доналд Тръмп от страна на ЕС, заради споразумението с Иран. Можем ли да видим рязко обтягане на отношенията между ЕС и САЩ?

Четири са проблемите теми между ЕС и САЩ – Парижкото споразумение, финансирането на бюджета на НАТО, очакваните тарифи за метали, които Вашингтон обмисля да въведе, и Ядрената сделка с Иран. Най-важното обаче е трансатлантическата общност да не допусне искрите да се превърнат в пожар. И тук Русия, макар и без да иска, се проявява като благодатна сила: изправени пред ревизионистичните амбиции на Москва, ЕС и САЩ – независимо от нападките между Туск и Тръмп – се сплотяват обратно. Т.е въпреки различията в характерите, членовете на семейството не забравят, че са именно семейство.

По време на срещата се наблюдаваха жестове на добра воля между Македония и Гърция и Сърбия и Косово. Възможно ли е тези страни да разрешат противоречията си?

Ще видим ли така страни то региона в ЕС до 2025 г. България и Македония дадоха добър пример в тази насока с подписването на Договора за добросъседство. За да се стигне до него обаче бе необходима политическа зрялост.

А, доколкото на Балканите нещата не се случват обезателно доброволно, спрямо Западните Балкани е необходим и външен натиск. Точно такъв трябва да прояви ЕС оттук нататък по отношение на казуса между Македония и Гърция и този между Сърбия и Косово. След като в тези страни така или иначе има външен натиск, то по- добре той да е ползотворен, т.е европейски.

Но преди да говорим за потенциално разширяване на ЕС до 2025-та година, нека видим как ще се поеме темата за Западните Балкани оттук нататък. Например, на следващата среща между ЕС и Западните Балкани през 2020-та година, за инициирането на която има желание Хърватска. Дотогава може би е уместно ЕС не само да изисква извършването на реформи в региона, но и да се ангажира материално допълнително: повече финансиране за Западните Балкани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 философ

    16 5 Отговор
    Не е така. Никого не обединява. ЕС е пред разпад и е пълна трагедия. А видяхте ли отблизо какви пропаднали старци го управляват. А, пропуснах, и една изкуфяла бабичка има между старците. Преди се колебаех, но сега съм твърдо убеден, че мястото на Бг не е в ЕС. Крадците от ГЕРБ ще кажат обратното, но не всички имат лична облага от грантове като тях.

    Коментиран от #4

  • 2 русия

    14 4 Отговор
    РУСИЯ е велика и може да обедини всички

    Коментиран от #11

  • 3 явно автор

    9 0 Отговор
    е сирак и не е отрасъл в семейство а сиропиталище !! как може да твърди , че ес и америка са семейство !!! как може в едно семейство единият ...америка да работи за отслабване на другият ес като се използват различни приоми....постановката в украйна която принуди русия да защити руснаците в крим и така ес наложи санкции от които губи ес !! преди това американците разрушиха ирак,либия а сега и сирия и така напълниха континента с опасни псевдо бежанци не без помоща на меркел и сие .създадоха косово като държава а тя никога не е съествувала като такава или пък като народ(но пък руснаците в крим нямат право да избират дали да останат в украйна или в русия....но за албанците е позволено).айде авторчето да не ни пробутва евроатлантическа солидарност....вън нато от европа , създаване на европейска армия и подобряване отношенията с русия
  • 4 моя страна моя България

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "философ":

    +1
    МНОГО СИ ПРАВ! Ще допълня само, че поради очевидната ни незначителност като държава е просто задължително да имаме закрилник, който да ни пази и да очертава пътя ни, защото е пределно ясно че ние не можем да го направим това сами. Единствено Русия може да играе тази толкова важна за нас роля.

