24 Май, 2018 09:00 3 281 29

Защо България отново се сближава с Русия?

  • русия-
  • българия-
  • сближаване-
  • румен радев-
  • владимир путин-
  • проекти-
  • ес

Русия отново ли минава в настъпление на Балканите?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само за седмица Русия ще бъде посетена от лидерите на цели три страни от Евросъюза. В края на миналата седмица дойде Ангела Меркел, в средата на тази пристига Еманюел Макрон, а между тях се вклини президентът на България Румен Радев. И ако в привързаността на Меркел и Макрон към принципите на европейското единство никой не се съмнява, то България предизвиква известно безпокойство.

Какво означава тази първа от десет години насам среща на високо равнище? Че Русия отново минава в настъпление на Балканите? Или че търси слаби звена в Европа, за да ги привлече на своя страна посредством историческа близост и енергийни курабийки? Дали представата за България като троянски кон на Москва в ЕС не става отново актуална?

Преглед на пропуснатото

Действително, през последната година-две в българската политика се случиха доста събития, които поотделно нямаха голямо значение, но в тяхната съвкупност говореха за затопляне на отношенията с Русия. В българското общество, както и в основните политически партии, се натрупаха твърде много разочарования и недоволство от рязкото охлаждане на отношенията между двете страни след 2009 година, когато София, под давлението на Запада, се отказа последователно от почти всички съвместни проекти с Москва, като се почне от петролопровода Бургас-Александруполис и се свърши с „Южен поток“.

Отказът от тези проекти не донесе никакви осезаеми ползи на България, по-скоро обратното. Затова призивите за повече прагматизъм и национален егоизъм в отношенията с Русия взеха отново да набират скорост.

В началото на 2017 година в България бе избран нов президент: мястото на отявления евроатлантик Росен Плевнелиев зае благосклонният към Русия генерал Румен Радев. През пролетта на същата година се обнови и правителството: премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ останаха на власт, но техен коалиционен партньор, на мястото на проевропейските либерали, станаха консервативните националисти, сред които и такива, които признават Крим за руски.

България не подкрепи инициативата на Румъния за създаване на постоянна флотилия на НАТО в Черно море и не изгони нито един руски дипломат след случая с отравянето на Скрипал във Великобритания. Страната отложи закупуването на нови изтребители от съюзниците си в НАТО и в същото време възобнови преговорите в Москва за ремонт на МиГ-овете на стойност 40 млн. евро.

В тази атмосфера някои по-маргинални български политици започнаха да обръщат хастара с удивителна скорост. Ако преди няколко години за тях НАТО беше най-важният и незаменим партньор, сега изведнъж заговориха, че България трябва да излезе от неблагодарния алианс и да заложи на Русия.

Нещо повече - макар и не толкова гръмко, но принципно се промени отношението към Русия на българския премиер Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ, които са на власт вече 10 години, с кратки прекъсвания. Именно Бойко Борисов, с идването си на власт през 2009 година, прекрати един след друг съвместните проекти с Русия, обяснявайки, че те са заплаха за българската екология, суверенитета и цивилизационния избор. А ето, че сега, след президента Радев, към Москва се отправя и премиерът Борисов – да обсъжда възобновяването на същите тия проекти, които преди години сам прекрати.

Два реактора и един поток

Причината за този масиран завой на България към Русия е в също толкова масовото разочарование. Българското общество, както и българският политически елит останаха силно разочаровани от факта, че те изпълниха честно и чинно изискванията на евроатлантическата солидарност, обръщайки гръб на Русия, но в замяна не получиха никакви компенсации от Запада за отговорното си поведение. Даже напротив, София бе оставена да се оправя сама с разтрогнатите договори, международните арбитражи и изплащането на компенсации.

Когато през 2012 г. правителството на Борисов се отказа от съвместния проект с Русия за строителството на АЕЦ „Белене“, проектът вече беше в напреднал стадий и в София се надяваха, че американската „Уестингхаус“ ще им помогне за инсталирането на руските реактори в другата българска АЕЦ - „Козлодуй“. Но американците не проявиха особен интерес към проекта и двата реактора продължават да създават главоболия на българското правителството.

През 2016 година реакторите бяха готови, но за да ги получи, българската страна трябваше да плати 620 милиона евро. Лихвата за всеки просрочен ден беше 162 хиляди евро. Докато се намери сумата, минаха няколко месеца, после България се опита да продаде реакторите на Иран, но не се получи. В резултат двата реактора продължават да се съхраняват в България, която се чуди какво да ги прави. Не върви да ги държи просто така, купувачи няма, а да строи сама АЕЦ е прекалено скъпо.

