4 735 52

Варшавският договор ни е излизал 6 пъти по-скъпо от НАТО

Тодор Живков се е жалвал на СССР, че трябва да отделя 12% от националния доход за превъоръжаване

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комунистическа България в продължение на почти половин век остава единственият напълно лоялен балкански съюзник на Москва и на Варшавския договор. Живков и предшествениците му водят политика на съвършена вярност, която превръща НРБ в ядрен заложник на Москва и в участник в окупацията на Чехословакия.

Това са само част от основните изводи в обширната монография "Балканският щит на социализма" на професор Арутюн Улунян от Института по история при Руската академия на науките, която е посветена на мястото на балканските комунистически диктатури във военните планове на Кремъл през втората половина на миналия век.

България - от аутсайдър до ключов играч

Анализите от разсекретените досега архиви на ЦРУ и на други западни центрове твърдят, че от гледна точка на военните стратези България и Албания са били най-незначителните и незаслужаващи внимание съветски сателити през 50-те години на миналия век. Тези възгледи се променят коренно в края на десетилетието, когато Хрушчов се съгласява да изтегли Съветската армия от окупираната през Втората световна война Румъния, пише проф. Улунян. Както е известно, наследникът на Сталин не успява да върне в съветската орбита Титова Югославия и съюзилата се с маоистки Китай Албания. А шефът на Румънската компартия Георге Георгиу-Деж постепенно налага запазването на националния суверенитет като основен принцип в отношенията си със СССР и с Варшавския договор. Нещо повече, Деж прави демонстративни стъпки към сближаване с Тито, заклеймен още от Сталин като "предател на социализма".

Макар Румъния формално да остава членка на Варшавския договор, съвместните военни начинания със съветската и останалите "братски" армии са сведени до минимум. При всяко преминаване на части от тези армии за участие в учения в СССР или в НРБ се изисква специално разрешение на Букурещ. Румъния категорично отказва да участва в смазването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г. Николае Чаушеску, който наследява Георге-Георгиу Деж, остро критикува Кремъл заради чехословашката авантюра, участие в която взема и трихиляден окупационен корпус от НРБ.

Лиценз за "Калашников", но и ядрена заплаха

"Априлският пленум на румънската компартия от 1964 г. дава ясен знак за дистанцирането на Румъния от Москва по проблемите на военната и икономическата политика на съветския лагер", обяснява и шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

Така НРБ на практика се оказва географски изолирана от Варшавския договор, което пък дава възможност на Живков и обкръжението му да укрепят властта си в смутните времена на Хрушчов и ранния Брежнев. В този и в по-късните периоди София продължава да демонстрира пълна вярност и непоколебима лоялност към Москва, като в отплата получава крайно нужните ѝ кредити и "безвъзмездна" помощ. Ролята на НРБ като единствен сигурен съюзник на южния фланг на Варшавския договор носи на страната много предимства, включително и придобитите 250 лиценза за производство на съветско оръжие и боеприпаси в български заводи. Но в същото време нарастват и заплахите за сигурността на страната, смята проф. Улунян.

Заради СССР САЩ и НАТО взимат България на мушка

Михаил Груев посочва, че като съветски сателит по онова България постоянно е била първостепенна цел в плановете на САЩ и НАТО за нанасяне на военни удари в случай на широкомащабна съветска агресия срещу Запада. Груев цитира изследване на историка Марк Креймър от Харвардския университет, според когото през 1950-1951 г. Сталин обмисля военна интервенция срещу Югославия от териториите България, Румъния, Албания и Унгария. Войната в Корея обаче възпрепятства този замисъл. Съдейки по наскоро разкрити документи на ЦРУ, ядрен конфликт между двата лагера става много вероятен още в началото на 50-те години.

„До 1957 г. 80 % от разузнавателната информация за НРБ е била свързана с метеорологични прогнози. А това е явен признак за планове, свързани с военновъздушни операции – друго обяснение за метеорологичните справки просто няма“, посочва Груев.

