Last news in Fakti

21 Май, 2018 10:03 6 481 18

Майка убийца – последната българка със смъртна присъда

  • българка-
  • майка-
  • убийство-
  • екзекуция

Зловещото наказание е навръх 8-ми март. Властите са дотам цинични, че може би дори търсят символика в датировката

Майка убийца – последната българка със смъртна присъда - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една млада жена е екзекутирана с изстрел в тила в ранните часове на 8 март 1988 г. Разстрелът става на градското гробище в Сливен. Зловещото наказание е за не по-малко зловещо деяние. Елина Златанова е умъртвила двамата си невръстни синове. На никого не му пука обаче, че е Международният ден на жената и Денят на майката. Властите са дотам цинични, че може би дори търсят символика в датировката, припомня в. „Ретро“.

Комунистическият режим ще падне година и половина по-късно, а няколко години след това ще бъде отменено и смъртното наказание. Така Елина Златанова ще се превърне в последната жена, екзекутирана у нас.

Елина Златанова е българо - мохамеданка от Кърджали, чието име е сменено в средата на 80-те по време на Възродителния процес, твърди изследователят Йово Колев. Златанова е акушерка, а съпругът й д-р Мартин Златанов е лекар в болницата на Кърджали. Бащата на Елина е бивш депутат и семейството й е уважавано в града.

Бракът на младата жена обаче е катастрофа, а животът й е пълен кошмар. Тя е превърната в робиня на съпруга си и брат му. Даже й е забранено да излиза от апартамента им в кв. „Възрожденци“. Може само да ходи на работа.

Това, което прелива чашата и кара Елина да убие двете си невръстни деца обаче, са слуховете, че съпругът й си има любовница. Те се потвърждават по-късно, когато д-р Златанов се жени за любовницата си и емигрира в Турция.

На 19 януари 1986 г., Бабин ден, Елина трябва да отиде на тържество със съпруга си, но той се прибира късно вечерта и дори не й обръща внимание. На следващата сутрин, след като мъжът заминава за работа, Елина Златанова взема 20-литрова туба с бензин и я разлива из апартамента, след което го запалва.

Десетмесечният й син Елин се задушава в пламъците, а 4-годишният му брат Невен се опитва да избяга, но майка му го убива, намушквайки го с кухненски нож в корема. Златанова полива самата себе си с бензин, но в последния момент избягва от пламъците и е спасена от комшии.

По време на съдебния процес Елина Златанова твърди, че непознат мъж в сини работни дрехи нахлува с взлом в жилището и го подпалва. Разследващите обаче откриват следи от намушквания по тялото на 4-годишния Невен и Златанова си признава всичко.

По време на процеса убийцата се признава за виновна по всички обвинения и припада няколко пъти при споменаването на имената на синовете й. Златанова е защитавана от адвокат Рени Цанова, която се опитва да я изкара невменяема, но съдът не приема тази теза. Елина, изглежда, се е примирила със съдбата си и последните й думи в залата са: „Никога нямаше да съм добра майка. Не заслужавам да живея, но ако ме оставите жива, ще се опитам да изкупя вината си.“

Елина е призната за виновна и е осъдена на смърт.

По времето на социализма повечето екзекуции са извършвани в стая на Софийския централен затвор, където има специално приспособление за екзекуции. Но както сега, така и тогава единственият затвор за жени е този в Сливен и екзекуцията е трябвало да бъде извършена там по усмотрение на директора на затвора и областния прокурор.

Рано сутринта на 8 март Елина е изведена от килията си, качена в автобус и откарана до предварително подготвен изкоп в гробището на Сливен. Била е принудена да застане на ръба на изкопа, след което доброволец от охраната на затвора я застрелва с куршум в тила.

Екзекуцията на Елина Златанова се случва в навечерието на Възродителния процес. Само година по-късно, в периода май-август 1989 г., около 360 000 българо - мохамедани напускат България и емигрират в Турция.

Според някои, макар случаят „Елина Златанова“ да не е политически, той е използван умело от държавата, за да се подчертае още веднъж неравноправието между българо-мохамеданите и останалото население. Още повече че според запознати смъртните присъди на жени по времето на социализма са рядкост, независимо от това колко тежко е извършеното престъпление.

Смъртното наказание у нас е премахнато окончателно на 10 декември 1998 г. Машината за разстрели в Софийския централен затвор е предадена за скрап още в началото на 90-те, а стаята, в която са се изпълнявали смъртните присъди, днес се използва като склад и нищо не подсказва за предишното й предназначение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссссссс

    63 7 Отговор
    Отново пропаганда.
    Вероятно искате да бъде оправдана????
  • 2 Иванчо

    82 9 Отговор
    Твърдо ЗА въвеждане отново на смъртното наказание. Доживотният затвор го плащаме всички ние; издръжката на един престъпник е скъпа, а един куршум струва стотинки.