В търсене на изход от създалата се ситуация българското ръководство взе да ражда неосъществими идеи, като например изграждането на общобалканска АЕЦ съвместно със съседите или намиране на стратегически инвеститор, който да не се нуждае нито от държавна помощ, нито от гаранции. Заговори се дори, че Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) уж проявявала интерес към проекта в България.

Но ако се съди по бурната активност на българското правителство около проекта за нова АЕЦ в дните преди визитата на президента Радев в Москва, то руският вариант комай продължава да е актуален. Особено като се има предвид, че наскоро унгарският премиер Орбан успя да си издейства одобрението на ЕС за разширяването на АЕЦ „Пакш“ съвместно с Русия.

Възможно е по подобен начин да завърши и българската епопея с „Белене“, започнала още през 80-те години на миналия век. Във всеки случай ръководството на България едва ли ще забрави скоро, че съществена част от загубите си дължи на добрите съвети и двусмислените обещания на Запада.

Още по-неприятна за България е историята с „Южен поток“. Спирането на проекта след натиск от Брюксел бе едно от първите решения на Бойко Борисов, след връщането му на власт през 2014 г. България прояви европейска солидарност, разчитайки, че в замяна ЕС ще й помогне да си реши газовите проблеми.

В продължение на няколко години Борисов обсъждаше с европейските лидери проекта си за Балкански газов хъб – изграждането на голям газоразпределителен център на българското крайбрежие, в който да постъпва газ от различни доставчици. Идеята изглеждаше многообещаваща, но България и до момента не е получила помощ за реализацията й.

Напротив, усилията на някои европейски лидери се оказаха насочени в съвсем друга посока – към строителството на „Северен поток 2“. А България, от солидарност, просто хариза приходите си от транзитни такси на Германия и Турция. Затова няма нищо чудно, че сега не само проруският президент Радев, но и враждебният някога към Русия премиер Борисов са готови да обсъждат с Москва различни варианти за участие на България в руските газови проекти.

Национализъм без диктатура

Само че основният въпрос за Русия си остава доколко надеждно и дългосрочно ще се окаже сегашното затопляне в отношенията с България. На Москва със сигурност й е приятно като гледа как Бойко Борисов, който само преди няколко години обясняваше, че руските енергийни проекти не само не са необходими, но дори са вредни за България, сега се моли за връщането им, па макар и в орязан вид. Но Борисов не е Орбан, неговото поведение е много по-колебливо и е напълно възможно той да не прояви в споровете си с Брюксел упорството и ловкостта на Будапеща при отстояването на проекта за АЕЦ „Пакш“.

В България, както и в много други страни от Източна Европа, също се наблюдава завой към консерватизма и национализма, но въпреки това там все още няма изградена ясна и отчетлива полуавторитарна пирамида на властта, която в Кремъл толкова обичат. Българската политика си остава текуща и хаотична и хора с противоположни възгледи могат да се озоват не само в една управляваща коалиция, но дори в една партия.

Брюксел неведнъж е демонстрирал, че не се церемони с България и е в състояние да оказва силен натиск върху София, включително чрез замразяване на европейските субсидии. При тези условия българските политици, склонни към опортюнизъм и честа смяна на съюзниците, едва ли са способни да се съпротивляват особено.

Въпросът за това колко близки трябва да са отношенията на България с Русия от век и половина е ключов в българските спорове за външната политика. И сегашното ръководство едва ли ще успее да му даде ясен отговор. Евентуално ново сближаване ще събуди вечните страхове да не се превърне във васал на Москва, което пък ще стимулира появата на политици, обещаващи да спасят България от унизителната зависимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    12 41 Отговор
    Сближаване все още няма, ние се натискаме а те са фалирали и търсят нови проекти с които да си гарантират финансовата стабилност. Сега тиквата ще се изплющи и той другата седмиза.

    Коментиран от #10

  • 2 Eee

    29 12 Отговор
    Само СССР👍

    Коментиран от #11

  • 3 НКВД

    34 11 Отговор
    Щото българите сме русофили и авантюраъа със запад едва не ни затри от картата на Европа! Да стягат куфарите русофобите сами да не се налага да ги изпращаме русофилите че........

    Коментиран от #20

  • 4 Йордан

    51 6 Отговор
    Германия строи газопроводи, а ние духаме супата. Защо?

    Коментиран от #8

  • 5 РЕАЛНО

    39 7 Отговор
    зАЩОТО БЕЗ СЪТРУДНИЧЕСТВО С рУСИЯ-НЯМА ДА Я ИМА бЪЛГАРИЯ...