Въпреки, че официално на територията на НРБ няма съветски военни бази, в информациите на западните разузнавателни централи се посочва, че в страната постоянно присъстват около 2000 съветски военнослужещи и около 1000 сътрудници на съветските тайни служби, пише в своето изследване за Балканския "щит на социализма" проф. Улунян.

Звучи стряскащо: Ядрени оръжия на българска територия

В навечерието на Карибската криза през есента на 1962 г., след като САЩ разкриват съветските ядрени ракети в Куба, съветското военно присъствие в България бързо прераства в заплаха за страната.

"През лятото на 1962 г. край Карлово и Ямбол са били разгърнати още две ракетни бригади, в близост до курорта Боровец се е намирал склад за ядрените заряди за ракетите. Съветската страна е изисквала съблюдаването на най-строга тайна по въпросите за разполагането на ракети "земя-земя" на българска територия", посочва проф. Улунян.

Ученият допълва, че персоналът на насочените срещу цели в Гърция и Турция ракети е бил директно подчинен на върховното командване на Варшавския договор в Москва. Но тази тайна очевидно не е била опазена, както установяват агенти на българската ДС, проникнали в гръцкото посолство в София. В касата на посланика те откриват точна и детайлна информация за разположението за цялата ракетна и противовъздушна отбрана на НРБ.

„По въпроса за съветските ракетни бази в България българските държавни архиви все още не разполагат с документи, особено за периода, през който тези бази са били закрити, а ядреното оръжие е било изтеглено от страната. През 80-те години Гърция навярно е имала информация, че това вече се е случило, защото премиерът Папандреу подкрепя призива на Живков за създаването на безядрена зона на Балканите“, коментира Михаил Груев данните на проф. Улунян.

12% за военни цели - една от причините за бедността в НРБ

Друг интересен факт от периода на Карибската криза, когато светът е изправен на ръба на ядрен апокалипсис, са данните за непрекъснатото нарастване на средствата, които НРБ е принудена да отделя за отбрана и военно участие във Варшавския договор. Проф. Улунян цитира жалбите на Тодор Живков до съветското ръководство за тежкото икономическо положение на страната, която едва свързва двата края, след като се налага да отделя 12% от националния си доход за превъоръжаване.

За сравнение, разходите за отбрана на България като членка на НАТО през миналата година бяха 1,53% от брутния вътрешен продукт на страната. (В рамките на НАТО България има задължения да отделя 2% от БВП за отбрана - б.р.)

По силата на поетите от НРБ финансови ангажименти към Варшавския договор, до края на съществуването му българските данъкоплатци са принудени да покриват 6% от военните и логистичните разходи на организацията. Въпреки, че СССР прави няколко дарения със сравнително нови танкове и самолети, армията на НРБ остава като цяло въоръжена с преобладаващо стара военна техника, пише в изследването за Балканския "щит на социализма". Проф. Улунян илюстрира този факт със състоянието на т.нар. отбранителна линия "Крали Марко" по границата с Турция. По протежение на тази линия с дължина 150 км и площ от 1100 кв. км са били създадени 171 бункера, състоящи се от вкопани в земята оръдейни кули на танкове Т-34 и на германските им аналози от Втората световна война "Панцер-4". С това допотопно въоръжение "Крали Марко" е трябвало да издържи 5-7 дена на натиска на модерно въоръжените армии на НАТО до пристигането на подкрепления от СССР.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • BILL
  Отговор
  1 10:07  25.05.18
  И да лаете, истината е една: имаше държава, имаше силна армия. Турците бяха на тръни. Имаше респект към България.
 • Демек
  Отговор
  2 10:19  25.05.18
  България е била влиятелна военна сила,по време на соца,въпреки негативизма и плуенето,от тази статия,а пък сега сме сила,от зад напред.И кво ся,кат няма военна служба вирият джендърите.
 • goni
  Отговор
  3 10:20  25.05.18
  Няма такава страна, която може да си позволи 12% от БВП за военни разходи! Направете си справка и ще видите че това са пълни простотии! Между другото Тръмп постави условие на страните членки на НАТО да достигнат определен процент от БВП за военни цели! Познайте колко?!:)