    Коментиран от #14

  • 3 Ядеитн

    77 7 Отговор
    Разревах се от умиление. Ей тъй са работи - куршум в тила и толкоз! Трябе пак да са върне смъртното наказание за всичко по-големо то кражба в размер на 10 000 лв. Рушвет над 10 бона - разстрел на място и за двете страни! Пеофили, изнасилвачи и други изроди - разстрел на място! Въоръбен грабеж - разстрел на място! Мога да пиша до довечера.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бббббб

    53 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Бащата на Елина е бивш депутат и семейството й е уважавано в града".Значи съдебната система е работила тогава .Щом като справедливостта е възтържествувала и никой не е успял да е спаси от съдебното решение.БГ има нужда от връщане на смъртното наказание. В момента какво се цели?!?!? Да покажем как тогава е работила съдебната система безпристрастно и строго или журнолята искат да е изкарат герой и жертва на режима преди 89г.!!!!
  • 6 сори сорос

    40 2 Отговор
    ами, големият скок в престъпността настъпи точно след наложения ни от Евросъюза мораториум на смъртното наказание и гибелните промени в Наказателно-процесуалния кодекс. мудната нова процедура по задържането и съденето на престъпниците даде възможност на десетки хиляди рецидивисти да бродят на воля и да тероризират населението, необезпокоявани от никого.

    проблемът е огромен! но вместо това ми защитават убийца, щото била българо - мохамеданка и екзекутирана на 8 март през социализма ... неам думи!
    толерантността няма да ни спаси! напротив - убива ни!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хихихи

    39 1 Отговор
    Така трябва, без значение на етнос, пол, религия или раса! Такова престъпление заслужава такава присъда! И датата и мястото са избрани подходящо, за назидание на всички. Тогава имаше истинско правосъдие, не като сега!
  • 12 Кумчо Вълчо

    31 0 Отговор
    Какви цинични ,брутални ,нагли власти ,а тя горката ,да вземем да и издигнем паметник а????????
  • 13 впечатлен

    28 2 Отговор
    Извършеното от жената е чудовищно и нищо не може да я оправдае. Дори да си страничен човек, а не майка, убийството на две невинни деца, особено по този начин, просто нямам думи! Смъртната присъда е напълно заслужена! Дотолкова, че не е достатъчна. Трябвало е да напусне живота бавно и мъчително, а не с куршум в тила, което си е избавление. Защо ни занимавате с подобни чудовищни неща, какво целите? Ама била изпълнена присъдата на 8 март, какво от това? Поредната гадост, предназначена да измъчва читателя! Тъпият 8 март не е празник на майката, а на еманципираната жена. Жените нахлуха в обществения живот, зарязаха децата си по ясли и детски градини, където малоумни възпитателки ги малтретират, стресират ги и от най-ранно детство децата страдат. Колкото и първично да звучи, ролята на жената в обществото е преди всичко да бъде майка, опора на семейството, а не да се вре където не й е мястото!
  • 14 Георгиев

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Иванчо, всеки работещ затворник получава 20 процента от трудовото си възнаграждение, при 100 процента изпълнена норма! Останалото отива в съдебната власт- 80 процента от заплатата му. При преизпълнение процентите се обръщат. 80 за затворника. 20 за затворите. А печалбата, от труда, на затворника, къде отива? Самоиздържат се затворниците и яко ги “ доят”, ама нали са нарочени.

    Коментиран от #15

  • 15 емигрант

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Георгиев":

    Капитализъм в действие
  • 16 jforfk

    0 3 Отговор
    Що за формулировка "властите цинични". Ами такъв е бил закона тогава, спазили са го. Принципно съм против смъртното наказание щото миже да стане и съдебна грешка. Дали тук е имало не зная. Единствано от написаното е, че жената първо разказва друга версия. А после си признава. Дали са я попритиснали или признанието е доброволно не се разбира /от стотията/.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 майка

    0 1 Отговор
    КАКВА МАЙКА ,КАКВИ 5 ЛЕВА ?! да убиеш децата си със собствените си ръце? И КАКВО КАТО БИЛО 8 МАРТ ?! СТИГА ПОЛИТИКА!!!!!!! ЖИВОТЪТ Е ДРУГО ,НЕ Е ПОЛИТИКА!