    Коментиран от #5

  • 5 а бе и ти

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "моя страна моя България":

    ли мечтаеш да станем 16-та република ??? точно русия да ни очертава пътя е смешно...ами там средните доходи са по-ниски от тези в България...кво сега заплатите ли да намалим ?? или да почнем да пращаме войници в сирия ???? а е пределно ясно , че на изостанали като теб им трябва някой да ги води...я се пресели в турция...виж ердо е само за теб

    Коментиран от #6

  • 6 mediator37

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "а бе и ти":

    Стотици милиони струват на бюджета ни пратените войници в Ирак и Афганистан. Набутвация от всякъде. Отделно от това, че кармично си го слагаме, защото пращаме окупанти, по които местното население стреля и избива. Платихме стотици милиони долари за да поддържаме с години окупационни контингенти, САЩ не ни подариха една карфица за благодарност, а като краен резултат ковчези и осакатени.
    А забравих- и с пъти по-скъпия ток от американските централи.
  • 7 mediator37

    13 0 Отговор
    Както каза Доналд Туск "С такива приятели като САЩ, врагове не ни трябват."
  • 8 Хахахх!!! русоробите са полумаймуни

    1 7 Отговор
    И получервеи. С единия крак в гроба и продължават да заголват червени задници към импотентния джендър путкин.

    И се мислят за хитри жалките, като си пишат сами на себе си. Капути ланшни сте вие. Тия номера децата в деските градини ги смятат за безмозъчна просташтина.
  • 9 албен царев гьовренеца

    9 1 Отговор
    Ще видят Западните Балкани пълноправно членство в ЕС през крив Мак/а/рон. никой не му пука за Западните Балкани.Тези фалшиви фанфари са само и само да бъде изтикана превантивно Русия от евентуално влияние на Балканите.ЕС-то в момента е като орел-рак - щука. Никакво бъдеще нямат Западните Балкани,защото им го казаха: " Напишете си домашното,проведете реформи...с една дума пари нема-действайте.Какви реформи бе пичоолар ?! Дрогата да минава не през Косово,а през Босна?! Албанци и сърби да плеснат и да се прегърнат?! Бе ей ! Вие съвсем изпушихте бе ей !
  • 10 Диди

    7 1 Отговор
    Гониха дипломати на Путин,говорят срещу него а после му отиват на крака при него и му се кланят.Това е лидер е и баце не отстъпва.Него го галят папите по главата.
  • 11 Кольо

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "русия":

    Тя е велика в главата на отделни индивиди , на глупоста си няма равна на себе си, а незнам как бензина гаси пожара !
  • 12 ха ха

    2 7 Отговор
    Русия никого не сплотява Тя нейните си републики не можа да сплоти камо ли други сссмммеееехх
  • 13 патриотъ

    4 1 Отговор
    Докато Европейския съюз е слуга на американците и тяхно послушно кученце,той няма шанс за развитие и съществуване!Събитията от последната година доказаха,че ситуацията е именно такава.Бъдещшето,ако има такова,на Европейския съюз е в отделяне и изолация на САЩ,създаване на своя армия и политика,създаване на своя финансова система,подобряване отношенията и търговията с Русия,отмяна на всички санкции спрямо нея!Всичко останало е популизъм и евтина пропаганда!Нато е вредоносно образование и защитава интересите единствено на американците,но с европейски пари и затова трябва да се напусне колкото може по-бързо!В противен случай Европейския съюз е обречен да се разпадне и да се върне 200 години назад в историята!
  • 14 Реално

    1 1 Отговор
    Да сведем Руско-турската война до славянски алтруизъм е наивно. От друга страна голяма е била народната подкрепа за войната, представяна като освобождение на поробени братя (впрочем голямо е и разочарованието, когато руският мужик вижда, че братята-роби в европейска Турция живеят далеч по-добре и са по-свободни от него). Обръщам внимание на това, че историческият процес е сложно и противоречиво нещо и когато абсолютизираме един негов момент изпадаме в синдрома благодарност, който ни разрушава отвътре. Кои сте вие? Ами ние сме тези, които руският император създаде. Какво е характерно за вас? Ами че сме благодарни.
  • 15 Реално

    1 0 Отговор
    Разделяй и владей
  • 16 некойси

    0 0 Отговор
    Картите се раздават, играчите се приготвят ... последния път нещата не са минали добре, бомбардирали са ни, лишили са ни от територии, изплащали сме репарации ... и всичко това заради няколко тиквеника, чието име дори историята не помни.