 • Иванчо
  Отговор
  4 10:20  25.05.18
  И тогава, и сега сме били малката придворна к**ва на Русия. И даже сами се натискаме, защото сме си к*******и народ.
 • Ахаха
  Отговор
  5 10:23  25.05.18
  НРБ отделяше 12% за армия , защото ги имаше!!! Сега ако отделим 12% и на първата година държавата е ФАЛИРАЛА! Това говори всичко за тогавашния и сегашния режим
 • гост
  Отговор
  6 10:26  25.05.18
  До колкото си спомням след събитията в Чехословакия ни построиха Нефтохим. Мисля, че Режима в Съветите по онова време не оставаше длъжник и щедро се отплащаше за лоялноста ни. Имахме силен ментор зад гъба си за който сега можем само да мечтаем. Фата, че бай Тошо си позволи подобен геноцид към турскоговорящото население е показен. Подобно изселване и покръстване е непознато в новата история на света. Никой не посмя да каже нищо. Ако се бе случило сега в наши дни просто щяха да ни затрият. А тогава явно сме били сила с тогавашния СССР и Варшавски договор, в който се счита, че нападението срещу една от държавите в него е нападение срещу всички. Имахме силна държава.
 • Гражданин
  Отговор
  7 10:32  25.05.18
  Това просто не е вярно!
 • гост
  Отговор
  8 10:35  25.05.18
  Дори на тази снимка е показно каква трябва да е политиката ни. България е малка държава която трябва да избере най добрия съюзник за народа си. Тодор Живков целуваше Хрусчов, а после и Брежнев и затова изгради държава която 30 години зор виждате да разграбите. Велик политик.

