24 Май, 2018 06:31 2 390 22

За въглищата и ядрената мощност

  • аец белене-
  • зелена енергетика

България се нуждае спешно от регионален енергиен пазар

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко души ме запитаха: “Добре де, щом Брюксел затваря въглищата, как ще се оправим без нова ядрена мощност”. Това коментира в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

Ето кратък отговор:

1. Брюксел НЕ затваря въглищата. От 2021 година влизат в сила по-строги норми за замърсяването от големи горивни инсталации, които ще изискват значителни инвестиции в повечето (не всички) въглищни централи. България, или съответните компании, трябва да преценят дали да направят тези инвестиции или да вложат средствата в други енергийни решения.

2. България трябва да създаде стабилна регулаторна и законова рамка, която да насърчи инвестиции в нови енергийни технологии.

3. България трябва да създаде свободен пазар на газ и електричество с регулаторна намеса, която главно пази правилата на пазара и излизането от субсидиите и не се меси в манипулация на цените.

4. Българските регулатор, системен оператор и парламентарна комисия по енергетиката трябва да привикат колегите си от (поне) Румъния, Гърция, Сърбия и Турция и да им поставят много настоятелно въпроса за максимално бързо изграждане на добре функциониращ регионален енергиен пазар. И да не ги оставят на мира, докато този процес не потръгне сериозно.

5. България трябва да превърне Марица Изток в модерен енергиен център, в който се разработват и изграждат широк спектър от съвременни енергийни технологии - както такива, които вече са се наложили с по-ниски от конвенционалните източници цени (соларна и вятърна), така и технологии в процес на развитие (водород, биогорива, батерии и т. н.).

6. Като енергийно най-неефективна страна в Европа, трябва да насочим усилията си в рязко повишаване на енергийната производителност и да се целим в средна консумация някъде около 2000 кг петролен еквивалент на човек и удвояване на покупателната способност през 2030 година. Това ще е приблизително случая с Италия през 2030 година.

7. Имаме нужда от значително по-високо децентрализирано производство на енергия. Това ще рече малки соларни инсталации, общински електроразпределителни мрежи, комбинация на вятърна енергия и селско стопанство и т. н. Подобни инсталации могат дори да бъдат внимателно подкрепени с бюджетни средства, ще намалят необходимостта от изграждане на нова електропреносна мрежа и, ако са подпомогнати умно, ще допринесат за възстановяване на западнали региони.

8. Когато всичко това е на път да се случи, а то може сериозно да се задвижи за 3 години, можем да обърнем поглед към хидроенергетиката, да надградим някои от станциите в ПАВЕЦ и да обърнем сериозен поглед към електроенергийния капацитет на река Дунав.

9. Да изучим вятърния капацитет на Черно море и да изградим заедно с Румъния, и може би с Турция, офшорни вятърни централи със съответната инфраструктура.

10. Накрая, България има нужда от дълбоко обвързване на ИТ сектора и енергетиката и подкрепата за напреднали системи за управление на електропотреблението.

Всички тези мерки са въпрос на политически решения, законодателство и енергийна дипломация, изискват малко средства - главно административни - и ще доведат до значителни спестявани, инвестиции и повишена конкурентоспособност. Те ще помогнат на България разумно да намери най-икономичното място на газа и електричеството в индустрията, бита и транспорта, ще отворят пространство за бъдещи енергийни решения - водород, биогаз, 2-ро и 3-то поколение биогорива и други иновации, които просто ще си дойдат на мястото водени от пазара и от средата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма как

    14 3 Отговор
    България не може да има нерегулиран пазар! Дори и само заради двете американски "Марици - 1и3". Договорите при тях са такива, че изкривяват целия пазар! А ние, признателни на братята- американци за инвестицията, плащаме по над 800 милиона годишно над пазарната цена! Освен това, с пенсия от 200 лв, как бълскарсия пенсионер ще преживе зимата, при свободни цени на тока? Още повече, че заради замърсяването на въздуха, държавата и общините искат да намалят отоплението с въглища!
  • 2 Голям прос

    4 4 Отговор
    Може да се включи в санирането фотоволтаични панели по покривите. Ще се отворят работни места за поддръжката. И ветропаркове може да се направят повече. Тук където живея се проверяват четири места и всички са подходящи. Но големите лъвове не могат да се разберат кой ще глозга кокала. Не си разделят тия въртележки както направиха със земите, само се дърлят. Така не се работи
  • 3 един дебил

    16 1 Отговор
    9.15 ч. сутринта на 21 май:
    Потреблявана електроенергия в България: 4001 Мвт
    Износ: 491 МВт.
    Инсталирани мощности: ~12,000 Мвч.
    Интересното е, че продажната цена на електроенергията за чужбина е около 1/2 от тази за българските потребители.
    Може ли някой да ми обясни, защо ние подпомагаме нашите турски братя, така щедро?