    Коментиран от #15

  • 6 Бесен Язовец

    33 10 Отговор
    На Русия и България пъповете са вързани една и съща кръв сме
  • 7 Бесен Язовец

    32 9 Отговор
    Русофобите са аномалия на българската природа малодеформация

    Коментиран от #9

  • 8 полтергайст

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Йордан":

    Как що? Щого Боци наведен на буква "Г", като "ГРОБ", гради България! Само, че наведен пред Шорошоидите не става да се гради, не виждаш по-далеч от обувките си.... И понеже родния магистрат елит нема друга работа, освен да изпраща ГДБОП да арестуват проститутки, вместо да арестуват мафиотите политици, за нанесени вреди на българския фолк и ланд-а ни, то нема кой да стопира тия вреди от десетки години.... Сега обаче Боци видя в обувките си като огледало, щото ги лъска за да се яви наведен пред шефове в Брюкселски и Евроатлантически вариант, че господарите му му се подсмихват доволно, но саркастично, той прозря - явно неговия ШЕФ, от иконата на стената му е подшушнал, че е само жалък лакей предал фолка си, както много други досега, тогава изведнъж озарението го е осенило, че все пак може да намали злото поне малко и е фукнал да се пазари с госудата Путин Владимир и Милллер Сергей, от което новината ни връхлетя и ти се събуди толкова учуден на празника на светците брадърс Кирило и Методия. Това е фактологията на деня. И защо да не сме в топли отношения с руснаците, лично не схващам?
  • 9 БЪЛГАРКА

    15 26 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Да живее България!!! Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” http://www.extremecentrepoint.com/archives/335Русчук, 1-й Март 1886 г. Който е българин, да чете истинската българска история, да помни и да знае, че Русия е най-големият враг на България!!!! З.Стоянов

    Коментиран от #12, #18, #19

  • 10 ей всички станахте разбиратели

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Фалиралия си ти !Извади си главата от компа и погледни навън ......а ако да ти изпратя приглашение да видиш кой е фалирал .... Ама дали ти стиска ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 помакиня до българка

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "БЪЛГАРКА":

    Я вземи и свали шалварите !Не, даже и така не изглеждаш българка !
  • 13 5 елемент

    26 5 Отговор
    Защото ни умряха илюзиите, затова.
    Защото видяхме истинското лице на Запада.
    Защото ни дойде до гуша от Кока-Кола, Холивуд, Епъл, Монсанто, Майкрософт, Гуглъл, Фейсбук и Твитър.
    Защото корените ни са славянски, не англо-саксонски.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Townboy

    20 3 Отговор
    Защото Русия се превръща в глобален лидер и съзидател. А САЩ отстъпи позиции в ролята си на световен агресор и разрушител на реда в суверенни държави.
  • 17 onq s konq

    6 11 Отговор
    Цитат от статията:"На Москва сигурно й е приятно като гледа как ББ, който само преди няколко години обясняваше че руските проекти не само не са необходими,но са и вредни за България,сега се МОЛИ ЗА ВРЪЩАНЕТО ИМ,па макар и в орязан вид".ЕТО ГО ПРЯСНО НАТОЧЕНОТО ОСТРИЕ НА ХИБРИДНАТА РУСКА АТАКА,умело прикрито от автора сред морето от празни приказка!Да се представи българския Премиер/респективно и цялото настоящо про-западно полит. управление В УНИЗИТЕЛНО ПОЛОЖЕНИЕ ,МОЛЕЩО СЕ В КРАКАТА НА "ВЕЛИКА РУСИЯ"!И нека авторът опитвайки се да нахлузи изкусно изплетения си венец от лъжи и измами върху гордата глава на Българския народ да има доблестта да каже в прав текст мнението си:"Сега ли е момента да излезем от ЕС и НАТО и да станем 16-та република?"
  • 18 полтергайст

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "БЪЛГАРКА":

    Едва ли си вярваш, че Русия е най-големия враг на България? Орбан е най-умен и правилен от европолитиците - държи на народа и страната си, защитава техния интерес, без да държи да се кара с Русия по искане на други, той еднакво подхожда към всеки и не цепи басма на господата Шорош и останалите от слугите на лорд Мърдюк и техните подразделения на БилдерБергите, Мейсън Лоудж и другите изпълнители. За мен това е унгарският хан Омуртаг, нещо, което в Български вариант сред родния елит не се среща от много години. Вероятно в Русия има кръг, който е с вредни нам желания, но такива има и в САЩ и в ЕС и къде ли не. Хубавото ще бъде тогава, ако имаме политици като Орбан - без да се карат с едните, за сметка на другите, да държат на нас и интереса ни, а не да лакейничат в крайни позиции с едните срещу другите, прецаквайки и нас - което се прави отдавна. Но за всяко нещо нещата са конкретни.
  • 19 Бесен Язовец