  Коментиран от #16

 • Ник
  Отговор
  9 10:40  25.05.18
  По мое време не помня да сме ползвали Т34... В Сливен танковата бригада беше от 72-ки и 55-ци Та в тази смисъл мисля, че авторът леко преиграва, с цел да покаже "гнилото старо" и "модерното и умно ново" ( което на практика означава липса на армия и резерв и старо оборудване)
 • ЗЕВС
  Отговор
  10 10:43  25.05.18
  Скапания социализъм все още финансира, гнилия капитализъм - олигархия! След опустошителната приватизация, фалиралите банки и грабежа на спестовните влогове, финансирането продължава с разпродажбата на Българската Армия! Ето и една малка част от картинката. От 2002 г. до средата на 2009 г. от активите на “Воинтех” са продадени 434 имота с обща квадратура 235 197,009 дка и застроена площ 7101,810 дка за общо близо 125 млн. лв. Техниката на дружеството “Воинтех” е продавана на килограм. Така били разпродадени повече от 122 самолета, 200 яхти, 400 гребни лодки, 30 кораби и скутери, над 3000 леки и товарни автомобила. Школата за подготовка на водолази в бургаския парк “Росенец” е продадена през 2006 г. за близо 311 хил. лв. Към школата има около 8 дка плажна ивица. Имотите на авто-мотоклуб в местността Харманите в Поморие, които са на първа и втора линия край морето, са продадени през 2008 г. за 3 лв. на квадрат. Стадион за мотобол, сервизно хале, административна и битова сграда и мотополигон - всичко около 95 дка, са продадени за 290 хил. лв. (24часа)
 • ЗЕВС
  Отговор
  11 10:44  25.05.18
  2) Скапания социализъм все още финансира, гнилия капитализъм - олигархия! За последните 10 години, Българската армия се е разделила с 235 танка и 58 самолета. Бойните машини са пласирани на пазара, или са продавани за части. През 2012 година са продадени 41 танка Т-72, а през 2013 година още 44, за 1 850 000 лв. Другите 160 танка от по-старата модификация Т-55, са били продадени през 2009 година. От родната авиацията през 2009 г. са продадени 9 броя самолети МиГ-21, а още 14 – през 2011 г. Останалите самолети, с които армията ни се е разделила през последните 10 години, са щурмовиците Су-25 - 21, и Су-22 – 7. Шест от първия модел са били продадени през 2012 година, като общата цена е 9 млн. лв. През последните 10 години пък флотът ни се е разделил с 26 бойни кораба. Сред тях са 6 ракетни катера, 2 подводници, 4 базови миночистача. От 2008 година насам са продадени132 освободени войскови терена с площ близо 5400 дка, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига размера на най-малкия град у нас. Терен до морето – в местността Кокалу в Несебър, е продаден на търгът в края на 2014 година, като купувачът е броил 4 980 500 лв. Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 млн. лв. „Монитор"
 • ЗЕВС
  Отговор
  12 10:45  25.05.18
  (3) Скапания социализъм все още финансира, гнилия капитализъм - олигархия! От 2009 година досега са били продадени и 3830 броя автомобилна техника, като приходите от това са били над 12 млн. лв. Предварителните планове на МО да унищожи и обезвреди 400 тона боеприпаси през 2016 година са останали само на книга. Вместо това чрез дружеството „Снабдяване и търговия“ са били продадени 1910 тона, от продажбата им са спечелени 4 млн. лв. Това става ясно от справка на Министерството на отбраната предоставена на „Монитор“. Кои правителства - олигарси са финансирани от скапания социализъм? Справка: от 2002 г. до 2017 г. Симеон Сакскобургготски 24 юли 2001г. - 17 август 2005 г. НДСВ, ДПС, Новото време Сергей Станишев 17 август 2005 г. - 27 юли 2009 г. КБ, НДСВ, ДПС Бойко Борисов 27 юли 2009 г. - 13 март 2013 г. ГЕРБ Бойко Борисов 7 ноември 2014 г.- 27 януари 2017 г. ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ. П.П. През 1999 г. България дарява на Македония 150 танка Т-55 и 150 артилерийски системи. През 2003 година Македония започва да претопява и продава дарените танковете! Иван Костов 21 май 1997 г. - 24 юли 2001г ОДС

  Коментиран от #18

 • Голям прос
  Отговор
  13 10:48  25.05.18
  Стига глупости. Даже и да е така, имахме 170000 армия, техника колкото искаш и морска и сухопъгна и въздушна. А колко покрай армията си вадеха хляба - техници готвачи шивачи. Това нали е от държавата. А сега какво имаме? Разпродадоха всичко и сигурно парите ако ги бяха дали за сегашната нямаше да има стигане. Стига глупости!
 • Голям прос
  Отговор
  14 10:53  25.05.18
  Живков беше тарикат, а не грабител. Явно е искал да вземе нещо по-тънко.
 • 15 10:53  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 16 10:54  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Петър
  Отговор
  17 10:54  25.05.18
  Яко са се награбили тия хомота. Как ли ще се оправдаят сега русофилите.
 • гост
  Отговор
  18 10:57  25.05.18

  До коментар #12 от "ЗЕВС":

  Напиши им колко язовира, тец вец, аец, ел преносна мрежа, топлопреносна мрежа, заводи училища и детски градини железопът машини и инфраструктура бяха построени за 45 СЛЕДВОЕННИ години и колко през демокрацията вече 30 години.

  Коментиран от #37

 • Но имахме армия
  Отговор
  19 10:58  25.05.18
  Ако Турция сега реши да ни нападне, ще ни окопира за 2-3 дни и то само защото ще спре в Пловдив да пие кафе и други такива. А НАТО ще повдигне ремене и ще каже оправяйте се. Бойко ще замине за Подгорица и ще каже, аз сега оправям Западните Балкани, стига сте ме занимавали с глупости (армия и други подобни). Полицията най-много да спе някой нарушител за рушвет. Това е България в момента и тя унищожи армията даже преди да слезем в НАТО.
 • Рубладжийче
  Отговор
  20 10:59  25.05.18
  Колко пъти обяснявам на русофилите, че джендъризма е руско изобретение, пък те не ми вярват. Вижте как страстно са се награбили дъртите джендъри и укрепват руско-българската дружба.

