3 827 21

Борисов пак си клати премиерския стол

Рестарт на АЕЦ “Белене”, ограничаване на хазарта, ново райониране…- управляващите се опитват да преглътнат твърде голям залък

Борисов пак си клати премиерския стол
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската власт навлезе в интересен период. Рестарт на АЕЦ "Белене", ограничаване на хазарта, ново планово райониране... Край на скуката! Едно от тези събития може да събори правителството, друго е с потенциал да го събори или задържи дълго, трите заедно вещаят обществено безпокойство. Е, може и парата да се окаже в свирката. "Ревизия на целия преход" - помните го, нали?

Към момента трите мащабни начинания на правителството изглеждат сериозни. Те идват на фона на други мастити цели и задачи, на които се е посветило по-отдавна - "връщане на казармата", модернизация на армията, влизане в чакалнята на еврозоната. Съпътствани са от планирани, но осуетени след протести промени в ТЕЛК и НАП, плюс една, която успешно засега тече в образованието (преформулиране на делегираните бюджети). Имаме и скандал с дългосрочен хоризонт, за който властта не иска да носи отговорност (сделката за ЧЕЗ). Налице е и историческо сближаване с Македония във външната политика. В общи линии всички тези случки и етюди са продуктът, който произведе коалицията "Борисов 3" до момента. На този фон трите актуални мероприятия - АЕЦ, хазарт и райониране - изглеждат наистина обемни като съдържание и форма.

С твърде огромен залог!

Районирането не може да бъде атомна бомба, но предизвиква досадни неприятности с местните власти. АЕЦ-ът обаче е с ядрен потенциал не само заради семантиката си. Такъв е и хазартът предвид интересите, които засяга. "ГЕРБ 3" или си подритва книжката, или обратното - чете прилежно от някакъв важен тефтер.

Актуалните действия на управляващата коалиция са съпътствани от четири любопитни момента. Първият е усещането за внезапно сервирана порция, която келнерът от "Дондуков" 1 и сградата пред паметника с коня хвърлят на обществото. Неформални усилия за рестарт на "Белене" се полагат поне от началото на годината, формалните се претворяват в дела с озадачаващо бясна скорост - на 12 май премиерът Борисов спомена за вдигане на мораториума върху строителството, 6 дни по-късно енергийният министър Теменужка Петкова внесе в парламента доклад за бъдещето на проекта. Обществена дискусия около всичко това няма, бе използван моментът на лидерската среща на ЕС в София, която акумулира вниманието. Едва ли някой вярва, че единствено интересът на китайски инвеститори, за който се спомена по-рано, е причина за тази припряност (сюжетът после се обогати и с френски инвеститори). Заради нещо друго се бърза, а щом причината не е публична, няма как да е добра. Внезапността е елемент и в борбата срещу хазарта (може да я обясним със специфичния нрав на инициатора Симеонов). Новото райониране, макар предвидено отдавна, също бе "обнародвано" чрез елемент на изненада. За действията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се разбра в началото на календарната година не по негова инициатива, а след депутатски въпрос в парламента към Николай Нанков и протест преди това на русенската общественост.

Вторият любопитен момент е свързан с някои междукоалиционни специфики. Икономическият вицепремиер (!) Валери Симеонов мълчи за "Белене", като адвокат на проекта се изявява друг вице - Томислав Дончев, който отговаря за... еврофондовете. Работата с АЕЦ-а изглежда като занятие на ГЕРБ, пък онова с хазарта - на Симеонов. Така комулативните управленски действия изглеждат като

сбор от .... разделно събиране

Третият любопитен момент е много важен. АЕЦ "Белене" среща съпротива само от маргиналната извънпарламентарна дясна опозиция, БСП е "за". И за хазарта БСП е "за". Трудно президентът Радев, позиционирал се като контрапункт на управляващите, ще е "против". Само за районирането БСП създава проблеми, но го създават и кметове на ГЕРБ (тази тема, както споменахме, е с далеч по-малък заряд). Равносметка е, че чисто политически управляващата коалиция играе игра без видими врагове. Но това не значи, че непременно ще я спечели, защото камъните ще бъдат скрити дълбоко под водата, а това са най-опасните камъни.

Четвъртият любопитен момент е свързан с времето на всичко това. Европейското председателство свършва, инициативите изглеждат като програма за времето след него. Два са рисковете тук. Първият е, че председателството бе целта, в името на която се състави това не много нравещо се на самото себе си правителство. Няма ли председателство, то може и да падне. Вторият е, че за мащабни действия, още повече такива, които пресичат доста интереси, са нужни целенасочени, последователни, упорити действия от самото начало на мандата. И публични. Щом не са такива, резултатът е под въпрос. Най-вече - полезният резултат.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 54рре46е7
  Отговор
  1 19:01  25.05.18
  прост народ,прости политици,да не се оплакваме ,заслужаваме си съдбата
 • РЗС
  Отговор
  2 19:07  25.05.18
  Оф от 20 години го рестартират това аец Белене, а продайте го на Гинка за 2 милиона лева и да се свършва.
 • 3 19:13  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • антрашпиц
  Отговор
  4 19:29  25.05.18
  Е ти какъв искаш да бъде?Нали е комунист като Цв Ц Цецка Цачева Росен и другите там бутраци..само че това са ДЕМОКРАТИ сега.Пък какво им е демократичното незнам ...Преди слушахме изтока, сега запада пък прогрес ..зеро..