    Коментиран от #14

  • 4 Меркел

    5 12 Отговор
    Само преди дни имаше в заглавие: "Германия изкара 1 май изцяло на ВЕИ". Да, точно това е Германия с потребление 50ГВ. За сравнение, в подобен период в България се нуждаем от 1 ГВ. За какво ни е АЕЦ, за какво са ни ядрени отпадъци. Хората показват пътя - соларни панели, водни и вятръни централи и малко газ, това е всуяко необходимо за следвашите 100'тина години.
  • 5 антрашпиц

    7 2 Отговор
    Тоз човек дет ги е написал тези 10 точки за България ли ги е писал?Щото ако е за друга страна тези препоръки могат и да се изпълнят ама за нашата страна...трудна работа..даже невъзможна.

    Коментиран от #7

  • 6 ядрен боклук

    5 8 Отговор
    Огромният нерешен проблем, за който ни#КОЙ не говори е проблемът с радиоактивните отпадъци, тяхното съхранение и преработване. Канцлерът на Германия, доктор по физика-Ангела Меркел още в началото на нейния първи мандат предложи и Бундестагът прие до 2020 да бъдат затворени всички 17 АЕЦ в страната им. Причината и аргументите бяха точно проблемите с радиоактивните отпадъци. Та най-голямата икономика в Европа ще се лиши от АЕЦ и електроенергията й ще бъде само от алтернативни, еко-източници. Има решение на Европейския Парламент за това, че радиоактивните отпадъци да бъдат съхранявани в страната, където се получават. Щом Германия не намира решение на проблема за съхраняване на радиоактивните отпадъци и се отказва от съществуващите до сега АЕЦ, дали България е в състояние да намери решението? ? ? Или ще продължаваме да не се интересуваме от този проблем??? Докога истинските проблеми ще бъдат премълчавани, а бедна България и децата ни ще бъдат ограбвани и бъдещето им,погребвано под ядрения боклук?
  • 7 БЪЛГАРКА

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Всички анализи показват, че България няма нужда от нови мощности и до 2040 г. няма да има нужда. Всички съвременни производства стават все по-енергоспестяващи. А за след 2040 г. трябва да гледаме към новите технологии. Производството на ток от слънчева светлина вече е по-ефективно от ядрените централи, проблемът е само в това, че нощно време няма производство. Само че този проблем до няколко години ще бъде решен, защото усилено се работи по складирането и съхранението на енергия. Вместо да развиваме нови технологии, ще се задръстим с ядрени отпадъци, ще задлъжнеем с десетки милиарди и Русия ще ни зароби окончателно!! Явно руснаците държат Бойко с някакъв ужасен компромат, за да го склонят на това чудовищно национално предателство!!!! От джоба на гладния български пенсионер ще изскочат 20 милиарда евро, за да захранят ненаситните в лакомията и алчността си "братушки".

    Коментиран от #8, #10

  • 8 goni

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "БЪЛГАРКА":

    Няма проблем!:) През нощта ще им пуснем прожектори!:) Колкото до "перките", ако няма вятър всички им духаме и ще ги завъртим!:)
  • 9 Подкрепям автора!!!

    7 7 Отговор
    Разбойковците от партия ГРОБ ще купуват ЧЕЗ и искат да построят АЕЦ БЕЛЕНЕ, за да купуват ток на 5 стотинки за kw/h и да го продават на 50 стотинки за kw/h. Това е по-добър бизнес и от дрогата, с която сега се занимава партия ГРОБ. Обаче това за народа не е добре!!! Това, което каза автора в тази статия е единственото добро за народа!!! Трябва да се даде шанс на гражданите също да създават електрическа енергия , чрез био маса, етанол, вятър, слънце и прочие. Това е идеална възможност за създаване на бизнес за малки и средни по-големина фирмички. Построи ли се АЕЦ БЕЛЕНЕ ние ставаме СВРЪХ ЗАВИСИМИ от правителствата , които са на власт, и които ще ни шантажират както си поискат, защото те ще държат и тока, и водата, като монополисти. Я някой се е оперчил на правителството, я са врътнали шалтера на тока и сме останали на тъмно. Тогава никой няма да посмее да протестира или да противоречи. Освен това ще ни заплашват и с ядрен апокалипсис, ако не се кланяме на Вожда Слънце. БГ няма нужда от нови ядрени централи, защото единствените заводи, които биха се създали тук, са тези, които са свръх унищожителни за природа и човешко здраве. Аз лично не искам такива заводи в БГ!!! Преди 10 години можеше и да има смисъл от АЕЦ Белене, но партия ГРОБ спря проекта и ТОЙ ВЕЧЕ Е НЕРЕНТАБИЛЕН. Ясно е, че партия ГРОБ възстановява проекта заради ЧЕЗ, който ще купуват и ще накарат НАРОДА ДА ИМ ПЛАЩА ПРЕСКЪПО ТОКА!! НАПРАВО ЩЕ ОГРАБЯТ И ПОСЛЕДНАТА СТОТИНКА на НАРОДА ТИЯ ИЗЧ*ДИЯ ОТ

    Коментиран от #13

  • 10 Ахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "БЪЛГАРКА":

    Компроматите за Партия ГРОБ са безброй, но никой не ги заплашва!!!! Май вие забравихте, че Разбойковците от партия ГРОБ ще купуват ЧЕЗ??? Вие искате ЧЕЗ да пълни джоба на граждански фирмички произвеждащи ток от слънце, вода, био маса и прочие ли?? Ами много ясно , че ЧЕЗ иска да купува супер евтино ток от АЕЦ БЕЛЕНЕ, за да го препродава със супер голяма наддценка на народа и така Разбойковците да печелят МИЛИАРДИ , отново на народен гръб!!!
  • 11 Анонимен

    10 2 Отговор
    По-добре да е за стотинки от аец отколкото за левчета от фотоволтаици. Май горните коментиращи не са поглеждали фактурата си за електроенергия.