  Коментиран от #22, #28

 • ЗЕВС
  Отговор
  21 11:01  25.05.18
  Българска армия Варшавски договор и НАТО! 1989 - 2014 - численост 108000 - 26000 - танкове. 2200 - 80 -бронирани машини. 4000 - 280 - тежки артилерийски системи. 1450 - 96 - бойни кораби 120 - 6 - бойни самолети 230- 16 - бойни вертолети 43 - 6 - ракети скъд 24 пускови установки. - 0 - ракети сс - 23 8 пускови установки.
 • Голям прос
  Отговор
  22 11:06  25.05.18

  До коментар #20 от "Рубладжийче":

  Като гледам май устата ти на мляко мирише. Чувал ли си за протоколни целувки и знаеш ли какви траншове и стоки пращаха след тия срещи. Половия им живот не ме интересуваше ама вземахме заеми с мижава лихва, ходехме в болници и ако е на сърце черпехме, оставаш без работа и на другия ден ти предлагат няколкоако не са тв изгонили от предишната. Няма да изреждам и без това не четете и не чувате. Всеки да си чука главата както иска

  Коментиран от #24, #25, #50

 • 23 11:09  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Рубладжийче
  Отговор
  24 11:20  25.05.18

  До коментар #22 от "Голям прос":

  Руските джендъри са ги въвели тия "протоколни" целувки, и всеки се е мляскал с руските другари. Единствено Фидел кастро се е изхитрявал да слеза от самолета с пура в уста, за да не се лигави с руснаците. А на вас русофилите, тоя джендарлък ви е генетично заложен, та все за русия и руснаци бълнувате. Ти какво си работил? Не си бил работник или коопериран селянин нали? Затова си бил добре.

  Коментиран от #42, #52

 • 25 11:24  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  26 11:28  25.05.18
  Сега сме готови някой да ни завземе без бой!
 • антисоросоид
  Отговор
  27 11:29  25.05.18
  Това е платена поръчкова статия от соросоидните организации ръководещи територията БГ
 • 28 11:32  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ford Prefect
  Отговор
  29 11:46  25.05.18
  Урокът е научен - никога повече "комунизъм". Никога повече "братя" с азиатските сатрапи. Бъдещето на България е само едно - в Европа. На който не му харесва, знае какво да направи. Лошото е, че и на тия, които уж не им харесва, всъщност си им харесва. За това и си седят тук или бягат на Запад. Въпрос към русорастите - като сме имали армия, какво от това? За какво ни беше? За да хрантутим негодни за нищо търтеи? Не, мерси! А сега като нямаме, някой нападнал ли ни е?

  Коментиран от #30, #32

 • 30 11:55  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Рубладжийче
  Отговор
  31 12:05  25.05.18

  До коментар #28 от "антиджендар":

  Ами погледни снимката! И това ако не е гейска целувка здраве му кажи! Подобна страстна сцена между червеноармеец и рисофил е увековечена и на барелеф на паметника на окупаторите в Борисовата градина. Това са ФАКТИ! А когато фактите говорят русофилските джендъри като теб трябва да замълчат.

