749 8

Паника за политическа употреба

И настана вакханалия. Софиянци се притесниха, а близките им започнаха да им звънят

Актуално
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Таско Ерменков от БСП пусна бомбата, че цяла София е пред умиране, защото водата й е заразена с опасни химикали, умишлено изсипани в Искъра и всичко това отново умишлено скрито от властите.

Като източници на това твърдение Ерменков посочи железни информатори - едни приятели, на които вярвал, едни лични съобщения на хора, на които други приятели им били съобщили, и тем подобни.... Изобщо, източник тип "една жена каза".

И настана вакханалия. Софиянци се притесниха, а близките им започнаха да им звънят и да ги предупреждават да не пият от отровната вода. Целият институционален ресурс - от индивидуални експерти до община и управляващи, беше впрегнат да излиза в неделя и час по час да уверява населението, че страховете са неоснователни, че твърденията на Ерменков са лъжи, и че водата е с добро качество.

И всичко това се случи, защото чувството на безнаказаност у нас е повсеместно и то важи както за най-дребните тарикати, така и за най-големите политически интриганти.

Таско Ерменков вероятно дори не се е сетил, че рискува нещо. И защо да го прави? В България лъжите в политиката са начин на живот за мнозина, и те обикновено остават без последици. Ето защо една лъжа повече или по-малко на провокаторите от БСП вероятно им е изглеждала без значение.

Само че и лъжите, както и всичко останало, имат допустими граници. Едно е да кажеш, че не си се срещала с Решетников, а съвсем друго - че 2 млн. души в държавата са под реалната заплаха да бъдат отровени. Утре Ерменков може да излезе и да обяви, че в АЕЦ "Козлодуй" е имало авария с ядрено замърсяване, за което е сигурен от "едни приятели, на които вярва".

Много малко е нужно на българина да изпадне в паника. Той така или иначе няма особена вяра на институциите и теориите за конспирации и за тайни и затулени престъпления хващат дикиш много лесно. Подобни провокации действително са заплаха за националната сигурност и поради тази причина Таско Ерменков трябва да бъде разследван и евентуално наказан с цялата строгост на закона.

Важно е той да послужи за пример, така че утре друг политически манипулатор да не си позволи да си играе със страховете на българите. Достатъчна ни е паниката от реалните проблеми, за да се справяме и с такава от фалшиви.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 19:23  22.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Паток
  Отговор
  2 20:21  22.05.18
  Долу ръцете от депутата с най готиното име!

  Коментиран от #7

 • 3 21:54  22.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ветеран
  Отговор
  4 02:58  23.05.18
  Таско ,този път пресоли манджата ! Изчезвай малоумнико !

 • RIDIK
  Отговор
  5 08:31  23.05.18
  Като не могат с избори, пробват по комунистически с опит за подклаждане на бунтове. Още сънуват световна пролетарска революция. А колкото до този малоумник - такъв си е. То нормален комунист има ли?
 • 6 12:51  23.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 1234
  Отговор
  7 13:36  24.05.18

  До коментар #2 от "Паток":

  Името е Ташко!
 • ПЕЕВ
  Отговор
  8 17:32  24.05.18
  ТАШКО ТАШАКОВ ПОВЕЧЕ МУ ОТИВА.

Напиши коментар:


Публикувай