 • дфжфд
  Отговор
  5 19:40  25.05.18
  Американските лобисти се разтревожиха и се събудиха...
 • Българин
  Отговор
  6 19:40  25.05.18
  Още преди година и половина когато почна да играе по свирката на Путин стана вреден за България. Той направи така да изберат Руския агент Радев за президент, той вкара редки агенти в правителството и пак той не направи нищо за енергийната независимост на България, а сега ще я засили със строежа на АЕЦ. Дано от САЩ му попречат
 • ГЭРБ
  Отговор
  7 19:50  25.05.18
  Ако започнем да правим ИЗНОС на ПРЕДАТЕЛИ,ще бием американската и китайската икономики взети заедно!!! Дори може да пискаме ПАТЕНТ като страна производител!!!

  Коментиран от #8

 • антрашпиц
  Отговор
  8 20:15  25.05.18

  До коментар #7 от "ГЭРБ":

  Недей че ако изнасяме предатели няма да остане жив човек в тази държава.
 • Българофил
  Отговор
  9 20:28  25.05.18
  Много трудно е да имаш мощна държава за съсед и да си на фронтовата линия. Трудно е да си френска болонка или минипинчер и да лаеш по мечката. Нашият единствен шанс е Русия да стане нормална държава, а не автокрация. Не завиждам нито на Румен, нито на Бойко!

  Коментиран от #11

 • Георг Георгиев
  Отговор
  10 20:44  25.05.18
  Слугинаш и проституция за по силните в света това не е ново за нашите уж политици!
 • Наблюдател
  Отговор
  11 20:52  25.05.18

  До коментар #9 от "Българофил":

  С Путин начело Русия никога няма да стане нормална държава. Трябва да има дълъг период на депутинизация подобно на динацификацията в Германия, за да се нормализират.
 • Така де
  Отговор
  12 21:03  25.05.18
  Партия ГРОБ има интерес от АЕЦ БЕЛЕНЕ, защото ще купуват ЧЕЗ и трябва да си осигурят евтин ток, който ще продават с огромна наддценка на 3 милиона потребителя. Този бизнес е много по-печеливш от дрогата, оръжието и цигарите, с които ГРОБ се занимава сега. Навремето Разбойковците не искаха АЕЦ БЕЛЕНЕ, защото ЧЕЗ не беше техен, но скоро ще е техен и обърнаха палачинката и сега ще направят всичко възможно за да го построят за сметка на народа. После може да фалират АЕЦ-а и Гинка да го купи. При партия ГРОБ всичко е пари, пари и пак пари, и 0% интерес от нуждите на народа.
 • Тони каруцаря
  Отговор
  13 22:06  25.05.18
  Това корто виждам е че тези политикантсващи люде няма да ги видим в следващият параламент. Тези се оляха направо, вдигнаха пенсията ми от 200 на 206 лв. и съм на върха на щастието си . Но затова заплатите на депутатите литнаха много нагоре, и ние можем да ги уволним заедно.
 • 14 22:57  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • патриотъ
  Отговор
  15 00:06  26.05.18
  Те и на коча се клатят,ама не падат!Боко отдавна е за боклука,но докато е полезен на западните си господари,ще го държат и от нас нищо не зависи!А власт доброволно никой не напуска,особено този!А принудително няма кой да го накара,защото ние сме и ще си останем робско племе,най бедното и нещастно в средата на 21 век,века на технологиите и иновациите!Честито,горди българи!

  Коментиран от #16

 • onq s konq
  Отговор
  16 00:33  26.05.18

  До коментар #15 от "патриотъ":

  За да твърдиш че "власт доброволно никой не напуска-особено този",или не живееш в БГ и си се откъснал от реалния живот у нас,или ...страдаш от деменция.Защото иначе щеше да знаеш,че Борисов 2 ПЪТИ СИ ПОДАВА ДОБРОВОЛНО ОСТАВКАТА,НО БОЛШИНСТВОТО ОТ БЪЛГАРИТЕ ГО ВРЪЩАХА НА ВЛАСТ!Между другото аз също се смятам за "горд българин " и ПАТРИОТ,но някакси ...нямам нужда от ЧЕСТИТКАТА ти.

  Коментиран от #19

 • Защо не?!
  Отговор
  17 01:20  26.05.18
  Ако ги направи "като харата", само полза може да имаме, ако ли не - ползата ще е само за някои.

 • Фан Хуй
  Отговор
  18 06:52  26.05.18
  АЕЦ-а няма да бутне Боко защото преди време на референдума народа поиска да се изгради.По-скоро увеличаване на сметки и разкриване на нови чиновни- чески позиции може да му разклатят столчето.
 • Трол
  Отговор
  19 11:06  26.05.18

  До коментар #16 от "onq s konq":

  20 и няколко процента от под 50 процента гласували според теб е болщинството от:Публикувано във факти.бг: НО БОЛШИНСТВОТО ОТ БЪЛГАРИТЕ ГО ВРЪЩАХА НА ВЛАСТ... Така ако смяташ и на пазара, все синичък ще се прибираш!
 • Дантес
  Отговор
  20 14:47  26.05.18
  Крадците. се облизват за нова апетитна хапка.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  21 11:56  28.05.18
  КОМУНИСТИТЕ ДРАСКАТ С НОКТИ ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ВЛАСТА НО НЯМА ДА СТАНЕ ,НАРОДА ВЕЧЕ НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТ.

Напиши коментар:


Публикувай