  Коментиран от #36

 • ЗЕВС
  Отговор
  32 12:20  25.05.18

  До коментар #29 от "Ford Prefect":

  Да правиш политика, без армия, е същото, като да слушаш оркестър без инструменти!
 • Ford Prefect
  Отговор
  33 12:23  25.05.18

  До коментар #30 от "гост":

  Ще помоля орките, с промити от руска пропаганда едноклетъчни мозъци да се лекуват в съответните заведения. По времето на наСССРания съюз, другарите продадоха държавата ни на некадърните рушняци. Всичко, което произвеждахме заминаваше за моцква, а за нас оставаха боклуците и второ качество стока. Нилога повече комунизъм.
 • Суйо
  Отговор
  34 12:41  25.05.18
  Тогава държавата трябваше да се пази, сега трябва администрация - Министерство, Щабове, Окръжия.
 • ЗайоБайо
  Отговор
  35 13:19  25.05.18
  DW пак много добре са АНАЛлизирали положението. Кога ще публикуват статията в какво положение е бундесвера? Прочутата германска военна техника е само за продан на турци, евреи и араби (ама само на тия дето воюват и имат мноо пари) Въоръжението на това,което е останало като бундесвер е на повече от 30 години. На тия дето ще ми цвъкат по тоя повод минуси, ще препоръчам да говорят с хора , които служат там. Не да ми цитират немски мейнстрийм Пишете DW, фройнде, то първия виц е, че министърката на отбраната е некадърна лекарка.
 • 36 13:43  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • СссереМ
  Отговор
  37 14:09  25.05.18

  До коментар #18 от "гост":

  Колкото пътища и магистрали е направил Борисов тато не може и да ги сънува.

  Коментиран от #39, #44

 • Шансу Имамов
  Отговор
  38 14:17  25.05.18
  Абе какви 5-7 дена ми пишете бре,през 80-те,българите можеха да вземат истанбул за 3 дена,аз служих в Шивачево-ракетното,и като знам какво имаше там бедна им е представата на натувците,а това беше само капка в морето от военната техника с която разполагахме.
 • 39 14:25  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • SubaruVarna
  Отговор
  40 14:27  25.05.18
  Истинска Демокрация и съвременен капитализъм в България има от 2001 год.
 • Милошевич
  Отговор
  41 15:10  25.05.18
  Ама как са се награбили на снимката Бай Тома и Брежнев,а тогаз още нямаше джендърети,ама казва ли ти някой,а и смееш ли да питаш.
 • ЕВРОСМЕШНИК НЕ ПОЛЗВАЙ ЗА НИЩО
  Отговор
  42 15:32  25.05.18

  До коментар #24 от "Рубладжийче":

  ИМЕТО НА КАСТРО.ТОЙ Е ГЕНИЙ ИКОНА ЛЕГЕНДА А ТИ СИ НИЩО ИЗПЪЛЗЯЛО ОТ НИЩОТО.
 • анонимен
  Отговор
  43 15:38  25.05.18
  Статията е пълна глупост. Прочетете книгата на ген. Димитър Тодоров ,,Ракетните войски на България". България никога не е разполагала с ядрени бойни глави, макар и някой от ракетните системи да са можели да носят такива. Имало е складове, защото СССР е трябвало да ни достави такива в случай на необходимост. А справките за метеорологичната обстановка са заради постояните нарушения на въздушното ни пространство от страна на Югославия и Гърция.
 • Ник
  Отговор
  44 17:48  25.05.18

  До коментар #37 от "СссереМ":