    12 6 Отговор

    До коментар #9 от "БЪЛГАРКА":

    Русофобите убиха патриотите които си изброила точно щото бяха с Русия Левски предаден от българи русофоби Ботев убит в гръб от русофоби Г.Бенковски убит и предаден от русофоб Л.Каравелов убит от русофоби Петко войвода също измъчван от русофоби и самоубил се виждайки предателите на родина русофобите какви ги вършат! Русофобите най-големите душмани на България!! За вс.времена по коварни и жестоки дори от турците!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Един писател

    25 3 Отговор
    Хора спрете да плюете срещу русия
    Не харесвам русия но не харесвам и запада
    Дори ми писна от западна култура и простотия
    Не казвам да се вържем за русия а казвам да се откачим от запада
    Всяка страна гледа своя интерес и е време ние да започнем да гледаме своя а не да сме слуги на чужд
    Русия е пракалено голяма и силна страна за да не се съобразяваме с нея както германия и щатите но стига сме се чудили на кого да седнем в скута а да се изправим
    Само да добава
    Дори по време на османското робство и после 40+ години комунизъм не загубихме българското в себе си както го губим сега

    Коментиран от #22

  • 22 Чети повече. Писането не е за теб.

    1 10 Отговор

    До коментар #21 от "Един писател":

    Това тйк не е изпведалня за хора с объркано самосъзнание. Вместо да се правиш на умен, прекопай градинката пред блока и предай ръждясалия таралясник на вторични суровини.
    Пак ще изкараш за интрнет и Пиринско.
  • 23 Васил Найденов

    11 1 Отговор
    Давай Бойко ! Тичай,бързай,да не вземе да те предвари някой,че както е тръгнало цяла европа сега ще се изсипе в Кремъл ! След думите на Доналд Туск: " С такива приятели/визира САЩ/ не са ни необходими врагове"..сигналът е даден!!!! Всеки сам да се оправя ! И затова Тигре..бягай в Кремъл,напомни на Самодържеца за кученцето,поклони се,целуни императорската десница,напомни за славянската писменост,за братята Кирил и Методий,за това ,че сме еднокръвни братя...едноутробни разбийш ! ,абе прави каквото трябва !!! Руската душа лесно се огорчава...но по-лесно прощава,отколкото англо-саксонската. БЕГАЙ,НЯМА ВРЕМЕ.....!!!!!!!
  • 24 Руска пръдня

    7 2 Отговор
    българия се сближава с Русия защото другарите усещат че ЕС е пътник без билет.
  • 25 Да уж

    8 0 Отговор
    Всъщност, България през цялото време е вредила сама на себе си, в надеждата, че запада ще и компенсира загубите от русофобско то поведение на нейните управници. По точно, същите тези управници са мислили, че те лично ще бъдат възнаградени за това - народът, предполагам, малко ги интересува. На руски звучи така:" назло бабушке отморожу себе уши".😀
  • 26 патриотъ

    4 0 Отговор
    Боко усеща ,че идва края му и се опитва да направи нещо положително или да оправи старите си грешки,за да има някакъв шанс да се задържи на власт!Той знае,че е изиграл отредената му от господарите роля и ще бъде изритан ,затова залага на сближение с Русия,каквато е волята на народа!Правилна крачка,но твърде късно!И ще е чудо,ако руснаците се съгласят отново да работят с нас и преглътнат всички обиди,нанесени им от нашите политици!
  • 27 Кой е

    3 0 Отговор
    авторът на тази статия?? Взимам неутрално мнение относно писаното, и относно заключенията му. НО, е чудесно да се чете такава статия, заради отличният ред на статията, заради яснотата и и заради интелегентния начин по който е написана. Дори и човек да иска да се съгласи или спори с писаното в нея, ще го прави с пълната увереност, че срещу себе си има отличен стандарт за отговор. Такова качество статии липсват почти напълно сред плеядата от т.н. "журналисти", "политанализатори", "социолози", "международни екпсерти".... Благодаря за приятното четиво!
  • 28 Българин

    4 1 Отговор
    България я затри собствения и народ. А пък Русия не я мислете. Тя си гледа имперския интерес.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.