    Коментиран от #12

  • 12 ИДИОТИ!!!

    2 11 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Стотинки ще струва тока от АЕЦ БЕЛЕНЕ за електроразпределителните дружества като ЧЕЗ. Тези дружества оформят крайната цена и тока за потребители ще се повиши и ще стане двойно по-скъп отсега!!! Вместо държавата да дава милиарди левове народни пари за АЕЦ, може да ги даде на гражданите да сложат слънчеви панели, геотермални климатици и прочие
  • 13 Те така

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Подкрепям автора!!!":

    Не съм напълно съгласен да трябва да се позлолят частни ел инсталации но трябва да има и аец
    Всеки говори за свободен пазар но не е такъв
    Да се позволи на всеки да си направи но да си мисли сам после как ще продава тока а не страната да се заробва със задължително изкупуване на тока

    Коментиран от #15

  • 14 Те така

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "един дебил":

    Ами защото турците купуват на реални цени а ние пълним на някого джоба
    Ако се опитат да гушат и от там така... ми няма как да стане турция ще внесе от другаде или ще си произведе ако стане неизгодно да купува от България
  • 15 Прав си

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Те така":

    Но при строителството на АЕЦ БЕЛЕНЕ държавата пак се заробва с милиарди. СЪЩОТО Е!!! Аз казах държавата да даде тези милиарди за да се сложат по блоковете и къщите слънчеви панели, вятърни перки, геотермални климатици. Да даде на фермите да правят ток от био маса и прочие. Така няма да имаш нужда да купуваш ток! Освен това в БГ има достатъчно вода и валежи за производство на енергия от вода. Така ще се създадат повече работни места. Освен това в Германия има по-малко слънце, но тока е почти колкото в БГ!!!! До 4-5 години излизат фотоволтаици с огромно КПД до 50%. Ясно е като бял ден, че ГРОБ иска да ни направи 100% зависими от ЧЕЗ, защото ЧЕЗ ще купува от АЕЦ БЕЛЕНЕ, а ние от ЧЕЗ и Разбойковците ще ни стиснат всички за топките и ще им станем подчинени. СПРЕТЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!! РАЗБОЙКОВЦИТЕ ИСКАТ ДА СТАНЕМ ЗАВИСИ ОТ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО "ЧЕЗ". Затова не искат сами да произвеждаме ток
  • 16 Бай хой

    9 2 Отговор
    Дааа нпо в атака срещу аец. Мариците изо що нямат отпадъци. Само дето затрупаха плодородна тракия. Апък в атмосферата изобщо. Ама трябва да купуваме соларни панели и втора ръка ветрогенератори. Га ши ги изплащаме и с кво? А кат ги сменяме пак отпадъци.
    Само още не са започнали пак да строят алтернативна аец. Или да сондират за подземни залежи на електроенергия.
    И най прекрасмия довод - за какво изобщо ни е електроенергия.

    Първо се нуждаем от откриване на лагее в Белене и всички нпо ястребчета до отглеждат свине там.
  • 17 даката

    3 5 Отговор
    щом високотехнологични нации като япония и германия се отказват от ядрени централи,какво остава за ганьовци и руски реактори.нещата са ясни.

    Коментиран от #20

  • 18 петър

    3 5 Отговор
    не само япония и германия се отказват от аец.пример е австрия,където има пълна забрана за аец. авария може да възникне един път на 100 години,обаче ще е гибелна
  • 19 Доктор Охболи

    9 1 Отговор
    Ветрената енергия не е възобновяема енергия. Вятърът отдава енергията си и вече не стига до там, докъдето е стигал преди. Нарушава се климатът. Някой спомня ли си такива наводнения в Западна Европа преди да се построят хиляди ветрилници по атлантическото крайбрежие? Мислете с главите си защо в България зачестиха сушите, зимата почти няма сняг...
  • 20 Доктор Охболи

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "даката":

    германия се отказа от ядрена енергетика, но купува много ток от Франция...А доколкото съм чел, 70% от еленергията във Франция е от атомни централи...та така...

    Коментиран от #21

  • 21 Да бе

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Доктор Охболи":

    Ама Германия има 20 пъти повече население, 50 пъти повече производство и 100 пъти повече консумация. Франция също!!!
  • 22 Ром

    1 0 Отговор
    Някой от "специалистите" по-горе , да ми обясни , какво е ток? Нещо на обувките май беше ?