  Ми хайде изброй ги и да направим сметката! Защото аз със сигурност мога да твърдя, че Борисов не е построил почти нищо освен, а единствено е изхарчил бюджетите на страната за 9 години и ни увеличи дълговете. - Изброй построеното от Борисов.
 • Грую
  Отговор
  45 17:57  25.05.18
  Заедно наборната срочнослужеща войска, строителни, трудови и ЖП войски поне в региона имахме най-многочислената армия, а заедно с въоръжението, което ни беше предоставяно по един или друг повод България беше военен фактор, който никой нямаше как да пренебрегне за разлика от днешното жалко положение!
 • Наблюдател
  Отговор
  46 06:38  27.05.18
  Тези на снимката ми приличат на Б.Борисов и Юнкер .
 • Шаран БГ
  Отговор
  47 13:42  27.05.18
  Сега, когато все още има живи свидетели от онова време, какви глупости се пишат и говорят !? Нямат търпение "писачите" и с охота се причисляват към "лизачите" ! Много Ви моля, изчакайте още 30 години . Я остане някой жив свидетел, я - не. И да го има - ще го обявите за склерозирал и с дименция. Впрочем никак не се учудвам. Знам как се фалшифицираше историята в годините 1949-1989. Има и нещо друго. Как така, много войска, много въоръжение, всичко произведено отивало за Масква, а хората живееха 6 /шест/ пъти по -леко, имаха здравеопазване, образование и "робите на труда" ходеха всяка година на море от 2 до 3 седмици.Строяха се частни, лични ,домове.... Дори, представете си, също като в Испания, обществените тоалетни бяха безплатни. Че управляващите при социализЪма го раздаваха " на широко", вярно е ! Ама и много не си "разпасваха колана" !! Партията бдеше... На останалите трудящи се в страната - бедна им е фантазията, как се краде сега от парите на народа. Трябва "капиталистите" да забогатяват и след стотина години като станат богати, ще помислят и за хората в тази страна / ако я има ? . Ха , дано..........

 • Чеп
  Отговор
  48 18:32  27.05.18
  За снимката кажете нещо ....
 • Йордан
  Отговор
  49 15:32  04.12.18
  Искам да кажа на тези които пишат кометари каква велика държава и армия сме имали,а сега всичко е разграбено и опустошено. От преврата 1989 г. месец Ноемнври ,България е имала само около 1 год. демократично избрано правителство. Всичките правителства след това са си същите комунисти,кариеристи,ДС ченгета и каква ли не сбирщина. Така че господа като плачете по изгубения соц. рай сърдете се на същите тия които искаха да превърната България в губерния на СССР. Не че сега е нещо по-различно.
 • Крали Марко
  Отговор
  50 12:36  16.04.19

  До коментар #22 от "Голям прос":

  Зимни и летни лагери по 20 дни ! На море и планина ! Почивни станции! Санаториуми за трудещите се ! Тези неща не се казват от еврогейските слуги!
 • Крали Марко
  Отговор
  51 13:31  16.04.19
  Манипулирана и измислена нескопосана статия ! Бях войник в 3та армия под. 26 620- свързочния полк и 22 190 щаба в Сливен .При тревога "Тунджа" (реално нападение от турция-нато де ) 3 та армия по военен разчет имахме след разгръщане 30-45 мин. живот. 2ра с щаб в Пловдив- 24-36 часа. 1 ва остава да пази столицата и партииния елит. Е от София съм та се шугувахме че поне близките ни и гаджетата ни живи ще останат. И ДО 24 ЧАСА 3 ТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ ПОМИТА НАТО ДО НЕПАЛ !!Тази инфо. бе секретна- че 3та армия сме обречени но горди да защитиме Родината .Бях "връзкар" "бацил-линейкаджия" и къде ли не са ме пращали по служба. ИМАШЕ И АРМИЯ И ВЪОРЪЖЕНИЕ ! 1988 г. в Сливен пристигна ешалон с 38 вагона натоварени със свързочна техника(в/у Урали) - космически свръзки -шушукахме всички. Секретни !Обслужването им бе от обучени в СССР мл.офицери а охраната от сержантски състав- е имах"връзки" и чат пат влизах в някоя станция извън режим на работа и гледахме сателитна тв. Имаха климатици. Някои се позиционираха "полукопани" и се обслужваха от семейни офицери вече имащи деца. Казваха че имали супер силно излъчване(?) и "смачквали ефира и хоризонта до Истанбул (?) КАКВО СТАНА С ТАЗИ ТЕХНИКА ?!! Няма 3та армия, няма 26 620, 21190,(разрушени са и терените им в центъра на Сливен продадени) Но си имаме трабанта на плужека във Военно-историческия музей-СРАМ И ПОЗОР !
 • 52 13:37  16.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай